CIĄG DALSZY AFERY "GARBATYCH NOSÓW"
Kibice i PZPN umywają ręce
od "garbatych nosów"
KTO ODPOWIADA ZA ANTYSEMICKIE TRANSPARENTY I OKRZYKI?
Nikt na stadionie podczas sobotnich derbów Rzeszowa między Stalą a Resovią nie zareagował na antysemickie hasła i transparenty kibiców gości. Nikt nie zareagował, choć na meczu była policja i przedstawiciele PZPN. - Nie mogę wchodzić w kompetencje, kto inny rozgrywki prowadzi - stwierdził szef Podkarpackiego Związku Piłki Nożnej Kazimierz Greń, który obserwował mecz. Wydarzenia potępiło, ale zarazem od nich się odcięło Stowarzyszenie Przyjaciół Piłki Nożnej CWKS Resovia.
W Rzeszowie w sobotę na stadionie Stali były sportowe emocje (Resovia wygrała 2:1), ale zakończyło się skandalem. Sympatycy gości na derby powędrowali pod hasłem "Aryjska Horda", a na meczu wywiesili skandaliczny transparent "Śmierć garbatym nosom".
Sprawą zajęła się już policja. Wciąż pozostaje zagadką, dlaczego nikt nie zapobiegł wywieszeniu obraźliwego płótna, choć spotkanie oglądali ochroniarze, policjanci, a także ludzie z PZPN.
PZPN, ale nie PZPN
Dla jednej z miejscowych stacji radiowych wydarzenie piłkarskie rundy Podkarpacia relacjonował Kazimierz Greń. Szef Podkarpackiego Związku Piłki Nożnej nie czuł kompetentny, aby zainterweniować.
- Byłem tam, ale organizatorem tego meczu nie był Podkarpacki Związek Piłki Nożnej tylko Polski Związek Piłki Nożnej. On obsadza mecze Ekstraklasy, pierwszej i drugiej ligi, sędziów delegatów, obserwatorów – wylicza kiedyś najbliższy współpracownik prezesa PZPN Grzegorza Lato, a obecnie jego zaciekły przeciwnik (w grudniu 2009 r. zarząd związku odwołał go z funkcji delegata ds. bezpieczeństwa w obecnym 2009/2010).
- Nie mogę wchodzić w kompetencje, kto inny rozgrywki prowadzi – powtarzał jak mantrę. Wyjaśnił, że zająłby się sprawą na miejscu, gdyby był to mecz "od szczebla trzeciej ligi w dół". – Wtedy mam prawo reagować – dodał.
Jego zdaniem, całkowicie nie spisały się inne osoby odpowiedzialne za organizację meczu. – Kierownik ds. bezpieczeństwa, zabezpieczająca mecz policja, firma ochroniarska – przeszedł do kolejnej wyliczanki.
Przeprosili i się odcięli
Oburzone zachowaniem kibiców Resovii jest Stowarzyszenie Przyjaciół Piłki Nożnej CWKS Resovia. W oświadczeniu skrytykowali tych, którzy stali w sobotę za antysemickimi hasłami, ale - jak można przeczytać w oświadczeniu - Stowarzyszenie potępia i "pragnie odciąć się od zachowania niewielkiej grupki kibiców, którzy wywiesili transparent o treści antysemickiej".
"Pragniemy gorąco przeprosić wszystkie osoby, które owym transparentem zostały urażone i zapewniamy iż zrobimy wszystko, aby podobne incydenty nie miały już nigdy miejsca". Stowarzyszenie przeprosiło i jednocześnie podkreśliło, że transparent, dzięki szybkiej interwencji jej przedstawicieli został "po krótkiej chwili usunięty".
http://www.tvn24.pl/-1,1656267,0,1,kibi ... omosc.html