Wieści dotyczące naszych bylych pilkarzy i trenerów

Dyskusje o wszystkim co dotyczy piłkarskiego Zagłębia Sosnowiec
http://zaglebie.sosnowiec.pl

Moderatorzy: flex, turku, Landryn, Smazu, krzysiu, LucasUSA, swiezy52

Re: Wieści dotyczące naszych bylych pilkarzy i trenerów

Postprzez emdżej 2009-05-30, 1:52 pm

Trener Orzeszek miał specyficzne hobby - mianowicie ściągał do drużyny samych młodych piłkarzy z Zabrza i to oni grali zamiast wychowanków naszych w drużynie Młodej Ekstraklasy.
emdżej

Postprzez Tadeusz Wisniewski 2009-05-30, 7:18 pm

Drogi Emdzeju - ogladalem dzisiaj mecze w C+ noi oczywiscie mecz Wisla - Slask z Krakowa
i pewnym momencie bylo mi smutno ja popatrzylem w momencie dekoracji na ludzi w Wisle
i Krakowie to byli tak Prezydent miasta Krakowa, Wlasciciel Wisly, Rysiu Czerwiec, wspomniany
Tomek Kulawik i moze jeszcze inni byli ktorych nie widzialem.
Zrobilo mi sie smutno - a zapytałem sie sam siebie a dlaczego nie w Sosnowcu - pozostawiam
te kwestie bez odpowiedzi.
Moze wlasnie teraz kiedy ta współpraca z Wisła bedzie blizsza moze nasze Zagłebie a konkretniej ludzie w Zagłebiu zdobędą wiecej doswiadczenia a nasz Klub wróci tam gdzie jest jego miejsce.
Zycze tego oczywiscie sobie i nam wszystkim,
Pozdrawiam tadeusz
Tadeusz Wisniewski

Postprzez mariusz76 2009-05-31, 8:55 am

Najpierw trzeba by było pozamykać złodziei z MOSIRu i UM a na końcu z zarządu KLUBU.
To może wtedy..........
mariusz76
Żółta kartka

Postprzez August 2009-06-03, 10:01 pm

Patrzcie gdziez to się odnalazło niedoszłe odkrycie piłki sosnowieckiej:
http://www.mfkkarvina.cz/hrac.asp?id=Tchami Ngangoue-Herve-29&sezona=2009&kategorie=MUZ

2 liga czeska !. Matoły napisali ze grał w Lubinie a nie u nas. Napisałem prośbę o sprostowanie. Ciekawe czy zareagują.
Ostatnio edytowano 2009-06-03, 10:13 pm przez August, łącznie edytowano 1 raz
Divina favente clementia Romanorum imperator semper Augustus
August

Postprzez Smazu 2009-06-03, 10:04 pm

Wiele to on u nas nie pograł... Szkoda zachodu ;-)
LEGIA - BIELSKO - ZAGŁĘBIE
Smazu
Moderator

Postprzez August 2009-06-03, 10:22 pm

Jorge Campos z Ujejsca
Wojciech Todur2009-06-03, ostatnia aktualizacja 2009-06-03 23:16

Takie piłkarskie metamorfozy zdarzają się niezwykle rzadko! Adam Iwiński z Sosnowca to bramkarz. Adam Iwiński z Ujejsca to już napastnik. - Dopiero teraz czuję się naprawdę szczęśliwy. Wolę grać w ataku w niższej lidze, niż bronić w wyższej klasie rozgrywkowej - podkreśla wszechstronny piłkarz.

29-latek rodem z Zawiercia zapatrzył się na ekscentrycznych bramkarzy - szczególnie z Ameryki Południowej - którzy słynęli ze strzelania bramek. Kto nie pamięta Jose Luisa Chilaverta? Paragwajczyk świetnie wykonywał rzuty karne i wolne - w ciągu całej kariery strzelił 62 bramki, w tym sześć w reprezentacji. Zachwyt kibiców rozpalał też Kolumbijczyk Rene Higuita, który strzelił w ciągu całej kariery 44 bramki. W Europie ze skuteczności słynął Niemiec Hans Jorg Butt, który zdobył w meczach Bundesligi 26 goli. Wszyscy oni jednak byli bramkarzami, którzy w przypływie szaleństwa - Higuita miał nawet przydomek "El loco", czyli "Wariat" - zapuszczali się pod bramkę rywala. Iwiński jest bardziej wszechstronny - albo staje między słupkami, albo biegnie do ataku.

W Zagłębiu cenili go za łapanie piłek. To w Sosnowcu cieszył się z awansu do drugiej (dziś powiedzielibyśmy pierwszej) ligi. W A-klasowym Pionierze Ujejsce (klub z dzielnicy Dąbrowy Górniczej) jest już jednak postrachem bramkarzy. - Decyzja zapadła cztery lata temu. Grałem wtedy w Hetmanie Zamość i doznałem poważnej kontuzji barku. Jeden z dziennikarzy zapytał mnie - "co dalej?". Odpowiedziałem, że skoro nie mogę bronić, to zacznę strzelać bramki. Dopiero teraz czuję się naprawdę szczęśliwy. Wolę grać w ataku w niższej lidze, niż bronić w wyższej klasie rozgrywkowej - opowiada Iwiński, który zdradza, że między słupkami stanął przypadkiem. - To było jeszcze w trampkarzach Zagłębia. Na treningu zabrakło bramkarza i trener Marian Masłoń wskazał na mnie. Gdy po kilku tygodniach łapania piłki trafiłem do reprezentacji Śląska, pomyślałem, że może jednak trener ma rację. Chyba nie miał, do dziś żałuję tamtej decyzji - dodaje uniwersalny piłkarz, który tylko w tym sezonie grał na... bramce, obronie, lewej pomocy, środku rozegrania i w ataku!

W światowym futbolu podobne przypadki są niezwykle rzadkie. Najbardziej znanym bramkarzem/napastnikiem był Jorge Campos. Piłkarz z Acapulco w reprezentacji Meksyku grał na bramce, ale już w klubie (m.in. w UNAM Pumas) zdarzało mu się zostawić bramkarskie rękawice w szatni i biec do ataku.

Trener Jerzy Dworczyk, który szkolił Iwińskiego w Zagłębiu, podkreśla, że o podobnej metamorfozie na polskich boiskach jeszcze nie słyszał. - Gdy napastnik staje się obrońcą czy odwrotnie, to już nikogo to nie zaskakuje. Ale bramkarz w ataku... ooo to już wielkie dziwo! - uśmiecha się. - Bramkarze, którzy lubią sobie postrzelać, są zazwyczaj niewysocy [Iwiński ma 183 centymetry wzrostu - przyp.red.], a przez to i sprawni. Pamiętam też, że Adam miał zawsze mocny i celny strzał. To mu na pewno pomaga - dodaje.

W tym sezonie Iwiński strzelił dla Pioniera sześć bramek. Lepszy od niego jest Marek Adamczyk, też były piłkarz Zagłębia, który trafił do bramki rywala 13 razy. - Najlepiej byłoby, gdyby Adam się sklonował, bo jest nie do zastąpienia zarówno na bramce jak i w ataku - żartuje Adamczyk. - Szkoda, że od początku nie był szkolony jako napastnik, bo może jego kariera potoczyłaby się inaczej. Jest sprawny, dynamiczny. Same mięśnie, to taka żyła, która nigdy nie odpuszcza. Do tego jest szybki i dobrze gra nogami - chwali kolegę Adamczyk.

Dworczyk dostrzega jeszcze jedną dobrą stronę takiej metamorfozy. - Jest też bramkarzem, więc najlepiej wie, jak przechytrzyć gościa, który stoi między słupkami. Bramkarze mają swoje sztuczki, których niektórzy napastnicy nie potrafią rozszyfrować latami. Iwiński nie ma tego problemu - mówi trener. - To prawda. Powtarzam kolegom, że gdy są w sytuacji sam na sam, to nie powinni uderzać piłki na siłę, tylko lekko trącić ją obok bramkarza. Takie strzały są najgorsze - uśmiecha się zawodnik z Ujejsca.
http://miasta.gazeta.pl/katowice/1,3502 ... ejsca.html
August

Postprzez turku 2009-06-04, 12:58 pm

33-letni Boris Pesković, który występował m.in. w Widzewie Łódź, Pogoni Szczecin i Górniku Zabrze, a ostatnio w portugalskim zespole Academica de Coimbra, zagra w czwartym zespole rumuńskiej ekstraklasy - poinformował CFR Cluj na swojej stronie internetowej.
Po udanym sezonie w Portugalii (zespół Peskovicia zajął 7. miejsce w Liga Sagres), po bramkarza znanego z głównie z polskich boisk, postanowili sięgnąć Rumuni. Bramkarz przeszedł do Cluj na zasadzie wolnego transferu i podpisał 3-letni kontrakt.

http://sport.onet.pl/74331,1248675,1983 ... omosc.html

Ten człowiek to zmienia kluby jak rękawiczki. Podpisał 3-letni kontrakt ale pewnie tak długo w tym Cluj nie wytrzyma.
turku

Postprzez August 2009-06-04, 4:18 pm

August napisał(a):Patrzcie gdziez to się odnalazło niedoszłe odkrycie piłki sosnowieckiej:
http://www.mfkkarvina.cz/hrac.asp?id=Tchami Ngangoue-Herve-29&sezona=2009&kategorie=MUZ

2 liga czeska !. Matoły napisali ze grał w Lubinie a nie u nas. Napisałem prośbę o sprostowanie. Ciekawe czy zareagują.

No i poprawili jak należy
August

Postprzez spitfire 2009-06-04, 4:22 pm

August napisał(a):
August napisał(a):Patrzcie gdziez to się odnalazło niedoszłe odkrycie piłki sosnowieckiej:

No i poprawili jak należy

Nie wszędzie.
spitfire

Postprzez August 2009-06-04, 4:45 pm

Teraz jest tak:

Národnost: Kamerun
V klubu od: 1.1.2009
Přišel z: Hamburger SV
Kariéra: Hertha Berlín (2003 – 2005), Hamburger SV (2005 – 2007), Zaglebie Sosnowiec (2007 – 2008), Hamburger SV (2008 – 2008), MFK OKD Karviná (2009 – ???)

Nigdzie więcej nie widzę.
August

Postprzez Smazu 2009-06-04, 5:41 pm

Skończcie tą dyskusje, co to za różnica? I tak nic u nas nie osiągnął, temat jest o zawodnikach a nie o tym czy poprawili czy nie ;-)
Smazu
Moderator

Postprzez August 2009-06-04, 5:55 pm

Smazu napisał(a):Skończcie tą dyskusje, co to za różnica? I tak nic u nas nie osiągnął, temat jest o zawodnikach a nie o tym czy poprawili czy nie ;-)

Nie chodzi o zawodnika tylko o to że należy reagować tam, gdzie nas mylą z Lubinem. Afrykanie jest byłym zawodnikiem Zagłębia Sosnowiec i tak powinien mieć podawane w życiorycsie. Chyba, że Tobie Samzu to głęboko wisi bo mnie nie.
August

Postprzez spitfire 2009-06-04, 6:01 pm

Chodzi mi o to http://www.mfkkarvina.cz/clanek.asp?id= ... perlou--27

August napisał(a):Nie chodzi o zawodnika tylko o to że należy reagować tam, gdzie nas mylą z Lubinem.

Zgadzam się, trzeba na to reagować, z drugiej strony jak oni to mogli pomylić.
spitfire

Postprzez Smazu 2009-06-04, 6:25 pm

A nie możecie sobie tego wyjaśnić na PW ? ;-)
Smazu
Moderator

Postprzez August 2009-06-05, 8:45 pm

I Małecki też, no no:

PRZEGLĄD PRASY. - Kiedyś ciężko było nade mną zapanować. Lubiłem alkohol, kobiety, dużo czasu spędzałem na dyskotekach - wyznaje w wywiadzie dla "Super Expressu" piłkarz Wisły Kraków Patryk Małecki.

Pomocnik mistrzów Polski przyznaje, że po przeprowadzce z Suwałk do Krakowa w wieku 13 lat, "sodówka" uderzyła mu do głowy. - Mieszkałem w internacie z chłopakami starszymi o kilka lat. Wiadomo ekscesy bywały. Lubiłem wypić, nie wstydzę się o tym mówić - przyznaje Małecki.

Doszło nawet do tego, że piłkarz pobił na jednym z treningów kolegę z drużyny. - Miałem rozmowy wychowawcze z trenerem Skorżą. Wiedział o wszystkich moich wybrykach. Dziękuje mu, że mimo to mi zaufał - mówi Wiślak.

Małecki w trakcie sezonu zastąpił w linii pomocy Wojciecha Łobodzińskiego i w każdym meczu udowadniał, że jest wartościowym zmiennikiem. W rozgrywkach Ekstraklasy zdobył dla "Białej Gwiazdy" pięć bramek.

http://www.sport.pl/pilka/1,65050,66915 ... Wisly.html
August

Poprzednia stronaNastępna strona

Powrót do Piłka nożna