Nasza mentalność
No właśnie, jak to właściwie jest z nami, normalnymi kibicami którzy nie identyfikują się z żadną zorganizowaną grupą działającą na Zagłębiu.
Poniższy tekst prezentuje przed meczem z Piastem mając nadzieje że właśnie on zmieni kogoś tok myślenia, odnośnie niektórych spraw. Panowie opamiętajcie się !
Wspominając "ciężkie" czasy pod względem oprawy oraz dopingu (mam tutaj na myśli 2 ostatnie sezony) zastanawiam się czy jeszcze kiedyś wystawimy konkretny młyn liczący ponad 2000 "głów". Czy czasy gdzie na meczu z Lechem młyn Zagłębia wynosił ponad 2,5 tysiąca ?? - porównując "tamte" spotkania, z meczami które mamy okazję oglądać teraz, wątpię i szczerze raczej jest to mało prawdopodobne. Jeszcze kilkanaście miesięcy temu większość młodych fanów stawiała się w młynie (fakt w tamtym okresie doping był na pojedynczych spotkaniach), jednak ludzie byli zawsze. Jak jest teraz. Ludzie których znam osobiście, lub z widzenia (mecze u siebie czy wyjazdy), zamiast w młynie siadają gdzieś w innym sektorze, spokojnie oglądając sobie "kopaczy". Czy tak powinno być - Czy większość kibiców Zagłębia uważa się za chuliganów ? czy klubowy szalik to oznaka jego słabości i znak że "nie bawią" go awantury, że jeżeli ma szal i dopinguje nie może być chuliganem ??- nic bardziej mylnego - te słowa piszę z przykrością jednak taka jest obecnie nasza szara rzeczywistość, a doskonałym przykładem był ostatni mecz z Pogonią. Młyn tak znanego klubu jak Zagłębia Sosnowiec wynosił 50 osób !!! - w tym ok. 20 chłopaków z grupy ULTRAS ! - takiej tragedii nie było nawet na meczach w 5 lidze ! - Jeżeli uważacie się wszyscy za chuliganów, to wybaczcie ale powinniśmy to zgłosić do księgi rekordów. Klub z największą ilością chuliganów. Gdzie to przywiązanie do barw, tradycji ???? - Zmieńcie swoją mentalność - uświadomcie sobie że dopingowanie ukochanej drużyny to jeden z kibicowskich obowiązków - paradowanie w bluzach Pit Bulla i udawanie chuliganów wam imponuje ?? - śmiać mi się chce gdy widzę takie osoby - człowiek nigdy nie brał udziału w awanturze, nie wyczekiwał na wroga gdzieś na zadupiu, a "buja się" jak by był czołowym wymiataczem. Dla niego stanie w młynie to przejaw wstydu, jak pomyślą sobie o mnie koledzy ? - panowie jeszcze raz apeluje zmieńcie się !
Zdaje sobie sprawę i rozumie "normalnych chuliganów" którzy na co dzień zajmują się tym fachem. Tak się składa że znam wszystkich lub większość (głownie z widzenia - jednak znam, i wiem kto śmiga na akcje i inne tego typu "imprezy"). Tak się przyjęło że chuligani stoją obok w zwartej grupie dobrze prezentując się na sektorze i ich rozumiem. Wiem jednak że na najważniejszych meczach to oni wiodą prym w dopingu (np. Poznań czy Gdynia). Pozdrawiam was chłopaki - róbcie swoje a będzie dobrze.
Doping dla piłkarzy Zagłębia nie może się opierać głównie na 30 osobach z grupy Ultras, potrzebna jest wasza inicjatywa na która liczę w środę, pokażmy naszą wielką siłę całej Polsce !!
Ponadto czekam na komentarze w tej sprawie, czy tak jak ja zauważyliście tą przemianę ? czy wam to odpowiada czy też was to drażni - zapraszam do dyskusji