Przegląd prasy

Dyskusje o wszystkim co dotyczy piłkarskiego Zagłębia Sosnowiec
http://zaglebie.sosnowiec.pl

Moderatorzy: flex, turku, Landryn, Smazu, krzysiu, LucasUSA, swiezy52

Re: Przegląd prasy

Postprzez Tadeusz Wisniewski 2010-01-22, 6:51 pm

A co sie stanie jak Irek sprawdzi sie a zadania Rzeszowa beda wygórowane czyli
wczesnniej podana kwota 100tys. Czy nalezy zapłacic za tego zawodnika stówke ?
Jesli nie uda sie transfer to moze wyznaczyc sensowna PREMIE ZA AWANS i grac
tymi napadziorami co mamy, a jak Mysliwy złapie forme to bedzie extra - mamy
kim grac - ciekaw jestem Waszego zdania.
Pozdrawiam Tadeusz
Tadeusz Wisniewski

Postprzez maciek123 2010-01-22, 7:06 pm

Za Grybosia to chyba max. 50tyś. ja bym wiecej nie dał ;) Za 100tyś to mamy z 3 auta do Taxi Zagłębie ;)
maciek123

Postprzez eric 2010-01-22, 7:28 pm

Ja nie rozumiem, z jakiego powodu Ireneusz Gryboś został "najlepszym napastnikiem w historii Zagłębia" nie rozgrywając ani jednego oficjalnego meczu. 100k lub 50k PLN za napastnika, który ma 28 lat, nie zrobił kariery jest grubą przesadą. Uważam, że należy zakończyć tę presję wywieraną na decydujących i dać sobie z Irkiem spokój dla jego własnego dobra. Przecież jak zostanie zakupiony, to presja prawdopodobnie Go zje z miejsca. Czytam te posty i wydaje mi się, że próbujemy ściągnąć Piotra Reissa z Warty - zawodnika, który gwarantuje 10 bramek na rundę i 10 asyst(!), a nie nieznanego niedawno szerszej publice Grybosia. Czas i uwaga poświęcona na jego zatrudnienie prawdopodobnie kosztował nas niejednego dobrego zawodnika do ataku Zagłębia. Nie potrafię napisać czemu ale ma wrażenie, że Ensar mógłby być tym zawodnikiem, którego szukamy. Oglądałem jego kilka meczów i uważam, że jest naprawdę dobry, może i marnował 6 na 7 sytuacji, ale przynajmniej piłka nie tyle go szuka, co on sam stwarza sytuację. Jakby się przebudził to mamy gwiazdę II ligi zachodniej. Pzdr
eric

Postprzez Adam1906 2010-01-22, 7:30 pm

dziejus napisał(a):A jakież to mogą byc żadania!! Nie róbmy"wiochy" ze naszego klubu nie stac na- podejrzewam- nie wiecej jak 50 tys.Jezeli tak-to dajmy sobie spokoj z marzeniami o 1 lidze!!Własnie teraz trzeba postawic KROPKE NAD "i"!!!

Ziomal, nikt tutaj przecież nie robi "wiochy" :lol: Wziąłeś pod uwagę, że Stal Rzeszów może stracić swoich dwóch dobrych piłkarzy, więc co za problem krzyknąć jakąś kwotę z kosmosu, żeby zablokować transfer ? A może Prezes Stali pomyślał, że jak sobie krzyknie 100.000 zeta to albo damy (a on ma konkretną kasę), albo nie damy (więc nadal ma najlepszego napadziora). Po pierwsze zobaczmy, w jakiej formie jest Irek a od ewentualnych decyzji jest nasz Prezes i trener ZS.

Może w celu załagodzenia atmosfery zobaczycie ten artykuł. Co prawda dotyczy "gieksiarza", ale szacun to mu się należy...

Napastnik z Katowic urodził się z jedną ręką, a jest w kadrze!

14:26, 2010-01-22

Źródło: SportSlaski.pl / efakt.pl
Bartłomiej Kędzierski z GKS-u Katowice, mimo że urodził się tylko z jedną rękę, realizuje marzenia o zostaniu zawodowym piłkarzem. Napastnik został powołany na konsultacje reprezentacji U-18!

http://www.sportslaski.pl/Napastnik-z-K ... ,info.html

A to jego zdjęcie:

http://www.sportslaski.pl/images/news/2/15478.gif
Adam1906

Postprzez django 2010-01-22, 7:47 pm

Adam1906 napisał(a):
dziejus napisał(a):A jakież to mogą byc żadania!! Nie róbmy"wiochy" ze naszego klubu nie stac na- podejrzewam- nie wiecej jak 50 tys.Jezeli tak-to dajmy sobie spokoj z marzeniami o 1 lidze!!Własnie teraz trzeba postawic KROPKE NAD "i"!!!

Ziomal, nikt tutaj przecież nie robi "wiochy" :lol: Wziąłeś pod uwagę, że Stal Rzeszów może stracić swoich dwóch dobrych piłkarzy, więc co za problem krzyknąć jakąś kwotę z kosmosu, żeby zablokować transfer ? A może Prezes Stali pomyślał, że jak sobie krzyknie 100.000 zeta to albo damy (a on ma konkretną kasę), albo nie damy (więc nadal ma najlepszego napadziora). Po pierwsze zobaczmy, w jakiej formie jest Irek a od ewentualnych decyzji jest nasz Prezes i trener ZS.

A Ty wziąłeś pod uwagę, że:
a) Stal jest bardzo zadłużona i potrzebuje pieniędzy
b)100 tys. to kwota rzucona do negocjacji i sam Gryboś już wcześniej przyznawał, że znacznie spadła
c) Stal już zakontraktowała napastnika, który ma zastąpić Grybosia
d) Żaden piłkarz po pierwszym tygodniu przygotowań, opartych na ciężkich ćwiczeniach fizycznych nie będzie w pełni formy. Dlatego ocenianie Grybosia tylko po sparingu z Pelikanem byłoby głupotą.
Ostatnio edytowano 2010-01-22, 7:48 pm przez django, łącznie edytowano 1 raz
django

Postprzez dziejus 2010-01-22, 7:48 pm

A ja mam wrazenie ze Ensar rznie gwiazdora a w sumie niczym specjalnym sie nie wyróznil.Rozpirzyłby druzyne od srodka w"trymiga".Zresztą juz raz mial szanse zagrac u nas.Jutro bede madrzejszy po sparingu ale wydaje mi sie ze Irek posiada cos czego nie posiada Arifovic.Przekonanie do gry w naszym zespole.Poza tym zawodnika ktory marnuje 6 na 7 sytuacji mamy juz w druzynie :-)
dziejus

Postprzez Adam1906 2010-01-22, 7:54 pm

django napisał(a): Żaden piłkarz po pierwszym tygodniu przygotowań, opartych na ciężkich ćwiczeniach fizycznych nie będzie w pełni formy. Dlatego ocenianie Grybosia tylko po sparingu z Pelikanem byłoby głupotą.

django, to przecież napisałem, że od decyzji są Prezes i trener ZS ;-) Dżizas, coście tutaj wszyscy tacy nerwowi ? ;-(
Adam1906

Postprzez django 2010-01-22, 7:56 pm

Adam1906 napisał(a):django, to przecież napisałem, że od decyzji są Prezes i trener ZS ;-)

I to mnie właśnie martwi.
django

Postprzez Sonda 2010-01-22, 8:10 pm

maciek123 napisał(a):Za Grybosia to chyba max. 50tyś. ja bym wiecej nie dał ;) Za 100tyś to mamy z 3 auta do Taxi Zagłębie ;)

Po pierwsze za 100 tysięcy to mamy trzy auta, ale używane.
Po drugie jak te auta zapewnią awans i strzelą kilka ważnych bramek to ja jestem za.

A tak na poważnie to mam Maciek do Ciebie pytanie: Jak można łączyć te dwie sprawy?
Sonda

Postprzez dziejus 2010-01-22, 8:26 pm

I czas skonczyc z tym wiecznym "dziadowaniem".Moze byc biednie ale z klasą.U mnie tez sie nie przelewa ale za"chiny" nie kupie ciucha czy butow u Chinczyka.Zaplace 4 razy drozej za nasz wyrob ale mam gwarancje ze bede w nich chodzil 4 razy dluzej.I o dziwo nie chodze przy tym glodny.Czasami czlowiekowi nalezy sie "odrobina luksusu" :) Jutro z calego serca bede zyczyl Irkowi zeby swoja gra rzucil nas-kibicow na kolana.
dziejus

Postprzez Adam1906 2010-01-22, 9:05 pm

Lilo kontuzjowany. Gryboś, czy Arifović?

autor: Piotr Tafil, 2010-01-22, 19:30, źródło: inf. własna

W sobotę, po tygodniu treningów, sosnowiczanie rozegrają sparing z Pelikanem Łowicz. Zabraknie w nim pozyskanego niedawno Brazylijczyka Lilo. Tego dnia rozstrzygnie się także piłkarska przyszłość Ireneusza Grybosia.(...) Na boisku zabraknie za to pozyskanego niedawno Lilo. Brazylijczyk w czasie treningu naciągnął mięsień czworogłowy. - To typowa kontuzja dla zawodników bazujących na szybkości. W przyszłym tygodniu powinien wrócić do zajęć - uspokaja Pierścionek.(...)

Ciekawie zapowiada się rywalizacja pomiędzy dwoma sprawdzanymi przez Zagłębie napastnikami. Pierwszym z nich jest Ensar Arifović. Piłkarz ten w atmosferze lekkiego skandalu rozstał się z Ruchem Radzionków i trenuje w Sosnowcu. Co prawda nikt w Zagłębiu nie chce oficjalnie przyznać, że chodzi o testy, ale z naszych informacji wynika, że ma szanse na podpisanie kontraktu.

Z drużyną trenuje także Ireneusz Gryboś. - Jestem bardzo zadowolony z atmosfery w zespole. Mam się od kogo uczyć, bo pracuję z zawodnikami z pierwszoligową przeszłością i trenerem z najwyższej półki. Trenujemy ciężko, więc brakuje mi jeszcze świeżości, ale odzyskałem czucie piłki i na treningach czasem uda mi się trafić do siatki - śmieje się Gryboś. Piłkarz martwi się jednak tym, że rozegra tylko 45 minut. - Szkoda, bo w tak krótkim czasie może wyjść strzał życia, ale może też nie udać się pokazanie pełni umiejętności. Wierzę w to, że trenerzy docenią też moją ciężką pracę na treningach - mówi.

Wygląda jednak na to, że zadecyduje postawa w meczu kontrolnym z Pelikanem. Co prawda stanowiska Stali i Zagłębia zbliżyły się, ale szczegółów kontraktu wciąż nie ma. - Jestem umówiony na rozmowę z prezesem Hytrym po sobotnim sparingu. Jesteśmy gotowi zgodzić się zarówno na transfer definitywny, jak i wypożyczenie. To już zależy od Zagłębia, ale oczywiście w jednym i drugim przypadku nie oddamy zawodnika za darmo - podkreśla prezes Stali Jacek Szczepaniak.

http://www.sportowefakty.pl/pilka-nozna ... -arifovic/
Adam1906

Postprzez August 2010-01-22, 11:59 pm

Zagłębiowskie miasta dzielą się różnymi dyscyplinami sportu. Sosnowiec ma stawiać na piłkę nożną i hokej. Czy ta strategia sprawi, że kluby z Zagłębia Dąbrowskiego znowu będą bić się o medale mistrzostw Polski?
Sosnowiec już dawno stracił pozycję sportowego lidera regionu. W dyscyplinach halowych prym wiedzie Dąbrowa Górnicza, która ma najlepsze zespoły siatkówki kobiet i koszykarski. Sosnowiec z zazdrością spogląda także na Będzin, który promuje siatkarski MKS MOS Interpromex. O tym, że stolica regionu ma się promować przez hokej i piłką nożną zapewnił "Gazetę" wiceprezydent Zbigniew Jaskiernia. Taki podział dyscyplin dziwi Piotra Hałasika, honorowego prezesa sosnowieckiego Płomienia - jednego z najbardziej zasłużonych klubów w historii polskiej siatkówki.

Wojciech Todur: Zaskakuje Pana taka strategia?

Piotr Hałasik, honorowy prezes Płomienia: - Sama strategia nie. Dokument o podobnych założeniach powstał bodaj dziesięć lat temu. Podpisali go prezydenci czterech zagłębiowskich miast. Porozumienie zakładało podział dyscyplin sportowych pomiędzy Sosnowiec, Dąbrowę Górniczą, Będzin i Czeladź. To jedyna droga, by kibice z naszego regionu znowu mogli przeżywać wydarzenia sportowe na najwyższym poziomie. Czasy, gdy w Sosnowcu było sześć czy nawet siedem pierwszoligowych drużyn już nigdy nie wrócą. Miasto jest za biedne.

Porozumienie sprzed lat zakładało, że w Sosnowcu nie będzie miejsca na profesjonalną, męską siatkówkę?

- Odwrotnie. To miał być nasz największy atut. Dąbrowa miała zająć się siatkówką kobiet i męską koszykówką - co jak widać po wynikach całkiem dobrze jej wychodzi. Będzin i Czeladź miały być zapleczem dla drużyn, które będą bić się o medale mistrzostw Polski.

Nie podoba się Panu pomysł, że Sosnowiec będzie się promował przez hokej i piłkę nożną?

- Podoba. Co to jednak za promocja? Hokej to fajna gra, ale jednak na marginesie sportu. Zawsze będzie w Sosnowcu, bo trudno, żeby było inaczej skoro w Polsce jest tak mało lodowisk. Hokej nie jest problemem. Nie kosztuje zbyt wiele. O ile się nie mylę, wystarczą dwa miliony złotych, by bić się o medale. Piłka? Największym atutem Zagłębia są wierni kibice. W dzisiejszych czasach ten klub jest jednak skazany na przeciętność. W Sosnowcu nie ma pieniędzy na wielki futbol. W mieście nie ma żadnego przedsiębiorstwa, które zainwestuje w ten biznes grube miliony. Wciągnięcie do spółki miasta też nic nie zmieni. Konsekwencje są takie, że wystarczy, że pojawi się jakiś wybitny piłkarz, to zaraz go stracą, sprzedadzą. Szansą na przyciągnięcie zewnętrznego inwestora byłby stadion. Chociażby taki jak w Kielcach lub obiekt o którym prezydent Sosnowca Kazimierz Górski mówi co cztery lata przed wyborami.

Mówi Pan, że Będzin miał być tylko zapleczem dla drużyny z Sosnowca. Dziś jednak to MKS MOS jest siatkarską wizytówką regionu.

- Fajnie grają, ale wielkich szans na rozwój nie mają. W małej hali w Łagiszy, pod takim odwróconym pontonem, jak ja to mówię, świata nie zawojują. Po prostu w pewnej chwili nie zostaną dopuszczeni do rozgrywek ekstraklasy. Wtedy nawet bogaty sponsor nie pomoże. Rozwiązaniem mogłaby być Dąbrowa Górnicza. Nic nie stoi na przeszkodzie, żeby reaktywować Płomień i spróbować właśnie w tym mieście. Hala Centrum jest ładna i funkcjonalna, ale przecież nie jest z gumy! Żeńska siatkówka i koszykówka im wystarczy. Wie pan, ja jestem rodowitym sosnowiczaninem. Przez długie lata wierzyłem, że siatkówka to będzie nasze okno na sportowy świat. Dziś z żalem muszę powiedzieć, że jesteśmy sportową dziurą zabitą dechami! Bo czym my się możemy pochwalić? Stadionem, który pamięta czasy Edwarda Gierka? Halą sprzed czterdziestu lat? A może basenem po liftingu?

Mówił Pan kiedyś głośno o budowie nowej hali. Dlaczego się nie udało?

- No właśnie, dlaczego? Poszedłem z tym do posła Grzegorza Dolniaka. Mówię: panie pośle, proszę się tym zająć, pochodzić. Zyska pan nieśmiertelność. Pana już nie będzie, a ludzie będą pamiętać o "hali Dolniaka". Poseł odpowiedział: "A pan by się tym nie zajął?" - no i ręce mi opadły. Proponowałem budowę hali regionu. Bo budowa takiego obiektu tylko przez jedno miasto to w dzisiejszych czasach głupota - przede wszystkim ze względów logistycznych. Myślałem o wielkim obiekcie za kilkaset milionów złotych, nie o halce, jak ta przy ulicy Żeromskiego. Że można, najlepiej widać po Łodzi. Zazdroszczę im! Najgorsze jest to, że u nas nawet nikt nie spróbował. A w dzisiejszych czasach naprawdę można było liczyć na olbrzymie dofinansowanie z Unii Europejskiej.

Proszę spojrzeć na Bydgoszcz, która zajęła w ekstraklasie nasze miejsce. Mają dwóch "naszych" trenerów: Waldka Wspaniałego i Mariana Kardasa. Mają piękną halę, a na każdym meczu cztery, pięć tysięcy widzów. Czytałem ostatnio wywiad z prezydentem Bydgoszczy, który przyznał, że nie zdawał sobie sprawy, że siatkówka może być taką wspaniałą promocją miasta. Władza musi się liczyć z klubem, który co tydzień gromadzi na trybunach tyle tysięcy potencjalnych wyborców. Nie dziwią mnie więc deklaracje prezydenta Bydgoszczy, który zapowiada jeszcze większą pomoc dla klubu.

To wszystko mogło dziać się w Sosnowcu. Niestety, władze naszego miasta wolą robić małe interesiki, niż promować to co piękne.

Co się teraz dzieje ze spółką Płomień?

- Istnieje. Jest m.in. właścicielem portalu internetowego. Zarabia na siebie jakieś drobne. Mamy prawa do znaku klubu, więc nic nie stoi na przeszkodzie, żeby ruszyć na nowo. Na marginesie dodam, że nie jesteśmy chciwi. W Sosnowcu pod szyldem Płomienia grają przecież także dziewczyny. Władze tamtego klubu pewnie nawet nie wiedzą, że ta nazwa jest zastrzeżona. To mi jednak nie przeszkadza. Nie wyciągamy ręki, nie chcemy nawet złotówki.

Widzi Pan jeszcze szansę na odbudowę męskiej siatkówki w Sosnowcu?

- Nie ze mną. Powiem uczciwie: całkowicie wycofuję się ze sportu. Coś tam daję na drużynę, która gra sobie amatorsko w trzeciej lidze, ale robię to z serca, a nie z przekonania. Rezygnuję nie tylko ze sportu, ale i z biznesu. Stanie się to w pierwszym kwartale, a najdalej w pierwszym półroczu 2010 roku. Chcę się zająć lobbowaniem na rzecz energetyki zawodowej. Będę bliżej Brukseli niż Polski. Walczyłem o Płomień przez długie lata głównie dla syna, który kocha siatkówkę. Mówią: nigdy nie mówi nigdy. Więc kto wie? Może za rok, albo dwa? Może będzie łatwiej jeżeli zmieni się układ polityczny w mieście? Przez obecne władze jestem postrzegany jak wróg.
http://katowice.gazeta.pl/katowice/1,35 ... hami_.html
Divina favente clementia Romanorum imperator semper Augustus
August

Postprzez patrios91 2010-01-23, 1:42 am

August to jest dzial pilka nozna,a info o niej w tym artykule to tylko wspomnienie :P Do usuniecia.

Jest opcja wypozyczenia Grybosia to go wypozyczmy z opcja pierwokupu. Jesli Stal za wypozyczenie walnie jakas kwote nie do zaakceptowania to go kupmy. 50 tys to duzo przesadzone maksimum do zaakceptowania. 6 strzelonych bramek na 7 szans w trenignu strzeleckim z naszym Adasiem to chyba cos znaczy :-) Zobaczymy jak sie pokaze jutro w sparnigu. Arifovic odpada. Ktos pisal wyzej ze on Ensar sam umie sobie znalezc sytuacje. Tylko my stwarzamy multum sytuacji,tylko nie mamy kogos kto moglby je wykorzystac ;-) Taka moja anegdodka. ;-) Kurcze Lilo tylko mi tu nie wariuj z kontuzjami bo sie do Ciebie przejde na powazna rozmowe :) ;-)
JAROSZEWSKI I CHĘCIŃSKI MUSZĄ ODEJŚĆ
patrios91

Postprzez August 2010-01-23, 8:38 am

patrios91 napisał(a):August to jest dzial pilka nozna,a info o niej w tym artykule to tylko wspomnienie :P Do usuniecia.

Jest opcja wypozyczenia Grybosia to go wypozyczmy z opcja pierwokupu. Jesli Stal za wypozyczenie walnie jakas kwote nie do zaakceptowania to go kupmy. 50 tys to duzo przesadzone maksimum do zaakceptowania. 6 strzelonych bramek na 7 szans w trenignu strzeleckim z naszym Adasiem to chyba cos znaczy :-) Zobaczymy jak sie pokaze jutro w sparnigu. Arifovic odpada. Ktos pisal wyzej ze on Ensar sam umie sobie znalezc sytuacje. Tylko my stwarzamy multum sytuacji,tylko nie mamy kogos kto moglby je wykorzystac ;-) Taka moja anegdodka. ;-) Kurcze Lilo tylko mi tu nie wariuj z kontuzjami bo sie do Ciebie przejde na powazna rozmowe :) ;-)

Może bys tak łaskawie przeczytał wywiad, w którym mowa MIĘDZY INNYMI o piłce nożnej. Hałasik, który chyba ma prawo czuć się rozgoryczony postawą władz Miasta wobec Płomienia wypowiedział się ostro w kwestii piłki., a mianowicie, że Zagłębie jest skazane na przeciętność. Czy ma rację ? Trudno odmówić mu racji kiedy twierdzi, że
W Sosnowcu nie ma pieniędzy na wielki futbol, nie ma przedsiębiorstwa, które zainwestuje w ten biznes grube miliony. Trudno się też nie zgodzić z tym, że szansą na przyciągnięcie zewnętrznego inwestora byłby stadion.
Divina favente clementia Romanorum imperator semper Augustus
August

Postprzez patrios91 2010-01-23, 3:58 pm

No i wlasnie dlatego ze krytyka splynela w tym poscie na football napisalem,ze to tylko wspomnienie i do usuniecia :-) Stadionu nie bedzie bynajmniej do 3,4 lat ...bo wtedy juz wszystkie kluby w Polsce beda mialy piekne obiekty,a my nie lubimy odstawac od wszystkich,lecz do przodu jak widac tez nie lubimy :-) Cud moze sie wydarzyc jak nam unia zasponsoruje,albo UEFA a to malo prawdopodobne.. :-)

No to Arifovica mamy juz z glowy ;-)
-> http://www.sportowefakty.pl/pilka-nozna ... nie-zachw/
JAROSZEWSKI I CHĘCIŃSKI MUSZĄ ODEJŚĆ
patrios91

Poprzednia stronaNastępna strona

Powrót do Piłka nożna