Marketing klubu

Dyskusje o wszystkim co dotyczy piłkarskiego Zagłębia Sosnowiec
http://zaglebie.sosnowiec.pl

Moderatorzy: flex, turku, Landryn, Smazu, krzysiu, LucasUSA, swiezy52

Re: Marketing klubu

Postprzez August 2009-11-03, 7:37 pm

Ciekawy pomysł związany z rozpowszechnianiem biletów a jednocześnie promocją klubu w regionie. Może by tak u nas przede wszystkim z mysla o kibicach spoza Sosnowca:
WKS Zawisza Bydgoszcz S.A. przygotował kolejne udogodnienie dla kibiców.
Uprzejmie informujemy, że podpisaliśmy niezwykle dla nas korzystną umowę z Pocztą Polską S.A. Dzięki niej kibice będą mogli nabywać bilety na mecze Zawiszy w dziesięciu Urzędach Pocztowych, w tym w sześciu na terenie miasta Bydgoszczy. Informacja ta ucieszy z pewnością także sympatyków Zawiszy mieszkających w Koronowie, Solcu Kujawskim, Inowrocławiu i Świeciu nad Wisłą. Bilety będzie można kupić także w wybranych Urzędach Pocztowych w tych miejscowościach.
http://www.wkszawisza.pl/aktualnosci/30 ... owych.html
Divina favente clementia Romanorum imperator semper Augustus
August

Postprzez August 2009-11-03, 7:51 pm

Ponieważ koledzy Yooshky i Adas mocno promują stronę oficjalną na forum, w związku z tym mam takie pytania do nich, takie jak:
- czy będą informacje o władzach Spółki ( nie tylko Zarząd ale i Rada Nadzorcza),
- czy bedzie oarę zdań o historii klubu
- informacje o zespołach młodziezowych
- oferta sponsorska
- serwis przynajmniejw j. angielskim (mam na myśli przede wszystkim podstawowe informacje o Spółce a nie codzienne newsy)
Pytam o tym w kontekście polityki marketingowej , promującej klub w kraju i za granicą.

PS. nie wiedziałem że oświetlenie ma prawie 1900 lx. Dotąd mowiło sie o niecałych 1500.
August

Postprzez Zabkowice 2009-11-03, 7:58 pm

August, ma tyle luxów , tylko że nigdy tyle nie włączają a szkoda bo czasami tak przyciemnawo jest
Zabkowice

Postprzez August 2009-11-03, 8:09 pm

Zabkowice napisał(a):August, ma tyle luxów , tylko że nigdy tyle nie włączają a szkoda bo czasami tak przyciemnawo jest

Własciwie czy ma 1500 czy ponad 1800 to mały pikuś, Pytałem z ciekawości. Dla mnie ważniejsze są posawione pytania co do strony. Wydaje mi się, że w przypadku szanującego się klubu nie może być skierowane li tylko do fanów, ale przede wszystkim stanowić podstaowoe źródło wiedzy o nim. I nie tylko dla Polaków.
August

Postprzez PawełK 2009-11-03, 9:43 pm

Ilość luksów ma znaczenie... wymóg do transmisji HD jest minimum 1800 i za niedługo to też może być warunkiem licencyjnym ;-) bo Canal+ lub podwykonawcy robiący transmisje działają już na sprzęcie HD
PawełK
pyszałek

Postprzez Blajpios 2009-11-03, 10:58 pm

PawełK napisał(a):Ilość luksów ma znaczenie... wymóg do transmisji HD jest minimum 1800 i za niedługo to też może być warunkiem licencyjnym ;-) bo Canal+ lub podwykonawcy robiący transmisje działają już na sprzęcie HD

Nie tylko to jest ważne z tego "technicznego" punktu widzenia, tylko jednocześnie "przekłada" się ta sprawa właśnie na kwestie marketingowe. Albo jeszcze inaczej - podkreśla błędy, przynajmniej co do promocji. Na początku rundy była duża nawet może "nagonka" na Stadion Ludowy, albo "antypropaganda". Nie chodzi mi o to, że słusznie zauważano, że jest to stadion już historyczny i nie będzie w przyszłości (za 15 czy 20 lat) nowoczesnym na samą czołówkę polskiej ligii - jak i nie chodzi mi o to, że pisano, iż nie warto z tych racji wkładać w niego za dużo środków w renowację obiektu, który i tak zostanie zasłużonym staruszkiem nie na dzisiejsze wymogi. Chodzi mi o to, że poddawany był ten Stadion "zohydzaniu", czy przynajmniej wyśmiewaniu. Akurat był jeszcze dostępny łatwo skarb kibica. Zajrzałem wtedy do niego Cóż się okazuje - właśnie oświetlenie stawia ten stadiion w czołówce stadionów, na których gra Ekstraklasa! Trawa - raczej powszechnie chwalona... Ilość miejsc nie taka najgorsza bynajmniej pośród innych. Nie pamiętam, coś jeszcze w czołówce. Tyle, że np. znowu - nigdzie Zagłębie nie umiało sprzedać tej wiadomości, defensywnie godziło się na "czarny pi-ar".
Co do strony oficjalnej. Oczywiście, nie ma się co dziwić, że jeszcze nie mają wszystkiego, jeżeli przygotowują od początku. W zasadzie - może można by myśleć o jakimś udostępnieniu nawet tekstów ze strony 100%Zagłębie. Tyle, że wydaje mi się, że w tej chwili oba serwisy jednak się "rozjechały" za daleko, by o czymś takim myśleć, choć może szkoda. Myślę, że przydałoby się jakieś "podzielenie rynku", choćby z szacunku dla wielu lat pracy "stuprocentowego Zagłębia", jak również dla nie marnowania sił. Obawiam się jednak, że "tak dobrze nie będzie", by było jakieś porozumienie. Cóż. "Na szczęście jest wolny rynek", jakoś się to ułoży...
Oczywiście, że samo oczekiwanie, co do zgłoszonych przez Kol. August brakujących treści, co do przynajmniej angieslkiego streszczenia, są oczywiste. Można trochę poczekać, ale jest to na pewno konieczne, jeżeli ma to być strona oficjalna.
Blajpios

Postprzez August 2009-11-04, 11:32 am

Blajpios napisał(a):Oczywiście, że samo oczekiwanie, co do zgłoszonych przez Kol. August brakujących treści, co do przynajmniej angieslkiego streszczenia, są oczywiste. Można trochę poczekać, ale jest to na pewno konieczne, jeżeli ma to być strona oficjalna.

Zapytałem bo po prostu wydaje mi się, że im więcej tego rodzaju informacji o klubie na stronie oficjalnej tym lepiej w kontekście jego wizerunku. Wiadomo, że taką stronę przeglądają przede wszystkim kibice, ale wydaje sę być równie ważnym to, aby jak najwięcej informacji znalazł potencjalny sponsor.
August

Postprzez adas 2009-11-04, 3:35 pm

August napisał(a):Ponieważ koledzy Yooshky i Adas mocno promują stronę oficjalną na forum, w związku z tym mam takie pytania do nich, takie jak:
- czy będą informacje o władzach Spółki ( nie tylko Zarząd ale i Rada Nadzorcza),
- czy bedzie oarę zdań o historii klubu
- informacje o zespołach młodziezowych
- oferta sponsorska
- serwis przynajmniejw j. angielskim (mam na myśli przede wszystkim podstawowe informacje o Spółce a nie codzienne newsy)
Pytam o tym w kontekście polityki marketingowej , promującej klub w kraju i za granicą.

PS. nie wiedziałem że oświetlenie ma prawie 1900 lx. Dotąd mowiło sie o niecałych 1500.

1)Nie było w planach, ale przedyskutujemy
2)Tak, tworzy się dział historia
3)Tak, już być może jutro
4)Nie, na stronie nie planowaliśmy umieszczania oferty sponsorskiej
5)Dyskutujemy na ten temat, jednak jak robić angielskojęzyczną to w całości.
adas

Postprzez August 2009-11-04, 3:37 pm

adas napisał(a):1)Nie było w planach, ale przedyskutujemy
2)Tak, tworzy się dział historia
3)Tak, już być może jutro
4)Nie, na stronie nie planowaliśmy umieszczania oferty sponsorskiej
5)Dyskutujemy na ten temat, jednak jak robić angielskojęzyczną to w całości

Dzięki za konkretną odpowiedź. Co do pkt. 1 to zachęcam. Takie informacje moim zdaniem decydują o większej transparentności spółki.
August

Postprzez mario1 2009-11-04, 3:46 pm

odnosnie pnkt4
jest zakladka sponsorzy mozna dodac odnosnik np "i Ty mozesz byc jednym z nich "i tam oferta sponsorska ale nie tylko generalny sponsoring ale tez sponsor meczu sponsor oprawy sponsor meczu pucharowego sponsor czegostam taka oferta dla mniejszych lub niezdecydowanych moze by sie cos wyklulo wiekszego no i jak to mowia "w kupie sila" :lol: :lol:
mario1

Postprzez django 2009-11-04, 3:58 pm

adas napisał(a):4)Nie, na stronie nie planowaliśmy umieszczania oferty sponsorskiej

Ale nie umieszczacie bo nie widzicie takiej potrzeby, czy dlatego, że tej oferty po prostu nie ma?
django

Postprzez August 2009-11-04, 4:47 pm

adas napisał(a):5)Dyskutujemy na ten temat, jednak jak robić angielskojęzyczną to w całości.

Nie do końca własciwie rozumiem sens robienia strony w całości. Czy niusy i relacje z meczy też ? Chyba mijałoby się to z celem chyba że okazałoby się, że Zagłębie ma sporo kibiców obcojęzycznych tudzież sponsorów z zagranicy ;-)
August

Postprzez SO_1906 2009-11-04, 5:02 pm

August napisał(a):
adas napisał(a):5)Dyskutujemy na ten temat, jednak jak robić angielskojęzyczną to w całości.

Nie do końca własciwie rozumiem sens robienia strony w całości. Czy niusy i relacje z meczy też ? Chyba mijałoby się to z celem chyba że okazałoby się, że Zagłębie ma sporo kibiców obcojęzycznych tudzież sponsorów z zagranicy ;-)

Jak już coś robić to porządnie...
SO_1906

Postprzez August 2009-11-04, 7:57 pm

SO_1906 napisał(a):Jak już coś robić to porządnie...

Oczywiście, ale każda robota musi mieć sens.
August

Postprzez adas 2009-11-04, 8:12 pm

django napisał(a):
adas napisał(a):4)Nie, na stronie nie planowaliśmy umieszczania oferty sponsorskiej

Ale nie umieszczacie bo nie widzicie takiej potrzeby, czy dlatego, że tej oferty po prostu nie ma?
Kiedyś oferta taka istniała, obecnie trwają pracę nad jej zmianą (mam nadzieję, że na lepsze).
adas

Poprzednia stronaNastępna strona

Powrót do Piłka nożna

Kto przeglÄ…da forum

Użytkownicy przeglądający ten dział: Brak zidentyfikowanych użytkowników