Przegląd prasy

Dyskusje o wszystkim co dotyczy piłkarskiego Zagłębia Sosnowiec
http://zaglebie.sosnowiec.pl

Moderatorzy: flex, turku, Landryn, Smazu, krzysiu, LucasUSA, swiezy52

Re: Przegląd prasy

Postprzez Tomcjo 2020-12-28, 4:36 pm

Zagłębie Sosnowiec. Szukają wzmocnień na Wyspach
17 stycznia 2020 Krzysztof Polaczkiewicz Dariusz Dudek, I liga, piłka nożna, promo, Robert Tomczyk, Zagłębie Sosnowiec

– Parę dni temu rozpoczęliśmy przygotowania do rundy wiosennej. Potencjalnych wzmocnień szukamy na krajowym podwórku, ale penetrujemy także rynki zagraniczne – mówi Robert Tomczyk, dyrektor sportowy Zagłębia.

– Razem z trenerem Dariuszem Dudkiem byliśmy ostatnio na Wyspach Brytyjskich. Wbrew niektórym sugestiom nie jeździmy tam na wycieczki, ale obserwować piłkarzy, którzy mogli by do nas trafić. Przyglądaliśmy się m.in.: piłkarzowi drużyny U-23 Tottenhamu, ale obawialiśmy się, że przez jego warunki fizyczne mógłby się nie odnaleźć w naszej rzeczywistości.

Obecnie w Sosnowcu trenuje z drużyną gracz Brentford, klubu z którym nawiązaliśmy współpracę. Pochodzi z Ugandy, ale jest obywatelem Anglii. Może grać na pozycji numer sześć i osiem, a także jako skrzydłowy – mówi dyrektor sportowy Zagłębia.

Zanim Tomczyk objął to stanowisko był doradcą zarządu ds. sportowych. – Jako pracownik agencji menadżerskich wiele razy pomagałem Zagłębiu, ponieważ jestem stąd i losy tego klubu zawsze leżały mi na sercu. Dziękuję prezesowi za zaufanie.

Mamy wizję rozwoju klubu. Rozwijamy skauting, zarówno na poziomie pierwszej drużyny, jak i Akademii, którego wcześniej nie było. Odpowiedzialni za to będą Fabio Ribeiro oraz Mariusz Majewski. Pracujemy ciężko od kilku miesięcy, ale nie jest to łatwe, szczególnie po spadku z Ekstraklasy.

Teraz jednak skupiamy się głównie na rundzie wiosennej. Przewidujemy wzmocnienia na trzech pozycjach. Uważamy, że zespół, który budowaliśmy latem z Radosławem Mroczkowskim, jest na tyle mocny, że będzie w stanie sprawić niespodziankę w tej lidze – dodaje Tomczyk.

Testowani piłkarze zaprezentują się podczas sobotniej gry kontrolnej. W sobotę Zagłębie zmierzy się w Lelowie z Radomiakiem Radom.
https://sportdziennik.com/zaglebie-sosn ... a-wyspach/
Tomcjo

Postprzez Tomcjo 2020-12-28, 4:39 pm

Nie noszę noża w kieszeni bo by mi się non stop otwierał
Tomcjo

Postprzez August 2020-12-28, 5:09 pm

Tomcjo napisał(a):Zagłębie Sosnowiec. Szukają wzmocnień na Wyspach
17 stycznia 2020

Ja już tyle natłukłem Sławomirowi. Wy tm na Wyspach używajcie mniej wódy na myszach. Już Wam się lata od tego pipcą :lol:
Divina favente clementia Romanorum imperator semper Augustus
August

Postprzez slawekchicago 2020-12-28, 7:56 pm

August napisał(a):
Tomcjo napisał(a):Zagłębie Sosnowiec. Szukają wzmocnień na Wyspach
17 stycznia 2020

Ja już tyle natłukłem Sławomirowi. Wy tm na Wyspach używajcie mniej wódy na myszach. Już Wam się lata od tego pipcą :lol:

Nie wiem jak Tomcjo ale się obrażać nie dam i juz policja do Ciebie puka i nie na kolęde :lol: :lol: :lol:
CZY WROCA JESZCZE DOBRE CZASY
slawekchicago

Postprzez August 2020-12-28, 8:05 pm

Ja nie obrażam. Jedynie śmiem twierdzić że po polskich ziemniakach na procencie Tomcjowi lata by się nie pochrzaniły ;-)
August

Postprzez Tomcjo 2020-12-28, 10:08 pm

Artykuł jest datowany 28 GRUDNIA 2020 a ass wywiadu i poszukiwań zawodników z kokiem chwali się przeszłymi wizytami które to maja mu teraz dać efekty . Wystarczy siwuche odstawić :) nie poczuwam się do tłumaczenia procesów myślowych bandy pismaka
Tomcjo

Postprzez August 2020-12-30, 1:08 pm

Artykuł z 23 grudnia br.
W Zagłębiu wystartował program naprawczy
Podtytuły:

Klawiaturowe urojenia
(...)
Marcin Jaroszewski, rozwiał wątpliwości kto będzie za kadrowe ruchy w Sosnowcu odpowiadał. Wielu nurtowało pytanie czy będzie to Robert Tomczyk, były dyrektor sportowy, który nadal pracuje w klubie, czy Robert Podoliński, doradca zarządu, czy może bezpośrednio trener Kazimierz Moskal.
Czytaj jeszcze: Odbić się od dna

– Tomczyk za transfery nie odpowiada i ten temat zamknijmy. Zajmuje się sprawami administracyjnymi w pionie sportowym. Dlatego opowiadania o jego kłótni z trenerem Moskalem po meczu z Miedzią są tak samo prawdziwe jak bójka Roberta Stanka z Dariuszem Dudkiem po meczu z Lechią Gdańsk.

Urojenia wklepywane w klawiaturę przez żądnych taniej sensacji sobie darujmy, bo na tłumaczenia kolumn w gazecie nie starczy. Nad transferami pracuje wiele osób, w tym Robert Podoliński w konsultacji ze sztabem pierwszego zespołu. Dopiero po takiej weryfikacji kandydat musi zostać zaakceptowany przez pierwszego trenera.

Bez akceptacji Kazimierza Moskala zawodnik w Zagłębiu nie zagra. Tyle. Zresztą nie ma klubu w Polsce ani na świecie, gdzie za transferami stoi jeden człowiek. To nie tak, że odpowiedzialność się rozmywa, ale pracy jest w tym obszarze mnóstwo – podkreśla prezes Zagłębia.

Nie poddać się nagonce

Sternik sosnowiczan odnosi się także do zarzutów, że nie ogląda z trybun domowych meczów Zagłębia, a Robert Podoliński w czasie, gdy drużyna grała z Miedzią, komentował ekstraklasę w telewizji.

– Nie trzeba siedzieć na trybunach, żeby obejrzeć mecz. Nie ma takiego, którego bym nie zobaczył, choćby z opóźnieniem. Co do Roberta Podolińskiego, to widział na żywo cztery z ostatnich pięciu meczów. Jest obecny w klubie. Przypominam, że jest doradcą, ale jego zaangażowanie wybiega znacząco poza zakres obowiązków. Widać, że żyje naszą wspólną sprawą. No i jest coś takiego jak praca zdalna.

Przegrywamy, więc wszystko teraz przeszkadza, środowisko uzurpuje sobie prawo, żeby nas poniewierać. Zasłużyliśmy. Trzeba to rozumieć i wytrzymać. Mogę odbić piłeczkę i wskazać relacje z meczów robione z „neta” czy na telefon, ale nic nam ten ping-pong nie da. Najważniejsze, żeby nie udało się rozbić nas od środka, żebyśmy nie poddali się nagonce i mądrze pracowali. To jedyna droga. Jak zasłużymy i wyjdziemy z kryzysu, pewnie odczujemy to także z zewnątrz – nie ma wątpliwości Jaroszewski.

„Wesołych” dla Puchacza

W ostatnim czasie Zagłębiu obrywa się zresztą nie tylko od kibiców. Swoje trzy gorsze dorzucił Tymoteusz Puchacz, był gracz sosnowiczan, obecnie obrońca Lecha Poznań, który na łamach mediów poskarżył się na klub z Sosnowca.

– Pozyskanie Tymka było dla nas priorytetem po tym, jako zobaczyliśmy go w finale Centralnej Ligi Juniorów między Legią a Lechem w Ząbkach. Wtedy – mogę tak chyba powiedzieć – reprezentowała go mama Małgorzata. Trudny przeciwnik, ale wraz z trenerem Dudkiem pojechaliśmy do ich rodzinnej miejscowości pod Świebodzinem i jednak załatwiliśmy sprawę. Zobowiązaliśmy się, że załatwimy mu korepetycje, że syn musi zdać maturę. Zawodnik – wtedy 19- letni – dostał kontrakt w wysokości 7 tysięcy złotych netto plus premie, mieszkanie, korepetycje i wyżywienie, za namową trenera, zbilansowane kalorycznie jak należy.

Piłkarz grał regularnie, wywalczył awans do ekstraklasy, zdał maturę i przyczynił się do zarobienia pieniędzy przez klub w programie Pro Junior System. Wszyscy byli wygrani. W ekstraklasie po dwóch meczach ten sam trener uznał, że na lewej obronie, na tym poziomie, chłopak jeszcze sobie nie poradzi… Wtedy zadzwoniła do mnie mama zawodnika. Było jej bardzo przykro i przyznam, że mnie też. Miała ogromny żal…

Uznaliśmy w klubie po rozmowach z Lechem, że lepiej, by Tymek odszedł i grał. Tak się stało, trafił do GKS Katowice, a los chciał, że wkrótce po nim także trener Dudek. Finał tej przygody znamy. Choć Tymek wspomina GKS ciepło ze względu na szatnię, to jednak jest praca, a nie wycieczka z kumplami i wujkiem. Skoro mówi, że u nas nie czuł się dobrze i nie był lubiany, to pewnie tak było.

Nie o samopoczucie Tymka tu chodziło, a o interes klubu. Szatnia z Nowakiem, Cristovao, Jędrychem czy Kudłą to był wulkan. Nie było sentymentów. Chciałbym żeby teraz byli tacy liderzy choć w połowie… Z drugiej strony, w tej samej szatni siedział piłkarz nie gorszy, tylko słabiej dziś promowany, Sebastian Milewski – też wtedy młodzieżowiec. Gdyby jego zapytać, pewnie historia byłaby inna. Szatnia seniorów ma swoje prawa. W każdym razie ja przygodę z rodziną Puchaczów wspominam miło i nie tylko z okazji Świąt Bożego Narodzenia wszystkim im życzę, by ich marzenia nadal się spełniały – mówi Jaroszewski.
Krytyka się należy

Prezes klubu ze Stadionu Ludowego doskonale zdaje sobie sprawę, że do tego, aby historia zatoczyła koło i Zagłębie pod jego rządami wróciło do miejsca, z którego startował, jest bliższa niż mogłoby się wydawać…

– No tak. Zaczynałem w 2013 roku w grupie zachodniej II ligi i po jesieni byliśmy na spadkowym miejscu, więc jakby u bram III ligi. Skończyliśmy na 3. miejscu, a potem już pamiętają ci, którzy chcą pamiętać. Ostatnie 2 lata są chude, kibice zawsze chcą więcej i więcej. Jak najbardziej to rozumiem i nie uciekam przed odpowiedzialnością, nie uciekam w trudnej chwili.

Rozumiem wściekłość, nawet wyzwiska, frustrację. Krytyka mi się należy jak psu kość. Gardzę natomiast zimnym wyrachowanym kłamstwem i chęcią ugrania czegoś dla siebie. Toksycznymi zastrzykami, które niewinnym ludziom robią krzywdę. Nie mam z tym problemu, ale nie wszyscy w klubie dobrze to znoszą.

Dlatego klub podejmie kroki prawne, przeciwko godzącym w jego dobre imię i ludzi w nim pracujących. Tyle dygresji. Czy mamy pomysł? Wierzymy, że tak. Jeśli chodzi o sprawy czysto sportowe, to pozyskanie Ambrosiewicza jest początkiem realizacji tego planu – dodaje Marcin Jaroszewski.
(...)
https://sportdziennik.com/w-zaglebiu-wy ... naprawczy/

Trochę tu z powtórki z interwió z Jaroszewskim. Ale widać prawdziwe idee fixe Prezesa na punkcie tego co pisze się o nim i Tomczyku w przestrzeni internetowej. A ponoć nie czyta i go to nic nie obchodzi... Kłamczuszek.
A już najbardziej rozbrajające jest powoływanie się na mamę Puchacza.
Niestety nie znalazłem nic odnośnie rzekomego planu naprawczego jak głosi tytuł w "Sporcie".
August

Postprzez GrubyPerez 2020-12-30, 2:46 pm

August napisał(a):Niestety nie znalazłem nic odnośnie rzekomego planu naprawczego jak głosi tytuł w "Sporcie".

bo to dopiero początek przecie :

"Pozyskanie Macieja Ambrosiewicza to początek realizacji planu, który pozwoli drużynie ze Stadionu Ludowego wyjść z tarapatów."
***[czy jesteś wrogiem czy przyjacielem - zawsze możesz na mnie liczyć. Nigdy o Tobie nie zapomnę***
GrubyPerez

Postprzez August 2020-12-30, 4:05 pm

Nie wiedziałem, że coś takiego jak "plan naprawczy" może dotyczyć zawalonych transferów. Jeśli tak to pośrednio Jaroszewski siłą rzeczy przyznaje się do tego, że transfery zostały zawalone.Ciekawe też co wymyśli następnym razem gdy się okaże że np pierwszy transfer z wdrożenia planu naprawczego okaże się transferowym niewypałem. Czy wtedy wystąpi konieczność wdrożenia naprawy programu naprawczego ?
August

Postprzez Lars 2020-12-30, 4:15 pm

Plan naprawczy to 3 podejście Sanogo, który bliższy jest rozsypania się na części niż powrotu na boisko.
Nie potrafimy znaleźć nowego zawodnika na pozycję napastnika, więc w klubie wierzą, że Sanogo po raz pierwszy od 2 lat nie rozpadnie się po krótkim czasie spędzonym na boisku.
MOJE SERCE JEST CZERWONO ZIELONO BIAŁE
Lars

Postprzez GrubyPerez 2020-12-30, 7:35 pm

Lars napisał(a):Plan naprawczy to 3 podejście Sanogo, który bliższy jest rozsypania się na części niż powrotu na boisko.
Nie potrafimy znaleźć nowego zawodnika na pozycję napastnika, więc w klubie wierzą, że Sanogo po raz pierwszy od 2 lat nie rozpadnie się po krótkim czasie spędzonym na boisku.

ktoś pisał chyba, że Sani w pełni sił i głodny piłki.
Poza tym...są przecież jakieś testy, sprawdziany...
***[czy jesteś wrogiem czy przyjacielem - zawsze możesz na mnie liczyć. Nigdy o Tobie nie zapomnę***
GrubyPerez

Postprzez Lars 2020-12-30, 7:44 pm

GrubyPerez napisał(a):
Lars napisał(a):Plan naprawczy to 3 podejście Sanogo, który bliższy jest rozsypania się na części niż powrotu na boisko.

jeśli do nas wróci, to obym się mylił, ale Sanogo, który z pewnością talent do piłki ma, jest zawodnikiem absolutnie nie mającym zdrowia i predyspozycji do tego by wyczynowo uprawiać sport. Moim zdaniem kolejna kontuzja to kwestia czasu.
Lars

Postprzez GrubyPerez 2020-12-30, 7:54 pm

Lars napisał(a):
GrubyPerez napisał(a):

jeśli do nas wróci, to obym się mylił, ale Sanogo, który z pewnością talent do piłki ma, jest zawodnikiem absolutnie nie mającym zdrowia i predyspozycji do tego by wyczynowo uprawiać sport. Moim zdaniem kolejna kontuzja to kwestia czasu.

Michał, jako kibice możemy i chcemy ( wszak Sani był lubiany) wierzyć w to że będzie to strzał w 10 a Sanogo wkrótce będzie mógł na plecach koszulki umieścić " SanoGOL!"
Osoby zarządzające profesjonalnym zawodowym klubem z tradycjami poza niezbędną wiarą powinny jeszcze skorzystać z narzędzi o których wspomniałem. I z pewnością to uczynią ;)

Wszystkiego, co najlepsze z Nowym Rokiem :niezle:
GrubyPerez

Postprzez Lars 2020-12-30, 7:59 pm

GrubyPerez napisał(a):Wszystkiego, co najlepsze z Nowym Rokiem

Wzajemnie Jarek, wszystkiego dobrego w 2021. A Nasze Zagłębie niech się pnie do góry :niezle:
Lars

Postprzez wojtaszko 2021-01-03, 10:27 am

wojtaszko

Poprzednia stronaNastępna strona

Powrót do Piłka nożna