I LIGA - SEZON 2017/2018

Dyskusje o wszystkim co dotyczy piłkarskiego Zagłębia Sosnowiec
http://zaglebie.sosnowiec.pl

Moderatorzy: flex, turku, Landryn, Smazu, krzysiu, LucasUSA, swiezy52

Re: I LIGA - SEZON 2017/2018

Postprzez August 2018-05-10, 8:40 am

Ciasno jak diabli, a niektórzy mówią, że będzie… jeszcze ciaśniej. Tak czy inaczej, do końca sezonu cztery mecze, a chętnych do awansu prawie pół ligi. Teoretycznie, bo według nas w grze o drugie miejsce tak naprawdę liczą się już tylko Katowice, Chojniczanka, Zagłębie i Stal. O drugie, bo to pierwsze zarezerwowaliśmy jakiś czas temu dla Miedzi i zdania nie zmieniamy. Nie mniejsze emocje czekają nas w walce o utrzymanie. Poległ tylko Ruch, czego po dymisji Juana Rochy można się było spodziewać, ale Pogoń, Stomil, Górnik i Olimpia do końca będą szukać deski ratunku, która mogłaby ocalić ich pierwszoligowy byt.

Zaczynamy jednak od góry, bo walka o awans zdecydowanie ważniejsza i mimo wszystko ciekawsza. W Legnicy – jak tu jakiś czas temu pisaliśmy – mogą już w zasadzie przyjmować gratulacje, bo trudno przypuszczać, by zespół Dominika Nowaka dotknął w ostatnich kolejkach jakiś potężny kataklizm. Zdarzyła się ostatnio co prawda porażka z Tychami (pierwsza w tym roku), było trochę nerwowo wczoraj z walczącą o życie Olimpią, ale koniec końców skończyło się tak, jak się miało skończyć – czyli zwycięstwem przybliżającym Legnicę do pierwszego w historii awansu do ekstraklasy. Jeśli wierzyć obserwatorom, po przerwie Miedzianka dała prawdziwy koncert i ze stanu 0:1 doprowadziła do 2:1.
– Jedziemy teraz na wojnę do Łęcznej – rzucił po spotkaniu trener Nowak, jakby chciał uzmysłowić wszystkim, że w Miedzi żadnego zmęczenia materiału nie ma i nie będzie. W tabeli przewaga jego zespołu nad grupą pościgową jeszcze co prawda nie tak duża, było już teraz można było odtrąbić jej awans, niemniej jesteśmy przekonani, że żadna krzywda na finiszu drużynie z Legnicy się nie przytrafi.
Końcowy rozkład jazdy Miedzi: Górnik (w), Pogoń (d), Chojniczanka (d), Puszcza (w).

Za plecami Miedzi trwa walka o drugie premiowane awansem miejsce i sytuacja tam zmienia się jak w kalejdoskopie. Dwie drużyny z 50 punktami (GieKSa i Chojniczanka), jedna z 49 (Zagłębie), jedna z 47 (Stal), trzy z 46 (Wigry, Raków i Tychy) oraz jedna z 45 (Chrobry). Teoretycznie każda z nich jest jeszcze w grze o awans, jednak trudno nie odnieść wrażenia, że kilka z nich co miało najlepszego, już w tym sezonie pokazało. Dlatego wszystko wskazuje na to, że sprawę drugiego miejsca rozstrzygną między sobą Katowice, Chojniczanka, Zagłębie i Stal.

GieKSa wygrała wczoraj 3:0 z Podbeskidziem (pierwsza porażka w tym roku Górali) dosadnie puszczając w świat sygnał o tym, że poczuła krew i tej szansy tak łatwo nie wypuści z rąk. Nieprawdopodobną metamorfozę przeszedł ten zespół – szczególnie pod względem mentalnym – pod wodzą Jacka Paszulewicza (zresztą – jak widać – nie myliliśmy się, pisząc nie raz i nie dwa, że to jeden z największych trenerskich fachowców na zapleczu ekstraklasy, co doskonale potwierdza). Paszulewicz znakomicie zna tę ligę, każdy jej niuans, co z pewnością będzie dodatkowym atutem Katowic przed finiszem. Co prawda raz na jakiś czas jeszcze ten zespół mu się rozłazi i przytrafiają się głupie straty punktów, niemniej przy Bukowej doskonale wiedzą, przed jaką szansą stanęli. Z drugiej strony, bardzo trudny terminarz przed tą drużyną – trzy mecze z zespołami walczącymi o życie i jeden z rewelacją tej rundy, której też jeszcze marzy się gra o ekstraklasę.
Końcowy rozkład jazdy GKS Katowice: Ruch (w), Tychy (d), Olimpia (w), Górnik (d).

Do GKS „przyklejona” jest Chojniczanka. Co sądzić o szansach na awans tej drużyny? Wciąż ogromne, ale patrząc na to, co wyprawiają w tej rundzie piłkarze Krzysztofa Brede, jesteśmy… głupi. Tu się nic sensownego napisać nie da, bo Chojnice fundują swoim kibicom prawdziwy rollercoaster. Nie zmienia to faktu, że pod względem potencjału sportowego ten zespół spokojnie stać na awans. Tam najważniejszą kwestią pozostaje sprawa mentalna. Trener ostatnio „złapał” focha, piłkarze też do końca nie wiedzieli, co o tym wszystkim myśleć, kibice zaczęli się oburzać, że zespół odpuszcza i nie chce awansować… No nie jest to atmosfera sprzyjająca sukcesowi. Niemniej Chojniczanka to klub, który w tego typu problemach dawał sobie już radę i można powiedzieć, że jeśli o to chodzi, to jest już zaprawiony w boju, więc kto wie…
Końcowy rozkład jazdy Chojniczanki: Pogoń (w), Chrobry (d), Miedź (w), Drutex-Bytovia (d).

Trochę niespodziewanie do grona walczących o ekstraklasę dołączyło Zagłębie. Niespodziewanie, bo przecież po niedawnej porażce w Suwałkach wydawało się, że plany związane z walką o awans znów trzeba będzie odłożyć na kolejny sezon. Jednak przytrafiła się później seria trzech piekielnie ważnych zwycięstw (ze Stalą, Chrobrym oraz Bytovią) i raptem w Sosnowcu pojawiło się ogromne światło w tunelu. Zagłębie to zespół, który potencjałem w niczym nie ustępuje Katowicom, Chojniczance, czy Stali – co do tego nie mieliśmy od początku sezonu żadnych wątpliwości. Problemem było tylko to, by ten potencjał w całej swej okazałości ujrzał światło dzienne. I być może właśnie jesteśmy tego świadkami…
Rok temu podobną serię na finiszu złapał Górnik, co skończyło się dla zabrzan tym, że walczą teraz o grę w… europejskich pucharach. Jeśli Zagłębie przestało być wreszcie drużyną chimeryczną, to w Sosnowcu mogą mieć bardzo radosne nastroje po ostatniej kolejce. Ale o tym przekonamy się za kilka tygodni.
Końcowy rozkład jazdy Zagłębia: Stomil (w), Podbeskidzie (d), Ruch (w), Tychy (d).

Porażka w Chojnicach mocno skomplikowała sytuację Stali, która przed środową kolejką była wiceliderem, ale w Mielcu nikt się w tej walce nie podda – tego można być pewnym. Stal, jak to pisaliśmy kilka dni temu, coraz głośnie puka do bram ekstraklasy, jednak w tym momencie wydaje się, że mimo wszystko ma najmniejsze szanse spośród całej piątki na skuteczny finisz. Chociaż…
– To było jedno z najlepszych spotkań mojego zespołu w tej rundzie. Pechowo przegrywamy, taka jest piłka. Niemniej z taką grą, z taką dyspozycją moich zawodników jestem spokojny. Zostało jeszcze wiele meczów do końca i na pewno się tak łatwo nie poddamy – mówił po spotkaniu z Chojniczanką trener Zbigniew Smółka. Wydaje się jednak, że to kluczowe w kwestii pozostania w grze o awans już w najbliższą niedzielę…
Końcowy rozkład jazdy Stali: Chrobry (w), Drutex-Bytovia (d), Stomil (w), Podbeskidzie (d).

Ktoś jeszcze może się do tej zabawy włączyć? Teoretycznie jeszcze cztery zespoły, ale wydaje nam się, że Wigry, Raków i Chrobry wszystko, co mają najlepszego, już w tym sezonie pokazały. Co innego Tychy, które wiosnę mają rewelacyjną. I gdyby nie tak duża strata po jesieni, zespół Ryszarda Tarasiewicza byłby – obok Miedzi – murowanym kandydatem do awansu. A tak kilka oczek jednak może zabraknąć, nawet zakładając komplet zwycięstw do końca sezonu. No, chyba że cała grupa ścigająca Miedź zacznie nagle gremialnie potykać się o własne nogi. Mało prawdopodobne, choć nie takie niemożliwe. Tak czy inaczej, w Tychach wciąż pewnie gdzieś tam łudzą się, że może jednak… Na pewno też nie powiedzieli w tym sezonie jeszcze ostatniego słowa.
Końcowy rozkład jazdy GKS Tychy: Raków (d), Katowice (w), Odra (d), Zagłębie (w).

A co na dole? Tam wciąż trwa wojna na wyniszczenie. Już bez Ruchu – w Chorzowie pewnie pogodzili się już ze spadkiem. Natomiast cztery inne zespoły stoczą bój o jedno bezpieczne i jedno barażowe miejsce. Gdyby wczoraj w Siedlcach Patryk Szysz wykorzystał rzut karny, dziś w bezpiecznej strefie znalazłby się Górnik kosztem Pogoni. No, ale odżył też ostatnio Stomil, a i Olimpia nie powiedziała jeszcze ostatniego słowa. Tak wygląda końcówka sezonu dla drużyn walczących o utrzymanie:
Końcowy rozkład jazdy Pogoni: Chojniczanka (d), Miedź (w), Puszcza (d), Raków (w)
Końcowy rozkład jazdy Górnika: Miedź (d), Puszcza (w), Raków (d), Katowice (w)
Końcowy rozkład jazdy Stomilu: Zagłębie (d), Wigry (w), Stal (d), Chrobry (w)
Końcowy rozkład jazdy Olimpii: Puszcza (d), Raków (w), Katowice (d), Odra (w)
http://futbolfejs.pl/i-liga/nas-czeka-f ... trzymanki/
Divina favente clementia Romanorum imperator semper Augustus
August

Postprzez Tomcjo 2018-05-10, 8:35 pm

Moja cienką nić nadzieji opierałem na kryzysie Katowic . Liczyłem że specjalizujące sie w remisach Podbeskidzie nie przegra co spowoduje u hanysów jeszcze wieksze ciśnienie i nawet Ruch zdobędzie na nich punkt . Niestety to ich 3-0 może być przełomowe jak nasze zwycięstwo w Głogowie . Niestety nie widze juz meczu gdzie mogliby zgubić punkty i jesli miałbym typować to postawiłbym na komplet punktów Gejksy . Na szczęście nie jestem dobry w typowaniach i może sie jednak podeprą remisem . Tylko to i tak oznacza ze awans moze zdobyć tylko drużyna z kompletem zwycięstw . Pytanie brzmi . Czy Zagłębie wygra wszystkie mecze do końca rozgrywek ???
Tomcjo

Postprzez August 2018-05-11, 6:30 am

Tomcjo napisał(a):Niestety to ich 3-0 może być przełomowe jak nasze zwycięstwo w Głogowie . Niestety nie widze juz meczu gdzie mogliby zgubić punkty i jesli miałbym typować to postawiłbym na komplet punktów Gejksy . Na szczęście nie jestem dobry w typowaniach i może sie jednak podeprą remisem .

Oj tam. Mamy niestety jakąś taką niepotrzebną przypadłość wpadania z hurra optymizmu w mega pesymizm, i na odwrót. W przypadku zespołów, które dzieli różnica 1 pkt 4 kolejki to jeszcze dość dużo i sytuacja wręcz za każdym razem może się zmieniać. Gejksa wydawałoby się kilka kolejek temu idąc jak burza i mając bardzo korzystny układ gier, w cuglach utrzyma 2 miejsce. A okazało się, że właśnie ze słabszymi zespołami potraciła punkty. I cóż się okazało, Gejksie świetnie wychodzi wysoki pressing z zespołami nastawionymi ofensywnie natomiast z drużynami grającymi piłkę defensywną, atak pozycyjny katowiczan wygląda beznadziejnie. Co miało miejsce i w meczu z Podbeskidziem i gdyby nie przypadkowa bramka otwierająca wynik, mogło by być różnie. A na pewno nie 3-0. Skupiając się na najbliższej kolejce, Gejksa jest zdecydowanym faworytem i wydaje się, że inny wynik niż ich zwycięstwo będzie mega sensacją. Mimo wszystko tego rodzaju mecze nierzadko wymykają się logice tym bardziej, że z Chorzowa gdzie pogodzono się z degradacją płyną informacje o szczególnej (i być może ostatniej) mobilizacji i grajków i kibiców. Porażka chorzowian i przypieczętuje ich spadek a jednocześnie ułatwi katowiczanom walkę o awans. Jak mi powiedzieli ludzie z Chorzowa akurat w tym meczu ich grajki mają grać na maksa. Co z tego będzie, jutro się przekonamy. My natomiast skupmy się na sobie. Z jednej strony Stomil podbudowany ostatnimi wynikami, my osłabieni m.in. brakiem dobrze dysponowanymi ostatnio Banasiakiem czy Milewskim. Ale na Boga, Stomil to nie Miedź, a jak się chce grać o awans to trzeba mieć szeroką kadrę bo na tym etapie rozgrywek kontuzje czy kartki to rzecz normalna. Zresztą nawet Ruch niedawno tam nie przegrał. A zespół z bezpłciowego w kilka tygodni przeobraził się w waleczny zespół grający chyba najfajniejszą piłkę w lidze, co podkreślają eksperci. W każdym razie fajnie, że wbrew temu co sądziłem kilka tygodni temu, sezon się nie skończył.
August

Postprzez slawekchicago 2018-05-11, 8:33 am

Grajmy swoje a jesli mimo zwyciestw nie damy rady to przynajmniej nikt nikomunic nie zarzuci
CZY WROCA JESZCZE DOBRE CZASY
slawekchicago

Postprzez novack 2018-05-11, 9:38 am

Ciapaci z GKS Roma grają jeszcze z Tychami, czyli najlepszą drużyną wiosny i przy założeniu, że Tychy jeszcze o coś grają, obstawiam co najmniej remis, a w meczach z walczącymi o życie Łęczną i Grudziądzem wcale lżej im nie będzie. Do tego Ruch, a to ichniejsze derby, więc niech się kopią i kartkują. Chojniczanka natomiast gra w Legnicy, a dla Miedzi jak stwierdził ich trener, każdy mecz to wojna, więc nie odpuszczą bez względu na sytuację w tabeli, do tego mecz z niezłą i zdeterminowaną Bytovią (to też chyba ichniejsze derby) i zawsze groźny Chrobry. Jedni i drudzy muszą stracić punkty, a my grajmy swoje w tym jutrzejszy finał LM w Olsztynie, bo tak trzeba podchodzić do każdego z 4 ostatnich spotkań. Gramy!!! Oooooo Zaaaaaaa!!!!!!!
Jest taki skarb na dnie duszy polskiej zakopany, jak wierność sprawie z pozoru przegranej...
novack

Postprzez T_misiek 2018-05-11, 10:16 am

Mam nadzieję, że po tej kolejce będziemy na 3 miejscu z 1 pkt straty do Cyganów i 1 pkt przewagi nad Chojniczanką.
Tak jak pisałem wcześniej Cygany wygrają w Chorzowie natomiast Chojniczanka zremisuje w Siedlcach. My natomiast musimy wygrać bardzo ciężki mecz w Olsztynie.
T_misiek
Żółta kartka

Postprzez bbartek 2018-05-11, 10:25 am

Ponieważ nie ma jeszcze takiej strony to umieszczam tutaj:
http://sport.egit.pl/artykul/9350/Relac ... -POSLUCHAJ
bbartek

Postprzez August 2018-05-11, 11:39 am

Fajnie że będzie transmisja radiowa. Szkoda tylko że nie przez zagłębiowskie radio.
August

Postprzez novack 2018-05-11, 12:45 pm

August napisał(a):Fajnie że będzie transmisja radiowa. Szkoda tylko że nie przez zagłębiowskie radio.

I tak nie jest źle, bo to Olsztyn, a wyobraź sobie transmisję z Radia Chorzów i werbalny opis akcji bramkowej: "suuuuul te, ale pszidupił pod lata, hoby atom te"! Albo : "ściuloli synka i zostoł leżeć, ale je elwer" ;-)
Jest taki skarb na dnie duszy polskiej zakopany, jak wierność sprawie z pozoru przegranej...
novack

Postprzez August 2018-05-11, 1:56 pm

novack napisał(a): wyobraź sobie transmisję z Radia Chorzów i werbalny opis akcji bramkowej: "suuuuul te, ale pszidupił pod lata, hoby atom te"! Albo : "ściuloli synka i zostoł leżeć, ale je elwer

przy 5-0 dla naszych nie przeszkadzałoby mi gdyby śwargotali w stylu: " Z noszych luft pitnął."
August

Postprzez Tomcjo 2018-05-12, 8:26 am

O ile w pierwszej drużynie drażnią nas elementy amatorki to druga drużyna to kompletna amatorka . A moze byc jeszcze gorzej . Ten sezon odpuszczono bo Unia Strzemieszyce walczyła o awans . Tymczasem całkiem realne sa prace nad redukcja IV ligi do jednej grupy . Sa rożne propozycje ale najbardziej sensowna polega na stworzeniu dwóch nowych grup ligi pomiędzy IV a okręgówką . Wiec w bliskiej przyszłości zeby osiągnąć promocje z okregowki do IV ligi potrzebne beda dwa awanse i walka z drużynami z obecnej IV ligi . Oczywiście jak bedzie zawodowstwo w rezerwach i będziemy brać najlepszych piłkarzy na tym poziomie to łykniemy nawet liderów IV ligi ale ja na to nie licze .
Tomcjo

Postprzez novack 2018-05-12, 8:38 am

Zastanawiam się, a nie chce mi się szukać danych, ile razy w rezerwach zagrał Perdijić, bo ja w swej naiwności wyobrażałem sobie, źe rezerwy są po ty, by grali w nich ci zawodnicy z 1 drużyny, którzy nie załapali się do pierwszego składu + najzdolniejsi juniorzy, a głównym celem rezerw nie jest miejsce w tabeli, a utrzymanie w rytmie meczowym mniej grających zawodników, w tym rezerwowego bramkarza. Jeśli mnie pamięć nie myli, to Matko ostatni raz grał dwa lata temu w meczu z Zawiszą i po 2 latach siedzenia na ławie dzisiaj musi wyjść i zagrać mecz o awans.
novack

Postprzez Adam1906 2018-05-12, 9:49 am

novack napisał(a):Zastanawiam się, a nie chce mi się szukać danych, ile razy w rezerwach zagrał Perdijić, bo ja w swej naiwności wyobrażałem sobie, źe rezerwy są po ty, by grali w nich ci zawodnicy z 1 drużyny, którzy nie załapali się do pierwszego składu + najzdolniejsi juniorzy, a głównym celem rezerw nie jest miejsce w tabeli, a utrzymanie w rytmie meczowym mniej grających zawodników, w tym rezerwowego bramkarza. Jeśli mnie pamięć nie myli, to Matko ostatni raz grał dwa lata temu w meczu z Zawiszą i po 2 latach siedzenia na ławie dzisiaj musi wyjść i zagrać mecz o awans.

Nareszcie podjąłeś temat na który wielokrotnie zwracałem uwagę. Otóż u nas w pełnym tego słowa znaczeniu nie ma czegoś takiego, jak drużyna rezerw. Drużyna która kopie sobie piłkę pod nazwą Zagłębie II Sosnowiec to nic innego, jak najstarszy rocznik naszej Akademii. Gdy skończy się obecny sezon znowu będzie jak rok temu, że z kilkoma chłopakami podpiszą kontrakty a reszta na polecenie Dyrektora..... pożegna się z Zagłębiem. Zobaczcie skład "drugiej drużyny" z ubiegłego sezonu a sezonu obecnego i zobaczycie, że mam rację. Dziwi mnie to, bo faktycznie teraz będzie grał w tak ważnym meczu bramkarz, który przez cały sezon brał udział tak naprawdę tylko w zwykłych treningach...
Adam1906

Postprzez Tomcjo 2018-05-12, 11:11 am

Bo my nie mamy II drużyny tylko III młodzieżowa która gra jako II . Moze jest i sens posiadania II i III drużyny . Tylko czy stać nas na ekstra wydatki no i ma to sens gdy przynosi to efekty a ta młodzieżówka jako II drużyna sprawia wrażenie ze to nie daje pożądanych efektów . Dlatego oczekuje ze w nowym sezonie rezerwy beda budowane zgodnie z regułami tworzenia rezerw zawodowej II drużyny . Czyli beda tam grali rezerwowi z I drużyny , nasi najzdolniejsi młodzieżowcy oraz gwiazdki okregowki i czwartej ligi ktore powinny byc ogrywane przez cały sezon pod kątem przydatności dla pierwszej drużyny . Wkurza mnie jak u hanysów pojawiają sie perełki z niższych lig a u nas nawet nikt nie wie o ich istnieniu nie mówiąc o zaproszeniu na testy czy kontrakt półamatorski na gre w rezerwach . Po za wszystkim to ekstraklasowe drużyny na poziomie maja rezerwy w III lidze a my nawet nie próbujemy wdrapać sie na poziom IV ligi .
Tomcjo

Postprzez August 2018-05-12, 5:15 pm

No i Ruch objął prowadzenie
August

Poprzednia stronaNastępna strona

Powrót do Piłka nożna