Przegląd prasy

Dyskusje o wszystkim co dotyczy piłkarskiego Zagłębia Sosnowiec
http://zaglebie.sosnowiec.pl

Moderatorzy: flex, turku, Landryn, Smazu, krzysiu, LucasUSA, swiezy52

Re: Przegląd prasy

Postprzez Adam1906 2010-01-23, 6:35 pm

Po pierwszym sparingu Zagłębia Sosnowiec: testowani nie zachwycili.

autor: Piotr Tafil, 2010-01-23, 18:22, źródło: inf. własna.

Zagłębie Sosnowiec w meczu kontrolnym pokonało Pelikana Łowicz. Po inauguracyjnym sparingu wiadomo jedno: w najlepszej formie na początku przygotowań są piłkarze, którzy mają coś do udowodnienia.
Zwycięstwo zapewnił gospodarzom duet Rafał Pietrzak - Krzysztof Myśliwy. Ten pierwszy efektownie asystował przy golu na 1:0, miał też udział przy drugiej bramce. Myśliwy już w szóstej minucie trafił do siatki, a później doskonale dograł piłkę Sławomirowi Pachowi, który ustalił wynik spotkania. Obie bramki padły po składnych akcjach, w których sosnowiczanie rozklepywali obronę rywala i wychodzili sam na sam z bramkarzem.

Co ciekawe, zarówno Pietrzak, jak i Myśliwy jesienią mieli duże problemy z miejscem w składzie. Osiemnastoletniemu pomocnikowi zaszkodziły powołania do młodzieżowej reprezentacji Polski. Wyjeżdżał na zgrupowania kadry tak często, że w końcu wypadł z meczowej jedenastki. Trener Piotr Pierścionek obliczył już, że wiosną sytuacja będzie wyglądała podobnie i w najgorszym razie nie będzie mógł z niego skorzystać w ośmiu meczach. Jeżeli Pietrzak utrzyma formę z pierwszego sparingu, w którym był najaktywniejszym piłkarzem Zagłębia, to będzie duża strata dla drużyny walczącej o awans do I ligi.

Myśliwy jesienią grał niewiele. Kłopoty osobiste i choroba nie pozwoliły mu przepracować okresu przygotowawczego. W efekcie zdobył tylko jedną bramkę i wciąż musi drżeć o to, czy Zagłębie jeszcze przed zakończeniem okna transferowego nie będzie chciało się z nim pożegnać. Postawa w sobotnim sparingu oddala to niebezpieczeństwo, bo doświadczony napastnik był jednym z najlepszych piłkarzy na boisku.

Zimowej selekcji nie przeszedł Konrad Koźmiński. Piłkarz ten wciąż jest zawodnikiem Zagłębia, ale dostał wolną rękę w poszukiwaniu nowego klubu i wylądował na testach w Pelikanie. Zagrał 45 minut, w czasie których zaprezentował się dobrze i był bliski zdobycia bramki, choć po jego strzale piłka wylądowała na poprzeczce. - Z Pelikanem jestem już dogadany, pozostaje kwestia podpisania rocznego, lub półrocznego kontraktu. Myślę, że ze sparingu możemy być zadowoleni, bo zagraliśmy niewiele gorzej od Zagłębia - mówi Koźmiński.

Słabiej wypadli zawodnicy testowani przez sosnowiczan. Ireneusz Gryboś w poprzednich dwóch sparingach zdobył cztery bramki, tym razem nie oddał nawet strzału. - Nie jestem zadowolony. Skupiłem się bardziej na walce o górne piłki i ich przetrzymaniu - tłumaczy. Trener Piotr Pierścionek mówi jednak wyraźnie, że widzi go w drużynie. Wszystko zależy od efektu rozmów prezesów Zagłębia i Stali. Z naszych informacji wynika, że sosnowiczanie są bliscy podjęcia decyzji o zatrudnieniu silnego napastnika. Gryboś po meczu wrócił do Rzeszowa i tam będzie czekał na decyzję działaczy.

Sosnowiczanie sprawdzali też bramkarza Hetmana Zamość Mateusza Prusa. Młody zawodnik popełnił błąd przy trafieniu dla Pelikana. Wyszedł na skraj pola karnego, a Damian Chmiel minął go i trafił do pustej bramki. - Mogłem się na pewno lepiej zachować. Chciałem złapać piłkę, zanim dojdzie do niej zawodnik, ale uprzedził mnie - tłumaczył Prus, który w drugiej połowie mocno zmarzł, bo trener Piotr Stach po przerwie sprawdzał młodych piłkarzy i pod bramką Zagłębia niewiele się działo.

W sparingu nie brał udziału Ensar Arifović. Napastnik z Bośni przez ostatni tydzień trenował w Sosnowcu, ale ostatecznie nie podpisze kontraktu z Zagłębiem.

http://www.sportowefakty.pl/pilka-nozna ... nie-zachw/

To ucina spekulacje na temat Arifovicia. Szkoda mi Kozy, zawsze uważałem go za dobrego piłkarza. Ale teraz tym bardziej trzeba zostawić w drużynie Irka Grybosia :!:
Adam1906

Postprzez patrios91 2010-01-23, 8:26 pm

Wszystko to bylo drogi Adamie ;-) Trzeba czytac poprzednie posty.
JAROSZEWSKI I CHĘCIŃSKI MUSZĄ ODEJŚĆ
patrios91

Postprzez camilstone 2010-01-27, 9:38 am

http://www.90minut.pl/news/114/news1141 ... wiszy.html

Oprócz testowania Bataty w Zawiszy - ciekawostka - Zawiszę nie stać na Lenartowskiego z Rakowa. Skoro nie bierzemy Grybosia, to może sprawdzić by medalika :)
camilstone

Postprzez swiezy52 2010-01-27, 10:32 am

camilstone napisał(a):http://www.90minut.pl/news/114/news1141132-Batata-na-testach-w-Zawiszy.html

Oprócz testowania Bataty w Zawiszy - ciekawostka - Zawiszę nie stać na Lenartowskiego z Rakowa. Skoro nie bierzemy Grybosia, to może sprawdzić by medalika :)

tylko ze Lenartowski nie mial ostatnio zadnej kontuzji :twisted:
swiezy52
100% Zagłębie

Postprzez Dobromir01 2010-01-27, 3:40 pm

http://www.sportowefakty.pl/pilka-nozna ... yl-zainte/

Panie Prezesie Prosimy o wyjaśnienie.
Pracuje Pan w Zagłębiu i dla dobra klubu.
Nie chce się wstydzić za prezesa co nie umie rozmawiać z ludźmi
i traktuje ich instrumentalnie.
Czytając informacje na oficjalnej niestety jestem skłonny uwierzyć prezesowi piłkarskiej Stali Rzeszów.
Dobromir01

Postprzez nexus7777 2010-01-27, 8:01 pm

Może któryś z kolegów z głównej zrobi z nim wywiad i poprosi o wyjaśnienie tej sprawy
nexus7777

Postprzez August 2010-01-27, 8:31 pm

nexus7777 napisał(a):Może któryś z kolegów z głównej zrobi z nim wywiad i poprosi o wyjaśnienie tej sprawy

dzisiejszym sparingu prezes Zagłębia, Paweł Hytry, odpowiedział nam na pytania dotyczące niedoszłego transferu Ireneusza Grybosia.

- Przeczytaliśmy, że działacze Stali uważają, iż Zagłębie nawet nie rozpoczęło rozmów w sprawie Ireneusza Grybosia, czy to prawda?

- Jest to irytująca sytuacja, gdy pojawiają się wypowiedzi osób, które nie brały udziału przy rozmowach, a przestawiają sytuację w sposób mijający się z prawdą. We wtorek od działaczy Stali usłyszeliśmy, iż nie ma możliwości wypożyczenia piłkarza, gdyż w Sosnowcu zostanie rozpuszczony wysokimi zarobkami i po ewentualnym powrocie do Rzeszowa będzie niezadowolony. Usłyszeliśmy również, że 70 tys. zł netto jest kwotą ostateczną, jaką Stal chce za swojego napastnika. W tym okienku transferowym zakupiliśmy już dwóch piłkarzy. Zarówno za „Lilo”, jak i Radosława Flejterskiego musieliśmy zapłacić, dlatego nie możemy lekkomyślnie obciążać budżetu. Z Ruchem i Ślęzą prowadziliśmy normalne rozmowy, a Stal zmieniała swoje warunki, po czym, po fiasku rozmów, atakuje nas za pośrednictwem mediów, jest to niepoważne zachowanie. Przecież kluby często nie dochodzą do porozumienia.

- Czyli w rachubę wchodziło tylko wypożyczenie?

- Wcześniej mieliśmy zapewnienie o możliwości finalizacji tej sprawy właśnie poprzez wypożyczenie i byliśmy przychylni takiemu rozwiązaniu. Chcieliśmy zapłacić za półroczne wypożyczenie i mieć zapewnione prawo pierwokupu w lipcu. Dla obu klubów wydawało się to bardzo dobre rozwiązanie. Niestety, niektórzy działacze, gdy słyszą nazwę Zagłębie Sosnowiec, to widzą worki pieniędzy i windują ceny do góry.

- Czy ostatni mecz kontrolny w wykonaniu Ireneusza Grybosia miał wpływ na zrezygnowanie z dalszych rozmów z Stalą?

- W ostatnim sparingu Ireneusz Gryboś nie wypadł najlepiej, dlatego razem z sztabem szkoleniowym podjęliśmy taką, a nie inną decyzję. Niektórzy widzą 3 mecze, 4 bramki i wpadają w huraoptymizm, jednak trenerzy analizują wszystko dokładnie. Biorą pod uwagę także pieniądze, które poszłyby na ten transfer. W tej chwili mamy prawie skompletowaną kadrę, dlatego nie możemy dopuścić do sytuacji, w której wydajemy spore pieniądze na zawodnika, który wiosną może siedzieć na ławce rezerwowych. Jeśli pozyskamy kolejnego piłkarza, to będzie to człowiek gotowy na grę w Unibet I lidze.

- Pojawił się też zarzut, iż testy w Sosnowcu rozbiły przygotowania zawodnika do rundy wiosennej.

- Zapytań i rozmów na temat transferów mamy bardzo dużo. Sztab szkoleniowy chciał przyjrzeć się temu piłkarzowi z bliska, nie tylko w sparingu, dlatego poprosiliśmy Stal o zgodę na tygodniowe testy i ją otrzymaliśmy. Nie obiecywaliśmy od razu definitywnego transferu. Rozbieżności co do formy pozyskania zawodnika spowodowały, iż musieliśmy zrezygnować z jego usług. Powtórzę: byliśmy gotowi wypożyczyć piłkarza, nie chcieliśmy ryzykować transferu definitywnego.
http://www.zaglebie.eu/komentarz-w-spra ... 2_281.html
Divina favente clementia Romanorum imperator semper Augustus
August

Postprzez django 2010-01-27, 8:52 pm

To prawda, że kluby często nie mogą dojść do porozumienia, tylko jakoś dziwnym trafem problemy są zawsze, gdy jedną ze stron jest Zagłębie...
django

Postprzez August 2010-01-27, 8:55 pm

Dziwne, że Stal się nie bała że wypozyczony Reiman zostanie rozpuszczony w extraklasowym Bytomiu a Gryboś w 3-ligowym Zagłebiu jak najbardziej. Czyżby u nas było większe Eldorado niż w Bytomiu ? :lol:
August

Postprzez August 2010-01-27, 9:15 pm

Podczas sparingu Zagłębia z GKS-em Katowice było bardzo mroźno, ale garstkę kibiców na pewno rozgrzał przepiękny strzał Tomasza Łuczywka. - Zdarzyło się - uśmiechał się obrońca zespołu z Sosnowcu.

Po meczu Robert Moskal, trener pierwszoligowca przyznał, że z tak mocnym rywalem jego drużyna jeszcze tej zimy nie grała. - Pierwsza połowa była zdecydowanie lepsza. Widać piłkarze są na tym etapie przygotowań do sezonu, że nie są jeszcze w stanie rozegrać dziewięćdziesięciu minut na równym poziomie - podkreślał.

Moskal też wzdychał z uznaniem na wspomnienie strzału Łuczywka, który przymierzył pod poprzeczkę z prawie trzydziestu metrów. - Szkoda, że w lidze takie strzały nie wchodziły - mówił Łuczywek, a kibice przypominali mu, że kilka lat temu podczas podobnego zimowego sparingu z Gieksą strzelił równie ładnego gola. - Pamiętam! Mam go nawet nagranego na wideo - uśmiechał się.

Pierwszoligowiec wyrównał po strzale testowanego Bartłomieja Dudzica. - Dobrze mi się grało, bo też boisko było bardzo dobrze przygotowane. Moja przyszłość w Katowicach? Jestem dobrej myśli - mówił 22-letni zawodnik, który grał ostatnio w Cracovii.

Moskal ma dobre wieści dla Dudzica. - Z grona testowanych piłkarzy to m.in Dudzic, Jakub Dziółka czy Tomasz Wróbel są najbliżej podpisania kontraktów. Innych będę jeszcze obserwował - mówił.

Zagłębie też testuje. Sosnowiec opuścił Ireneusz Gryboś, gdyż działacze stwierdzili, że nie jest wart pieniędzy jakich oczekiwała Stal Rzeszów. Przyjechał za to kolejny napastnik - Marek Kowal. 25-letni piłkarz Pogoni Szczecin była chyba najlepiej przygotowany na grę na srogim mrozie. Gdy zszedł z boiska założył na głowę kaptur który jednocześnie osłonił większą cześć twarzy - wyglądał jak antyterrorysta. - Jechałem do Sosnowca przez całą noc. Na szczęście znalazło się łóżko w wagonie sypialnym, więc nogi aż tak bardzo nie bolę. Myślę, że zagram w jeszcze jednym sparingu, a po nim zapadnie decyzja czy mam szansę na kontrakt - komentował.

Piotr Pierścionek, trener Zagłębia miał wielu uwag do swoich piłkarzy. Pierwsze przekazał im już w przerwie. - Tak ciężko pracowaliście na prowadzenie, a potem przytrafia wam się pięć minut dekoncentracji i cały wysiłek idzie na nic. Miejcie szacunek dla siebie i rywala. Wiem, że po zajęciach na siłowni nogi wam ciążą, ale głowy chyba macie świeże. Tak? No więc myślcie na boisku - apelował.

Z powodu kontuzji kolejny mecz opuścił Brazylijczyk Lilo, który paradował w gustownym kożuszku. - Co jest z tą waszą zimą?! Ojciec dzwonił z Sarajewa i pytał czy to prawda, że temperatura w Polsce spadła poniżej 30 stopni. Dziś da się grać, ale wczoraj było tak zimno, że z trudem oddychałem - podkreślał Dzenan Hosić, bośniacki stoper Zagłębia.

Zagłębie Sosnowiec - GKS Katowice 1:1 (1:0)

Bramki: 1:0 Łuczywek (20.), 1:1 Dudzic (51.)

Zagłębie: Bensz (46. Masarczyk) - Bednar, Hosić (46. Guzik), Balul, Łuczywek (46. Marek) - Ryndak (46. Jaromin), Szatan (46. Kłoda), Flejterski (46. Pach), Pajączkowski (46. Pietrzak) - Kowal (46. Myśliwy), Filipowicz (46. Lachowski).

GKS: Gorczyca (46. Wróbel) - Sroka, Dziółka, Napierała, Uszalewski (60. Niechciał) - Owczarek (60. G.Nowak), Cholerzyński (60. Wijas), Hołota, Dudzic - Plewnia, M.Nowak (60.Tumicz)

Źródło: Gazeta Wyborcza Katowice
http://katowice.gazeta.pl/katowice/1,35 ... rgnal.html
August

Postprzez SO_1906 2010-01-27, 9:44 pm

Dla takich goli warto żyć

Byłem dziś na sparingu w Sosnowcu. Zagłębie zremisowało z GKS-em Katowice.

Co mi się podobało:

- nowiutki wypasiony ośrodek treningowy tuż przy Stadionie Ludowym. W założeniu ma to być centrum pobytowe Euro 2012. Re-we-la-cja. Jest boisko o sztucznej nawierzchni, dwa boiska trawiaste (trawa zostanie zasiana wiosną), salka do rozgrzewki, pawilon szatniowy (bodaj osiem szatni). Ośrodek naprawdę świetny. Lepszego w regionie nie znajduję. Zagłębie ma się z czego cieszyć. Właśnie w tym ośrodku odbył się mecz.

nowy ośrodek w Sosnowcu

- fantastyczny gol Tomasza Łuczywka dla gospodarzy. Epitet nie jest przesadzony. Widzieliście bramkę Keity w meczu Wybrzeża z Algierią? Ta była identyczna! Strzał z ponad 20 metrów, piłka odbija się od spojenia i wpada do bramki. Jacek Gorczyca nie miał żadnych szans. Żeby zobaczyć takiego gola - warto żyć!

- podejście do meczu Piotra Pierścionka. Trener Zagłębia głośno zalecał swoim piłkarzom, żeby niepotrzebnie nie komplikowali gry i miał rację. ”Nie róbmy kwadratowych jaj” - wołał kilka razy Pierścionek. Jako że wokół boiska były zaspy, obaj trenerzy nie stali przy linii bocznej, tylko na nie wleźli i oglądali mecz niczym Jagiełło bitwę pod Grunwaldem.

- spokój z jakim Dzenan Hosić ”kasował” testowanego w Gieksie Michała Nowaka z Dalinu Myślenice. Ten bardzo ambitny chłopak jeszcze nie tak dawno grający w A-klasie dostał od Bośniaka profesorską lekcję. „Michał nie daj się robić tak łatwo” - wołał z rozpaczą II trener gości Henryk Górnik.

- spryt Bartłomieja Dudzica przy zdobyciu wyrównującej bramki dla Gieksy. Moim zdaniem były napastnik Cracovii w tej chwili ma pewny plac w katowickiej jedenastce. Oczywiście jeśli ta przystąpi do rundy wiosennej. Na razie piłkarze Gieksy w styczniu dostali pensję za październik.

- kożuszek niedawno zaangażowanego w Sosnowcu Brazylijczyka Lilo. Na pewno było mu ciepło. Podejrzewam, że kupił go na Krupówkach. Fajny, z wypasionym kołnierzem. Mój wujek chodził w identycznym w latach 70.

- zaangażowanie właściciela Zagłębia Krzysztofa Szatana. Podjechał swoim efektownym mercedesem i znów zobaczył całe spotkanie. Podkreślam to kolejny raz, ale Szatan naprawdę się drużyną interesuje. Nie musiał przyjeżdżać. Prezesów GKS-u nie widziałem.

- czasem zdarza się, że nawet sparingi sędziuje cudzoziemiec. Tak było tym razem, my już tego cudziemca opisaliśmy.

Co mi się nie podobało:

- że tak szybko Gieksa znalazła nowego lidera w linii obronnej, a nie wiem czy człowiek udźwignie ten ciężar. Dobrze widoczny Jakub Dziółka zachowuje się jak lider, nieraz ustawiał kolegów. „Ma być ogień” - wołał do tych z przodu. Dobrze, żeby był też z tyłu... Cóż, jak się nie ma kogo się lubi, to się lubi kogo się ma.

- że Zagłębie nie dysponuje wyrównaną kadrą. W pierwszej połowie gniotło gości ile wlezie, w drugiej było od nich gorsze. W obu drużynach było dużo zmian, ale wygląda na to, że w Gieksie zmiennicy są lepsi.

http://czado.blox.pl/2010/01/Dla-takich ... o-zyc.html
SO_1906

Postprzez patrios91 2010-01-27, 10:44 pm

Hytry znowu zawalil...i to nie ulega watpliwosci. W bajke,że Grybosiowi w razie wypozyczenia i ewentualnego powrotu do Rzeszowa sie w d**ie poprzewraca,nie uwiezy 5-letnie dziecko. Bylo od razu powiedziec,ze zbiera pan na nowy samochod,a nie owijac w bawelne. Rozumiem 70 tys to za duzo,ale o wypozyczenie mozna bylo walczyc,w w/w bajke nie wieze.

Czemu w naszym klubie nie ma kogos od spraw tranferowych,kogos z doswiadczeniem i umiejetnosciami negocjacyjnymi. Samo nazwisko naszego prezesa zniecheca do rozmow tranferowych :) Dzieki za Lilo(pewnie zamiast negocjacji jest komin placowy)presja kibicow czyni cuda,dzieki za Flejterskiego....Teraz mozemy liczyc tylko na pilkarzy pokroju Kmiecika,a nawet nie bo maja byc za darmoche. "Dacie fachowca...Zaglebie dajcie fachowca.."!!..i skoutow przy okazji ;-)
patrios91

Postprzez August 2010-01-28, 6:16 pm

Chyba w Pezepeenie kogoś kompletnie pokopało.:

Druga liga nie dla wszystkich - będą zmiany!
W tym tygodniu PZPN poinformował, iż od sezonu rozgrywkowego 2010/2011 wchodzi w życie nowa uchwała w sprawie Licencji dla Klubów II ligi. Wprowadzone zmiany mają dotyczyć w szczególności kryteriów w zakresie infrastruktury sportowej.

PZPN informuje, że od następnego sezonu zmienia zasady gry, ale nie potrafi jasno określić nowych reguł. I tak czytamy – Chcemy wprowadzić na przykład przymus posiadania trybun na 1000 indywidualnych miejsc siedzących z oparciami, z czego co najmniej 250 miejsc zadaszonych. Poza tym kluby II ligi nie powinny mieć zaległości wobec ZUS i US. Trzeba ponownie zastanowić się nad kształtem tych rozgrywek.

- To pismo jest zbyt ogólne. W obecnej chwili podwyższanie wymogów licencyjnych w sytuacji, kiedy kluby nie potrafiły sprostać minimalnym wymogom, mija się z celem. W tym miejscu rodzi się pytanie, na podstawie jakich dokumentów Komisja ds. Licencji Klubowych II ligi nadawała licencje, skoro duża część klubów wg oceny Komisji ma trudności z pełną realizacją kryteriów. Pełen obraz licencji klubów II ligi to prawdopodobnie licencje warunkowe. Czy do takich działań powołana została Komisja? Dlaczego nikt się nie zastanawiał w PZPN nad przyszłością tych klubów dokonując trzy sezony temu tzw. „reorganizacji” rozgrywek? Należało wówczas pomyśleć o produkcie, jakim mogły być rozgrywki II ligi. Można było przed „reorganizacją” znaleźć odpowiednich sponsorów dla tych rozgrywek i tak opakowany produkt przekazać klubom II ligi łącznie z negocjowaniem z regionalnymi stacjami telewizyjnymi możliwości transmisji tych rozgrywek – przedstawia swoje stanowisko prezes Dolnośląskiego Związku Piłki Nożnej, Andrzej Padewski.

źródło: sportowyexpress.wroclaw.pl
http://www.2lz.ubf.pl/news.php?readmore=2228
August

Postprzez patrios91 2010-01-28, 6:31 pm

Ja popieram pomysl PZPN-u. W innych krajach licenje wymagane w polskiej Ekstraklasie,sa na porzadku dziennym w 3 lidze. Ja osobiscie popieram pomysl,ale nie popieram PZPN-u :-) ;-)
patrios91

Postprzez django 2010-01-28, 6:36 pm

patrios91 napisał(a):Ja popieram pomysl PZPN-u. W innych krajach licenje wymagane w polskiej Ekstraklasie,sa na porzadku dziennym w 3 lidze. Ja osobiscie popieram pomysl,ale nie popieram PZPN-u :-) ;-)

Tylko w tych innych krajach kluby na poziomie III ligi mają pieniądze i infrastrukturę. A u nas dziady z PZPNu jak zwykle utrudniają zamiast ułatwiać.
django

Poprzednia stronaNastępna strona

Powrót do Piłka nożna