Puchar Polski 2009/10

Dyskusje o wszystkim co dotyczy piłkarskiego Zagłębia Sosnowiec
http://zaglebie.sosnowiec.pl

Moderatorzy: flex, turku, Landryn, Smazu, krzysiu, LucasUSA, swiezy52

Re: Puchar Polski 2009/10

Postprzez pawelpkibicpogoń 2009-09-29, 10:59 am

Dlatego też zdziwiło mnie pytanie kolegi :
maniek-75-75 napisał(a):to jest kibicowski klimat??
pawelpkibicpogoń

Postprzez Blajpios 2009-09-29, 11:33 am

pawelpkibicpogoń napisał(a):Dlatego też zdziwiło mnie pytanie kolegi :
maniek-75-75 napisał(a):to jest kibicowski klimat??

ale to jest pytanie całkiem logiczne. Na razie zwolennicy "twardego kibicowania" zachowują się, jak nie przymierzając, nahalna propaganda prohomoseksualna, czy jeszcze innych parę środowisk nieco histerycznych. Nam - należy się ochrona i absolutnie inaczej. Jest nierealne, by stadion, nawet Ludowy 15tys. napełnił się w pełni przez rodziny z dziećmi tak samo jak nierealne jest, że napełni się przez "twardych kibiców". A nawet, gdyby tak było, że są w stanie (i kto wie, czy większych szans na to nie ma przy rodzinach z dziećmi, ale to naprawdę wróżenie z fusów) - to i tak, niezależnie od tego, że któraś grupa byłaby w stanie stadion napełnić, jest konieczne przyjęcie zasady, że jeden i drugi rodzaj kibicowania ma prawo obywatelstwa i jedna i druga grupa ma prawo do tego. Pisałem już kiedyś o konieczności znalezienia takiej formuły... Ba, przy budowie nowego stadionu można wręcz architektom postawić taki warunek, jak nie będzie się zamawiać projektu jako kiełbasa wyborcza. By po pierwsze - stadion miał część widowni "przydatną dla pikników" i część dla "twardych kibiców". Nadto - by stadion mógł być wykorzystywany do innych spotkań integracji Zagłębiowskiej... Rozmarzyłem się... Choć to mógłby być naprawdę ciekawy konkurs, niejeden architekt mógłby wystartować, bo zrobiwszy taki projekt zyska na renomie...
Szkopuł jednak w tym - że choć widać, iż żadna z grup nie zapełni samodzielnie stadionu, zwłaszcza gdyby chodziło o miarę ambicji regionalnych, czyli ok. 25 tys. miejsc, to jednak jest wspomniany dyktat fanatyczny jednej grupy. Nigdzie nie widziałem tu wpisów zwolenników "rodzinnego stylu", że tylko ich styl jest prawdziwym kibicowaniem a ten "twardych kibiców" kibicowaniem nie jest. Za to co rusz znajdziemy wpisy w drugą stronę, że kibicowanie to żadne tam rodzinne style, tylko "twardy styl", to kibicowanie. Ba, potem idzie dalej: choćby szczere zdziwienie, gdy ktoś zaprotestuje przeciw zawłaszczaniu nazwy kibicowanie do "jedynie słusznej opcji" prezentowanej przez "twardych kibiców"...
Blajpios

Postprzez pawelpkibicpogoń 2009-09-29, 11:58 am

Też mi się marzy taki stadion kolego Blajpios ale cóż rzeczywistość jest jaka jest......
Formy kibicowania - ja myślę że każda dobra jeśli wszczyscy kibicujemy Zagłębiu. Ale wulgaryzmów to szczerze powiem sam nie szczędziłem i pewnie nie będę szczędził w kolejnych meczach z hanysami.
I tu wracając do tematu w 1/8 chętnie zobaczyłbym Ruch albo zwycięzcę meczu Pogoń Szczecin - Polonia Warszawa( tutaj duże szanse na awans dalej).
pawelpkibicpogoń

Postprzez maniek-75-75 2009-09-29, 12:25 pm

pawel ja to doskonale rozumie hehe tylko akurat mam co do górnika ciut inne zdanie..w końcu to górnik dał szanse J.URBANOWI wielkiej kariery.....reszte hołoty hanysowskiej niecierpie !! poza tym naprawdę wole przyjść z moją córą na mecz żeby się wciągła a nie wystraszyła niektórych tekstów....nie piszę o piknikach ....pamiętaj że każdy kto przyjdzie na stadion zostawia pieniądze które w jakiś sposób pomagają naszemu Zagłębiu..pozdrawiam
maniek-75-75

Postprzez django 2009-09-29, 12:33 pm

maniek-75-75 napisał(a):....pamiętaj że każdy kto przyjdzie na stadion zostawia pieniądze które w jakiś sposób pomagają naszemu Zagłębiu..

A rodzina z dziećmi zostawi tych pieniędzy zdecydowanie więcej, niż chłopaki, którym za cały katering wystarczy paczka słonecznika. No ale nie rozumie tego ani zarząd, ani większość kibiców. Przypomnę tylko o tzw. sektorze rodzinnym, który miał być na Ludowym już w zeszłym roku. Na trybunach powinno być miejsce i dla fanatyków i dla tzw. pikiników.
django

Postprzez August 2009-09-29, 12:38 pm

django napisał(a):A rodzina z dziećmi zostawi tych pieniędzy zdecydowanie więcej, niż chłopaki, którym za cały katering wystarczy paczka słonecznika. No ale nie rozumie tego ani zarząd, ani większość kibiców. Przypomnę tylko o tzw. sektorze rodzinnym, który miał być na Ludowym już w zeszłym roku. Na trybunach powinno być miejsce i dla fanatyków i dla tzw. pikiników.

Święte słowa. Zresztą w całym tym biznesie jest miejsce i dla ultrasów i dla pozostałych kibiców. U nas niestety niepotrzebnie prawo pierwszeństwa uzurpują sobie ci pierwsi nie rozumiejąc, że lepszym sponsorem nie będzie producent kastetów tylko koncenr typu Coca-Cola czy w naszych warunkach napoju "Zbyszko"
Divina favente clementia Romanorum imperator semper Augustus
August

Postprzez Blajpios 2009-09-29, 12:55 pm

django napisał(a):
maniek-75-75 napisał(a):....pamiętaj że każdy kto przyjdzie na stadion zostawia pieniądze które w jakiś sposób pomagają naszemu Zagłębiu..

A rodzina z dziećmi zostawi tych pieniędzy zdecydowanie więcej, niż chłopaki, którym za cały katering wystarczy paczka słonecznika. No ale nie rozumie tego ani zarząd, ani większość kibiców. Przypomnę tylko o tzw. sektorze rodzinnym, który miał być na Ludowym już w zeszłym roku. Na trybunach powinno być miejsce i dla fanatyków i dla tzw. pikiników.

W tym, co pisałem o warunkach konkursu na nowy stadion, że powinna być zagospodarowana odpowiednio i jedna i druga część - myślałem nadto i o różnym np. wystroju widowni, rozłożeniu krzesełek, zaprojektowaniu dojść (w części rodzinno-quasipiknikowej trochę jak do teatru czy dobrego kina. Natomiast "poważne, stawiające na baczność, choć niekoniecznie wzbudzające nienawiść" mogłoby być zaaranżowanie wejść i przestrzeni dla "fanatyków"... Nie bójmy się odważnych wyzwań. Ostatecznie ostatnio właśnie z takich śmiałych założeń wychodzi z sukcesami światowymi świetny polski młodszego pokolenia architekt, R. Konieczny... Oczywiście, jak pisze i Kol. pawelkibicpogoń - mam świadomość, że to są marzenia. Tylko, im więcej teraz będzie się inwestować w "pudrowanie starej baby" - tym na później odkłada się spełnianie tych marzeń. Zapewne nie są one do realizacji już teraz, jak to nabujali ludziom przed wyborami "Posprawdzani Gospodarze" (szkoda, że wyniki sprawdzań nie za bardzo rozpowszechnione). Niemniej, nie należy się poddawać z idei budowy Centrum Sportu i Integracji Zagłębia położonego tak, by dla całego regionu mogło być przystępnym centrum... Aha, bo tak mogłoby wyjść, jako że akurat tutaj piszę cytując konkretny głos, by było jasne: stworzenie jakiegoś rodzinnego sektora uważam za jak najbardziej przystosowanie istotne, idące na miarę bieżących potrzeb - byle było podobnie, jak z częścią dla "zagorzalców, czyli kibiców zagorzałych ale nie za gorzałę" :-)
A co do Pucharu - to miejmy nadzieję, że i następny przeciwnik będzie atrakcyjny i może na miarę taką, że jeszcze uda się jeden szczebel wyjść wyżej. Albo inaczej - każdy z możliwych jest atrakcyjny, bo Bychovia, to z kolei siła niespodzianki a daje jeszcze szansę zajść wyżej. Odpaść w ćwierćfinałach, to byłby już chyba wynik satysfakcjonujący...
Blajpios

Postprzez nexus7777 2009-09-29, 1:29 pm

Popieram w pełni słowa Augusta, na mecze nie przychodzą tylko "kibice" w większości na "gazie", którzy zastanawiają się cały mecz jak zacząć "przepychankę" z policją, ochroniarzami czy też z kibicami drużyny przeciwnej (myślę, że to jest tylko kilka procent wszystkich kibiców), drugą grupę kibiców stanowią ludzie, którzy naprawdę w zajefajny sposób wspomagają naszą drużynę i dla nich mam największy szacun, (nawiązując do wcześniejszych wypowiedzi o agresji słownej - nie wiem czemu przypomina mi się mecz Zagłębia z Zawiszą, gdzie wtedy nie pozostawiono suchej nitki na P. Baniaku.) Oprócz tych dwóch wspomnianych meczów wydaje mi się że doping jest w większości be zarzutów. Trzecią i myślę nie najgorszą grupą kibiców są ludzie, którzy chcą przyjść na mecz i go poprostu zobaczyć , bez krzyków bez bijatyki. Uważam się osobiście za kibica z tej trzeciej grupy kibiców i przez to wcale nie czuję się gorszy albo inny. Dodatkowo cieszy mnie fakt, że w końcu na meczach naszego Zagłębia można zobaczyć coraz więcej kobiet oraz dzieci. Popieram wcześniejsze wypowiedzi cytuję "pamiętaj że każdy kto przyjdzie na stadion zostawia pieniądze które w jakiś sposób pomagają naszemu Zagłębiu..". na zakończenie powiem tylko tyle, że osobiście wolę widzieć trybuny zapełnione jak na meczu z górnikiem a nie tak świecące pustkami jak z Nielbą czy z Lechią.
Oczywiście bez urazy.
nexus7777

Postprzez django 2009-09-29, 1:50 pm

Blajpios napisał(a):A co do Pucharu - to miejmy nadzieję, że i następny przeciwnik będzie atrakcyjny i może na miarę taką, że jeszcze uda się jeden szczebel wyjść wyżej. Albo inaczej - każdy z możliwych jest atrakcyjny, bo Bychovia, to z kolei siła niespodzianki a daje jeszcze szansę zajść wyżej. Odpaść w ćwierćfinałach, to byłby już chyba wynik satysfakcjonujący...

Ja tam bym nie chciał Bytovii. Wolałbym rywala, z którym zagramy na Ludowym
django

Postprzez Blajpios 2009-09-29, 2:08 pm

django napisał(a):
Blajpios napisał(a):A co do Pucharu - to miejmy nadzieję, że i następny przeciwnik będzie atrakcyjny i może na miarę taką, że jeszcze uda się jeden szczebel wyjść wyżej. Albo inaczej - każdy z możliwych jest atrakcyjny, bo Bychovia, to z kolei siła niespodzianki a daje jeszcze szansę zajść wyżej. Odpaść w ćwierćfinałach, to byłby już chyba wynik satysfakcjonujący...

Ja tam bym nie chciał Bytovii. Wolałbym rywala, z którym zagramy na Ludowym

też racja... Choć też wolałbym odpadać dopiero w ćwierćfinale, to już wynik zauważany przez Polskę.
Blajpios

Postprzez Sarmat 2009-09-29, 4:04 pm

eMeR napisał(a):
Sarmat napisał(a):"Kogoś trzeba nienawidzić by kogoś móc kochać" Szczerze...? Dobrze mi z tą nienawiścią do śląska!

w avatarze 'niszcz nazizm' a potem wyjeżdżasz z hasłami o nienawiści do Śląska - wyczuwam zakłamanie delikatne ;)

Większa cześć hanysów chciałaby przynależeć do niemiec , jest grupka jeżdżąca na mecze z niemieckimi flagami. Rasizmowi stop , hitlerowcom także ale hanys dla mnie to TYLKO hanys i niema on nic wspólnego z osobą godną szacunku. Wyjątek potwierdza regułę dlatego też nigdy nie napiszę że WSZYSCY hanysi to "coś" złego. Święta wojna nie skończy się szybko , śmię twierdzić iż nienawiści będzie kwitła ciągle.
Co do fanatyków i pikników zasada jak dla mnie prosta Ci pierwsi na otwartą , a Ci drudzy na krytą w razie bluzgów zamykać dzieciom uszy ? Paradoks - ile w domu słyszą przekleństw ? Chyba że jesteście tak wyidealizowanymi ludźmi że przekleństwa są Wam obce.

Mam nadzieję że nikt urażony za tę wypowiedź się nie czuje , pozdrawiam i do zobaczenia na kolejnym meczu.
Sarmat

Postprzez August 2009-09-29, 5:27 pm

Liczyłem po cichu, że wylosujemy Laecha ale się przeliczyłem. Stalówka sprawiła psikusa i wygrała w karnych.
Divina favente clementia Romanorum imperator semper Augustus
August

Postprzez Landryn 2009-09-29, 6:13 pm

Teraz to już konkretnie się pokręciło w tych pucharach .
By było ciekawie kibicowsko to trzeba by wylosować kogoś z ekstraklasy , natomiast także można wylosować kogoś z niższych lig niż nasza . Ciekawa roszada .
Landryn

Postprzez dziubek_pl 2009-09-29, 6:50 pm

Kapa z tym że jak wylosujemy kogoś z Ekstraklasy to będziemy grać na wyjeździe ;/
dziubek_pl

Postprzez Przemek26 2009-09-29, 7:18 pm

dziubek_pl napisał(a):Kapa z tym że jak wylosujemy kogoś z Ekstraklasy to będziemy grać na wyjeździe ;/

Przecież zagramy jeszcze u siebie w 1/8
Przemek26

Poprzednia stronaNastępna strona

Powrót do Piłka nożna

Kto przeglÄ…da forum

Użytkownicy przeglądający ten dział: Brak zidentyfikowanych użytkowników