EKSTRAKLASA - sezon 2018/2019

Dyskusje o wszystkim co dotyczy piłkarskiego Zagłębia Sosnowiec
http://zaglebie.sosnowiec.pl

Moderatorzy: flex, turku, Landryn, Smazu, krzysiu, LucasUSA, swiezy52

Re: EKSTRAKLASA - sezon 2018/2019

Postprzez August 2018-12-02, 7:27 pm

slawekchicago napisał(a):O MI TO DANE W CHICAGO GDY ZATRZYMALI CIE NA GRANICY

Co to za afera z tym Stankiem w Stanach?
Divina favente clementia Romanorum imperator semper Augustus
August

Postprzez slawekchicago 2018-12-02, 7:31 pm

August napisał(a):
slawekchicago napisał(a):O MI TO DANE W CHICAGO GDY ZATRZYMALI CIE NA GRANICY

Co to za afera z tym Stankiem w Stanach?

po Prostu z taka twarza tam nie wlaza

a tak na powaznie to dluzsza historia do opowiedzenia przy piwie ( moze w lutym jak przylece )

SPRZEDAWCZYKOM I KRETACZOM :czerwona: :czerwona: :czerwona: :czerwona: :czerwona: :czerwona: :czerwona: :czerwona: :czerwona: :czerwona: :czerwona: :czerwona: :czerwona:
CZY WROCA JESZCZE DOBRE CZASY
slawekchicago

Postprzez jackie57 2018-12-02, 7:39 pm

Jeżeli ktoś nadal uważa, że mamy skład na ekstraklasę, to nie potrafi spojrzeć prawdzie w oczy. Niedobre dla Zagłębia jest dodatkowo to, że w tym, pożal się Boże, "megaskładzie" gra część meczów akonto rundy rewanżowej. Do końca roku może być już wszystko pozamiatane. P.S. Kto odpowiada za transfery dokonane przed tym sezonem?
jackie57

Postprzez slawekchicago 2018-12-02, 7:40 pm

August napisał(a):Wywiad z Prezesm. Ja ze swej strony napiszę jedno. Prezesie, czas wrócić do lekcji wf: http://weszlo.com/2018/12/02/marcin-jar ... ac-presja/

Poza tym są Żarko Udovicić

QRWA JAROSZEWSKI NIE WIERZE :czerwona: :czerwona: :czerwona: ZARKO JEST ? KTOREGO DAJECIE NA LAWE BO DAJREKTOR WYSZEDL Z SZAFY . SZYMON LEWICKI ODSZEDL Z JAKIEGO POWODU ? PRZYZNAJ TO FRANCO OTWARCIE I NIE KRYJ TEGO STANKA .A TERAZ Z JEDNYM NAPASTNIKIEM I TO NIE NASZYM . ILE UDZIALU W TRANSFERZE ALEXA MA STANEK ? WYJASNIJ , A SPRAWA JEGO CIAGLEJ GRY SIE WYJASNI . WSZYSCY WIDZA ZE TO NAWET NIE POL ZAWODNIKA . WSZYSCY TYLKO NIE WY :czerwona: :czerwona: :czerwona: :czerwona: :czerwona: :czerwona: :czerwona:
CZY WROCA JESZCZE DOBRE CZASY
slawekchicago

Postprzez GrubyPerez 2018-12-02, 7:46 pm

slawekchicago napisał(a):
August napisał(a):Wywiad z Prezesm. Ja ze swej strony napiszę jedno. Prezesie, czas wrócić do lekcji wf: http://weszlo.com/2018/12/02/marcin-jar ... ac-presja/

Poza tym są Żarko Udovicić

QRWA JAROSZEWSKI NIE WIERZE :czerwona: :czerwona: :czerwona: ZARKO JEST ? KTOREGO DAJECIE NA LAWE BO DAJREKTOR WYSZEDL Z SZAFY . SZYMON LEWICKI ODSZEDL Z JAKIEGO POWODU ? PRZYZNAJ TO FRANCO OTWARCIE I NIE KRYJ TEGO STANKA .A TERAZ Z JEDNYM NAPASTNIKIEM I TO NIE NASZYM . ILE UDZIALU W TRANSFERZE ALEXA MA STANEK ? WYJASNIJ , A SPRAWA JEGO CIAGLEJ GRY SIE WYJASNI . WSZYSCY WIDZA ZE TO NAWET NIE POL ZAWODNIKA . WSZYSCY TYLKO NIE WY :czerwona: :czerwona: :czerwona: :czerwona: :czerwona: :czerwona: :czerwona:

nie przesadzaj - wszak znaleźli i kupili Torunarighę :kiepsko:
***[czy jesteś wrogiem czy przyjacielem - zawsze możesz na mnie liczyć. Nigdy o Tobie nie zapomnę***
GrubyPerez

Postprzez August 2018-12-02, 7:55 pm

jackie57 napisał(a):Do końca roku może być już wszystko pozamiatane

Już mamy pozamiatane. A do końca roku tylko to ugruntujemy.
August

Postprzez Tomcjo 2018-12-02, 10:13 pm

Ten mecz to chyba przekonał Żarko żeby wiać stad choćby do Miedzi lub I ligi byle daleko od Stanka . Inni tez raczej nie przedłuża kontraktów . Sanogo znowu strzela wiec Legia która ma długi sprzeda go przy pierwszej ofercie przekraczającej 2 mln zł .
Tomcjo

Postprzez August 2018-12-03, 9:03 am

No cóż, chyba kto pamięta poprzednie występy Zagłębia w ekstraklasie, zarówno ten sprzed 10 lat jak i na początku lat 90 przeżywa teraz swoiste deja vu. Jak poprzednio tak i teraz dość szybko okazujemy się być najsłabszą ekipą w lidze. Różnica jednak jest duża bo o ile poprzednie występy niosły za sobą wiele aspektów stricte pozasportowych obecnie takich nie ma. Cały czas gramy na własnym stadionie, degradacja korupcyjna już nie grozi i jak twierdzi Prezes, sytuacja ekonomiczna jest na tyle stabilna, że grajki otrzymują wypłaty przed terminem. Gdzie zatem leży problem ? W jakimś stopniu z pewnością w prawdopodobnie najmniejszym budżecie ligi. Tylko czy można tym właśnie wytłumaczyć wynik sportowy ? Moim zdaniem- nie. Zresztą awans nie przyniósł za sobą jakiegoś wzrostu liczby sponsorów. Pojawiła się co prawda firma bukmacherska ale ta jednocześnie podpisała umowę sponsorską z Garbarnią przez co należy wnioskować, że to wynika bardziej z jakiejś strategii firmy niż starań Prezesa. Po awansie podpisano też umową ze sponsorem strategicznym ale szybko się okazało, że tenże, mający formalnie główną siedzibę na Ludowym, ma problemy finansowe. Zresztą podobny, o ile nie mniejszy, budżet miała w swoim pierwszym sezonie Wisła Płock (ok. 13 mln zł), która ledwo bo ledwo ale utrzymała się. Problem raczej leży przede wszystkim naszych „sternikach” - Jaroszewskim i Stanku, ludziach, których atutem nie były nigdy kompetencje ani doświadczenia ale określone układy zarówno polityczne jak i towarzyskie. O ile określone działania przechodziły w I lidze to niestety w ekstraklasie już nie. Gołym okiem widać, że najwyższy pułap rozgrywek „zjada” obu Panów. Ta poprzeczka jest już zawieszona za wysoko. Tu potrzeba cokolwiek jakiejś fachowości a nie bzdurnego prężenia muskułów co to my nie jesteśmy i gdzie my nie zajdziemy. Bo niestety wypowiedzi Prezesa o grze o górną ósemkę należy taktować jako totalną kompromitację i kompletne dyletanctwo. Zresztą jeszcze niedawno w jakiejś wypowiedzi Prezes oburzał się na słowa krytyki co do Torunarighi i twierdził w pełnym przekonaniu, że afroniemiec jeszcze pokaże na co go stać. No to pokazał. Że na dziś nadaje się jako pierwszy do odstrzału. Myślę, ze zmarnowano duże kwoty na sprowadzenie i opłacanie gościa. Trudno też aby rozwiązanie kontraktu słono nie kosztowało. Jak gdzieś czytałem, w 4 lidze niemieckiej, gdzie gość grał, pensje najlepszych grajków nie przekraczają kwoty 90 tys. euro brutto na rok. Jak wieść niesie, chłop u nas ma zarobić w granicach 100 tys. euro netto za taki okres. Niezły deal. Ja bym z takiego dobrowolnie nie zrezygnował. Co teraz ? Nie wiem. Ale to problem Prezesa. To Jaroszewski odpowiada za klub i za to dostaje pieniądze. Lista grajków do wywalenia, a którym raczej nie kończą się kontrakty zimą, jest dość długa. Rozwiązanie umów to raczej kwoty idące w miliony. Z innej strony mamy takich graczy jak Udovicić czy Wrzesiński, którzy mogą negocjować kontrakty z nowymi pracodawcami już w styczniu. Czy zdecydowaliby się przedłużyć umowy w Sosnowcu. No, ja bym się w obecnej sytuacji sportowej zdziwił. Jest jeszcze Sanogo, który tez może odejść zimą. Z drugiej strony rodzi się pytanie, jaki wartościowy piłkarz zdecyduje się na podpisanie kontraktu z klubem, który najprawdopodobniej zakończy rok duża stratą do bezpiecznego miejsca. Wiele tu zapewne zależy od pieniędzy. Ale czy warto będzie podejmować ryzyko niewątpliwie znacznego zadłużenia klubu ? Swego czasu va bank zagrał Kozielski w Wodzisławiu. Brakło niewiele, ale brakło. A jak się skończyło, wiemy. Niezły dylemat przed Prezesem. Nie zazdroszczę. Ale musi wypić piwo, którego sam sobie nawarzył. Przez swoje dyletanctwo. Jak już wcześniej napisałem. Może lepiej aby zająć się lekcjami wf w szkole?
August

Postprzez Tomcjo 2018-12-03, 9:52 am

Z całej długiej listy wielbłądów prezesa ja powrócę do jednego . Przez trzy lata pierwszej ligi i teraz kolejny sezon sprowadzamy piłkarzy na ostatnia chwile . Oni nie maja czasu zgrać się i tworzyć drużynę . Tym razem sprowadzono piłkarzy po inauguracji . Oczywiście ze i tak można ale wtedy trzeba założyć ze piłkarz będzie naprawdę przydatny dopiero za pół roku . Tymczasem u nas oni tworzą wyjściowa jedenastkę i są ośmieszani co powoduje jeszcze słabsza grę bo siada psychika . W smoleńskiej katastrofie jak określili fachowcy zawinił cały łańcuch błędów a wystarczyło przerwać jedno ogniwo żeby do tego nie doszło . U nas jest podobnie tylko ze przerwanie łańcucha nie pomoże . Nasza litania błędów powoduje narastanie problemów a przerwanie da chwilowy oddech . Najpierw tragiczna polityka transferowa . Potem strachliwy Dudek nie wykorzystał euforii awansu i zgasił drużynę w meczach inauguracyjnych . Potem trochę przez brak szczęścia a trochę przez taktykę tylko remisujemy ze Śląskiem . Następnie Dudek całkowicie zawalił mecze z Górnikiem i Cracovia powodując moje napady wściekłości . Już wtedy czułem ze będzie źle . Teraz przegrywamy mecz o istnienie w ekstraklasie . Dlaczego już teraz mamy spaść . Ponieważ jeden błąd powoduje następne . Wygrana z Lubinem dałaby euforię na której pojechalibyśmy do Szczecina . Tam przy odrobinie szczęścia możliwy byłby remis a przy fuksie zwycięstwa piłkarze wpadliby w amok i wtedy punkty z Lechem i Legia byłyby prawdopodobne . Teraz nawet jak stanie się cud i wygramy z Pogonią to nic to nie zmieni . Czy możemy uratować się ? A czy możemy przeprowadzić genialne transfery jak od wielu okienek nie są one nawet zrobione przyzwoicie ? Czy drużyna może już nie popełniać błędów błędów do końca rozgrywek ? Czy możemy na inaugurację wiosenna zaliczyć serie pięciu sześciu zwycięstw z rzędu a potem jeszcze coś do tego dołożyć ? Gdyby to było możliwe to w nowym sezonie gralibyśmy o mistrzostwo polski .
Tomcjo

Postprzez August 2018-12-03, 12:24 pm

Nieco zabawnie brzmią słowa Prezesa w ostatnim wywiadzie na weszlo gdy ten pytany o Vokicia i o to, że Słoweniec nie wykorzystał danej mu ostatnio szansy, bajdurzy o potrzebie aklimatyzacji. I generalnie nieco bezradnie snuje teorie o braku radzenia sobie z presją jakby cały czas do Jaroszewskiego nie dochodziło, że poza kilkoma zawodnikami większość nie nadaje się po prostu do gry w ekstraklasie.
August

Postprzez August 2018-12-04, 8:44 pm

(...) Potencjał sportowy beniaminka ma się zmienić bardzo wyraźnie po zimowym antrakcie. Klub prowadzi rozmowy z piłkarzami o bogatym CV, którzy w przerwie między rundami mają zasilić zespół i diametralnie odmienić jego oblicze na przedwiośniu. (...) http://sportdziennik.pl/problem-kolejki ... sosnowiec/
August

Postprzez xenon 2018-12-04, 8:57 pm

Porażka pogoni w Gliwicach powinna pozytywnie wpłynąć na psyche naszych grajków, a do tego zwyciestwo u nas.Wdrodze do szczecina powinni przez 8h oglądać w kółko ten mecz i powtórzyć otwarcie.Następny Lech po wysokim zwycięstwie i obecnym dołem moze nas nie docenić i remis jakoś wywalczymy. Co do Legii to tutaj trzeba odpisać 3 pkt.Ta liga jest tak słaba, że praktycznie kazdy z kazdym wygrywa więc prezes i zawodnicy muszą grać do ostatniej 37 kolejki innego wyjścia z tej dziury nie ma.
xenon

Postprzez August 2018-12-04, 11:00 pm

8 meczy bez zwycięstwa i ogromny kryzys Lubina tak „pozytywnie” podziałały na nasze allstars że lubinskim styknęło 12 minut na załatwienie sprawy. Nie dziwię sie Waldiemu że dał do zrozumienia na konferencji że cześć grajków nie nadaje się do ekstraklasy. Czyli doszedł do takich samych wniosków co Dudek przy flaszce w Gdańsku. Jestem ciekaw go za grajki z bogatym cv są w kręgu zainteresowań. Pytanie czy aby to nie będą tym razem Litwini, Białorusini i tym podobni. W każdym razie oby nie jakiś Afrykanie z rzekomo holenderskim paszportem.
August

Postprzez Tomcjo 2018-12-05, 11:01 am

Podziwiam kolegę xenona i zazdroszczę optymizmu . Po obejrzeniu meczu z Lubinem u mnie nie ma już ani kropelki . Każdy punkcik będzie dla mnie sensacją .
Tomcjo

Postprzez NHK12 2018-12-05, 7:35 pm

Kolego August miejmy nadzieje ze beda to Bialorusini Litwini itd . masz racje stop Afrykanskim wynalazkom stanka . Mowimy o wzmocnieniach, nie zapominajmy ,ze koncza sie kontrakty Wrzesinskiemu i i Udoviciciowi. Nie trzeba mowic kim oni sa w tej chwili w druzynie. Bo oni niestety dla nas znajda sobie miejsce w kazdej ekslraklapowej lidze
NHK12

Poprzednia stronaNastępna strona

Powrót do Piłka nożna