Więcej Kibiców Na stadionie!

Wszelkie tematy dotyczące kibicowania oraz kibiców Zagłębia

Moderatorzy: flex, Smazu, krzysiu, swiezy52

Re: Więcej Kibiców Na stadionie!

Postprzez Przemek26 2009-04-27, 8:17 pm

No juz kiedys był bilbord koło Reala w Sosnowcu o meczu Zagłębie - Legia w OE . I jeśli mnie pamięć nie myli to OE się skończyło a tablica dalej informowała :lol: :lol:
Przemek26

Postprzez django 2009-04-27, 9:16 pm

PawełK napisał(a):
KalF92 napisał(a):No niestety takie mamy realia. Ci którzy powinni się zajmować promocją klubu chyba sami nie wiedzą po co zajmują swoje stanowiska i niedotyczy to tylko Urzędników miejskich ale i klubowych.

Koszt wystawienia billboardu na tydzień (koszt miejsca, wydruku, naklejenia) to kwota co najmniej 600 zł netto za sztukę - tyle mniej więcej kosztowały jak się pojawiały. Żeby akcja na terenie miast Zagłębia Dąbrowskiego miała jakikolwiek sens to musiałoby się ich pojawić co najmniej po 5 w każdym mieście.

20 billboardów x 600 zł = 12 000 zł netto (to jest kwota za jeden mecz) meczy jest w sezonie 17...

Czy uważasz że przy obecnym budżecie klubu ma to sens? Billboardy się u nas nie sprawdziły (ta forma reklamy już przestaje dawać zamierzony cel, gdyż billboardów jest mnóstwo) tak samo jak obniżka cen biletów, która sprawdziła się na Górniku u nas niestety nie i widać to było po frekwencji w Ekstraklasie.

Frekwencja w ekstraklasie, podobnie jak teraz w II lidze to moim zdaniem wypadkowa kilku czynników. Przede wszystkim Zagłębia przez długi czas nie było na piłkarskiej mapie Polski Po prostu wraz z upadkiem klubu zniknęła moda na Zagłębie, która kiedyś pozwalała zapełniać Stadion Ludowy. W regionie cały czas jest potencjał i zapotrzebowanie na piłkę, co pokazał choćby pamiętny mecz ze Śląskiem. Niestety nie ma pomysłu na to jak ten potencjał obudzić. Najprostsza recepta to oczywiście wyniki. Tych brakuje i to jest przede wszystkim wyjaśnienie kiepskiej frekwencji w ekstraklasie.
Wiele można wyjaśnić brakiem kasy, ale nie wszystko. Klubu nie stać na billboardy, gadżety itp? OK. Ale moim zdaniem brak pieniędzy stał się dla zarządu wygodnym usprawiedliwieniem dla własnego nicnierobienia w tym temacie. Dlaczego klub nie ma własnej polityki informacyjnej? Przekaz oparty jest na mniej lub bardziej prawdziwych plotkach, dających w efekcie taki obraz, że Zagłębie to zadłużony klub, z właścicielem-krzykaczem, prezesem-nieudacznikiem, z korupcyjną przeszłością i mglistymi podejrzeniami, że cały czas trwają jakieś przekręty. Na przykład ostatnia sprawa pozyskania sponsora. Można było zrobić konferencję prasową, zaprosić pana Pucharskiego i kogoś z zarządu. Tymczasem o nowym sponsorze dowiedziała się garstka ludzi przed meczem. I dalej nie wiadomo, czy Budecon daje na klub 5 tys, czy może 50 tys? Czy planuje zwiększanie środków przeznaczanych na klub? Itd. itp. Zupełny brak jakiejkolwiek polityki informacyjnej, który tworzy klimat niejasności i podejrzeń wobec klubu. Dochodzi do tego, że sytuację prawno-finansową Zagłębia można poznać tylko z KRSu, a i tak mam wrażenie, że dane są tam mocno niepełne.
Sama sprawa marketingu. Zgadzam się, że brak środków może bardzo ograniczać. Ale ze strony władz klubu mamy tylko deklaracje i brak jakichkolwiek działań, nawet tych, które nie wiążą się ze specjalnymi wydatkami. Choćby promocja klubu w szkołach. Tego nie ma zupełnie. Ostatnio jeden z forumowiczów, który ma jakieś pojęcie o marketingu sportowym pisał, że jego propozycje zostały olane przez zarząd. W podobnym tonie wypowiadał się Robert Tarnowski. Na rundę wiosenną miał być gotowy sektor rodzinny i bilety ulgowe dla rodziców z dziećmi. Są tłumaczenia, że nie ma bo... MOSiR go nie oznaczył. To taki duży koszt poprosić MOSiR o zgodę, kupić farby i pomalować kilka ścian? Zresztą podejrzewam, że sami kibice chętnie by się tego podjęli. Kibice robią trasparenty, bez których mało kto by wiedział, że Zagłębie jeszcze istnieje i gra mecze, a nawet nie mogą się doprosić z klubu materiałów na te transparenty. Dlatego nie ma co mydlić oczu brakiem pieniędzy, skoro nie robi się nawet tego na co pieniądze nie są specjalnie potrzebne.
django

@PawełK

Postprzez Blajpios 2009-04-27, 9:44 pm

Oczywiście, że przytoczone przez Kol. PawełK uwagi są sensowne, do dyskusji itp. Tyle - że w tym wątku tak, jak dotąd "sam od siebie się prezentował" już pojawiają się szersze odniesienia i także moja prowokacja szła w tym kierunku. Nie da się tego tematu całkowicie wyabstrahować od kwestii poczucia tożsamości regionalnej rozumianej także "pozakibicowsko". Wtedy zaś - można też pytać, czy cena zniszczonych reklam rzeczywiście jest tylko porażką. Zresztą - także z punktu widzenia kibicowskiego. To, że będzie zniszczona taka reklama, jest rzeczywiście tylko porażką? Czy też - "koniec końców" nie zostaje jakaś świadomość, że "mimo wszystko, to jednak są podstawy, by mówić o tym klubie w tym regionie, choć niektórym się nie podoba". Nie twierdzę, że to jest rozstrzygające już - niemniej warto, moim zdaniem przemyśleć. Tym bardziej - że w dużej mierze, sytuacja obecna jest skutkiem ciasnoty widzenia u Zagłębiaków, tych "wyraziście zagłębiowskich" - z Czwórmieścia Zagłębiowskiego. Wiem, że to nieraz już pisałem, więc wygląda jak "powtarzanie do znudzenia", tyle że... taka jest chyba ta prawda. To zresztą trochę zrozumiałe, kompleksy małego regionu zepchniętego do narożnika - ale póki nie zrozumie, że przyciśnięty tam przez większego i silniejszego jedyne wyjście ma w ucieczce z narożnika: póty jest okładany aż zdechnie. Na zdrowy rozum, Zagłębie "chroniące zawężającej, choć łatwiejszej tożsamości" wg "sprawdzonego Czwórmieścia" - zacieśniając się, coraz mniejsze wydaje się mieć szanse na przetrwanie. Uświadomienie sobie, że będąc od dawna częścią, regionem wywodzącym się z Małopolski Zachodniej: może być zdolne do uratowania faktycznego bycia regionem a nie wspominkami. Te właśnie "podskórne przebiegi relacji i tożsamości" w sercach ludzi tych terenów, odbijają się potem i w konotacjach sympatii sportowych - jak też mogą być przez te konotacje w odwrotnym procesie wzmacniane. Stąd - pozwolę sobie co do tych argumentacji względem kibicowania w poszczególnych miastach, dopowiedzieć.
PawełK napisał(a):Masz Blajpios rację lecz zwróć uwagę na kilka kwestii...
Zawiercie - opanowane przez Ruch chociaż i tak bardzo ładnie jeżdżą i do nas... :-)

cóż, z "obrzeży" Zagłębia Wielkiego - najmocniej było to miasto, ten rejon, związane z Zagłębiem "świadomym" (konsekwencje wspólnego zaboru rosyjskiego tę łączność naturalnie budowały) - toteż najtrudniej było je opanować innym konotacjom. Niemniej - tym bardziej bolesne jest, że "ciasnota zagłębiowska", powodująca jakieś lekceważenie ze strony "Czwórmieścia" (już nie mówiąc o pogardzie dla dalszych rejonów, kieleckich): powodowała, że rejon zagłębiowski jeszcze 30 lat wyraźnie się identyfikujący zaczął odpływać...
quote="PawełK"]Jaworzno - specyficzne miasto, GieKSa głównie[/quote]
"specyficzne miasto" - "GieKSa głównie". Tu najbardziej widać chyba ciasnotę zagłębiowską. Małopolski rejon, ba - małopolskie Zagłębie, tak jak Czwórmieście Małopolska Zachodnia - przez Śląsk jest "przynęcana", "akceptowana", podczas gdy "Czwórmieściu" "śmierdzi". Katowice zaś są wyraźnie większym centrum, centrum regionu. Jeżeli one więc otwarte a pobratymcy stawiają bariery... Śląsk rozumie, że ma interes Jaworzno zaanektować. Jak widać - skutecznie.
PawełK napisał(a):Olkusz - Wisła, troszkę GieKSy, ładna nasza liczba również

tu trudniej było z oczywistych względów Śląskowi. A jednak... Pamiętam dyskusję na forum Olkusza jakimś przy okazji reformy chyba, w latach ’90tych, gdzie padało "nam teraz chyba tylko Sosnowiec zostaje", w Krakowie trochę prowincja jesteśmy (i nie chodziło tylko o sport). Jeżeli potrafili się z Katowic przebić - to chyba widać, że potencjał był dla Zagłębia silniejszy, niż jest. Choć rzecz jasna trzeba zauważyć, że jest dość duży.
PawełK napisał(a):Siewierz - tu chyba najmniej opanowane miasto kibicowsko, do nas też zaglądają (stąd akcja z biletami dla FC i ich miasto brane pod uwagę)

W kontekście powyższych rozważań - chyba jasne. Przecież jakieś wątpliwości, czy to zauważać jako Zagłębie - to tylko ciasnota "Czwórmieścia", które jak na podwórku mówiło "liczy się tylko miasto, górniczo-hutnicze historie". W Polsce tysiącletniej przeszło - żaden region z historią 150 lat nie bardzo ma szanse zaistnieć jako poważnie traktowany. Podobnie - to już w całym świecie chyba - ograniczony do 4 miast i wąsko postrzegane przemysłu. Historia Siewierza, odniesienia do wiejskości - jak najbardziej naturalnym zagłębiowskim zapleczem są. Choć, jak widać, i tak nie zawsze i nie wszyscy zauważą... Tyle, że - co do akcji promocji tu przywołanej: jak najbardziej jest ona w tych terenach zasadna. Tyle, że - napiszę wyraźnie: nie powinno "uspakajać", że w nich akcja jest, to już gdzie indziej nie potrzebna. No, chyba że nie chce się walczyć o rozwój. Bo w kibicowskich sprawach, sportowych, podobnie jak w regionalnych. Zacieśniony region Zagłębia = nikłe szanse na ogólnopolskie przebicie. Zagłębie mające za bazę Czwórmieście, to choćby dopływu świeżej krwi za dużo mieć nie będzie. Zagłębie Wielkie - to perpsektywa oddechu, przestrzeń do oddychania, by nie pisać "życia", bo Niemcy dla tych kwestii, to potrafili wojny wszczynać - i Zagłębie jako Małopolska Zachodnia rozumiane też chcieli dzielić i ile się da jako Nowy Śląsk (niemiecki rzecz jasna) zrobić.
PawełK napisał(a):ale do czego zmierzam... obawiam się, że taki billboard postałby ze 3 dni maksymalnie, jeżeli kilku szczurów z Ligoty jeździło po Sosnowcu zamalowywać grafy zagłębiowskie to myślę, że na "swoich" terenach nalać farby do worka i rzucić w billboard to nie problem - przykład Wrocławia, gdzie Lubin rozklejał billboardy Zagłębia i w taki właśnie sposób były one niszczone. W dobie internetu oraz tak rozwiniętej komunikacji ludzie o meczach wiedzą (nie trzeba na każdej klatce schodowej plakatu wieszać) lecz nie chodzą bo... "na dziadów chodzić nie będą" - każdy ma prawo oceniać, tylko czy wtedy jest prawdziwym kibicem będącym z drużyną na dobre i na złe, jak niejednokrotnie pewnie śpiewał na Estadio Ludowy? Wynik w Sosnowcu przyciąga publiczność oraz kibice przyjezdni - atrakcyjny kibicowsko mecz (ukłon w stronę ultrasów za propagandę przed meczami, robią na prawdę dobrą robotę). Właśnie te transparenty pojawiające się na mostach, wiaduktach, budynkach, ogrodzeniach są skuteczniejsze aniżeli billboardy. W Lechu Poznań sami kibice zrobili dobry marketing dla klubu, owszem miało to też wsparcie finansowe ze strony klubu. Pozazdrościć tylko tego jak oni potrafili to wszystko sobie zorganizować (30% budżetu klubu poszło na marketing, do tego sztab ludzi - swego czasu 16 osób w samym marketingu). U nas jest biednie a do tego sami kibice między sobą robią czarny PR.

Tak więc - oczywiście, że jest wiele wymiarów do dyskusji. Oczywiście też - że najwięcej owoców przynoszą po prostu ludzkie zaangażowania. Oczywiście, że godne podziwu są działania ludzi zaangażowanych nie w chuligaństwo, tylko w budowanie spektaklu. Niemniej - do tego dochodzi też szerokość spojrzenia. Na przykład - rozumienia marketingu. Na przykład - rozumienia, że nawet można się narazić na "zdzieranie i niszczenie" - ale sprawa "przestrzeni do oddychania" jest sprawą ważną.
Jeszcze jedno na koniec, bo znowu mnie "zmiotą za długość". Do tego rozwoju - włączyć też należy szerokość koncepcji jednoczenia się środowisk, na przykład kibicowskich. Podobny błąd można popełniać, o którym pisałem, że źle, iż w ciasnocie spojrzenia eleminuje się różnorodność. Jeżeli chce się mieć ambicje na "podwórkowe Zagłębie" - to ani horyzontów Zagłębia Wielkiego nie trzeba - ani więcej typów kibicowskich. Wstarczą ultrasi i jeszcze jacyś. Jeżeli jednak chce się marzyć o Zagłębiu za 20 lat, no może nie w Lidze Mistrzów jeszcze, ale chociaż czasem w europejskich pucharach wygrywające jeden dwumecz: to i trzeba rozumieć, że współistnieć mają i ulstrasi i pikniki i środowisko musi być dla oficjeli robiących politykę i dla takich, co przychodzą wtedy tylko, gdy są sukcesy. Nie jest to łatwe, by w takiej masie nie rozpłynął się zapał "najaktywniejszych" - ale bez takiego poszerzania jedności różnych spojrzeń, o rozwoju w Wielkie kibicowsko-sportowe Zagłębie nie ma co marzyć. Podobnie zresztą - jak ma się to z regionem.
Blajpios

Postprzez August 2009-04-28, 8:32 am

django napisał(a):
PawełK napisał(a):
KalF92 napisał(a):No niestety takie mamy realia. Ci którzy powinni się zajmować promocją klubu chyba sami nie wiedzą po co zajmują swoje stanowiska i niedotyczy to tylko Urzędników miejskich ale i klubowych.

Koszt wystawienia billboardu na tydzień (koszt miejsca, wydruku, naklejenia) to kwota co najmniej 600 zł netto za sztukę - tyle mniej więcej kosztowały jak się pojawiały. Żeby akcja na terenie miast Zagłębia Dąbrowskiego miała jakikolwiek sens to musiałoby się ich pojawić co najmniej po 5 w każdym mieście.

20 billboardów x 600 zł = 12 000 zł netto (to jest kwota za jeden mecz) meczy jest w sezonie 17...

Czy uważasz że przy obecnym budżecie klubu ma to sens? Billboardy się u nas nie sprawdziły (ta forma reklamy już przestaje dawać zamierzony cel, gdyż billboardów jest mnóstwo) tak samo jak obniżka cen biletów, która sprawdziła się na Górniku u nas niestety nie i widać to było po frekwencji w Ekstraklasie.

Frekwencja w ekstraklasie, podobnie jak teraz w II lidze to moim zdaniem wypadkowa kilku czynników. Przede wszystkim Zagłębia przez długi czas nie było na piłkarskiej mapie Polski Po prostu wraz z upadkiem klubu zniknęła moda na Zagłębie, która kiedyś pozwalała zapełniać Stadion Ludowy. W regionie cały czas jest potencjał i zapotrzebowanie na piłkę, co pokazał choćby pamiętny mecz ze Śląskiem. Niestety nie ma pomysłu na to jak ten potencjał obudzić. Najprostsza recepta to oczywiście wyniki. Tych brakuje i to jest przede wszystkim wyjaśnienie kiepskiej frekwencji w ekstraklasie.
Wiele można wyjaśnić brakiem kasy, ale nie wszystko. Klubu nie stać na billboardy, gadżety itp? OK. Ale moim zdaniem brak pieniędzy stał się dla zarządu wygodnym usprawiedliwieniem dla własnego nicnierobienia w tym temacie. Dlaczego klub nie ma własnej polityki informacyjnej? Przekaz oparty jest na mniej lub bardziej prawdziwych plotkach, dających w efekcie taki obraz, że Zagłębie to zadłużony klub, z właścicielem-krzykaczem, prezesem-nieudacznikiem, z korupcyjną przeszłością i mglistymi podejrzeniami, że cały czas trwają jakieś przekręty. Na przykład ostatnia sprawa pozyskania sponsora. Można było zrobić konferencję prasową, zaprosić pana Pucharskiego i kogoś z zarządu. Tymczasem o nowym sponsorze dowiedziała się garstka ludzi przed meczem. I dalej nie wiadomo, czy Budecon daje na klub 5 tys, czy może 50 tys? Czy planuje zwiększanie środków przeznaczanych na klub? Itd. itp. Zupełny brak jakiejkolwiek polityki informacyjnej, który tworzy klimat niejasności i podejrzeń wobec klubu. Dochodzi do tego, że sytuację prawno-finansową Zagłębia można poznać tylko z KRSu, a i tak mam wrażenie, że dane są tam mocno niepełne.
Sama sprawa marketingu. Zgadzam się, że brak środków może bardzo ograniczać. Ale ze strony władz klubu mamy tylko deklaracje i brak jakichkolwiek działań, nawet tych, które nie wiążą się ze specjalnymi wydatkami. Choćby promocja klubu w szkołach. Tego nie ma zupełnie. Ostatnio jeden z forumowiczów, który ma jakieś pojęcie o marketingu sportowym pisał, że jego propozycje zostały olane przez zarząd. W podobnym tonie wypowiadał się Robert Tarnowski. Na rundę wiosenną miał być gotowy sektor rodzinny i bilety ulgowe dla rodziców z dziećmi. Są tłumaczenia, że nie ma bo... MOSiR go nie oznaczył. To taki duży koszt poprosić MOSiR o zgodę, kupić farby i pomalować kilka ścian? Zresztą podejrzewam, że sami kibice chętnie by się tego podjęli. Kibice robią trasparenty, bez których mało kto by wiedział, że Zagłębie jeszcze istnieje i gra mecze, a nawet nie mogą się doprosić z klubu materiałów na te transparenty. Dlatego nie ma co mydlić oczu brakiem pieniędzy, skoro nie robi się nawet tego na co pieniądze nie są specjalnie potrzebne.

Świetny tekst Django. Kwitesencja tego, co myśę nie tylko ja ale i moi koledzy, znajomi. Ja osobiście nie mogę się nadziwić (w sensie negatywnym) brakowi jakichkolwiek chęci do działań marketingowych, promujących klub. Pretensje te kieruję do Zarządu,a własciwie Prezesa Hytrego, który zgodnie z wszelkimi przepisami przede wszystkim odpowiada bezpośrednio za spółkę. Nie jestem fachowcem w tej dzieidzinie, ale widzę, czytam i obesrwuje to co się dzieje w innych klubach. I wydaje mi się, że często większą rolę odgrywa pomysł i chęć działania aniżeli mamona. Przykład ? Spotkania kibiców z piłkarzami. MYślę, że niejeden własciciel knajpy zgodziłby się oddać za darmo pomieszczenie na spotkanie np. z Myśliwym, gdzie przy piwku (szansa na większy utarg ???) kibice mieli by okazję osobiście pogadać o tym i owym. W takich spotakniach mogliby wziąć udział dawni piłkarze Zagłębia (myślę, że chętnie też wzięliby udział) aby poopowiadać jak to pięknie dawniej było. Inna sprawa ptróba wejścia we współpracę z jakimś browarem, rozlewnią wód, fabryką lizaków czy - za przeproszeniem -kondomów (przykładowo). I próbować namówić na wypuszczenie na nasz teren jakiejś próbnej partii towaru z oznaczeniami klubowymi. Czy Pan Prezes bądź osoba przez niego upoważniona próbowała takich rozmów ? Jeszcze inna sprawa to kwestia pamiątek i gadżetów klubowych. Według mnie na dzień dzisiejszy pratkycznie nie istnieje. A łatwiej byłoby mi chyba kupić coś od Ruchu Chorzów . Dlaczego ? Bo jeden jedyny sklepik jest otwarty w tygodniu tylko do 17. W miejscu , które nie jest mi po drodze. A zostaje tylko sobota do południsa, kiedy też nierzadko mam inne rzeczy do roboty. Zqznaczam, ze sklep on-line mnie niie intersuj dlatego, że jeśli chciałbym kupić np. koszulkę dla siebie czy dzieci wolałbym ją najpierw osobiście obejrzeć i przymierzyć. A mógłbym to bez przeszkód zrobić przy okazji np. zakupów w jakimś hipermarkecie. Ktoś powie trzeba wynająć. ALe czy ktoś pytał o możliwość wynajmu w zamian za reklamę np. na stadionie ? I nie wierzę, że własciciel znaku Zagłębia nie byłby zainteresowany rozszerzeniem działalności. Wreszcie, czy ktoś pomyślał o nawiązaniu w tym zakresie współpracy np. z MKS-em Dąbrowa G.? Sklepy ze współnymi gadżetami, możliwościa zakupu współnych biletów etc.... MKS to młody klub budujący dopiero swoją markę. "Podpięcie" się pod tradycje Zagłębia byłoby dla nich też korzystne. Chciałbym tylko dodać, że sklepów Ruchu jest ileśtam. Może ja jestem głupi i naiwny i się nie znam, niemniej jednak trudno mi nie mieć przeświadczenia, że to o czym piszę nie wymaga iluś tam nie wiadomo jakich środków. Zamiast tego, jestem przekonany, trwa raczej oczekiwanie na rzyjście bądź powrót "dobrych wujków" (czytaj Włochów), ktorzy będą dawać kupę kasy, którą Pawełek za przyzowleniem Krzysia będzie się mógł pobawić. Tyle, że to nie fifa manager.
Divina favente clementia Romanorum imperator semper Augustus
August

Postprzez KalF92 2009-04-28, 4:20 pm

August 101% poparcia.
Możliwości są ale trzeba chcieć i próbować a z tym jest kiepsko, niestety !
KalF92

Postprzez mario1 2009-04-28, 5:12 pm

KalF92 napisał(a):August 101% poparcia.

Ja powiedzialbym ze tragicznie a za brak checi nasz zarzad powinien odpowiedziec ale do tego trzeba kogos kto bedzie potrafil wywrzec presje a pojedynczo nie jest zaden z nas w stanie. Zrozumialo to kilka klubow i maja zarejestrowane w sadzie kluby kibica a u nas ciagle tylko gadka szmatka.Bedziemy mogli cokolwiek jak sie zorganizujemy bo teraz to kapa, mamy pretensje do zarzadu a sami nie jestesmy lepsi.
mario1

Postprzez django 2009-04-28, 9:42 pm

mario1 napisał(a):

Ja powiedzialbym ze tragicznie a za brak checi nasz zarzad powinien odpowiedziec ale do tego trzeba kogos kto bedzie potrafil wywrzec presje a pojedynczo nie jest zaden z nas w stanie. Zrozumialo to kilka klubow i maja zarejestrowane w sadzie kluby kibica a u nas ciagle tylko gadka szmatka.Bedziemy mogli cokolwiek jak sie zorganizujemy bo teraz to kapa, mamy pretensje do zarzadu a sami nie jestesmy lepsi.

Hehe, no tak:

- Z kibicami nie współpracujemy, bo się nie potrafią zorganizować.
- Z ekstraklasy spadliśmy, bo PZPN nałożył degradację i piłkarzy to załamało.
- Odwołania od degradacji nie złożyliśmy przez adwokata, bo nas nie poinformował, że możemy.
- Do I ligi nie awansujemy przez trenerów. Ale będziemy ich dalej wymieniać, może wreszcie uda nam się trafić jakiegoś dobrego.
- Marketingu nie mamy, bo nie mamy pieniędzy.
- Pieniędzy nie mamy przez "smyków i bandytów" z UM, bo nie chcą nam pomóc w znalezieniu sponsora.

Sami widzicie, że nikt nas nie lubi i wszyscy są przeciwko nam. Niech nas ktoś przytuli...
django

Postprzez PawełK 2009-04-28, 9:53 pm

django napisał(a):
mario1 napisał(a):

Hehe, no tak:

- Z ekstraklasy spadliśmy, bo PZPN nałożył degradację i piłkarzy to załamało.
- Odwołania od degradacji nie złożyliśmy przez adwokata, bo nas nie poinformował, że możemy.
- Do I ligi nie awansujemy przez trenerów. Ale będziemy ich dalej wymieniać, może wreszcie uda nam się trafić jakiegoś dobrego.
- Marketingu nie mamy, bo nie mamy pieniędzy.
- Pieniędzy nie mamy przez "smyków i bandytów" z UM, bo nie chcą nam pomóc w znalezieniu sponsora.

Sami widzicie, że nikt nas nie lubi i wszyscy są przeciwko nam. Niech nas ktoś przytuli...

Co jak co ale akurat ze stowarzyszeniem to kolega wyżej ma rację. Nawet mniejsze kluby, niż nasze Zagłębie, je ma i zupełnie inaczej wygląda współpraca między stowarzyszeniem kibiców i klubem, niż to jest teraz. Przykładem jest chociażby "złotówka z biletu", która mogłaby wspierać takie stowarzyszenie...
PawełK
pyszałek

Postprzez August 2009-04-28, 10:15 pm

Ja z kolei pozwole sobie przypomnieć, że Zagłębie jest Spółką Akcyjną i jako takowa podlega Kodeksowi Spółek Handlowych, gdzie zgodnie z art. 368 par. 1 Zarząd prowadzi sprawy spółki i reprezentuje spółkę
August

Postprzez django 2009-04-28, 10:16 pm

PawełK napisał(a):Co jak co ale akurat ze stowarzyszeniem to kolega wyżej ma rację. Nawet mniejsze kluby, niż nasze Zagłębie, je ma i zupełnie inaczej wygląda współpraca między stowarzyszeniem kibiców i klubem, niż to jest teraz. Przykładem jest chociażby "złotówka z biletu", która mogłaby wspierać takie stowarzyszenie...

I po zarejestrowaniu stowarzyszenia, Szatan który teraz nawet prześcieradła z domu na transparent nie przyniesie, zacznie nagle dofinansowywać ultrasów?? To jest kolejny przejaw tego o czym pisałem wyżej. Moim zdaniem to, że żaden z kibiców w Sosnowcu nie chce wziąć na siebie odpowiedzialności związanej z rejestracją stowarzyszenia, jest zwyczajnym pretekstem dla zarządu, żeby się nie angażować.
django

Postprzez mario1 2009-04-29, 12:03 am

django napisał(a):
PawełK napisał(a):Co jak co ale akurat ze stowarzyszeniem to kolega wyżej ma rację. Nawet mniejsze kluby, niż nasze Zagłębie, je ma i zupełnie inaczej wygląda współpraca między stowarzyszeniem kibiców i klubem, niż to jest teraz. Przykładem jest chociażby "złotówka z biletu", która mogłaby wspierać takie stowarzyszenie...

I po zarejestrowaniu stowarzyszenia, Szatan który teraz nawet prześcieradła z domu na transparent nie przyniesie, zacznie nagle dofinansowywać ultrasów?? To jest kolejny przejaw tego o czym pisałem wyżej. Moim zdaniem to, że żaden z kibiców w Sosnowcu nie chce wziąć na siebie odpowiedzialności związanej z rejestracją stowarzyszenia, jest zwyczajnym pretekstem dla zarządu, żeby się nie angażować.

Szatan nic nie musi dawac sa inne sposoby na finansowanie (np slynny1% oczywiscie skladka czlonkowska a i sponsora kibice pewnie by szybciej znalezli niz nasz zarzad)oczywiscie w 2 czesci masz racje ale to sie powinno zmienic ten pretekst trzeba im zabrac tylko trzeba odwaznego i z checiami, wolnym czasem i wieloma innymi przymiotami

Hehe, no tak:

tak napisales ale jestes w bledzie nie wspolpracuja bo nie ma z kim, z pojedynczymi osobami lub reprezentatami 20-30 osobowych grupek nikt nie bedzie rozmawial niestety z tymi ludzmi mozna rozmawiac i nalezy z pozycji sily a ta daje nam tylko liczba
Przychodzi kibic do zarzadu-
kto pan jest ?
Kibic Zaglebia
a kogo pan reprezentuje?
mnie i 12 kumpli
Przepraszamy ale nie ma nikogo z zarzadu

wersja 2
kto pan jest ?
Kibic Zaglebia
a kogo pan reprezentuje?
stowarzyszenie kibicow waszego klubu
a powiecie to jak stanie w drzwiach 1000 osob
po namysle zarzad przyjmie pana i wyslucha co macie do powiedzenia

ogulnie ta dyskusje mozna by przeniesc do pilka nozna bo wiecej by bylo opinii i lepsza dyskusja(topije do modow)
tylko z moimi postami bo nie bede pisal 2 raz ja nie Blajpios :) :)
mario1

Postprzez mario1 2009-04-29, 12:35 am

August napisał(a):Ja z kolei pozwole sobie przypomnieć, że Zagłębie jest Spółką Akcyjną i jako takowa podlega Kodeksowi Spółek Handlowych, gdzie zgodnie z art. 368 par. 1 Zarząd prowadzi sprawy spółki i reprezentuje spółkę

ale nie ----------prowadzi sprawy spółki z pelnym zaangazowaniem i ku lepszej przyszlosci oraz reprezentuje spolke godnie i w zgodzie z oczekiwaniami akcjonariuszy (którymi w pewnym szerokim sensie jestesmy)
mario1

Postprzez August 2009-04-29, 12:15 pm

Co jak co ale akurat ze stowarzyszeniem to kolega wyżej ma rację. Nawet mniejsze kluby, niż nasze Zagłębie, je ma i zupełnie inaczej wygląda współpraca między stowarzyszeniem kibiców i klubem, niż to jest teraz. Przykładem jest chociażby "złotówka z biletu", która mogłaby wspierać takie stowarzyszenie...[/quote]

Nie chciałbym być złośliwy wobec kolegi pawła bo widzę, cenię i szanuję za to co robi. Niemniej jednak na argument iż mniejsze kluby niz Nasze Zagłębie mają stowarzyszenia kibiców nasuwa mi się myśl, że mniejsze kluby mają rownież swoje oficjalne strony internetowe z najwazniejszymi informacjami oraz najnowszymi newsami a Nasz klub tak naprawdę nigdy takowej się nie dorobił. A to chyba nie jest w dzisiejszych czasach takie trudne.
August

Postprzez django 2009-04-29, 2:10 pm

mario1 napisał(a):
django napisał(a):

Szatan nic nie musi dawac sa inne sposoby na finansowanie (np slynny1% oczywiscie skladka czlonkowska a i sponsora kibice pewnie by szybciej znalezli niz nasz zarzad)oczywiscie w 2 czesci masz racje ale to sie powinno zmienic ten pretekst trzeba im zabrac tylko trzeba odwaznego i z checiami, wolnym czasem i wieloma innymi przymiotami

Hehe, no tak:

tak napisales ale jestes w bledzie nie wspolpracuja bo nie ma z kim, z pojedynczymi osobami lub reprezentatami 20-30 osobowych grupek nikt nie bedzie rozmawial niestety z tymi ludzmi mozna rozmawiac i nalezy z pozycji sily a ta daje nam tylko liczba
kto pan jest ?
Kibic Zaglebia
a kogo pan reprezentuje?
mnie i 12 kumpli

wersja 2
kto pan jest ?
Kibic Zaglebia
a kogo pan reprezentuje?
stowarzyszenie kibicow waszego klubu
a powiecie to jak stanie w drzwiach 1000 osob
po namysle zarzad przyjmie pana i wyslucha co macie do powiedzenia

ogulnie ta dyskusje mozna by przeniesc do pilka nozna bo wiecej by bylo opinii i lepsza dyskusja(topije do modow)
tylko z moimi postami bo nie bede pisal 2 raz ja nie Blajpios :) :)

Dragon na stadionie i darmowe wejścia dla wybranych fan-clubów to dowody na to, że kibice mimo iż podzieleni, są w stanie wywierać skuteczną presję na zarząd. Twoje przykłady są więc nie do końca trafione. Rejestracja stowarzyszenia ma sens, tylko musi być realna chęć współpracy po obu stronach. Stowarzyszenie rejestruje się min. po to, by w zgodny z prawem sposób klub mógł dofinansowywać działalność kibicowską i żeby była kontrola nad przeznaczeniem tych środków.Tylko co z tego, skoro jak pisałem wcześniej nic nie wskazuje na to, by zarząd chciał później pomagać finansowo.
django

Postprzez PawełK 2009-04-29, 3:21 pm

Ja dalej będę tkwić przy swoim. Stowarzyszenie bardzo by się przydało, chociażby dlatego aby więcej pomysłów pojawiających się na forum, w rozmowach i głowach innych osób można było przekładać na rzeczywistość. W klubie poza zarządem i piłkarzami wraz ze sztabem szkoleniowo-medycznym są dwie osoby do organizacji meczy, prowadzenia sekretariatu itp. rzeczy a uwierzcie mi tego mało nie jest. Na początku w Lechu właśnie Stowarzyszenie kibiców przy wsparciu zarządu oraz środków finansowych doprowadziło Lecha na szczyt organizacyjno-marketingowy. A myślę, że ceny biletów na poziomie 9 i 13 zł (przykładowo) nie uszczupliłyby budżetu domowego kibiców w szczególności jak wiedzieliby, że złotówka z biletu właśnie idzie na wsparcie kibiców a przy tym działalności promocyjnych klubu...
PawełK
pyszałek

Poprzednia stronaNastępna strona

Powrót do Kibice

Kto przeglÄ…da forum

Użytkownicy przeglądający ten dział: Brak zidentyfikowanych użytkowników