I ligowa WIOSNA 2017 - WALKA O EKSTRAKLASĘ

Dyskusje o wszystkim co dotyczy piłkarskiego Zagłębia Sosnowiec
http://zaglebie.sosnowiec.pl

Moderatorzy: flex, turku, Landryn, Smazu, krzysiu, LucasUSA, swiezy52

Re: I ligowa WIOSNA 2017 - WALKA O EKSTRAKLASĘ

Postprzez RUDI 2017-06-01, 9:39 am

robercik napisał(a): ..Ale to dobrze bo pie.dole tako sztuczny awans...

Ale przecież cała ta sytuacja nie jest "zero-jedynkowa" ,można napisać "pier..dolimy awans przy zielonym stoliku" no bo jakiś klub zgłosił protest a my może mimochodem a może nie mimochodem na tym skorzystać ? a jakby tak zdarzył się błąd i np w meczu z nami zagrał jakiś zawodnik który powinien pauzować za kartki i wyszło by to dopiero teraz ?(znając profesjonalizm działaczy jest to możliwe) to co ?pier....limy taki awans ? tak samo byśmy oceniali sytuacje gdyby np to Zagłębie złożyło protest zaraz po meczu ze Stalą ? Oczywiście jest dylemat czy składać protesty czy pokazać wyższość na boisku i olać przepisy ? według mnie jeżeli Stal złamała przepis to powinna być ukarana i nie ważne czy dopatrzyła się tego Miedź czy też inny klub , nie ważne czy na tym skorzysta Zagłębie czy np Kluczbork ,i raczej nie traktował bym tego w kategoriach zachowań nie honorowych (jak np wykupywania licencji innych klubów ) .Podejrzewam że jeżeli taka sytuacja zaistniała by w Zagłębiu (podejrzenie że grał nie uprawniony zawodnik ) ci obrońcy "honorowych" zachowań jechali by po nas jak po burej suce (zwłaszcza śląscy). Według mnie sytuacja ta nie powinna być określana jako "awans przy zielonym stoliku" bez względu na to czy dotyczy Zagłębia czy też innego kluby .Ale to moje zdanie i każdy może oceniać sytuacje po swojemu .
Ps Czy tak samo byśmy oceniali sytuację gdyby tych punktów brakowało do utrzymania się ? co by zwyciężyło ? honor(chociaż twierdzę że zgłoszenie podejrzenia złamania przepisów nie jest niehonorowe) czy chęć pozostania w lidze (z opcją/nadzieją zrobienia wreszcie porządku w klubie ;-) )
Ostatnio edytowano 2017-06-01, 9:59 am przez RUDI, łącznie edytowano 1 raz
> O KIBICOWANIU WIEM NIEWIELE <
RUDI

Postprzez Tomcjo 2017-06-01, 9:59 am

Nie ma co kombinować . PZPN nie da walkowerów . Góra bedzie jakas kara finansowa i moze jakies punkty . Ciągną Górnika za uszy do ekstraklasy i teraz mieliby to zepsuć . My tez ich pchamy do ekstraklasy wiec po za Miedzią nikomu nie zależy . A PZPN to krętacze . Raz druzyna traci licencje za drobne kilka milionów długu a raz za dziesiątki milionów dostaje pogrożenie palcem . Jedne kluby zmieniają nazwy i nie spłacają długów a jak Zagłębie próbowało zmienić nazwę na Stal zeby pozbyć sie długów to było ostre weto i bankructwo . Od lat głównym źrodłem korupcji i kombinacji jest centrala i nikt nie poniósł za to konsekwencji . A nasz zagłębiowski geniusz zadarł z centrala popierając jakiegoś dupka ot tak dla fantazji i udowodnił ze nie ma pojęcia na czym ta gra polega .
Tomcjo

Postprzez RUDI 2017-06-01, 10:03 am

Tomcjo napisał(a):A nasz zagłębiowski geniusz zadarł z centrala popierając jakiegoś dupka ot tak dla fantazji i udowodnił ze nie ma pojęcia na czym ta gra polega .

I dlatego uważam że "nasz zagłębiowski geniusz" raczej nie maczał w całej "aferze" palców ,bo raczej nie mógł liczyć na poparcie centrali .
> O KIBICOWANIU WIEM NIEWIELE <
RUDI

Postprzez Tadeusz Wisniewski 2017-06-01, 10:09 am

No i cóż na koniec rozgrywek I Ligi zrobiło nam się pewne zamieszanie.
Zawodnik Stali Mielec - Serb - powinien posiadać LEGALNY POBYT W PL
plus drugi element to POZWOLENIE NA PRACE W PL. Brak jednego z tych
składników na pracę w PL uniemożliwia na legalne granie w Stali Mielec.
Należy zaznaczyć iż nie jest to administracyjny błąd czy przewinienie.
Jest merytoryczne przewinienie a chyba w języku prawa złamanie prawa.
Skoro tak to kara winna być nałożona na Stal taka jak przewiduje prawo.
Nie może być tak ze pracownik PZPN - powiada NIE BEDE OPTOWAŁ ZA
WALKOWEREM a może właśnie należy za ten czyn przyznać WALKOWER
zgodnie z prawem.
Czas na tego typu sprawy bardzo nieodpowiedni - żle się stanie jeśli
osoby rozstrzygające te sprawę przejdą obok prawa. A może trzeba
uznać winnym Stal karą finansową i walkowerem.
Zawodnik grający bez pobytu - to walkower a zamieszanie jakie
wprowadził Klub Stal Mielec - to kara finansowa.
Pozdrawiam
Tadeusz
Tadeusz Wisniewski

Postprzez Blajpios 2017-06-01, 10:20 am

RUDI napisał(a):
robercik napisał(a): ..Ale to dobrze bo pie.dole tako sztuczny awans...

Ale przecież cała ta sytuacja nie jest "zero-jedynkowa" ,można napisać "pier..dolimy awans przy zielonym stoliku" no bo jakiś klub zgłosił protest a my może mimochodem a może nie mimochodem na tym skorzystać ? a jakby tak zdarzył się błąd i np w meczu z nami zagrał jakiś zawodnik który powinien pauzować za kartki i wyszło by to dopiero teraz ?(znając profesjonalizm działaczy jest to możliwe) to co ?pier....limy taki awans ? tak samo byśmy oceniali sytuacje gdyby np to Zagłębie złożyło protest zaraz po meczu ze Stalą ? Oczywiście jest dylemat czy składać protesty czy pokazać wyższość na boisku i olać przepisy ? według mnie jeżeli Stal złamała przepis to powinna być ukarana i nie ważne czy dopatrzyła się tego Miedź czy też inny klub , nie ważne czy na tym skorzysta Zagłębie czy np Kluczbork ,i raczej nie traktował bym tego w kategoriach zachowań nie honorowych (jak np wykupywania licencji innych klubów ) .Podejrzewam że jeżeli taka sytuacja zaistniała by w Zagłębiu (podejrzenie że grał nie uprawniony zawodnik ) ci obrońcy "honorowych" zachowań jechali by po nas jak po burej suce (zwłaszcza śląscy). Według mnie sytuacja ta nie powinna być określana jako "awans przy zielonym stoliku" bez względu na to czy dotyczy Zagłębia czy też innego kluby .Ale to moje zdanie i każdy może oceniać sytuacje po swojemu .

Oczywiście, to zdanie osobiste jednaj osoby i każdy może mieć swoje - ale dlatego właśnie, by trochę dodać "siły wypowiedziom", zaznaczam, że popieram. Też tak myślę. Trzeba zaś to wyrażać, bo już np. bodaj w futbolfejsie polecieli z opinią, wydaje się, że nawet z przychylności do tych klubów: mniej więcej, że "jeżeli awansuje Miedź i Zagłębie, to długo jeszcze będzie się na tymi klubami ciągnęła niemiła łatka (nie pamiątam dokładnie, jakoś dosadniej chyba pisali), co do tego jak awasnowali"... Otóż, ja się pytam - a czy taka straszliwa łatka ciągnie się po Europie za Celtikiem, jak awansowali z walkowerem za nieuprawnionego w meczu Legii z nimi Bereszyńskiego?
To jest niestety długie dziedzictwo "naszego nieszczęsnego kraju", jak pisuje i mawia St. Michalkiewicz o Polsce - że (to już moje) u nas rozdźwięk postrzegania życia i jego prawideł zahacza o schizofrenię. Owszem, jest to wytłumaczalne i zrozumiałe w perspektywie historii tego naszego nieszęsnego Kraju, to znaczy w perspektywie wielowiekowych nieszczęść. Gdy najpierw Polska potęgę (warto mądrze przypominać, że takowa była) utraciła, następnie w ogóle straciwszy państwowość, to przez długie pokolenia prawo było nie narzędziem stanowienia się narodu, budowania potęgi, tylko narzędziem okupantów, czymś służącym również obcym, nieprzyjaciołom, więc czymś podejrzanym (przez co nieufność rosła nawet wobec dobrych dla narodu wymiarów prawa). Tu mamy więc źródło wszelkiej - często słusznej - podejrzliwości wobec ustaleń prawa, co powoduje, że dodawszy inne czynniki (jak faktyczne niedoskonałości prawa, czy też np. brak praktyki, współpowodujące te braki prawa) - de facto "lądujemy" w sytuacji nie tylko niskiej kultury prawa ale nawet i nie dostrzegania tego problemu, zasadniczo nie przejmujemy się tym, że tak "kiepsko u nas prawo stoi" a nawet czasem tak, co do prawa, jak i rozumu, chlubimy się tym, że potrafimy tym walorom zaprzeczać ("ważne umieć kombinować i nie dać się prawu"; "to tylko teoria a życie to co innego").
Z tym, że w tym wypadku faktycznie jednak - znowu otwiera się pole do dwuznaczności. Już nie mówię o uzyskaniu - co w duchu powyżej rzeczy napisanych pewnie w większości Polacy uznają za nic groźnego - że oto ma Stal przedstawić z mocą wsteczną pozwolenie na pobyt dla Serba (w dodaktu, wg Sportu, w sytuacji, gdy w przeddzień utraty ważności reprezetnant zawodnika przypominał klubowi, iż tę sprawę trzeba załatwić). Samo tłumaczenie przez szefa komisji PZPNowskiej, że to tylko formalne uchybienie klubu, nie zaś spowodowanie nieważności uprawnienia do gry: jednak z punktu widzenia prawa jest dyskutowalne. Stąd, naprawdę, przydałoby się - przejrzenie na nowo tego całego systemu. Jakkolwiek, sytuacja - wg tego, co wiemy publicznie - jest na razie niejasna. Natomiast chodziłoby o to, by końcowy werdykt w tej sprawie był merytorycznie niepodważalny. Natomiast - jednocześnie faktycznie trzeba walczyć, by dotarło do szerokiej rzeczy kibiców, że merytorycznie niepodważalny werdykt formalny jest takim samym elementem gry, jak umiejętność strzelania karnych, której też Legii brakło, gdy nie awansowała dalej. "Przy zielonym stoliku" powinno budzić oburzenie tylko wtedy, gdy jest powiązane z machlojkami, krętactwem, naciąganiem prawa; gdy merytorycznie wszystko jest w porządku, powinno sformułowanie to budzić nasz respekt i uniesienie z powodu wielkości narodu, którego stanowione prawa są chlubą, gdyż wyrażają wysoki stopień organizacji społecznej.
Blajpios

Postprzez robercik 2017-06-01, 10:34 am

PZPN dla mnie to ... Szkoda slow. Tak z innej beczki. Dlaczego nie zrobia tak by do ex awansowaly bezposrednio 2 druzyny a kolejne 2 graly w barazach. Moim zdaniem liga bylaby ciekawsza bo wiecej klubow gralo by o cos.

A jeszcze odnoszac sie do sytuacji ze Stala. RUDI, moze masz racje. Jednak po co nam te punkty skoro trener i wlasciciel mowia ze nie jestesmy gotowi. Chociaz oni duzo mowia a malo robia.

Ja chcialbym tylko, a moze az, zeby Zaglebie gralo z zebem. Zeby w kazdym meczu pokazywali swa ambicje i ducha walki, wole zwyciestwa. Wtedy porazki nie bola tak jak ta ostatnia gdzie widac golym okiem, ze im sie nie chce i sa tam za kare chyb. Pilkarze moga nie kochac klubu tak jak my, ale to ich praca i chcialbym by podchodzili do niej tak jak ja do swojej.
Idac na mecz niejednokrotnie zostawiamy rodziny same sobie. Pewnie nie jeden mial z tego tytulu grymasy malzonki, dziewczyny, matki lub odwrotnie przy paniach. A potem jeszcze nasze wku.wienie po takich meczach w domach tez sie da wyczuc.
Chcialbym kiedys doczekac normalnosci.
NIE dla bylejakości w zarządzaniu Zagłębiem
robercik

Postprzez Blajpios 2017-06-01, 10:38 am

RUDI napisał(a):
Tomcjo napisał(a):A nasz zagłębiowski geniusz zadarł z centrala popierając jakiegoś dupka ot tak dla fantazji i udowodnił ze nie ma pojęcia na czym ta gra polega .

I dlatego uważam że "nasz zagłębiowski geniusz" raczej nie maczał w całej "aferze" palców ,bo raczej nie mógł liczyć na poparcie centrali .

No, cóż. Tylko, przy ;-) "niektórych rodzimych geniuszach", to akurat, że nie mógł liczyć na poparcie centrali nie może prowadzić do wniosku, że "nie maczał palców", choćby dlatego, że: *) musiałby mieć świadomość, że nie ma co liczyć skutkiem poparcia - a skąd wiemy, że miał tego świadomość? Jeszcze nadto zaś parę punkcików, w których geniusz potrafiłby zaskoczyć naszą logikę, pewnie by się znalazło. ;-)
Natomiast co do oceny "poparcia dupka" - nie wiem, czy można skwitować dupek, ale na pewno dyskusyjne jest podważanie sensu wystawiania kontrkandydata dla Zb. Bońka. Oczywiście, oceniam go jako nieźle funkcjonującego Prezesa PZPNu, niezależnie, jaki kontrkandydat; po drugie - na pewno J. Wojciechowski dyskusyjny byłby, niepewny, jako ewent. Prezes PZPNu. Bezsprzecznie, pełna zgoda, że z punktu widzenia zysków dla Zagłębia, "pozycji w centrali": jednoznacznie rozumiem krytykę poparcia przez Prezesa Zagłębia kandydatury przeciw Bońkowi, doraźnie patrząc. Tylko że - w innej perspektywie?
Naprawdę niewyjaśnione są z punktu prawa pewne kwestie, co do zamieszkania Bońka i co do jego bycia najemnym pracownikiem firmy bukmacherskiej. Naprawdę słusznie tutaj padały pytania co do M. Jaroszewskiego, jako pracownika najemnego Legii. Czy znamy - przynajmniej w Europie - innego Prezesa Związku Krajowego, który jest najemnym pracownikiem bukmacherów. 1) Owszem, jest do dyskusji określenie "najemny pracownik", w pewnym sensie na pewno naciągane, bo Zb. Boniek nie jest "na etacie", nie pobiera regularnie pieniędzy za regularnie wykonywaną pracę etatową. Jednak - te pieniądze od bukmachera ma - a choć dla nas słusznie nie ma różnicy między godnością Prezesa Zagłębia a godnością Prezesa PZPNu, to jednak ona może być uważana przez innych za realnie występującą.
2) W ogóle brak kontrkandydata w wyborach może być groźny dla organizacji każdej, niezależnie od jakości jedynego kandydata 3) plusem Bońka jest, że umiejętnie, tzn ciągnąc trochę do przodu dogadał się "ze starym PZPNem", tym, który choćby obiciąża się różnicami podejścia, gdzie np, jak to przed chwilą zostało zacytowane, że innym pozwolono zmienić nazwę dla uniknięcia długów a Zagłębiu nie... Niemniej - właśnie jednak się dogadał, "stary PZPN" że tak ujmę "przetrwywa", będąc wdzięcznym Bońkowi, że już nie wołają kibice "jeb*ć PZPN". Czy w dalszej więc perpsektywie patrząc, to akurat dobrze, że nie ma alternatywy, że nadal PZPN "sam się oczyszcza"?
Blajpios

Postprzez Blajpios 2017-06-01, 10:47 am

robercik napisał(a):PZPN dla mnie to ... Szkoda slow. Tak z innej beczki. Dlaczego nie zrobia tak by do ex awansowaly bezposrednio 2 druzyny a kolejne 2 graly w barazach. Moim zdaniem liga bylaby ciekawsza bo wiecej klubow gralo by o cos.

A jeszcze odnoszac sie do sytuacji ze Stala. RUDI, moze masz racje. Jednak po co nam te punkty skoro trener i wlasciciel mowia ze nie jestesmy gotowi. Chociaz oni duzo mowia a malo robia.

Ja chcialbym tylko, a moze az, zeby Zaglebie gralo z zebem. Zeby w kazdym meczu pokazywali swa ambicje i ducha walki, wole zwyciestwa. Wtedy porazki nie bola tak jak ta ostatnia gdzie widac golym okiem, ze im sie nie chce i sa tam za kare chyb. Pilkarze moga nie kochac klubu tak jak my, ale to ich praca i chcialbym by podchodzili do niej tak jak ja do swojej.
Idac na mecz niejednokrotnie zostawiamy rodziny same sobie. Pewnie nie jeden mial z tego tytulu grymasy malzonki, dziewczyny, matki lub odwrotnie przy paniach. A potem jeszcze nasze wku.wienie po takich meczach w domach tez sie da wyczuc.
Chcialbym kiedys doczekac normalnosci.

No, cóż. Znów się powtórzę. Wydaje mi się, że to - ta jasna gra "z zębem" i że będzie widać gołym okiem prawdziwość gry - będzie możliwe dopiero, gdy Klub będzie uczciwie mówił o co gramy, to znaczy będzie również mógł powiedzieć bez ryzyka utraty kibiców i sponsorów. Dlatego postulowałem pewien system wyznaczania celów głównych na rundę, wraz z nagrodami za lepiej i stratami dla piłkarzy, trenerów za gorzej, co do lokaty w tabeli - oraz z dodatkowymi celami (jak np. w kolarstwie, koszulka lidera, zwycięstwa na lotnych premiach); jednak dodawałem też, że przydatne byłoby, gdyby mieli z kim się dogadać, jako reprezentanci kibiców, jak te cele poboczne dodawać, by kibice mieli jakieś radości kibicowania nawet w sytuacji konieczności ustalenia, że awans dopiero za 4 lata głównym celem. Oczywiście, głównym warunkiem - taka perspektywa wychodząca od Zarządu, Zarząd mający długofalową wizję - i spełnienie tego warunku może doprowadzić do porozumienia z kibicami nawet bez ich reprezentacji, niemniej we współpracy szanse wzrastają.Tylko, taka współpraca, to jednak nie tylko sprawa Zarządu Klubu. Jakkolwiek to ten Zarząd musi uwierzyć, że z Kibicami da się logicznie dogadać, że można przedstawić realnie: np nie stać na awans, najpierw coś tam, coś tam. Z tak rozumującym zarządem - i tak zorganizowani kibice, to większe gwarancje udanego eksperymentu.
Blajpios

Postprzez Anakin 2017-06-01, 11:35 am

RUDI napisał(a):jest dylemat czy składać protesty czy pokazać wyższość na boisku i olać przepisy według mnie jeżeli Stal złamała przepis to powinna być ukarana i nie ważne czy dopatrzyła się tego Miedź czy też inny klub

W samej rzeczy. Sytuacja pokazuje jak wielki burdel panuje w PZPN i to związek ponosi bezpośrednia odpowiedzialność za zamieszanie. I nie jest żadnym wstydem składać takie protesty ani nie można sprowadzać sprawy do kwestii „zielonego stolika” ani do tego czy akurat Zagłębie zasługuje na awans czy nie. Po to wymyślono określone przepisy związkowe czy tez prawo powszechnie obowiązujące aby go przestrzegać. Gdyby sprawę sprowadzać do aspektów czysto sportowych to powstałoby pytanie po co jakieś wymogi licencyjne. Wszak kiedyś ŁKS sportowo się utrzymał w ekstraklasie i właśnie przy „zielonym stoliku” klub spuszczono. Poza tym trzeba podkreślić, że mimo iż kluby są zobowiązane do określonych działań to PZPN powinien na bieżąco monitorować, mieć wiedze i informację w przypadku zatwierdzania obcokrajowca spoza Unii do kiedy ma wizę czy pozwolenie. Jeśli klub nie wywiązuje się z obowiązków natychmiast winien stosować sankcję w postaci np. cofnięcia uprawnienia do gry zawodnika. A tak się zrobił burdel. Cześć dziennikarzy jedno cześć twierdzi co innego. A ten gość szefujący departamentowi rozgrywek jest dość zabawny bo próbuje ferować wyroki siedząc za granicą i nie widząc a z pewnością nie majac za wiele czasu aby przeanalizować dokumenty.Dla mnie kompromitacja. Niezależnie od tego czy skorzysta na tym Miedź, Zagłębie czy może okaże się, ze to Kluczbork awansuje
Anakin

Postprzez Blajpios 2017-06-01, 11:46 am

co do "gościa siedzącego za granicą". Jednak - nie można stwierdzić, że "feruje wyroki siedząc za granicą", bo wg tego, co w wywiadzie, wyraźnie się zastrzegł, że to wstępna analiza. Owszem, podzielił się nią tak, że to wskazuje, że ku temu się przychyla, ale werdyktu nie ogłosił a sytuacja jest taka, była taka, że na pewno coś trzeba było powiedzieć "na szybko". Natomiast - co do tego, jak "funkcjonuje PZPN w jego zdolnościach organizacyjnych", to oczywiście, że opinia jest urobiona, powszechna i wszem wiadoma. Przy czym, są w tym skuteczni, nawet z "ministerialnymi nalotami" sobie radzili... No i oczywiście popieram, już nie tylko samego siebie, ale znów te głosy, które idą w tym samym kierunku, by nie piętnować zielonego stolika w ogóle, tylko szanować jako wyraz organizacji społeczeństwa przez prawo - a piętnować należy jedynie mataczenia przy wykorzystaniu prawa.
Blajpios

Postprzez slawekchicago 2017-06-01, 1:04 pm

Moze wyjasnie . Chodzi jak to trafnie ujal Tomcjo o ......gornika , ale........wlasnie ale . Moze najprosciej jak sie da . Byl ruch teraz gornik , czyli licencja . Decyzja caly czas wisi w powietrzu , pytanie czemu tak dlugo ??? Sprawa jest prosta : ukarac musza i teraz tylko co zastosowac . Aktualnie przewyzsza wersja taka jak pisalem "wilk syty owca prawie cala " jak bedzie zobaczymy . Poczekajmy
CZY WROCA JESZCZE DOBRE CZASY
slawekchicago

Postprzez robercik 2017-06-01, 1:29 pm

Nie jestem prawnikiem, ale czy mozna wydac dokument z data obowiazywania wstecz?
NIE dla bylejakości w zarządzaniu Zagłębiem
robercik

Postprzez Anakin 2017-06-01, 2:00 pm

robercik napisał(a):Nie jestem prawnikiem, ale czy mozna wydac dokument z data obowiazywania wstecz?

moim zdaniem : lex retro non agit. Prawo nie działa wstecz. Ale pewne sa jakies wyjątki no i to jest Polska
Anakin

Postprzez MarcelZS 2017-06-01, 6:13 pm

PZPN roztrzygnie sprawę Stali Mielec po niedzieli - tak by decyzje jak najmniej wpływały na tabele - nie wykluczone walkowery ;) nie chcą Chojniczanki - tylko kogoś z trójki Górnik Miedź i Zagłębie.
MarcelZS

Postprzez slawekchicago 2017-06-01, 6:24 pm

Decyzje po niedzieli moga wiazac sie z sadem potem , takze werdykt przed ostatnia kolejka
CZY WROCA JESZCZE DOBRE CZASY
slawekchicago

Poprzednia stronaNastępna strona

Powrót do Piłka nożna