Moderatorzy: flex, Smazu, krzysiu, swiezy52
marcelino napisał(a):Hasło "W Zagłębiu tylko Zagłębie" od dawna nie jest aktualne. Od kilku lat mam domek na terenie gminy Psary i wiem kto komu kibicuje w tamtych okolicach. Na terenie samych Psar zdecydowanie króluje Zagłębie, ale już np.w Gródkowie sporo osób kibicuje Gieksie, podobnie jak w Górze Siewierskiej. W Strzyżowicach, jest sporo fanów Ruchu Chorzów, również wśród starszych osób, które dość regularnie jeżdżą na mecze. W sąsiedniej gminie Bobrowniki oprócz Zagłębia rośnie w siłę grupa fanów Polonii Bytom. Nie brakuje tu kibiców innych śląskich drużyn. Np. w Siemonii jest grupka regularnie jeżdżąca na Górnika Zabrze. Polonia Bytom ma sporo zwolenników w Wojkowicach Komornych, Ożarowicach, Mierzęcicach. W innych miastach Zagłębia np. w Zawierciu są fani Górnika Zabrze, w Myszkowie Ruchu a znam też osobiście fanów Gieksy z Olkusza, Będzina (Syberka i Górki Małobądzkie) i Dąbrowy (Mydlice i Strzemieszyce). Oczywiście w większości przypadków trudno nazwać te grupy fanklubami ale faktem jest że kibicowsko nie jesteśmy na terenie Zagłębia sami. Wynika to z wielu przyczyn. Zagłębie Sosnowiec swe ostatnie sukcesy odniosło tak naprawdę pod koniec lat 70-tych. Wielu kibiców woli wspierać kluby które od tamtego czasu osiągały jakieś sukcesy, regularnie grały w ekstraklasie albo występowały w europejskich pucharach. Wiele osób z wymienionych terenów ma bliżej np. do Bytomia niż Sosnowca, albo pracuje lub uczy się na Śląsku. Stąd sympatia do tutejszych drużyn. Ponadto wiele osób ze Śląska osiedla się w gminach Psary, Mierzęcice, czy Bobrowniki, budując tu domy. Tylko na mojej ulicy w ciągu 5 lat osiedliło się 8 rodzin pochodzących z Piekar Śląskich, Bytomia, Katowic, Knurowa i Tarnowskich Gór. Osoby te przywożą ze sobą sympatię do śląskich klubów i tym też należy tłumaczyć brak kibicowskiej jedności w naszym regionie.
-M*B- napisał(a):Mieszkam w Zawierciu Wiem Jak Jest i Dobra Zgadzam Sie Kiedys Było ich najwiecej ale teraz Sa Skutecznie TępieniNiedługo wogule ich niebedzie
Nasze Fc Rusza z Kopyta
Użytkownicy przeglądający ten dział: Brak zidentyfikowanych użytkowników