Jakie kluby lubicie,oprócz Zagłębia i jego zgód?

Wszelkie tematy dotyczące kibicowania oraz kibiców Zagłębia

Moderatorzy: flex, Smazu, krzysiu, swiezy52

Re: Jakie kluby lubicie,oprócz Zagłębia i jego zgód?

Postprzez yahaya 1906 2009-06-14, 7:08 pm

Psychomaniac napisał(a):
yahaya 1906 napisał(a):
Psychomaniac napisał(a):1. Śląsk Wrocław
2. Motor Lublin
3. Czuwaj Przemyśl
4. Lechia Gdańsk
5. Resovia Rzeszów
6. ŁKS Łódź
7. Stal St. Wola
8. Stal Sanok
9. Ruch Chorzów
10. Kotwica Kołobrzeg

ruch chorzów ? to wbrew tradycji ZAGŁĘBIA :kiepsko: :czerwona: .

Gdyby nie było tak wielkiego ZAGŁĘBIA SOSNOWIEC W SOSNOWCU to wszyscy kibice jeździli by na NIEBIESKI Ruch ponieważ to utytułowany klub w piłce nożnej.

Skąd wiesz że na ruch ? a może na Górnika albo Gejkse.
yahaya 1906

Postprzez MartinZS 2009-06-14, 8:41 pm

Psychomaniac napisał(a):Gdyby nie było tak wielkiego ZAGŁĘBIA SOSNOWIEC W SOSNOWCU to wszyscy kibice jeździli by na NIEBIESKI Ruch ponieważ to utytułowany klub w piłce nożnej.

O czym ty człowieku piszesz, gdyby babka miała wąsy, to by był dziadkiem.
Gdyby nie było Zagłębia to wolał bym kibicować Sosnowieckiej szermierce niż Ruchowi.
A skoro ten klub z Chorzowa jest tak utytułowany i tak cię pasjonuje to daj sobie spokój z Zagłębiem.

A tak na marginesie to ZAGŁĘBIE BYŁO JEST I BĘDZIE. :!: :!: :!:
MartinZS

Postprzez spitfire 2009-06-14, 9:07 pm

1.Śląsk Wrocław
2.Lech Poznań
3.GKS Bełchatów
4.ŁKS Łódź

Jagiellonie bym bo ich trochę lubię, ale jednak za dużo rasistów.
spitfire

Postprzez Biskan 2009-07-10, 1:55 am

Uznanie : 1.Motor Lublin 2.GKS Jastrzębie 3.Hutnik Kraków Nienawidzę : 1.Hanysy 2.Widzew 3.Odra Opole
Biskan

Postprzez rudyhart 2009-07-11, 9:44 am

wisła kraków
rudyhart

Postprzez łoś 2009-07-12, 9:30 pm

1.Wisła Kraków 2.Unia Tarnów 3.Śląsk Wrocław
łoś

Postprzez rafka72 2009-07-14, 10:04 am

1-Wisła Krakow
2-Lechia Gdańsk
3-Victoria Jaworzno
rafka72

Postprzez barthez 2009-07-14, 10:48 am

Rany Boskie!!! Trochę mnie nie było na tym forum, ale chyba już wiem dlaczego!

Normalnie masakra :twisted:

A nie przyszło wam do tych pustych głów że gdyby tak nie było(dziwnie mi to w ogóle pisać) Zagłębia były by inne lokalne kluby. Sarmacja, Grodziec, Czarni, Niwka, Zagłębiak etc
W głowach wam się poprzewracało do tego ten wysyp wiślaków. co to ma być :twisted:
Górnik, Ruch, GKS. Albo zacznijcie porządnie kibicować swojemu klubowi albo pakować się i za Brynicę!
Jeszcze mi tu brakuje tylko "miłośników" Arki i Cracovii.
barthez

Postprzez Blajpios 2009-07-14, 11:15 am

barthez napisał(a):Rany Boskie!!! Trochę mnie nie było na tym forum, ale chyba już wiem dlaczego!

A nie przyszło wam do tych pustych głów że gdyby tak nie było(dziwnie mi to w ogóle pisać) Zagłębia były by inne lokalne kluby. Sarmacja, Grodziec, Czarni, Niwka, Zagłębiak etc
W głowach wam się poprzewracało do tego ten wysyp wiślaków. co to ma być :twisted:
Górnik, Ruch, GKS. Albo zacznijcie porządnie kibicować swojemu klubowi albo pakować się i za Brynicę!

bo West Hamu, to mogą być. A może jednak, też mają się pakować? ;-)
Blajpios

Postprzez RysioLubicz 2009-07-14, 12:26 pm

Najlepiej kochajmy się wszyscy i wymieniajmy szalikami na prawo i lewo
RysioLubicz

Postprzez barthez 2009-07-14, 12:36 pm

Blajpios napisał(a):
barthez napisał(a):Rany Boskie!!! Trochę mnie nie było na tym forum, ale chyba już wiem dlaczego!

To chyba Twój najkrótszy wpis jaki widziałem w ostatnich latach :-)

Nie rozróżniasz deliktanej różnicy. Kluby krajowe - lokalni rywale to co innego niż zagraniczne.
West Ham może być oczywiście, no chyba że nagle fani z Upton Park zapałają miłością do Ruchu(vide Atletco Madrid), GKS-u(Banik Ostrawa) Wisły czy innej Arki.
Ty tez jesteś miłośnikiem któregoś śląskiego czy też krakowskiego zespołu? Ostatnio Wisła jest na topie.
Prawdziwi Zagłębiacy kibicują Zagłębiowskim klubom.
barthez

Postprzez Blajpios 2009-07-14, 1:09 pm

barthez napisał(a):
Blajpios napisał(a):

To chyba Twój najkrótszy wpis jaki widziałem w ostatnich latach :-)

Nie rozróżniasz deliktanej różnicy. Kluby krajowe - lokalni rywale to co innego niż zagraniczne.
West Ham może być oczywiście, no chyba że nagle fani z Upton Park zapałają miłością do Ruchu(vide Atletco Madrid), GKS-u(Banik Ostrawa) Wisły czy innej Arki.
Ty tez jesteś miłośnikiem któregoś śląskiego czy też krakowskiego zespołu? Ostatnio Wisła jest na topie.
Prawdziwi Zagłębiacy kibicują Zagłębiowskim klubom.

A może rozróżniam delikatną różnicę, nawet więcej, delikatne różnice, tylko nie wszyscy je rozróżniają, np. ograniczają się do jednej tylko?
No, bo weźmy tak. Jak będzie Górnik grać z WestHamem, to mam prawo kibicować przeciw Górnikowi ale za Górnikiem albo przeciw WestHamowi nie? To są wszystko - pewne perspektywy, pewne umowne nastawienia. Dla Kolegi - nie do pomyślenia, jak widać, że jednak można dwom klubom kibicować polskim - no i co z tego? Funkcjonuje ten kod w określonej grupie. Innych Kolega zabije, co uważają np. że mieszkając do końca podstawówki w Gdyni, mogli się z Bałtykiem albo Arką zżyć - a potem przejechawszy na południe, skończywszy studia w Sosnowcu, znalazłszy żonę Zagłębiankę - nie porzucili Arki czy Bałtyku ale Zagłębiu szczerze kibicują? Życie jest ciekawsze, Kolego, niż schematy fanatyków. Chodi o to, by się w ciasnotach, rasizmach itp nie pozamykać, nie pokłócić. Chodzi właśnie o to, by się połapali kibice np. Zagłębia, że warto stworzyć płaszczyznę, zorganizować np. Stowarzyszenie, które rozumie, że kibicami są i "ultrasi" i "pikniki", jeżeli jakoś przywiązani do klubu - są kibicami i ci, co "na zabój tylko za jednym" i ci, co potrafią kibicować np. Wiśle przeciw WestHamowi itp. Co innego - wewnątrz poszczególnych grup, do których przynależą - to się trzymają ich kodeksu. Ale nie znajdziecie 20 tys. ultrasów w Sosnowcu. Próby zaś zawłaszczenia przez Was tytułu kibic, szarogęszenie się i narzucanie standardu, ocenianie rasistowskie "że tylko podobnie zaślepiony" może się nazywać kibicem: są niezbyt uczciwe, delikatnie pisząc. Owszem, można powiedzieć, należy może, że takiego zaangażowania, jak ci - od niewielu innych się da oczekiwać. Niemniej - to nie znaczy, że należy zawłaszczać. Jednym z większych przejawów geniuszu polskiego była Unia Lubelska, wyprzedzająca o stulecia Unię Europejską i to tak, że powinna być co rusz podawana jako ten protoplasta, tylko Polacy nie umieją swego wykorzystywać a Tuski się np. wstydzą polityki historycznej, choć to wkład w kulturę Europy był niebagatalny, podobnie jak parlamentaryzm polski. Konstytucja zaś 3 Maja - tak samo jako wzór konstytucjonalizmu europejskiego powinna funkcjonować. Tyle, że nie zrobiliby tego, gdyby ciasne i sztywne spojrzenia mieli, nie zbudowaliby Rzeczpospolitej od morza do morza, gdyby robili groźne miny i warczęli, że jak jest ktoś reprezentantem jednej wioski, to wara mu do wszystkich wiosek obok i im do niego wara.
Blajpios

Postprzez Darian 2009-07-14, 11:35 pm

Spokojnie barthez to tylko FC Wisły się uaktywniło na forum Zagłebia. ;-)

Prawdziwi Zagłębiacy wiedzą do kogo czuć sympatię a do kogo antypatię. A wpisy łosiów i innych świeżo zarejestrowanych stworków nie należy traktować jako wpisy szanujących sie kibiców Zagłębia.

Blajpios - z zawłaszczaniem to trochę przesadziłeś. Każdy oczywiście ma prawo do swoich sympatii i antypatii ale warto zaznaczyć jedną rzecz NIE KAŻDY FAN PIŁKI NOŻNEJ NA ZAGŁĘBIU WINIEN BYĆ NAZYWANY KIBICEM ZAGŁĘBIA SOSNOWIEC :!:
Jest to bardzo ważne dlatego że prawdziwych kibiców Zagłębia nie ma tak dużo jaky sie co poniektórym wydawało. I nie chodzi już o samą frekwencje na Ludowym czy też na Zimowym co poniektórzy zapominają że tam też jest Zagłebie. Chodzi o świadomość tego co znaczy być Zagłębiakiem i "z czym to się je" a to nie każdemu jest dane.
Podam dla przykładu taką sytuacje kiedy to nasz spiker obwieszcza na Ludowym że gramy z Ruchem Chorzów derby :kiepsko:
No i jak to nazwać? Bo raczej to nie jest świadomość zagłębiowska i poczucie pewnej odrębności od Śląska.
Darian

Postprzez barthez 2009-07-15, 1:04 pm

Pozwolisz drogi Blajpios że nie będą cytował twojego wpisu, bo dużo tego naskrobałeś tylko odpowiem wprost. Pominę wtręty historyczne Twojego wpisu a skupię się na jednym przykładzie. Podajesz przykład kto niby przeprowadza się z Gdyni i jednocześnie kibicuje Arce i Zagłębiu.

Założymy że żonaty inżynier z Sosnowca wyjeżdża do Gdańska na 2 letni kontrakt. W między czasie poznaje ładną i atrakcyjną Pomorzankę. Twierdzi że obie kocha. Normalne to czy nie? Jak uważasz?
Czy jeśli przeprowadzę się do Turcji to mam zaraz przejść na islam pozostając w domowym zaciszu katolikiem? Jakoś to pokrętnie rozumujesz. Jeden klub się nosi w sercu. Dla prawdziwego Zagłębiaka zawsze będzie to Zagłębie. Można w jakiś stopniu lubić pewne kluby, ale nie kibicować im, bez przesady. Nawet w tym trzeba znać umiar bo czym innym sympatia do Śląska Wrocław(odwzajemniana zresztą) a czym innym "sympatia" do śląskiego Ruchu. To nie to samo. Ktoś kto twierdzi że jednocześnie kibicuje i Zagłębiu i Ruchowi powinien czym prędzej udać się do psychiatry.
Mam nadzieję że nie będziemy musieli ciągnąć tego tematu więcej.
barthez

Postprzez panicz1906 2009-07-16, 11:17 am

MSK ZILINA
GÓRALŻYWIEC
panicz1906

Poprzednia stronaNastępna strona

Powrót do Kibice