Moderatorzy: flex, Smazu, krzysiu, swiezy52
slawojka napisał(a): Nie mogą zrozumieć, dlaczego tak kochamy Warszawę, jak cała Polska ich nienawidzi i żywi, zwłaszcza nasz region - kopalnie i huty.
slawojka napisał(a):Też miałem spory kontakt ze Ślązakami. Studiowałem w Katowicach z ludźmi z Wodzisławia, Rybnika, Tychów, Jastrzębia, Chorzowa itd... Bardzo spoko. I nawet jak nie trzeba było to nie "gwarzyli". I tak samo jak i w Sosnowcu tak i tam mnóstwo ludzi jest którzy emigrowali z Kielecczyzny, Sądecczyzny itp. Sami rodzili się już na Śląsku ale rodzice pochodzą skądinąd. Oficjalnie są hanysami, cieszą się z tego a ich niechęć do Zagłębia bierze się z relacji z zakorzenionymi rodowitymi ślązorami. Z tym, że jeśli chodzi o stronę kibicowską to nienawiść jest spowodowana w znacznej mierze naszą zgoda z Legią. Nie mogą zrozumieć, dlaczego tak kochamy Warszawę, jak cała Polska ich nienawidzi i żywi, zwłaszcza nasz region - kopalnie i huty.
Jeśli chodzi o wątek społeczny, to dużo już tu było powiedziane na temat historii, więc nic nowego nie wniosę.
Natomiast mnie osobiście szlag trafia jak słyszę tą śląską gwarę, ich dążenie do autonimii śląskiej, teksty, że oni nie czują się Polakami, tylko Ślązakami. I w ogóle, jak wejdziesz na klatke jakiegoś "familoka" i spojrzysz na spis lokatorów to zastanawiasz się czy masz paszport ze sobą, gdy czytasz: " Edeltrauda Neuermann, Franz Muller, itd" (roznosiłem kiedys ulotki - stąd te spostrzeżenia).
Pesto napisał(a):slawojka napisał(a): Nie mogą zrozumieć, dlaczego tak kochamy Warszawę, jak cała Polska ich nienawidzi i żywi, zwłaszcza nasz region - kopalnie i huty.
toś dojeboł :o teraz jest dokładnie na odwrót - to Warszawa dopłaca do nierentownego przemysłu ciężkiego
co do nazwisk - ja też mam typowo niemieckie , a Volksdeutschem sie nijak nie czuję
mareios napisał(a):Mam pytanie do Wojtka - dlaczego tak nerwowo reagujesz na haslo "Polska bez Slaska"?
mareios napisał(a):Zapytaj wnukow tych co walczyli za polski slask - oni dzis wieszaja flagi w stylu "oberschlesien".
mareios napisał(a):i krzycza "polskie swinie".
mareios napisał(a):To ani Polacy, ani Niemcy ale kundle bez tozsamosci albo z tzw "tozsamoscia slaska" co znaczy dokladnie to ostatnie.
mareios napisał(a):Nie chce nikogo obrazic i nie generalizuje.
mareios napisał(a):ale nienawidze juz samego slowa "slaski" "slaskie" itp..
mareios napisał(a):A prawda jest tez taka ze na tzw slasku - slazakow mieszka niewielu a wiekszosc tych idiotow to potomkowie przyjezdnych z kresow - ale o swych korzeniach juz nie pamietaja.
mareios napisał(a):O ras`u nie wspomne bo mnie szlag moze trafic.
mareios napisał(a):Pozdrawiam. A haslo "PbS" rozumiec nalezy nie jako odrzucenie regionu ale czesci idiotow ktorzy na nim mieszkaja.
Łobuziak napisał(a):mareios napisał(a):Zapytaj wnukow tych co walczyli za polski slask - oni dzis wieszaja flagi w stylu "oberschlesien".
Nie wszyscy.
jasne, czesc wieszala flagi niemieckie - nie pamietasz??mareios napisał(a):i krzycza "polskie swinie".mareios napisał(a):To ani Polacy, ani Niemcy ale kundle bez tozsamosci albo z tzw "tozsamoscia slaska" co znaczy dokladnie to ostatnie.
Z moich obserwacji i kontaktaów z nimi wynika coś zupelnie innego...
a co takiego?mareios napisał(a):ale nienawidze juz samego slowa "slaski" "slaskie" itp..
Paranoik?
to diagnoza? :? :?mareios napisał(a):A prawda jest tez taka ze na tzw slasku - slazakow mieszka niewielu a wiekszosc tych idiotow to potomkowie przyjezdnych z kresow - ale o swych korzeniach juz nie pamietaja.
WLasnie dlatego hsalo 'PbŚ' jest bez sensu...
Pozatym wszystko skupia sie wokol Ruchu...
bzdurymareios napisał(a):O ras`u nie wspomne bo mnie szlag moze trafic.
A dlaczego? Ja tez sie nie zgadzam z ich zapedami...ale konstytucja Naszego Kraju nie zabrania dzialalnosci tego typu organizacji...
W glosowaniu 'czy mamy wejsc do UE' jaki oddales glos? Jesli na tak to w tym kluczowym punkcie, Twoja mysl polityczna zgadzala sie dokladnie z mysla RAŚu.
jasne, tylko ze czesc naszych regulacji zostala przez ustawodawce noramlnie spartolona - vide mniejszosci narodowe - gwarantujemy taki status kilkudziesieciu tys volksdeutschow a 2 mln Polakow w reichu pozostawiono samym sobie. nie glosowalem za taka "europa"mareios napisał(a):Pozdrawiam. A haslo "PbS" rozumiec nalezy nie jako odrzucenie regionu ale czesci idiotow ktorzy na nim mieszkaja.
mareios napisał(a):jasne, czesc wieszala flagi niemieckie - nie pamietasz??
mareios napisał(a):a co takiego?
mareios napisał(a):to diagnoza? :? :?
mareios napisał(a):jasne, tylko ze czesc naszych regulacji zostala przez ustawodawce noramlnie spartolona - vide mniejszosci narodowe - gwarantujemy taki status kilkudziesieciu tys volksdeutschow a 2 mln Polakow w reichu pozostawiono samym sobie. nie glosowalem za taka "europa"
mareios napisał(a):kazdy moze krzyczec to co chce - haslo jest haslem i nie zawsze interpretacja literalna jest wlasciwa - nie zapominaj o tym
mareios napisał(a):Niechec Zaglebiakow i Slazakow nie bierze sie tylko ze stadionu - jesli tak piszesz to kompletnie ten temat nie jest ci znany :(
Użytkownicy przeglądający ten dział: Brak zidentyfikowanych użytkowników