Nowy trener Zagłębia-przymiarki i propozycje.

Dyskusje o wszystkim co dotyczy piłkarskiego Zagłębia Sosnowiec
http://zaglebie.sosnowiec.pl

Moderatorzy: flex, turku, Landryn, Smazu, krzysiu, LucasUSA, swiezy52

Re: Nowy trener Zagłębia-przymiarki i propozycje.

Postprzez August 2015-03-10, 6:39 pm

Biroąc pod uwagę cytat z katowickiego sportu:
gdyby zaszła konieczność, byłoby nas stać na sprowadzenie trenera. Absolutnie nie był to ruch podyktowany finansowymi możliwościami klubu - zaznacza prezes klubu ze Stadionu Ludowego.

To albo Prezes cygani albo jest nie tylko niekompetentny a wręcz głupi. Postawienie na zagłębiowskiego trenera typu Derbin ma sens wtedy gdy np. wcześniej jest on asystentem naprawdę dobrej klasy trenera i w jakiś bardziej naturalny sposób przejmuje pałeczkę do czego jest przygotowywany. W takiej sytuacji jak obecnie to jak napisałem - seppuku. Ale podejrzewam raczej stan finansów.
Divina favente clementia Romanorum imperator semper Augustus
August

Postprzez Tadeusz Wisniewski 2015-03-10, 6:49 pm

Ta trójka nic mi nie mówi poza tym ze byli zawodnikami Zaglębia. A czy
to nie jest tak że otrzymali od właściciela zadanie do wykonania przetrwać
w II lidze do Czerwca. A od Czerwca idzie NOWE tj. Nowy Prezes, Nowy trener
i zaczyna się od początku mowa o AWANSIE do I ligi.
Jedyny plus jaki maja Ci Panowie to wiedza jaki jest stan przygotowania
drużyny do Wiosny a wszystko inne to ich dzieło.
Nie powiem , ze jestem zadowolony - następny sezon poszedł się golić.
A wmawiano nam, że jest tak pięknie Pan trener, Pan Prezes - życzę Wam
Panowie dobrego samopoczucia.
Pozdrawiam
Tadeusz
Tadeusz Wisniewski

Postprzez Anakin 2015-03-10, 7:02 pm

August napisał(a): Właśnie jesteśmy świadkami ogromnej niekompetencji Prezesa.

Nie od dzisiaj. Tylko że teratogenne wyraźniej widać. Ale mam przynajmniej nadzieję że to już początek końca rządów niekompetentnego wuefistodziennikarza. Jeśli cokolwiek Chęcińskiemu zależy na klubie jak to pokazał ze Smyłą to będzie musiał gościa pożegnać. Niech mu da podwyżkę w gimnazjum, dodatkowy etat, cokolwiek ale niech Gwiazda z osiedla Piastów nie pieprzy bardziej klubu.
Anakin

Postprzez bbartek 2015-03-10, 7:16 pm

Życze tercetowi nowych trenerów dużo szczęścia i..awansu do I ligi chociaż jeżeli zagłębiowskie korzenie mają byc jedynym gwarantem tego sukcesu to na przykładzie MJ to się nie sprawdzi.
Kilkakrotnie pisałem czy jest jakakolwiek długofalowa strategia budowy ( a kysz Bob Budowniczy) Klubu w przestrzeni sportowej, właścicielskiej, marketingowej, infrastruktury , ale nikt z odpowiedzialnych osób nie przedstawił takiej strategii. Jakieś przecieki co do budowy nowego stadionu to ...tylko fatamorgana.
Mogę sie pogodzić, że ten sezon jest stracony, ale co dalej ...?
Jedna dobra decyzja, spóźniona o 9 miesięcy, nie rokuje dobrze.
Przy takiej decyzyjności to nigdy mój Klub nie osiagnie sukcesów...
Niestety pozycja towarzyska MJ jest tak mocna, że tu na zmiane nie ma co liczyć, ale w tej sytuacji konieczna jest budowa silnego zaplecza MJ tylko czy MJ to akceptuje?
Ten znak zapytanie pozostaje bez odpowiedzi .

Chciałbym usłyszeć teraz( mamy kilka miesięcy do przygotowania jak to zrealizować ) od MJ, że nowy sezon 2015/16 to:

- nowy trener z silna osobowością,
-zwiekszenie frekwencji do 2000 osób/mecz,
-zwiększenie udziału prywatnych partnerów biznesowych z ...% budżetu Klubu do ...%,
-awans do I ligi,jeżeli nie , rezygnacja,
-stworzenie działu i planu marketingowego,
-min 2 wychowanków gra w podstawowym składzie Zagłebia,
-Klub płaci za wyniki( awans), a nie za ubieranie koszulek z herbem Zagłebia.

Chyba za dużo oczekuje sadząc po dotychczasowych " osiągnięciach" MJ... :-(
bbartek

Postprzez jondek 2015-03-10, 7:19 pm

Jaroszewski w ciągu swojego "prezesowania" nie wymyślił nic dobrego dla klubu.I tak samo będzie z pomysłem na trenerów(trzech). :twisted: Mam nadzieje,że w czerwcu już go nie będzie :czerwona: Ale pewności nie ma :redface:
jondek

Postprzez jondek 2015-03-10, 7:24 pm

bbartek napisał(a):Chciałbym usłyszeć teraz( mamy kilka miesięcy do przygotowania jak to zrealizować

Chciałbym to usłyszeć,ale już nie od MJ :czerwona:
jondek

Postprzez Tomcjo 2015-03-10, 7:25 pm

Stanek był juz samodzielnym trenerem bodaj w okręgówce . Niestety słabym . Derbin chyba jeszcze nie pracował samodzielnie a Łuczywek tylko z juniorami . Nie jest to wiec najlepsze rozwiazanie . Ale jeśli taki eksperyment to teraz jest najlepszy czas . Ten sezon jest stracony dzięki Jaroszewskiemu . Oczywiście lepszy byłby trener z przyszłością . Nie bardzo wiem czemu ma to służyć . Jeśli odniosą sukces czyli awans to i tak bedą za słabi na I ligę . No cóż to pokazuje ze bardziej niż trenera potrzebujemy transferu prezesa . Np z Chojniczanki bądź Grudziądza . Pamietam jak Pierścionek mówił ze beniaminek z Grudziądza jest dobrze poukładanym klubem i będzie groźny . Myślałem co on pierd... No i gzie jesteśmy my a gdzie Olimpia G
Tomcjo

Postprzez August 2015-03-10, 7:36 pm

Tomcjo napisał(a):Łuczywek tylko z juniorami

W dodatku Łuczyewk ma zarzuty korupcyjne. Nie wiem na jakim etapie jest sprawa. Na przesłaniu kwitów prokuratury do sądu zdaj sie skończyło. Ale ciekawe że w związku z tym został przegoniony z funkcji kierownka pływalni na Klimontowie, a po cichu dostał pracę z młodzieżą no a teraz wraca do sztabu I drużyny. Chyba, że to taki chwyt marketingowy.
Divina favente clementia Romanorum imperator semper Augustus
August

Postprzez Anakin 2015-03-10, 9:32 pm

Jestem ciekawy czy trenerzy zatrudnieni w naszym klubie mający te całe licencje uefa a mają szanse zdobyć do początku kolejnego sezonu licencję uefa pro. Jeśli nie to i tak trzeba będzie zatrudnić kogoś z uefa pro nawet jak zostaniemy w tym pastwisku. A zapewne zostaniemy. To nie lepiej rozejrzeć się już teraz? Brak logiki za grosz
Anakin

Postprzez Luis 2015-03-10, 10:13 pm

Od przyszlego sezonu licencje Uefa Pro musza miec tylko trenerzy zatrudnieni w przyszlym sezonie. Ci z obecnego moga pozostac na swoich licencjach.
Luis

Postprzez Blajpios 2015-03-10, 11:01 pm

Dlatego powtarzam - chyba dobra to decyzja. Gdyby stał się cud i "wypaliłoby to trio" - mogą ciągnąć i ewent. zastanowić się, czy robić Pro. Klub - ma spokój w poszukiwaniu. Ktoś napisał, durnie, skoro będą musieć szukać - czy nie lepiej teraz? Ba - teraz rynek jest na pewno szczuplejszy. Mniejszy wybór - a może więcej będzie trzeba "strażakowi" płacić. Niezależnie od tego, czy strażak teraz weźmie więcej, czy by wziął potem - to ważne jest, że rynek jest mniejszy teraz - mając zaś czas i wynegocjować można lepiej, bo jest czas na to - i lepiej dobrać można, gdy większy ma się wybór. Taką drogą zresztą i Wisła poszła. Proste, podstawowe zasady, zwłaszcza gdy płacić trzeba (w Wiśle tym bardziej sensowne, że mogą mieć nadzieję, że ktoś będzie chciał F. Smudę zatrudnić). Przynajmniej - w normalnym klubie nie miałbym wątpliwości. Tak robią - słusznie robią.
No, właśnie. W normalnym klubie. Tu więc - zaczynam mieć wątpliwości.
Ale nawet w tym wypadku - nie jest źle. Jeżeli ten klub nie "znormalnieje", nie pójdzie drogą rozwoju, nie wymiotą tych starych powiązań, które przeszkadzają, centrum decyzyjnego, które ma wizję na miarę sznurków, którymi wiązano "ratując żniwa" i rozklekotane snopowiązałki: to i tak zysk, że nie poszła kasa na kolejnego trenera (lub kolejnych trenerów), którzy i tak by nie pchnęli do przodu rozwoju. Jeżeli zaś znormalnieje - to zysk jest, jak wyżej opisałem, plus ta kasa też zaoszczędzona.
Blajpios

Postprzez jondek 2015-03-11, 12:28 am

W Przeglądzie Sportowym dziwią się ,że w Wiśle K.bieda, a mają dwóch trenerów.Jeszcze nie zwolnionego Smude i Moskala.Za to u nas na bogato,trzech trenerów i dalej opłacanego czwartego,Smyłe. :redface: :twisted: :brawo:Tu już mamy 1 ligę a nawet ekstraklasę!!! :-)
jondek

Postprzez Tomcjo 2015-03-11, 9:24 am

Jaroszewski określił swój pomysł że teraz banda poprowadzi Zagłębie . Trafił w sedno . Bandę stworzył bandyta ktory marnuje kolejne miesiące i miejska kasę nie potrafiąc zarządzać klubem .
Tomcjo

Postprzez Anakin 2015-03-11, 10:13 am

Wydaje mi się że jest to cokolwiek bardzo ryzykowne stwierdzenie. Mamy niedoświadczone i nieopierzone trio trenerskie gdzie tylko formalne Derbin jest pierwszym. Jak to w praktyce może funkcjonować , trudno mi sobie wyobrazić. Czy przed każdym meczem będzie „burza mózgów” czy też taki Derbin jako pierwszy będzie miał decydujące zdanie ? Kolejna spora wątpliwość. Mamy w drużynie spora liczbę starszych zawodników. Jak może wyglądać współpraca na linii Trio- zawodnicy typu Jarczyk, Fonfara, Markowski czy Dudek, którzy w praktyce mają dużo większe doświadczenie aniżeli wspomniana trójka ? Chociaż tyle że kwestia licencji wyjaśniona i że w razie jakiegokolwiek progresu nie trzeba będzie zatrudniać uefę pro. Na dzień dzisiejszy szanse powodzenia w takiej sytuacji w jakiej jest drużyna w tabeli wydają się mało realne. A w razie podtrzymania piłkarskiej bessy będzie się robiło jeszcze bardziej nerwowo a wtedy i tak zapewne nie obejdzie się bez kolejnych zmian. Dzisiaj widać jak dużym błędem ze strony Prezesa było kurczowe trzymanie się bytomskiego fajtłapy. Ile czasu zmarnowano w czasie przerwy w rozgrywkach. Latem stuknie siedem lat w 3 lidze. I zapowiada się że to nie koniec
Anakin

Postprzez LucasUSA 2015-03-11, 12:26 pm

Uwazam, ze taka trojka to mogla smialo poprowadzic "nowe" Zaglebie w C-klasie na boiskach Zaglebia Dabrowskiego. Jakos nikt na swiecie poza Sosnowcem nie stosuje pomyslu trojek trenerskich. Pomysl jakby z czasow sowieckiego komunizmu - "Kolektyw zakladowy Czerwonego Zaglebia wylonil ... itd, itp." " Dla uczczenia rocznicy urodzin tow. Lenina nowo wyloniona trojka zobowiazuje sie do wykonania 200% normy i wprowadzenia naszego klubu od razu do T-Mobile Ekstraklasy". Problem o ktorym pisal Anakin - podzialu kompetencji, podejmowania trudnych decyzji itd. Poza tym jacy zawodnicy beda chcieli przyjsc do Zaglebia trenowac pod okiem takich nowicjuszy? Mimo calego szacunku dla tego, co trojka robi i zrobila dla klubu, to nie jest dobry pomysl.
Poza tym czy ktos sprawdzil, czy lawka trenerska ma odpowiednia dlugosc? ;-)
Jestem rozczarowany pomyslem - nie czas teraz na takie eksperymenty, nie ten poziom rozgrywek, totalna amatorka.
LucasUSA

Poprzednia stronaNastępna strona

Powrót do Piłka nożna