Przegląd prasy

Dyskusje o wszystkim co dotyczy piłkarskiego Zagłębia Sosnowiec
http://zaglebie.sosnowiec.pl

Moderatorzy: flex, turku, Landryn, Smazu, krzysiu, LucasUSA, swiezy52

Re: Przegląd prasy

Postprzez August 2009-10-30, 12:15 pm

YOOSHKY napisał(a):Rok temu w Królewskiej Woli (liczba ludności 120) też pachniało niespodzianką....
Niekorowany Król Gawin Andrzej I herbu Dobre Maniery znany również jako Meblościanka, wycofał się jednak po rundzie jesiennej.
Znany producent elementów "wiejskiego tuningu" pojazdów, wycofał drużynę po przegranych barażach o utrzymanie w II (drugiej drugiej nie drugiej trzeciej) lidze w 2006 roku.
Dla przypomnienia: W meczu Zagłębie - Heko, drużyna gości osiągnęła mistrzostwo świata w murowaniu bramki. Nasi piłkarze oddali 32 strzały (~17 w światło bramki) a spotkanie zakończyło się wynikiem 0:0.

Można sobie kpić z małych wiosek bo wiadomo, że najczęściej mają po prostu swoje 5 minut. Niemniej jednak chciałbym zauważyć, że taki LKS Nieciecza (z 700-osobowej wioski) nieco wcześniej się doczekał oficjalnego serwisu od naszego klubu.
Divina favente clementia Romanorum imperator semper Augustus
August

Postprzez emdżej 2009-10-30, 6:28 pm

August napisał(a):Trzon tworzą obecnie przede wszystkim byli zawodnicy Zagłębia Sosnowiec oraz młodzieżowego zespołu krakowskiej Wisły.

Nie licząc Jacka i Smółki, którzy zaliczyli u nas epizod z wypożyczenia z Wisły, to gra tam tylko z naszych byłych piłkarzy Paweł Cygnar. Faktycznie trzon :lol:
emdżej

Postprzez PawełK 2009-10-31, 10:49 pm

emdżej napisał(a):
August napisał(a):Trzon tworzą obecnie przede wszystkim byli zawodnicy Zagłębia Sosnowiec oraz młodzieżowego zespołu krakowskiej Wisły.

Nie licząc Jacka i Smółki, którzy zaliczyli u nas epizod z wypożyczenia z Wisły, to gra tam tylko z naszych byłych piłkarzy Paweł Cygnar. Faktycznie trzon :lol:

Przecież to nie pisał August tylko sportowefakty... to było tylko pogrubione, zapewne dlatego, że przewinęła się nazwa naszego klubu.
PawełK
pyszałek

Postprzez emdżej 2009-11-01, 9:43 am

Wiem, że to sportowe fakty tak napisały. Nie zmieniłem nagłówka.
emdżej

Postprzez August 2009-11-01, 2:20 pm

Straszne, do jakiego rodzaju zachowań może prowadzić nienaiwść. Jeszcze w przededniu Wszystkich Świętych:

"Jeszcze jeden, jeszcze jeden" skandowała część publiczności na meczu Legia - Ruch, w nawiązaniu do śmierci Jana Wejcherta, współwłaściciela klubu. Skandaliczne zachowanie grupy kibiców nie przeszło bez echa. "Elementarny brak szacunku, hańba, przekroczone granice" - wyliczają dziennikarze "Gazety Wyborczej" i Sport.pl.

"Minuty ciszy ku czci zmarłego Jana Wejcherta nie było na prośbę rodziny. Która niestety doskonale wiedziała co robi. Część kibiców zachowała się bowiem nawet nie skandalicznie, ale haniebnie. Powiedzieć, że nie potrafili się zachować w obliczu śmierci to nie powiedzieć nic. Skandując na początku spotkania "Jeszcze jeden! Jeszcze jeden!" przekroczyli wszelkie granice przyzwoitości" - pisze na swoim blogu Michał Pol.

"Czym innym brak dopingu, obraźliwe hasła, inne akcje jak ta plakatowa, szkalująca działaczy, ale tej granicy, którą przekroczono w sobotę na Łazienkowskiej przekroczyć nie było wolno." - podkreśla dziennikarz Sport.pl.

Jakub Dybalski z "Gazety Wyborczej" podkreśla elementarny brak szacunku do zmarłego: "To podłość. Wykrzykujący rzeczone słowa powinni spojrzeć w lustro i zastanowić się czego im zabraklo. Sumienia czy rozumu?" - pisze.
http://www.sport.pl/pilka/1,65050,72088 ... cunku.html
August

Postprzez AdrianDG 2009-11-02, 11:15 am

a niech nie gadają słowa można interpretować na milion sposobów to tylko był pretekst aby wlepić trochę zakazów bo iTI tylko do tego się nie daje

iTI spie....
AdrianDG

Postprzez Zbychu 2009-11-02, 12:57 pm

Taka ciekawostka! Nie dotyczy to wprawdzie naszego klubu ale warto wiedzieć kto za kim stoi.
"
Tauron Polska Energia rozpoczęła współpracę sponsoringową z klubem piłkarski Ruch Chorzów.

30 października br. w siedzibie Ruchu Chorzów odbyła się konferencja prasowa, na której poinformowano o rozpoczęciu współpracy pomiędzy klubem a Tauronem. Spółki pierwszy raz współpracowały przy okazji lutowych Wielkich Derbów Śląska. Aktualna umowa obowiązuje do końca tegorocznych rozgrywek. Pozytywna ocena współpracy, a zwłaszcza jej efektów promocyjnych będzie podstawą do negocjacji warunków jej kontynuacji.

Jak wyjaśnia w dzienniku Paweł Gniadek, dyrektor departamentu komunikacji rynkowej Tauronu, grupa nie zamierza się angażować w zarządzenie klubem, a jej celem jest wypromowanie się poprzez prezentacje logo na koszulkach i bandach reklamowych oraz transmisje telewizyjne.

Jednocześnie dyrektor wyjaśniając powody zaangażowania grupy w promocje, akurat tego klubu piłkarskiego, zwraca między innymi uwagę na fakt, że Ruch Chorzów będąc spółką publiczną jest najbardziej transparentnym i przejrzystym klubem sportowym w Polsce.

Puls Biznesu przypomina, że Tauron przygotowuje się do debiutu giełdowego w przyszłym roku, a w ocenie analityków decyzja o sponsoringu Ruchu jest bardzo dobrym posunięciem i na pewno pomoże w wypromowaniu marki.

CIRE.PL, Puls Biznesu"
Zbychu

Postprzez Blajpios 2009-11-02, 6:09 pm

Hm. Znalazłem coś takiego, co zadziwiło mnie, jeżeli rozumieć "niedawno" jako czas "rok, półtora" wstecz.
Przegląd Sportowy, 2 listopada napisał(a):Trudno będzie szybko doczekać się hokeisty klasy Mariusza Czerkawskiego. Żeby zarobić miliony dolarów, musiał szybko wyjechać z Polski. W naszym kraju mógłby najwyżej liczyć na dobre wyposażenie kuchni, bo zdarza się, że kluby - tak jak niedawno Zagłębie Sosnowiec - płacą sprzętem AGD, a hitem były kuchenki mikrofalowe. (..)

Czy ktoś wie więcej na ten temat płacenia na zasadach "handlu wymiennego" w Zagłębiu w ostanich dwóch latach? Jeżeli zaś odnosi się to do wcześniejszego jeszcze okresu, czy nie powinien klub oficjalnie, lub Klub Kibica - lub komentarzami kibice na stronach - odnieść się do tej sprawy, jako że wcześniej, to takie praktyki o ile mi wiadomo, rzeczywiście były częstsze, więc podanie nazwy jednego takiego klubu wpisuje się w praktyki "czarnego PiAru"
zobaczyć sprawę - choć fragment następujący po Zagłębiu jest wycięty - można tutaj:
http://www.sports.pl/wydania/artykul.as ... riteParam=
Blajpios

Postprzez classic 2009-11-03, 10:50 am

Zemsta, zemsta na wroga, z Bogiem, i choćby mimo Boga. Słowa naszego narodowego wieszcza Adama Mickiewicza z III części Dziadów od wieków były pożywką dla pokoleń idealistów. Oportuniści (czyli osobnicy bez zasad, naginający się do panujących okoliczności dla własnego zysku) o takich tekstach nawet nie rozmawiali. Po co?
Wyrażanie swoich poglądów, nawet w sytuacjach ekstremalnych świadczy o charyzmie. Uleganie tak zwanej poprawności jest dowodem słabości.
Kibice Legii śmierć jednego ze swoich największych wrogów, współwłaściciela ITI Jana Weicherta uczcili okrzykami "jeszcze jeden".
Ostatnio rodzina Weicherta zaczęła przejmować całe przedsiębiorstwo, ale jeszcze nie zdążyła tego uczynić. Wciąż współudziałowcem jest starszy z duetu założycieli firmy ITI Mariusz Walter. A okrzyki "jeszcze jeden" były skierowane właśnie do niego. Prożydowskie media twierdzą, że takie zachowanie było zwykłym chamstwem. To akurat było łatwe do przewidzenia. Tymczasem my się zastanawiamy, czy po śmierci Stalina też powinniśmy współczuć? Albo jak Sowieci sami usunęli Bolka Bieruta, również mieliśmy nad nim płakać? Jagodę i Jeżowa, krwawych czerwonych oprawców zlikwidowali... ich następcy na stanowisku tajnej policji politycznej ZSSR. Ich także powinniśmy opłakiwać? Generalnego Gubernatora Hansa Franka również? A szefa SS i Gestapo dystryktu warszawskiego Franza Kutscherę? Zdrajców narodu polskiego likwidowanych przez Kedyw Armii Krajowej powinniśmy żałować? Hitler uratował świat przed komunizmem, ale czy to jego dokonanie uzasadniałoby żal po tym, jak strzelił sobie w łeb? Nie! Każda taka śmierć była miodem na nasze, polskie serca. Z każdej nasi przodkowie się cieszyli. Przy kilku - aktywnie uczestniczyli w przejściu w zaświaty.
Jan Weichert zrobił wszystko co w jego mocy, by zniszczyć jeden z elementów ruchu kibicowskiego. Dlatego że niezależny, ale również dlatego, że narodowy. Mariusz Walter nie jest inny.
Wrogom się życzy wszystkiego najgorszego. Śmierci lub kalectwa. Chyba, że jest się obłudnikiem.
Zemsta, zemsta na wroga, z Bogiem, i choćby mimo Boga.
Roman Zieliński

http://www.fanslask.pl/index.php?option ... aktualnoci
classic

Postprzez classic 2009-11-03, 10:56 am

O współpracy Wejcherta z wywiadem PRL wiadomo od dość dawna, zatem
trudno mówić o "sensacyjnym" pdkryciu. W wpisie - POD SPECJALNYM
NADZOREM zamieściłem fragment z przesłuchania Grzegorza Żemka przed
Sądem Okręgowym w Warszawie: Sąd Okręgowy w Warszawie sygn. akt
VIIIK37/98 t. IV, akta tajne Przesłuchanie Grzegorza
Żemka „Odpowiedzialnym z ramienia II Zarządu Sztabu Generalnego WP
za lokowanie agentów w sferze mediów był Ryszard Pospieszyński,
najpierw pracownik Komitetu Centralnego ZPR, a później dyrektor
generalny Filmu Polskiego. Ja dostałem od służb specjalnych
wojskowych zadanie po konsultacjach z Pospieszyńskim aby znaleźć za
granicą firmę, która mogłaby pełnić rolę „konia trojańskiego", to
znaczy która mogłaby służyć do wprowadzenia agentów na obszar na
Zachodzie, w dziedzinie mediów. Był to rok 1987. Jedyną firmą
zagraniczną w dziedzinie mediów, którą znałem była firma należąca do
Jana Wejherta, ulokowana w Irlandii, na obszarze doków portowych,
które stanowiły wydzielony w Irlandii obszar tzw. „raju
podatkowego". Mechanizmy działań tego raju podatkowego były
analogiczne do tych, które funkcjonowały na Guernsey. Firma ta
nazywała się Cantal , a później zmieniono jej nazwę na I.T.I. Ta
firma finansowała się z kredytów banku handlowego International w
Luksemburgu. Zapytałem służb wojskowych czy mogę podjąć kontakt z
Wejhertem. Otrzymałem wówczas informację, że on już współpracuje ze
służbami wojskowymi, więc będzie to proste. W tym czasie byłem
dyrektorem Departamentu Kredytów w BHI. Poznałem w czasie tych
rozmów z Wejhertem jego współpracowników m.in. Marcina* Waltera.
Zasugerowali mi, że jeżeli jest potrzeba zorganizowania -
znalezienia przykrycia dla agentów działających w dziedzinie mediów
i ich finansowanie, to najlepiej stworzyć międzynarodowy koncern z
udziałem Filmu Polskiego. (...) Przekazałem te sugestie do wojska,
ale postawiłem warunek że jeżeli mam się tym zająć to muszę dostać
ludzi którzy znają się na mediach i byliby w stanie taki koncern
zorganizować. (...) Ten biznesplan przekazałem do WSI oraz
Wejchertowi, do oceny.(...) Przyznaję jednak, że przez cały czas
miałem naciski ze służb specjalnych czy to ze strony
Pospieszyńskiego żeby jak najszybciej zorganizować ten koncern
medialny na zachodzie. W związku z tym rozpoczęła się pierwsza faza
tworzenia tego koncernu; muszę przyznać że trochę „na wariackich
papierach". (...) Chcę przypomnieć, że w końcu 1988 r. z konta W.K.
Nebeling, tj. zaszyfrowanego konta wojskowego w banku International
w Luksemburgu (BIL) dokonywano wypłat na konto pana Weinfelda,
oznaczone Group Weinfeld, nie pamiętam w tej chwili w jakim banku.
Mnie zlecono żebym takie wpłaty przekazywał jako dysponent konta.
Wiem, że kwoty przekazywane we frankach belgijskich Weinfeld
zamieniał na dolary i przekazywał do Attachatu Wojskowego w
Brukseli. Będąc już dyrektorem FOZZ-u też dokonywałem takich
operacji , a nawet osobiście zamieniałem pieniądze i zanosiłem do
Attachatu Wojskowego przy Ambasadzie Polskiej w Brukseli. Attache
był Wojciech Myszak. Chcę sprecyzować wyglądało to tak, że ja
przekazywałem do Weinfelda pieniądze z konta wojskowego w BIL a on
przywoził mi czek na franki belgijskie. Ja je zamieniałem na dolary
i zanosiłem do Attachatu. Wynikało to stąd, że wojsko rozliczało się
tylko w dolarach. Informacje o których mówię zawierają również
dokumenty w aktach tajnych na k. 113,116. W późniejszym okresie
czasu Weinfeld szantażował służby wojskowe , że ujawni operacje
gotówkowe prowadzone przez wojsko na terenie Belgii. (...) * -
oczywista pomyłka w imieniu Dokument znajduje się w Raporcie Komisji
Weryfikacyjnej o działalności żołnierzy i pracowników WSI. Str. 302-
303 i stanowi aneks nr.9 cogito62.salon24.pl/70116,index.html
O "przydatności" dla MSW drugiego z twórców ITI Mariusza Waltera
mówi pismo Jerzego Urbana, skierowane do Cz.Kiszczaka, w którym
Urban poleca Waltera, jako głównego konsultanta służby propagandowej
MSW. Źródło: Biuro Udostępniania i Archiwizacji Dokumentów IPN IPN
BU MSW, II 1013, k 36-41, oryginał, mps. Biuletyn IPN 11.12.2006r.
str.104-109. - link do biuletynu i treści całego listu:
www.ipn.gov.pl/download.php?s=1&id=853 Dokument ten
przytaczam również w tekście. Z powyższych dokumentów wynika, że
koncern ITI powstał na zlecenie i wywiadu PRL i był finansowany ze
źródeł II Zarządu Sztabu Generalnego WP.

http://forum.gazeta.pl/forum/w,88,10238 ... a_PRL.html
classic

Postprzez Blajpios 2009-11-03, 12:02 pm

classic napisał(a):(...) Z powyższych dokumentów wynika, że
koncern ITI powstał na zlecenie i wywiadu PRL i był finansowany ze
źródeł II Zarządu Sztabu Generalnego WP.

http://forum.gazeta.pl/forum/w,88,10238 ... a_PRL.html

ha. Fakty przedstawiane w tym głosie - są szerzej znane dłuższy czas, niemniej warto je przypominać. Może wreszcie dotrze do niektórych, z jakich źródeł wypływają te dwie na ziemiach polskich główne rzeki propagandy, które "układają w głowach Polakom", jak mają patrzeć na ten świat, co mają sądzić... Parę lat temu dwie jedyne polskie gazety, to był Żołnierz Wolności i Nasz Dziennik - bo reszta była polskojęzyczna, ale bynajmniej ani jedna z gazet nie miała polskiego właściciela, czyli tego, który nadaje kierunek, uwzględniający fakty, jakim jest społeczeństwo - ale i to, jakim chciałby je widzieć właściciel. Podobnie - i koncerny medialne, bo choć o Polsacie nie wiadomo, żeby tak wyraźnie jak ITI był wytworem tajnych służby PRLu - to jednak znajdziemy w nim również odniesienia i ludzi łączących z tamtymi czasami i służbami...
Tak więc, zasadniczo, odnośników choćby w necie do tych faktów znaleźć można więcej. Natomiast warto zwrócić i na nie uwagę, tak jak Kol. classic pokazał - i w ogóle na sam ten wątek dyskusji świetnie przez Kolegę wskazany. On bowiem jest też ważny i celny, daje możliwość zobaczenia szerszych perspektyw - i to na stronach gazety.pl, co dla niektórych też może być łatwiejsze do zastanowienia się nad tymi treściami, bo odsyłacze do innych miejsc, zaraz mogłyby być skasowane jako "oszołomstwo".
Blajpios

Postprzez August 2009-11-03, 4:41 pm

Kolega classic przytoczył świetny artykuł odnośnie szeranej przeszłości ITI i współwłascicieli Legii. Mnie natomiast zastanawia co innego. Jakby na przeszłość takiego sponsora i współwłaściciela patrzyli kibice Zagłębia gdyby takowy się pojawił i odkupił klub od Szatana ?
August

Postprzez django 2009-11-03, 4:47 pm

Myślę, że bardzo podobnie jak kibice Legii. I to nie ze względu na taką czy inną przeszłość, ale dlatego że już nie rządziliby na Ludowym. Jak by nie było Szatan jest dla sosnowieckiego ruchu kibicowskiego idealnym właścicielem bo nie ma obawy o to, że będzie próbował zrobić na Ludowym "drugą Anglię". Choćby dlatego, że nie ma pojęcia o tym jak się do tego zabrać.
django

Postprzez hellboyek 2009-11-03, 5:10 pm

Lachowski już jesienią nie zagra

Piłkarz Zagłębia Sosnowiec Marcin Lachowski już jesienią na boisko nie wybiegnie. Zawodnikowi odnowiła się kontuzja ścięgna Achillesa. Umowę za to na kolejny rok z klubem podpisał Tomasz Balul.

Lachowski od dłuższego czasu borykał się z urazem. Pomocnik Zagłębia już w tym sezonie opuścił ligowy mecz z Rakowem Częstochowa, oraz pucharowy ze Stalą Stalowa Wola. Po kilkudniowej przerwie, zawodnik powrócił na mecz z Czarnymi Żagań. Powrót jednak nie okazał się szczęśliwy. Wtorkowego treningu piłkarz już nie dokończył. - Znowu dziś poczułem ból i nie chcę ryzykować. Wolę teraz się leczyć, niż później długo pauzować. Do 15 stycznia będziemy mieli przerwę, więc zdążę się wyleczyć - powiedział we wtorek Lachowski.

Umowę z drugoligowcem do końca 2010 roku przedłużył za to Tomasz Balul. - Chcę grać na jak najwyższym poziomie i awansować do I ligi, a to gwarantuje mi Zagłębie - wyjaśnia swoją decyzję obrońca.

GazetaSosnowiec.pl
http://sosnowiec.gazeta.pl/gazetasosnow ... je_na.html
Ostatnio edytowano 2009-11-03, 5:34 pm przez hellboyek, łącznie edytowano 1 raz
hellboyek

Postprzez August 2009-11-03, 5:19 pm

django napisał(a):Myślę, że bardzo podobnie jak kibice Legii. I to nie ze względu na taką czy inną przeszłość, ale dlatego że już nie rządziliby na Ludowym. Jak by nie było Szatan jest dla sosnowieckiego ruchu kibicowskiego idealnym właścicielem bo nie ma obawy o to, że będzie próbował zrobić na Ludowym "drugą Anglię". Choćby dlatego, że nie ma pojęcia o tym jak się do tego zabrać.

Właśnie do końca nie jestem taki pewny. Sosnowiec to nie Warszawa , tam zamiast ITI zawsze się ktoś inny (czytaj: z w miarę odpowiednimi na Legię pieniędzmi). U nas działania ultrasów byłyby jeszcze gorzej przyjmowane.
August

Poprzednia stronaNastępna strona

Powrót do Piłka nożna