Przegląd prasy

Dyskusje o wszystkim co dotyczy piłkarskiego Zagłębia Sosnowiec
http://zaglebie.sosnowiec.pl

Moderatorzy: flex, turku, Landryn, Smazu, krzysiu, LucasUSA, swiezy52

Re: Przegląd prasy

Postprzez patrios91 2010-07-07, 2:51 pm

Czyli Folc i Ziolo beda grac w Zaglebiu o ile znajdzie sie jakis prezes,ktory ustali warunki kontraktu.
...Niespodzianką było pojawienie się na murawie Idrissa Cisse. Senegalczyk był już wcześniej testowany... przez Podbeskidzie, a w barwach Zagłębia miał dwie, dogodne okazje. - Zawodnik miał dwie okazje, w tym jedną dwustu procentową, jego menadżer poprosił nas o występ. Z paszportu wynika, że jest z rocznika 1990, a to oznacza, że byłby juniorem. Jeśli będzie chciał zostać na dłużej, to chciałbym mu się przyjrzeć na treningach - mówi trener Zagłębia, Marek Chojnacki....

-> http://www.sportowezaglebie.pl/pilka-no ... a,1,4,2703
JAROSZEWSKI I CHĘCIŃSKI MUSZĄ ODEJŚĆ
patrios91

Postprzez Sonda 2010-07-07, 3:07 pm

nexus7777 napisał(a):Zadowolenia z decyzji trenera nie ukrywał Marcin Folc, któremu bardzo zależało na grze w Sosnowcu. – Cieszę się, że dostałem szansę i mogłem się zaprezentować. Jest potencjał w zespole, dobra atmosfera i plany na awans, dlatego tym bardziej jest mi miło, że będę mógł w tym uczestniczyć.

Dwie dobre wiadomości. Mamy Folca i są plany na awans. Natomiast Zioło już mi się z nazwiska spodobał :-) Jestem przekonany że wprowadzi do drużyny dużo luzu :niezle:
Sonda

Postprzez patrios91 2010-07-07, 3:08 pm

O 18.45 bodajze na TVP Katowice bedzie material o sprawie Dzenana.
patrios91

Postprzez August 2010-07-07, 3:11 pm

patrios91 napisał(a):O 18.45 bodajze na TVP Katowice bedzie material o sprawie Dzenana.

Czyżby ktoś robił "woelkie halo" ? Moim zdaniem nie ma czegoś takiego jak "sprawa Dżenana". Z niecierpliwością czekam na komunikat o odwołaniu hytrego
Divina favente clementia Romanorum imperator semper Augustus
August

Postprzez August 2010-07-07, 3:13 pm

To chyba jakiś rekord. W drużynie z Sosnowca szansę gry dostało aż 31 piłkarzy!
- Testujemy nowych, ale naszych piłkarzy też nie mogę zaniedbywać. Stąd i tak duża liczba graczy - wyjaśnia trener Marek Chojnacki. Podbeskidzie też testuje, ale skromniej. - Transferowy zawrót głowy już za nami. Wciąż jednak możemy grać na dwa składy. Nasze zadanie, żeby wycisnąć z nich jeden fajny zespół. W sobotę rozpoczynamy zgrupowanie. Tego dnia będzie już znacznie bliżej ustalenia kadry na pierwszą ligę - mówi Robert Kasperczyk, szkoleniowiec zespołu z Bielska Białej, który zaraz po meczu dowiedział, że nowym piłkarzem Podbeskidzia został Robert Demjan. 28-letni napastnik ze Słowacji podpisał 1,5-letni kontakt. - Dobrych, ofensywnych graczy nigdy za dużo. Podoba mi się ten chłopak. Popatrzcie jak się potrafi sprytnie zastawić się z piłką - uśmiecha się szkoleniowiec, który nie przyjechał do Sosnowca z pustymi rękami.

Kasperczyk dowiózł na sparing Senegalczyka Idrissa Sega Cisse, który był ostatnio testowany przez pierwszoligowca, ale w środę zagrał już w barwach Zagłębia. - Obserwowałem go kilka dni i mówię, że coś w nim jest. Dla nas jest jeszcze za słaby, ale w drugiej lidze powinien sobie spokojnie poradzić - dodaje. Cisse grał ostatnio w czwartoligowym LZS Piotrówka z opolszczyzny, gdzie trenerem jest Marek Koniarek. Katowiczanin, były król strzelców ekstraklasy (w 1996 roku strzelił dla Widzewa 29 bramek) oglądał swojego podopiecznego z wysokości trybun. Chojnacki stwierdził tylko, że Afrykanin " coś umie". Trener Zagłębia jest za to zdecydowany na Marcina Folca (ostatnio KSZO) i Michała Zioło (Ruch Radzionków). - Teraz wszystko w rękach działaczy - komentuje. - Wokół tyle znajomych twarzy. Fajnie byłoby znowu strzelać bramki dla Zagłębia - uśmiecha się Folc, który był najlepszym strzelcem drużyny z Sosnowca w ekstraklasie.

Marek Adamczyk - kandydat na prezesa Zagłębia - będzie miał po wyborze masę pracy. Na jego decyzję czeka też Rafał Pietrzak. Utalentowany skrzydłowy Zagłębia wie, że interesuje się nim kilka klubów z ekstraklasy. Do konkretów jednak daleko bowiem chętni nie mają z kim rozmawiać.

Adamczyk będzie też musiał zająć się sprawą Dzenana Hosicia. Bośniak mimo ważnego kontraktu (jeszcze przez rok) nie może trenować z drużyną. - Nie stawił się na pierwszej zbiórce po urlopach. Dla mnie nie ma już tematu Hosicia w Zagłębiu - podkreśla trener.

Bośniak rzeczywiście wrócił później, ale za... zgodą prezesa Pawła Hytrego. - Spędziłem w Sosnowcu ładnych parę lat, a teraz traktuje się mnie jak intruza. Nie zasłużyłem na to, nawet jeżeli w oczach trenera popełniłem błąd - mówi Hosić, któremu już zaproponowano rozwiązanie umowy. - Na warunkach, które są nie do przyjęcia - dodaje obrońca, który już zwrócił się o pomoc do prawnika. - Wiem, że Zagłębie chciałoby mnie ukarać. Tylko, że nie ma żadnych podstaw. W Sosnowcu nie ma nawet klubowego regulaminu - wyjaśnia.

Z trybun sparing oglądał też Tomasz Stolpa. Wychowanek Zagłębia ma już dosyć gry za granicą (ostatnio w Azerbejdżanie) i chciałby wrócić do Polski. - Tymczasem menedżer proponuje mi Syrię czy Indie - zdradza 27-letni napastnik, który grał już w Norwegii, Szwecji, Belgii i na Islandii.

Zagłębie Sosnowiec 0

Podbeskidzie 1 (1)

Bramka: 0:1 Cieśliński (7.)

Zagłębie: Bensz - Bednar, Marek, Balul, Pajączkowski - Lilo, Skórski, Cyganek, Pietrzak - Lachowski, Folc. Ponadto grali: Szlakotin, Pisarek, Strojek, Mróz, Białek, Madej, Zioło, Łuczywek, Stefański, Ryndak, Bielawski, Kwiatkowski, Łytwyniuk, Bober, Pach, Staniek, Snadny, Sosnowski, Jaromin, Idrissa Sega Cisse

Podbeskidzie: Zajac (71. Linka) - Cienciała (46. Kanik), Byrtek, Konieczny (46. Dancik), Mikoda (46. Górkiewicz) - Malinowski (46. Sikora), Matusiak (46. Koman), Kołodziej (46. Świątek), Ziajka (46. Żyła) - Patejuk (46. Demjan), Cieśliński (46. Chmiel)

Źródło: Gazeta Wyborcza Katowice
http://katowice.gazeta.pl/katowice/1,35 ... czyka.html
August

Postprzez patrios91 2010-07-07, 3:26 pm

August napisał(a):
patrios91 napisał(a):O 18.45 bodajze na TVP Katowice bedzie material o sprawie Dzenana.

Czyżby ktoś robił "woelkie halo" ? Moim zdaniem nie ma czegoś takiego jak "sprawa Dżenana". Z niecierpliwością czekam na komunikat o odwołaniu hytrego

Czyzby sprawa w sadzie ? Jesli nie zgodzi sie na zerwanie umowy na proponowanych warunkach(czyli zapewne chce by mu zaplacic conajmniej polroczne zarobki co jest standardem) to bedzie zawodnikiem Zaglebia tylko na papierze,chyba ze jednak sad zdecyduje. Wielkie halo to malo powiedziane skoro polecial ze skarga do telewizji. To potwierdza,ze sluszna decyzja jest rezygnacja z Dzenana. Glupota bylo zaufac Hytremu w tak waznej sprawie. Ja nie powierzylbym mu przypilnowania gumy do zucia.
patrios91

Postprzez August 2010-07-07, 8:04 pm

O spraingu z Podbeskdziem od ok. 8 min. W kwestii Hosicia wypowiadał się tylko Chojnacki:
http://www.tvp.pl/katowice/informacyjne ... ca/2067902
August

Postprzez patrios91 2010-07-07, 9:48 pm

August napisał(a):O spraingu z Podbeskdziem od ok. 8 min. W kwestii Hosicia wypowiadał się tylko Chojnacki:

Tez mialem nadzieje,ze sam "poszkodowany" sie wypowie. Ciekawe jak nie rozwiaza kontraktu z Dzenanem...
patrios91

Postprzez YOOSHKY 2010-07-08, 10:04 am

patrios91 napisał(a):
August napisał(a):O spraingu z Podbeskdziem od ok. 8 min. W kwestii Hosicia wypowiadał się tylko Chojnacki:

Tez mialem nadzieje,ze sam "poszkodowany" sie wypowie. Ciekawe jak nie rozwiaza kontraktu z Dzenanem...

To będą mu płacić za nic...
Wg mnie Dzenan powinien zostać przywrócony do drużyny.
YOOSHKY

Postprzez patrios91 2010-07-08, 10:35 am

YOOSHKY napisał(a):
patrios91 napisał(a):

To będą mu płacić za nic...
Wg mnie Dzenan powinien zostać przywrócony do drużyny.

Tylko,ze on nie bedzie mogl grac w zadnym innym klubie i o to pewnie zwroci sie do prawnika gdyz sam chce by ta sprawa byla jak najszybciej rozwiazana,no chyba ze wykarze dusze najemnika. Jak sam Chojnacki powiedzial,"gdy nie rozwiaza kontraktu to wtedy bedziemy rozmawiac".
patrios91

Postprzez patrios91 2010-07-08, 10:59 am

Ukraiński wielkolud na „Ludowym”

Autor: Maciej Wasik / sportowezaglebie.pl
Prawie dwa metry wzrostu, ciemna broda i uśmiech. O kim mowa? O 20-letnim bramkarzu z Ukrainy. Aleksy Szlakotin od wtorku jest w Sosnowcu i przekonuje, iż z chęcią spróbowałby swoich sił w Zagłębiu.

W Sosnowcu po odejściu Mateusza Prusa trwają gorączkowe poszukiwania bramkarza. Do drużyny dołączył Paweł Pisarek, który w poprzednim sezonie grał w barwach Zagłębia w Śląskiej Lidze Juniorów Starszych. Następnie na treningach zameldował się 20-letni Adrian Bebłowski z Olimpii Zambrów. Sztab szkoleniowy wyraził zainteresowanie tym piłkarzem, ale Bebłowski jeszcze przez pół roku ma ważny kontrakt z Olimpią. Aktualnie w Sosnowcu, z Adamem Benszem i Pawłem Pisarkiem, trenuje Aleksy Szlakotin.

Młody bramkarz z Ukrainy jest wychowankiem Dynama Kijów, gdzie w grupach młodzieżowych zebrał wiele wyróżnień. W Zagłębiu może na wszystkich patrzeć z góry, zawdzięcza to 197 cm wzrostu. - Jak byłem mały, to mama mnie dobrze karmiła, więc urosłem - śmieje się Aleksy Szlakotin. - W Sosnowcu są bardzo dobre warunki do pracy. Zespół prezentuje wysoki poziom i przyznam szczerze, że dziwi mnie fakt, iż Zagłębie gra w II lidze - dodaje testowany bramkarz.

Golkiper na pewno nie czuje się samotnie w Zagłębiu, gdyż na testach przebywa również jego rodak, Iwan Łytwyniuk, który wczoraj obchodził 24 urodziny. Ten ofensywny pomocnik zbierał dobre recenzje w Hetmanie Zamość, a następnie w Stali Stalowa Wola. Szlakotin nie wie jeszcze ile czasu spędzi w Sosnowcu, jednak chciałby tutaj zostać. - Gdybym nie był zainteresowany grą dla Zagłębia, to bym tutaj nie przyjechał - wyjaśnia Ukrainiec.

Trener Marek Chojnacki żałuje, że nie mógł dobrze przyjrzeć się młodemu bramkarzowi w sparingu z Podbeskidziem (0:1). - Gdy przebywał na boisku, to nasi rywale nie stworzyli sobie wielu dogodnych sytuacji. Będę go obserwował na treningach - przekonuje szkoleniowiec Zagłębia.

Czy Szlakotin na stałe zadomowi się w Sosnowcu? Odpowiedź na to pytanie poznamy już niedługo.

-> http://www.sportowezaglebie.pl/pilka-no ... -,1,4,2706
patrios91

Postprzez August 2010-07-08, 12:00 pm

Jak widać w Katowicach się da:

Prezes GKS-u Katowice: Naszym celem jest awans do ekstraklasy11:20, 2010-07-08

Budżet klubu z Bukowej wyniesie w nowym sezonie siedem milionów złotych, zaś sponsorem tytularnym oficjalnie został Energomontaż Południe - poinformowano na dzisiejszej konferencji.

- Energomontaż Południe wyłoży pieniądze, które będą stanowić dużą część naszego budżetu - zdradza Tomasz Karczewski, wiceprezes GKS-u. Konkretna kwota została opatrzona klauzulą poufności. Nowym sponsorem klubu została spółka Invest 6. Ma ona wesprzeć GKS sumą miliona złotych. Mowa więc o pokaźnych pieniądzach, a jest realna szansa, że liczba partnerów klubu z miesiąca na miesiąc będzie coraz większa. - Przekształcenia zostały zauważone przez wiele firm. Dopytują one o możliwość wsparcia GKS-u - oznajmia prezes Jacek Krysiak.

Dziś przy Bukowej mówiono również o celach na najbliższy sezon. Sportowy? - Awans do ekstraklasy. Jeśli nie teraz, to poczekamy do następnego sezonu - odpowiada Krysiak. Za oczekiwaniami poszły czyny w postaci ciekawych transferów. - A to nie koniec. Pracujemy nad kolejnymi, ale nie należy się już spodziewać tak spektakularnych posunięć jak ostatnio - zaznacza prezes GKS-u, który rozwinął też wątek planów organizacyjnych.

Podstawowym zadaniem jest ustabilizowanie finansów i spłata zadłużenia szacowanego na kilka milionów złotych. - Czeka nas wiele rozmów z wierzycielami - nie ukrywa Krysiak. Równocześnie zbudowany ma zostać mocny dział marketingu. Zgodnie z naszymi informacjami, dziś przedstawiono nowego rzecznika prasowego, którym została Alina Markiewicz, będąca ostatnio szefową sportu w Telewizji Silesia.

Władze GKS-u potwierdziły także, że następnym krokiem będzie wprowadzenie klubu na rynek NewConnect. Na razie na ten manewr zdecydował się tylko Ruch Chorzów. - Chcemy pokazać że jesteśmy spółką transparentną i przyciągnąć dzięki temu inwestorów - tłumaczy Krysiak.
http://www.sportslaski.pl/Prezes-GKS-u- ... ,info.html
August

Postprzez swiezy52 2010-07-09, 4:27 pm

http://www.tomykibice.pl/ zdjecie naszych kibicow w trakcie przemarszu w protescie przeciwko zamknieciu stadionu na pierwszej stronie!!!!!
a w srodku?? ani slowa co, po co i dlaczego.
swiezy52
100% Zagłębie

Postprzez dziadek1990 2010-07-12, 1:48 pm

Wywiad z wojewodą śląskim Zygmuntem Łukaszczykiem o zamknięciu Stadionu Ludowego oraz postawie władz Sosnowca w sprawie bezpieczeństwa na imprezach masowych:

Często zdarza się Panu zamykać dla publiczności obiekty sportowe?

Decyzja o zakazie przeprowadzania przez Zagłębie S.A w Sosnowcu imprez masowych z udziałem publiczności nie była ani pierwszą, ani ostatnią tego typu decyzją. W tym wypadku chodziło o rozegranie pięciu spotkań piłkarskich w ramach rozgrywek o mistrzostwo II ligii grupy zachodniej. Podobne decyzje to normalna praktyka, którą się podejmuje w trosce o uczestników przedsięwzięć sportowych.

Akurat tuż przed zakończeniem sezonu piłkarskiego?

Kluczową sprawą są wydarzenia dużo wcześniejsze. Wydanie przeze mnie decyzji w sprawie Stadionu Ludowego było poprzedzone serią innych zdarzeń. Zarzuty dotyczące stanu bezpieczeństwa w Sosnowcu stawiał komendant wojewódzki policji dokładnie 17 marca br. Komendant przedstawił konkretne argumenty dotyczące stanu bezpieczeństwa i porządku publicznego w związku z meczem piłki nożnej, jaki odbył się pomiędzy Zagłębiem Sosnowiec a Pogonią Szczecin 16 marca. Jego diagnoza była surowa.

Czy Pana decyzja o zamknięciu „Ludowego" była związana przede wszystkim z oceną policji?

Nie. Przeprowadzono postępowanie administracyjne, które potwierdziło obawy komendanta wojewódzkiego. Na sosnowieckim stadionie stwierdzono uchybienia w postaci zabezpieczenia zaplecza medycznego, które zapewniono tylko na czas rozgrywek, a nie na czas całej imprezy masowej, braku zapewnienia przez organizatorów łączności pomiędzy poszczególnymi służbami zabezpieczającymi imprezę, niewłaściwej kontroli zawartości bagaży i odzieży kibiców oraz niezapewnienia identyfikacji uczestników meczów. Organizator nie wypełniał także obowiązku niedopuszczania do uczestnictwa w imprezach sportowych osób, które otrzymały zakaz stadionowy. To obowiązki wynikające z ustawy, a nie wymyślone złośliwie. Z punktu widzenia bezpieczeństwa, to są sprawy podstawowe. Nie mogę z jednej strony dbać o przestrzeganie prawa, a z drugiej dopuszczać do tak rażącego łamania ustawy o bezpieczeństwie imprez masowych. Tego typu zastrzeżenia zgłaszał podległy mi komendant wojewódzki policji. Gdy w grę wchodzi bezpieczeństwo, dla mnie nie ma znaczenia, czy chodzi o klub GKS Jastrzębie, Polonię Bytom czy Zagłębie Sosnowiec.

W Sosnowcu Pana decyzja wywołała ogromne kontrowersje. Sympatycy Zagłębia Sosnowiec oskarżali Pana o rzucanie kłód pod nogi klubowi, który walczył o awans do wyższej ligii.

Powtarzam - dla mnie nie ma znaczenia klub, czy miejsce w tabeli. Najważniejsze jest bezpieczeństwo i porządek publiczny. Zamknięcie stadionu zarządziłem nie tylko w Sosnowcu. W Bytomiu mieliśmy do czynienia z podobną sytuacją. Przykładem może być też Jastrzębie - pozytywna reakcja prezydenta miasta, który sam uznał, że należy ograniczyć liczbę osób podczas spotkań miejscowej drużyny, zasługuje na pochwałę. Prezydent Sosnowca mógł wykorzystać swoje kompetencje i, biorąc pod uwagę niebezpieczeństwo organizowania na Stadionie Ludowym spotkań piłkarskich, podjąć działania w celu ograniczenia liczby widzów. Nie zrobił nic.

Jak reagowały władze Sosnowca na informacje Komendy Wojewódzkiej Policji?

Od 17 marca do 11 maja, kiedy to wydano decyzje w sprawie Stadionu Ludowego, władze Sosnowca nie odniosły się do postawionych zarzutów, a jeśli jakaś odpowiedź była, to w ogóle nie przewidywała ona jakiejkolwiek poprawy stanu bezpieczeństwa „Ludowego". Podkreślam, że organizator nie dopełnił obowiązków ustawowych. A moim obowiązkiem jest czuwanie nad przestrzeganiem ustawy. Przypominam, że podczas meczu Zagłębia Sosnowiec z Pogonią Szczecin 12-letni kibic został raniony racą w twarz. Służby porządkowe podlegle organizatorowi nie udzieliły chłopcu pomocy. Nie mogę powiedzieć teraz, tak jak nie mogłem powiedzieć podczas podejmowania decyzji w sprawie Stadionu Ludowego, że nic się nie stało. Stało się! Raniono dziecko i organizatorzy nie chcieli udzielić chłopcu pomocy. Dzieckiem zainteresowali się dopiero policjanci zabezpieczający mecz, a fachowej pomocy medycznej udzieliła karetka wezwana nie przez organizatora spotkania, ale przez policjantów. Czyli policjanci tylko zabezpieczający imprezę musieli w trosce o zdrowie i życie małoletniego wypełniać obowiązki organizatora spotkania, bo ten nie chciał pomóc kibicowi swojej, zagłębiowskiej drużyny! Uchybienia formalne przyniosły fatalne skutki. To wydarzenie oraz postępowanie administracyjne, które potwierdziło obawy komendanta wojewódzkiego policji zdecydowało, że 11 maja podjąłem decyzje o zamknięciu Stadionu Ludowego.

Z tego co Pan mówi wynika, że Kazimierz Górski nie wypełnił swoich obowiązków...

Oczywiście! Niepokojące jest to, że uchybienia groziły niebezpieczeństwem już od dłuższego czasu, a prezydent Sosnowca, którego obowiązkiem jest dbanie o bezpieczeństwo i porządek publiczny, nie zrobił nic, by poprawić ten stan. Prezydent nie zadbał o bezpieczeństwo swoich mieszkańców i wyborców. Przyglądał się i nie reagował. Nie tylko mnie to dziwi. Sprawa wygląda na niedopełnienie przez prezydenta fundamentalnych obowiązków. Do tego wszystkiego postępowanie wyjaśniające pokazało, że służby publiczne podległe prezydentowi podczas marcowego spotkania z Pogonią Szczecin nie usunęły butelek i innych odpadów zarekwirowanych przez ochroniarzy. Te przedmioty zostały potem użyte przez grupę 500 chuliganów do obrzucania policjantów. Pseudokibice wyrywali kawałki asfaltu sprzed stadionu i nimi także rzucali w funkcjonariuszy. Spokój został zaprowadzony dopiero po sprowadzeniu posiłków i użyciu broni gładkolufowej. Skandal! Nie może być tak, że impreza sportowa przez braki w zabezpieczeniu przeradza się w regularną bitwę chuliganów z policjantami. Na to nigdy nie pozwolę. I nieważne, czy ma to miejsce w Sosnowcu, Bytomiu, Jastrzębiu, Katowicach, Wodzisławiu czy w innym mieście. Miejsce jest dla mnie obojętne, ale bezpieczeństwo mieszkańców na pewno nie.

Władze Sosnowca złamały prawo?

Działanie prezydenta Kazimierza Górskiego stoi w sprzeczności w ustawowym obowiązkiem prezydentów, burmistrzów i wójtów. Chodzi o obowiązek zabezpieczenia imprez masowych. To prezydent wydaje zgodę na organizację takich imprez. Ale zanim ją wyda, musi potwierdzić, że wszystko jest w porządku. Stanowi o tym art. 5. ust 3 ustawy o bezpieczeństwie imprez masowych. Prezydent Jastrzębia dowiedział się, że rolę służb porządkowych pełnią kibice, jedynie przebrani w uniformy takich służb, i podjął decyzje o zakazie organizowania dalszych meczów. Dlaczego tak się nie stało w Sosnowcu? Być może ma to aspekt wyborczy. Wygląda na to, że prezydent chciał się przypodobać grupie kibiców. Nie można zbijać kapitału politycznego, ryzykując zdrowiem innych. Jeśli tak jest, to prezydent niedostatecznie wypełnia postanowienia ustawowe. Należy sprawdzić, czy nie mamy tu do czynienia ze złamaniem przepisów kodeks karnego.

Czy sprawą zajęła się prokuratura?

Tak. Materiał zostanie przeanalizowany i poddany ocenie. Gdyby prezydent Sosnowca zareagował tak, jak prezydent Jastrzębia, nie byłoby problemu. Kazimierz Górski mógł wydać zakaz udziału publiczności na jeden lub dwa mecze, albo ograniczyć liczbę widzów na stadionie. Tymczasem prezydent stanął po stronie pseudokibiców, którzy nie postępowali zgodnie z prawem oraz po stronie Zagłębia S.A., które niewłaściwe organizowało mecze. Ja jedynie wyręczyłem prezydenta w tym, co powinien sam dawno zrobić.

Nie mógł Pan, z myślą o sympatykach Zagłębia Sosnowiec, przesunąć w czasie decyzji o zamknięciu obiektu przy ul. Kresowej?

Ja też jestem odpowiedzialny za to, co się dzieje na stadionach naszego województwa. Gdyby w Sosnowcu doszło do wielkiego nieszczęścia, to ja jako wojewoda odpowiadam nawet przed prokuratorem. Nie mogę nie reagować na informacje policji o tym, że w Sosnowcu jest bardzo niebezpiecznie. Nie rozumiem medialnego postępowania prezydenta. Ono urąga normalnej, społecznej odpowiedzialności.

Prezydent nie zgadza się z Panem, jest przekonany do swoich racji i ostro krytykuje Pańskie decyzje...

Mnie nie interesuje merytoryczna ocena mojej osoby przez władze Sosnowca. To ja jako przedstawiciel rządu oceniam władze miasta. I jako przedstawiciel rządu stwierdziłem, że ustawa była łamana.

A jeśli zapytam o Pana osobiste odczucie?

Osobiście uważam, że zachowanie pana prezydenta daleko odbiega od zasad współżycia społecznego. To właśnie on powinien ocenić stan bezpieczeństwa na Stadionie Ludowym. Tymczasem podjął decyzję polityczną, a mnie polityka nie interesuje. Ja nie zabiegam o glosy w Sosnowcu. Wojewoda w ogóle nie jest wybierany w glosowaniu powszechnym, więc nie interesują mnie decyzje polityczne czy pozyskiwanie głosów. Interesuje mnie za to, czy prawo jest przestrzegane. Jeśli nie, wtedy mam obowiązek interweniować.

Rozmawiał: Przemysław Ruta

Źródło: www.esosnowiec.pl
dziadek1990

Postprzez Darian 2010-07-12, 2:22 pm

łże jak bura suka w wielu kwestiach i naciąga mocno fakty, no ale czego można sie spodziewać po kimś takim co nawet wysłowić się nie umie.Poziom wypowiedzi ala familiok:

http://www.youtube.com/watch?v=qY-dbK0BELk

No i najlepsza w tym wszystkim odpowiedź:

Osobiście uważam, że zachowanie pana prezydenta daleko odbiega od zasad współżycia społecznego. To właśnie on powinien ocenić stan bezpieczeństwa na Stadionie Ludowym. Tymczasem podjął decyzję polityczną, a mnie polityka nie interesuje. Ja nie zabiegam o glosy w Sosnowcu. Wojewoda w ogóle nie jest wybierany w glosowaniu powszechnym, więc nie interesują mnie decyzje polityczne czy pozyskiwanie głosów. Interesuje mnie za to, czy prawo jest przestrzegane. Jeśli nie, wtedy mam obowiązek interweniować.

Jak po przegra wybory to dla informacji wieprza z kormelowa jest taka że wojewodą już nie będziesz, więc łżesz jak bura suka mówiąc że polityka cię nie interesuje.
Darian

Poprzednia stronaNastępna strona

Powrót do Piłka nożna