przez Blajpios 2009-07-28, 11:34 pm
Rzeczywiście, trójka gospodarzy na jednym stadionie, to już jest curiosum! Toteż - naprawdę rewelacyjny pomysł z Ruchem. Uśmiałem się nieźle. A nawet - pomyślałem sobie, że w gruncie rzeczy, to Ruch sam: mało. W zasadzie jeszcze Górnik co najmniej, może Katowice! Jeżeli każdy jeszcze z tych klubów zobowiązałby się, że raz w ciągu najbliższych 4 lat wymieni murawę (przy czym raz na rundę może być wymiana) - to naprawdę nie byłoby źle!
Teraz bardziej realistycznie. Wydaje mi się, że trzeba patrzeć szerzej. Chyba wiecie, że bynajmniej nie popieram antyśląskości, jaka ostatnio się pojawia w Zagłębiu. Faktem jest jednak, że - zdaje się jeszcze bardziej, z różnych przyczyn, narastać antyzagłębiowskość na Śląsku. Zagłębie nie ma za bardzo szans, by dojść do tego, że będzie się w najlbliższych 3 dziesięcioleciach uważać i po śląskiej i po zagłębiowskiej stronie, że to są regiony, które matkę mają wspólną, z tego samego korzenia (macierz i ojcowizna). Konfrontacyjnie Zagłębie też nie ma szans. Sam Górny Śląsk jest z 3 razy co najmniej większy, więc atakować choćby propagandowo może silniej. Naprawdę żadnego sensu nie ma jeszcze zrywanie sobie relacji z Małopolską, z której się wywodzi. Choćby kierunki, w których uderzali sprawni ludzie z regionu, dobrze to pokazują: Majchrowski, Cupiał itp. Wybicie się na Śląsku - to już inna rzecz. Na przykład - Dziurowicz, ale kosztem odcięcia się od korzeni. Oczywiście, wiem, że upraszczam, ale warto nad tym się zastanowić.
Przyznam, że miałem mieszane uczucia, czytając, że Cracovia jest zdetermionowana. W zasadzie - to jedynie przemawiało to, że są w bambuko chyba robieni przez PZPN, jak również łódzki napór. Co prawda łodzianie - też są robieni na szaro przez PZPN, jeżeli prawdą są te zastrzeżenia formalne, które w liście otwartym podają. Powinni więc skarżyć w Sądzie Administracyjnym - i oby wygrali. Póki jeszcze nie ma jednak takiej sytuacji z Cracovią, to naprawdę obrzydzenie przychodzi, jeżeli rzeczywiście są robieni w balona przez PZPN. To było na początku. Teraz - gdy przeczytałem, że gotowi są wymienić murawę na swój koszt - to wręcz zacząłem się przychylać do opinii, że może to rzeczywiście nie tylko kwestia, że "żal ich". Może naprawdę warto. Choćby dlatego, żeby pokazać PZPNowi, że naprawdę nie ma żadnego wśród ludzi poważania.
Dalej. W grze jest jeszcze propaganda. Zagłębie nie ma dobrej opinii w społeczności Polski. Obecnie duża część Śląska - negatywnie jest nastawiona i sieje antyzagłębiowską propagandę. Duża część społeczeństwa wie, że to przecież Śląsk, tylko jakieś dziwne fochy odstawiają w okolicach Sosnowca, że niby inny region. Mają Zagłębiaków w dużej części społeczeństwa polskiego: jak Polaków w dużej części Europy: za dufnych, awanturniczych, bałaganiarzy i zapatrzonych w siebie, nie uważających na innych. Podobnie jak w sprawie Polski: nie jest tylko kwestia, że to nieprawda. Kwestia jest, czasami nawet ważniejsza: że tak właśnie większa część myśli. Udostępnienie stadionu tak spektakularne, to duża rzecz, to silne przemówienie do wyobraźni dużej części Polski, bo do piłkarskiej części Polski! Pokazanie tej Polsce na przykładzie przyjęcia Wisły, to już coś; jeszcze Cracovia, gdy nie dogadali się Ślązacy, GKS, Polonia - to naprawdę duża siła propaganodwa, to swego rodzaju racja stanu! Mnie marzyłoby się, żeby kibice ciut się na siebie przy okazji otworzyli, poznali, by odstąpili od uważania wszystkich z danej drużyny za nożowników, wieśniaków, Ślązaków itp. Niemiej, nawet to nie jest najważniejsze - ważniejszy jest ten pozytywny przekaz o Zagłębiu!
Jeszcze jedna, już typowo Zagłębiowska sprawa. Widzę - postęp ze strony Klubu! Klub chce rozmawiać znowu z kibicami, nawet jak nie ma Klubu Kibica. Właściciel K. Szatan pokazuje, że teraz uwzględnia opinię! To też pozytyw, którego nie warto storpodować - chyba, że jest jednak prawdą, co czasem tu się zaczynało podejrzewać, że niektórzy cynicznie używają haseł "my jesteśmy Zagłębiem, to dla Zagłębia - ale tak naprawdę nawet gotowi mu szkodzić, byle tylko popsuć obecnemu zarządowi. Ufam, że tak nie jest. Ufam, że ten pozytywny krok też nie zostanie zaprzepaszczony. Tak samo - jak i przy okazji zyski ekonomiczne!
Jedno tylko, może nawet dwie rzeczy bym na miejscu kibiców starał się może zmodyfikać.
Po pierwsze - cenna jest deklaracja K. Szatana, że wszystkie wpływy z Cracovii na wzmocnienia dla Zagłębia. Cenna myśl, bynajmniej nie do modyfikacji sama w sobie - tylko do podiału. Jedna dziesiąta na rozruch Klubu Kibica, jeżeli powstanie w ciągu tej rundy...
Dwa. Oczywiście, zakładam, że jakaś jakość tej wymienianej murawy zostanie zagwarantowana. Jednocześnie jednak - chodzi o zabezpieczenie, że może niekoniecznie najlepsze pory oglądalności na mecze Zagłębia (wiadomo, Canal+ wymusza np. pory transmisji) - ale chodzi o jakieś zagwarantowanie, że Zagłębie będzie się czuć gospodarzem, że nie zostanie zepchnięte do roli podrzędnych, tylko oddając choćby najlepsze czasy transmisyjne, będzie funkcjonować jako gospodarz (np. jeden baner kibiców na meczu lub coś podobnego) przez całą rundę. Natomiast pewne porozumienia na linii krakowskiej, wzmocnienie pewnego porozumienia w działalności klubów, które w wypadku Wisły pamiętam od lat sześćdziesiątych zeszłego stulecia: dodatkowo mają wartość nie bylejaką!