List ojca Rolika - zamordowanego kibica WKS-u :(

Wszelkie tematy dotyczące kibicowania oraz kibiców Zagłębia

Moderatorzy: flex, Smazu, krzysiu, swiezy52

List ojca Rolika - zamordowanego kibica WKS-u :(

Postprzez DaMi 2004-05-17, 9:17 pm

25.05.2004 r., o godz. 15.30, minie rok od śmierci mojego kochanego Syna Rolanda – „ROLIKA”. Został On w bestialski sposób zamordowany przez pseudokibiców z Łodzi. Syn był wiernym sympatykiem i kibicem WKS-u Śląsk, za który to zginął, wracając z meczu w Bełchatowie.
Zabierałem Go na mecze WKS-u, gdy był jeszcze małym chłopczykiem. Dorastając, nie opuszczał wraz ze mną żadnego meczu piłki nożnej. W wieku około 10 lat zaczął trenować w klubie WKS-u, gdzie pracowałem, piłkę ręczną. Jednak Jego największą pasją była piłka nożna i pozostał jej wiernym kibicem aż do śmierci. Mając około 16 lat, już sam chodził na mecze i kibicował wraz z kolegami, ale ja miałem widok na jego zachowanie z trybuny głównej. W tym też czasie, za zgodą rodziców, zaczął uczestniczyć w zbiorowych wyjazdach na mecze WKS-u. Każdy taki wyjazd bardzo przeżywałem, pomimo że byłem z Synem w stałym kontakcie telefonicznym. Pokój „ROLIKA” był cały wypełniony plakatami, szalikami, zdjęciami, nie tylko WKS-u, ale wielu innych, zaprzyjaźnionych klubów. Mecze kadry Polski czy klubowe rozgrywki w Pucharach Europy, transmitowane w TV, były dla Niego ważniejsze niż wszystko.
Pamiętać będę do końca życia, że w dniu poprzedzającym wyjazd na ten ostatni mecz do Bełchatowa, tj. w piątek 16.05.03, wyprałem Mu ubranie, nawet adidasy, żeby jechał tak jak zawsze – czysto i schludnie ubrany. W dniu wyjazdu, w sobotę 17.05.03, przypominałem, jak zawsze, żeby zachowywał się grzecznie, kibicował kulturalnie, nie pchał się tam, gdzie nie trzeba, że będziemy w kontakcie telefonicznym. Ostatni raz usłyszałem Go przed meczem w Bełchatowie. (...)
Został zamordowany w miejscowości Walichnowy przez pseudokibiców-morderców z Łodzi. Po trepanacji czaszki leżał nieprzytomny na oddziale intensywnej terapii Szpitala Rejonowego w Sieradzu. Nie odzyskał przytomności aż do śmierci, tj. 25.05.03, godz. 15.30. Cały tydzień czuwaliśmy przy Jego łóżku. Odwiedzali Go koledzy, koleżanki, kibice z Wrocławia. Synuś odszedł, ale uratował życie dwóm osobom: 14-letniemu chłopcu i 40-letniemu mężczyźnie. Jako rodzice wyraziliśmy zgodę na pobranie obu nerek dla uratowania tych dwóch osób. Pogrzeb Synusia to wielkie pożegnanie i manifestacja ponad tysiąca kibiców z całej Polski. (...)
Policja z Wieruszowa, a potem Prokuratura Rejonowa w Wieluniu, prowadziły dochodzenie w sprawie śmierci mojego Syna. Po 10 miesiącach sprawa została umorzona z powodu niewykrycia sprawców przestępstwa. Uważam, że winni są także dwaj funkcjonariusze z KRP – Wieruszów, którzy nie zapobiegli tragedii, do jakiej doszło w Walichnowach. Funkcjonariusze ci, mając broń, nie użyli jej w obronie zagrożonego życia. Prokuratura Rejonowa w Wieluniu zbyt łatwo i szybko uwierzyła zeznaniom pseudokibiców z Łodzi, wśród których byli zabójcy mojego Syna. Widząc brak wyników w działaniu prokuratury, składam, wraz ze swym pomocnikiem, zażalenie do Prokuratury Okręgowej w Łodzi. Życia Synowi już nie wrócę, ale do końca własnego będę walczył o wykrycie sprawców śmierci mojego Syna, ukaranie ich, a także ukaranie winnych, którzy nie zapobiegli tej tragedii.
Chodzę i modlę się za duszę i spokój Synusia, ale już przy grobie – pomniku, na którym jest krzyż, zdjęcie Syna oraz herb WKS-u, a nad wszystkim powiewa klubowa flaga. Te emblematy WKS-u, które Synuś szanował, niech pozostaną na zawsze przy Nim.
W tych dniach mija rocznica śmierci mojego Syna, winni tej tragedii, których organa ścigania nie są w stanie wykryć, nadal chodzą na wolności. Dlatego mam nadzieję, że przedstawienie tej tragedii na łamach prasy może pomóc w ujęciu sprawców.
Mnie, po śmierci – tragicznej śmierci – mojego kochanego Synusia „ROLIKA”, pozostały tylko zdjęcia i wspomnienia...
OJCIEC (nazwisko i adres do wiadomości redakcji)

http://www.forum.kibice.net/read.php?f= ... 36&t=74936
tam znajdziecie komentarze do tego listu

JAK KTOŚ MA PISAĆ JAKIEŚ BREDNIE W TYM TEMACIE TO NIECH LEPIEJ NIC NIE PISZE BO TO BĘDZIE OD RAZU KASOWANE
DaMi

Postprzez Aneczka 2004-05-17, 10:50 pm

A co tu komentować :cry: Jedynie Wielkie Wyrazy ubolewania i współczucia :!: :!: Stracić życie, w dodatku w tak młodym wieku i w tak głupi sposób, stracić Kogoś Kogo się Kocha...nie ma odpowiedniego słowa :cry: Przeżyć śmierć swojego dziecka to zabójstwo :!: :!: :!:
Wielkie Wyrazy Współczucia :!: [*]
Pokój Duszy Rolika! [*][*][*]
Ostatnio edytowano 2004-05-17, 11:45 pm przez Aneczka, łącznie edytowano 3 razy
Aneczka

Postprzez SOSNOWIEC* 2004-05-17, 11:39 pm

[*] pokój duszy Rolika
SOSNOWIEC*

Postprzez W@llace 2004-05-18, 6:23 am

[`][`][`][`] :cry:
W@llace

Postprzez Asja 2004-05-18, 7:55 am

Prawda jest taka że żadne rodzic nie powinien ogladać śmierci swojego dziecka - jest to najgorsza rzecz jaka przytrafia się rodzicom...

Wyrazy współczucia .... [ * ]
Asja
Gwiazda

Postprzez robercik 2004-05-18, 7:56 am

Jest to niewatpliwie wielka tragedia. Rozumie, ze mozna nie przepadac za kims, bo kibicuje innej druzynie. Ale, zeby zaraz zabijac. Po co sa wogole te bojki. Jakby nie obraz takich sytuacji, to kibice byliby szanowani i na pewno wiecej ludzi jezdziloby na wyjazdy.

Dla mnie osobiscie mecz Zaglebia jest swego rodzaju swietem. Ide na mecz aby kibicowac, cieszyc sie ze zwyciestw i smucic z porazek. Nie rozumie ludzi (jak mozna ich nazwac ludzmi) idacych na mecz aby sie bic.

Takim tragicznym sytuacjom jest winny system prawny w Polsce. Przyklad Chorzowa. Moim zdaniem, jezeli ktos idzie z metrowym dragiem w celu uderzenia kogos, to musi miec swiadomosc, ze moze grozic to zyciu lub zdrowiu, ze moze zabic. Po co sie zastanawiac, czy wysunac im jakies zarzuty. Od razu 10 lat wiezienia. Tylko nie siedzenia w celi, ogladania Cyfry+, zabaw z panienkami, tylko do roboty. Nie ma przeciez autostrad. Niech zapieprzaja.
Jezeli by posadzic takich, to moze inni nastepnym razem by pomysleli.

Przemocy mowie stanowcze NIE

Pozdrowienia dla prawdziwych kibicow.
robercik

Postprzez kobialka 2004-05-18, 9:58 am

W glowie sie nie miesci co sie dzieje na tym swiecie.....
Przezyc smierc wlasnego dziecka to najgorsze co moze przydarzyc sie rodzicom....
Lacze sie w bolu z Ojcem Rolanda....
Nigdy wiecej takich tragedii....

[`][`][`]
kobialka

Postprzez fabian 2004-05-18, 10:40 am

Chwyta za serce, szczególnie to zdanie o praniu adidasow. Kurcze ile tu ojcowskiej miłości :cry:

A ja idiota ciągle mam nadzieję, że dożyję takich chwil, że np. w jednej knajpie po dwóch stronach będą moli kibice oglądać mecz swoich drużyn.. Idiota? Może...
fabian

Postprzez Miłosz 2004-05-18, 10:47 am

fabian napisał(a):
A ja idiota ciągle mam nadzieję, że dożyję takich chwil, że np. w jednej knajpie po dwóch stronach będą moli kibice oglądać mecz swoich drużyn.. Idiota? Może...

Każdy ma taką nadzieję i myslę,że jest to możliwe(rzecz jasna w naszym kraju,bo w innych już tak jest :roll: ),ale my chyba tego nie dożyjemy niestety,tylko nasze dzieci.... :cry: Obym się mylił,a co do listu co tu dużo pisać,po prostu.... :cry: :cry: :cry:
Miłosz
Żółta kartka

Postprzez Gość 2004-05-18, 2:55 pm

Miłosz napisał(a):
fabian napisał(a):

Każdy ma taką nadzieję i myslę,że jest to możliwe(rzecz jasna w naszym kraju,bo w innych już tak jest :roll: ),ale my chyba tego nie dożyjemy niestety,tylko nasze dzieci.... :cry: Obym się mylił,a co do listu co tu dużo pisać,po prostu.... :cry: :cry: :cry:

Miłosz takie malutkie wtrącenie.Cytujesz i popierasz słowa Fabiana o miłości między kibicami z drugiej strony masz opis "Kocham tylko Zagłębie za Nie oddam życie swe "....okraszony na koniec uśmieszkami.Więc jak to z tobą jest :?: :?: :?:
Gość

Postprzez Miłosz 2004-05-18, 3:38 pm

Psiqs napisał(a):
Miłosz napisał(a):
fabian napisał(a):

Miłosz takie malutkie wtrącenie.Cytujesz i popierasz słowa Fabiana o miłości między kibicami z drugiej strony masz opis "Kocham tylko Zagłębie za Nie oddam życie swe "....okraszony na koniec uśmieszkami.Więc jak to z tobą jest :?: :?: :?:

To mnie postawiłeś pod ścianą teraz...rzeczywiście mój podpis jest nie na miejscu i wbrew mojej "polityce" kibicowania,pozostaje mi nic innego jak tylko zmienić podpis,ale z drugiej strony ja nie mówię nic o miłości między kibicami tylko o tym,żeby mogli oni usiąść obok siebie i nie doprowadziło to do tego co właśnie widzimy w telewizji.....żeby było tak,że kibice przeciwnych drużyn mogli porozmawiać,a nie od razu się zabijać(co widzimy w moim podpisie),wymienić swoje poglądy itd,dalej nie rozmywam tematu,bo to nie ten temat :cry:
Miłosz
Żółta kartka

Postprzez WOJTEK 2004-05-18, 3:48 pm

OD POCZĄTKU SIĘ ZASTANAWIAM PO CO DAMI ZAŁOZYŁ TEN TEMAT.CHŁOPAK ZOSTAŁ ZABITY PRAWIE ROK TEMU.WTEDY BYŁO MIEJSCE NA TE ŚWIECZKI I ŻALE.POZA TYM ŁATWO SIĘ PISZE CZY ŚPIEWA "ODDAM ŻYCIE" JAK MIŁOSZ.TYLKO PO CO??JA NA PEWNO BYM NIE CHCIAŁ UMIERAĆ ZA KLUB.BO TAK NA PRAWDĘ TO WIĘKSZOŚC GRAJKÓW MA GDZIES CZY KTOŚ ICH LUBI CZY NIE.GRAJĄ TYLKO BY ZARABIAĆ.POWTARZAM PYTANIE:PO CO TEN TEMAT U NAS NA FORUM ??
WOJTEK
Adventure Group

Postprzez KELE 2004-05-18, 5:36 pm

po co taki temat co mam płakac czy co no wiadomo niepowini go zabijać jakies czubki ,[moze manto według mnie ale kazdy ma inne zdanie] 8)
KELE

Postprzez rkwa 2004-05-27, 2:54 am

Smutna rocznica.... :cry:

Wieczny odpoczynek racz Mu dać Panie....
rkwa
Legionista

Postprzez zuzia_xx 2004-05-27, 6:33 am

Wojciech chodziło o list ... nie ważne [*]...

mordercom z łodzi widać było mało , gdyż grób Rolika zostaw zdewastowany po jego śmierci ..a w dzień rocznicy ktoś próbował wyważyc drzwi w kościele .. szkoda gadać .. pokój Jego duszy[*][*][*]
zuzia_xx

Następna strona

Powrót do Kibice