Za Co Nie Lubie Hanysów, Klubów Ze Śląska i nie tylko :))

Wszelkie tematy dotyczące kibicowania oraz kibiców Zagłębia

Moderatorzy: flex, Smazu, krzysiu, swiezy52

Postprzez Pesto 2004-04-27, 10:46 pm

WOJTEK napisał(a):I OBY SIĘ UTRZYMAŁ.

amen

na mecz Zagłębie - Ruch w II lidze to może przyjść i 15 tys. ludzi
na meczu Zagłębie - Śląsk było 10 tys.

pajaca Zydorowicza również nie lubię
Pesto
kumaty

Postprzez ATR 2004-04-28, 9:41 am

A co powiecie na Kazimierza Kutza? Ten to dopiero antyzagłębiak :!: :evil: :evil: :evil: :evil: :evil: :evil: :evil: :evil:
ATR

Postprzez Bas 2004-04-28, 9:53 am

ATR napisał(a):A co powiecie na Kazimierza Kutza? Ten to dopiero antyzagłębiak :!: :evil: :evil: :evil: :evil: :evil: :evil: :evil: :evil:

zawsze jak jade do Wawy mam nadzieje że spotkam tego frędzla w EX :twisted:
nie lubiłby nas jeszcze bardziej :)
Bas
Żółta kartka

Postprzez ATR 2004-04-28, 12:38 pm

Wypowiedzi Kutza dla "Polityki" i "Gazety Wyborczej":

Polityka - Powroty Hanysa - (fragmenty):

(...)To właśnie polityka zmusiła mnie do powrotu do korzeni i dzięki niej odżył mój lokalny kosmos. Jest niewielki. Zaczyna się na rzeczce Brynicy, za mojego dzieciństwa przemysłowym ścieku, który na dobrą sprawę można było przeskoczyć. Ale ta graniczna rzeczka, oddzielająca wcześniej Rosję od Niemiec, a przed wojną Śląsk od Zagłębia, to najważniejsza granica w moim życiu. To zza niej spadło na Śląsk nieszczęście. Tu stykały się dwie cywilizacje: łacińska i bizantyjska. Mój świat lepiony był na model niemiecki, rządziła nim familijność i pracowitość. Po tamtej stronie królowało cwaniactwo, przekupstwo i donosicielstwo. I ten świat, w mundurach UB i garniturach partyjnych aparatczyków, wkroczył po wojnie na Śląsk i wdeptał go w ziemię. Komuna w najgorszym swoim wydaniu. Mało, że wtedy nie rozumiała Śląska, to przez dziesięciolecia nie chciała go zrozumieć. To przed nimi rodziny powstańców, również moja, uciekały do Niemiec. Dziś nie widać cywilizacyjnych różnic, tu i tam blokowiska, ale nie są one w stanie przesłonić moich wspomnień z dzieciństwa. Tam byli Gorole, my dla nich Hanysy. II Rzeczpospolita była na tyle mądra, że tych światów nie scaliła w jeden organizm, dopiero PRL palnęła cywilizacyjne głupstwo i zrobiła jedno województwo. Azję połączyła z Europą. I to z jaką Europą! Przynajmniej w tym moim zakątku Śląska niemieccy kapitaliści zaczęli cywilizować, jeszcze przed II wojną, swoich robotników. PRL zdegradowała tamten Śląsk, jak Lipiny, ale jak on wyglądał, i w jakim kierunku zmierzał, widać do dziś w Nikiszowcu. Tu kręciłem swoje śląskie filmy.(...)

Pełna treść artykułu: http://polityka.onet.pl/artykul.asp?DB= ... 87786&MP=1

Wywiad dla Gazety Wyborczej ;Kazimierz Kutz o piłce nożnej: Cud zbiorowego uniesienia (fragmenty):

Redaktor: Najsławniejszym sportowcem z Szopienic był Janusz Sidło, wicemistrz olimpijski, dwukrotny mistrz Europy, rekordzista świata.

Pan K: Mój dobry kolega zresztą. To był absolutny niedźwiedź. Gdy się u nas drzwi zacięły, jak szarpnął - to wyrwał je z framugą! Można powiedzieć, że Sidło osiągnął sukces dzięki konfliktowi śląsko-zagłębiowskiemu. Bo on, proszę panów, rzucał od dzieciństwa: jechało się na stawy między Szopienicami a Sosnowcem i napieprzało z sosnowiakami na kamienie. Dzięki tym wyprawom ja też rękę sobie wyrobiłem. Przy okazji jakiegoś filmu zrobiliśmy zawody w rzucie granatem. Moim rywalem był reżyser Jerzy Kawalerowicz - dziesięcioboista, zbudowany jak Adonis. A ja z moimi warunkami go załatwiłem!

Redaktor: Tuż obok silnych klubów śląskich wyrosło nagle prawie tak samo mocne Zagłębie Sosnowiec. Ile prawdy jest w tym, że za nim stał Gierek?

Pan K. Na Śląsku przed wojną zawsze były wielkie drużyny, a Zagłębiacy robili wszystko, żeby sobie też taką zafundować. Po wojnie przejęli władzę, bo jak mówił świętej pamięci śląski literat Wilhelm Szewczyk przez komunistyczność tego regionu mieli największą wydajność przywódców z hektara. Zagłębie powstało na bazie klubu o nazwie RKU. Gdy w 1946 roku RKU grał z AKS Chorzów, doszło do potężnych zamieszek między kibicami obu drużyn. Niektórzy mówili, że to czwarte powstanie.

Ta nowa drużyna była oczkiem w głowie wszystkich władców z Zagłębia. Zdarzało się, że niektóre śląskie kluby, chcąc zrobić Gierkowi przyjemność, przegrywały z Zagłębiem, ale to, co się działo później za Grudnia [I sekretarza Komitetu Wojewódzkiego PZPR w latach 1971-80 - red.],to była kompletna paranoja. Wiem na pewno, że przed meczem wzywał sędziów, żeby ustalić wynik.
ATR

Postprzez BrzydaL 2004-04-28, 12:47 pm

A potem ludzie sie dziwią, ze my tak chcemy potargac tego hanysa :!: :x ... :lol:
BrzydaL

Postprzez Asja 2004-04-28, 1:53 pm

No właśnie i przez takich ludzi jak Zydor i Kutz (całkowity szacunek do jego działalności reżyserskiej) tworzą się problemu. Sami sobie są winni.
Choź oczywiście nei należy uogólniać ale dzięki takim postawom jakie oni reprezentują rodzą się nasze uprzedzenia w stosunku do nich i nic dziwnego że nie chcemy się z nimi bratać.

Poza tym jakoś chyba wszyscy mają coś do hanysów... :roll:
Asja
Gwiazda

Postprzez fabian 2004-04-28, 1:56 pm

Ja nie mam... A co do Kutza, to pan Kazimierzowi ze starosci pieprzy sie w glowce. Zrobil wiele dla polskiego filmu i za to powinnismy mu byc wdzieczni, ale teraz, podobnie jak Walesa stal sie wsiowym medrkiem.
fabian

Postprzez tomi2509 2004-04-28, 4:26 pm

jestem ciekawy skad ten debil wie o wzywaniu sedziow i ustalaniu wynikow !??
chyba sam tez bral w tym udzial .
o tym ze pan k. jest poje.... wiemy juz wszyscy i to nie od dzis . podajcie sobie dlonie z zydorowiczem. BARANY
tomi2509

Postprzez PRZEMEK_AG 2004-04-28, 4:53 pm

kutz jaki jest każdy widzi...jego problem polega na tym, że nie umie opowiedzieć o swojej śląskości nie dopieprzając równocześnie Zagłębiu. my pod tym względem chyba się też za bardzo nie różnimy od niego. a tak w ogóle to się tak nie przejmujcie. ta wypowiedź w polityce to była już chyba prawie rok temu i trzeba było pisać listy. pozdrówka

ps
mimo wszystko kutz to nie debil :) , jak tu ktoś napisał
PRZEMEK_AG
Adventure Group

Postprzez IQ 2004-04-28, 7:26 pm

Jedna uwaga - jeśli Zagłębie tak moco było popierane przez Gierka i innych to dlaczego Mistrza Polski po 13 razy zdobyły inne niedalekie (śląskie) biedne bez poparcia kluby :lol: :lol: :lol: :lol:
Że nie wspomnę o innych niedalekich śląskich klubach (z pewnego miasta na "B") które jakoś też zdobyły parę razy Mistrza Polski bez poparcia :lol: :lol:
Pewnie ślązacy robili to na złość Gierkowi i innym, a potem kończyli za to w łagrach i więzieniach. Kombatanci ....................
IQ

Postprzez Aneczka 2004-04-28, 11:55 pm

Nienawiść rodzi nienawiść :!: :!: :!: :!: :evil: :evil: :evil:
Poprostu... :!: :!: :!:
Aneczka

Postprzez fabian 2004-04-29, 7:44 am

Taaa...., ale Twoja do nich, czy ich do Ciebie?
fabian

Postprzez Pesto 2004-04-29, 9:02 am

IQ napisał(a):Jedna uwaga - jeśli Zagłębie tak moco było popierane przez Gierka i innych to dlaczego Mistrza Polski po 13 razy zdobyły inne niedalekie (śląskie) biedne bez poparcia kluby :lol: :lol: :lol: :lol:
Że nie wspomnę o innych niedalekich śląskich klubach (z pewnego miasta na "B") które jakoś też zdobyły parę razy Mistrza Polski bez poparcia :lol: :lol:
Pewnie ślązacy robili to na złość Gierkowi i innym, a potem kończyli za to w łagrach i więzieniach. Kombatanci ....................

przy tym ostatnie mistrzostwo Ślązacy zdobyli w 1989 8)

ach ta wstrętna III RP , szykanuje Śląsk gorzej niż komuna :D
Pesto
kumaty

Postprzez Gość 2004-04-29, 10:27 am

Chyba jak raz pan Kutz rzucał tymi kamieniami to ktoś mu odrzucił i w główkę trafił ;) :D
Niestety przez takich ludzi konflikty tylko się pogłębiają. Szkoda słów na tego pana.
A jeśli chodzi o wypowiedź między innymi Aneczki to ja proponuję inny sposób, który dobrze się sprawdza, a zawiera on się w cytacie:

"Bądź uroczy dla swoich wrogów-nic ich bardziej nie złości"

Z własnego doświadczenia wiem, że to prawda ;) :D:D:D

P.S.
Odsyłam też do forum Zagłębia Dąbrowskiego gdzie między innymi jest ten temat:

http://forum.gazeta.pl/forum/72,2.html? ... w=11060362
Gość

Postprzez ŁOSKI1906 2004-05-01, 11:52 pm

Hmm Hanysy a co to : Zwykłe $!$!%!@#%@#%@#%@%@(cenzura)
raz pojechałem do emiku w K-ce - wróciłem w bokserkach !! (naszczęscie taksówką) wszystko przez to ze na mojej legitymaci !!widniał napis - Miejsce urodzenia - SOSNOWIEC . zemsta była sroga !!
No ale co poradzić ta wojna chyba BYŁA JEST I BEDZIE !! .
Jej dokładnej przyczyny nie znam !! po postu od dziecka miałem zakodowane POLSKA BEZ SLASKA !!
ŁOSKI1906
Os.Piastów oficial fans

Poprzednia stronaNastępna strona

Powrót do Kibice