Wieści dotyczące naszych bylych pilkarzy i trenerów

Dyskusje o wszystkim co dotyczy piłkarskiego Zagłębia Sosnowiec
http://zaglebie.sosnowiec.pl

Moderatorzy: flex, turku, Landryn, Smazu, krzysiu, LucasUSA, swiezy52

Re: Wieści dotyczące naszych bylych pilkarzy!

Postprzez emdżej 2009-01-22, 1:04 pm

OLiver napisał(a):Tak troche na wesolo.Dzis w Esce Rock w programie Poranny WF Wojewodzki i Figurski wysmiewali sie z Patryka Małeckiego i jego nowego tatuazu na ramieniu z wizerunkiem Papieza Benedykta,:))

Wyśmiewanie się z takich rzeczy w mediach raczej wesołe nie jest tylko świadczy o poziomie audycji.
P.S. Benedykta?
emdżej

Postprzez turku 2009-01-22, 1:32 pm

Jana Pawła. nie wiem kto wymyslił Benedykta :) Ale i tak jak już chce mieć blisko papieża to sobie mógł kupić wisiorek a nie robić tatuaże. Ciekawe czy podczas meczu zamiast mówić "ku..a czemu nie podałeś" będzie mówił " kolego mój najdroższy czemuż w imie miłości Bożej nie podałes mi piłki"

:)
turku

Postprzez Raul75 2009-01-22, 7:57 pm

Koniecznie zmienić klimat
Rozmowa z Pawłem Cygnarem, nowym zawodnikiem trzecioligowej Resovii.

- Dlaczego Resovia?

- Dlatego, że złożyła ciekawą propozycję, że wiele dobrego słyszałem o trenerze Tomaszu Tułaczu, że sam chciałem zmienić klimat i wyjechać na pół roku z Sosnowca. W podjęciu decyzji pomógł mi Jarosław Piątkowski, z którym wspólnie występowałem w ekstraklasowym Zagłębiu.

- Nie było innych propozycji? Pytam, bo jednak przechodzi Pan do niższej ligi.

- Propozycje były, także z klubów pierwszoligowych. Wybrałem Resovię, ponieważ zależało mi na tym, by grać w drużynie walczącej o konkretny cel i takiej, która ma przed sobą przyszłość. W Rzeszowie chcą budować silną piłkę i to jest dla mnie ważna wskazówka.

- Latem 2007 roku zadebiutował Pan w ekstraklasie i szybko przebił się do składu Zagłębia Sosnowiec, potem dziennikarze okrzyczeli Pana jednym z większych talentów na Śląsku i Zagłębiu, interesował się Panem mistrz Polski - Zagłębie Lubin. Ale ostatnio pańska kariera nieco przyhamowała. Z jakiego powodu?

Jeszcze 1,5 roku temu Paweł Cygnar kierował grą ekstraklasowego Zagłębia Sosnowiec.
- Jesienią 2008 roku zagrałem jedynie w 9 meczach Zagłębia. Wszystko układało się dobrze, dopóki trenerem był Piotr Pierścionek. Po przyjściu Miroslava Copjaka moja sytuacja się zmieniła. Nie pasowałem Czechowi do koncepcji...Złapałem też kontuzję, ale to była w sumie błahostka.

- Jest Pan dobrze wyszkolony technicznie i stworzony do kreowania gry. To prawda?

- Niech ocenią mnie trenerzy i kibice. W Zagłębiu występowałem na obu skrzydłach i w środku pomocy, gdzie czuję się najlepiej. Lubię być pod piłką. Wiadomość o tym, że Resovia preferuje techniczny sposób gry bardzo mnie ucieszyła.

- Co Pan wiedział o zespole "pasiaków" przed przyjazdem do Rzeszowa?

- Wiedziałem, że Resovia to najstarszy polski klub.

- Talent odziedziczył Pan po ojcu Bohdanie, znanym napastniku klubów śląskich?

- Dużo mi do niego brakuje. Tata zawsze będzie moim idolem i największym autorytetem.

- Żyje Pan futbolem czy posiada też inne zainteresowania?

- Piłka jest numerem 1. Ale jak już pyta pan o życie prywatne, to zdradzę, że w lipcu biorę ślub. Narzeczona właśnie przyjechała do Rzeszowa i mimo, że studiuje, będzie ze mną przez dłuższy czas.

źródło: Dziennik Polski
dodam tylko, że o angaż do Resovii stara się Marcin Smarzyński
Raul75

Postprzez PawełK 2009-01-22, 11:00 pm

turku napisał(a):Ale i tak jak już chce mieć blisko papieża to sobie mógł kupić wisiorek a nie robić tatuaże.

To chyba jego sprawa co i gdzie sobie wytatuował... Miał kaprys, chęć lub potrzebę JP II to to zrobił - proste.
PawełK
pyszałek

Postprzez Sachi 2009-01-23, 12:06 am

http://www.zczuba.pl/zczuba/1,90957,618 ... ravel.html

Czyli Zczuba na wesoło o Tomaszu Stolpie :]
Sachi

Postprzez emdżej 2009-01-23, 1:39 am

Sachi napisał(a):http://www.zczuba.pl/zczuba/1,90957,6182953,Tomasz_Stolpa_Work___Travel.html

I oczywiście musieli napisać, że Zagłębie to śląski klub :czerwona:
emdżej

Postprzez mayday77 2009-01-23, 4:12 pm

emdżej napisał(a):
Sachi napisał(a):http://www.zczuba.pl/zczuba/1,90957,6182953,Tomasz_Stolpa_Work___Travel.html

I oczywiście musieli napisać, że Zagłębie to śląski klub :czerwona:

Tak to jest jak się na geografii spało,tak po prawdzie to prawie każdy "redaktorzyna" z jakiejkolwiek gazety nie potrafi się przygotować do pisania artykułu.

http://pl.youtube.com/watch?v=utTCssYXM ... re=related tu jest wszystko przedstawione jak na dłoni,dla tych co nie wiedzą i dla tych co wiedzą a i tak nadal piszą swoje :twisted:

PS.a to powinno się puszczać na MP3 takim tłukom,żeby dotarło to do nich http://pl.youtube.com/watch?v=09kDESfDU ... re=related
mayday77

Postprzez emdżej 2009-01-23, 8:35 pm

A nasz obieżyświat, podczas zgrupowania Qəbələ FK w Turcji, będzie miał w czwartek okazję zagrać przeciwko....Arce Gdynia :)
emdżej

Postprzez Blajpios 2009-01-23, 10:36 pm

Przepraszam z góry za "spozatemacenie", przynajmniej w części wpisu i to świadome od początku. Koledzy, którzy poruszali kwestię Zagłębia przy okazji informacji o T. Stolpie, czynili to "z marszu". To jednak, co chcę napisać, jedynie tak "a propos" ma sens, trudno szukać innego wątku, choć w dużej mierze, to jest to też i powtórzenie znanych spraw. Nieraz np. padają głosy oburzenia wobec tych, co niewłaściwie wyrażą się o Zagłębiu - i moim zdaniem częstokroć są one niezbyt trafne. Np oburzenie wobec ludzi z innych regionów, "że na geografię nie chodzili albo źle jej słuchali". Cóż, w Zagłębiu, to rzeczywiście chyba uczono - może i na geografii - zasadniczo przez wszystkie lata o tym regionie; choć i tego tak na 100 procent nie jestem pewien. Poza Zagłębiem jednak, zwłaszcza w dalszych regionach. Podejrzewam, że "pół na pół" i tak może być optymistycznym wynikiem... Nie zdziwię się bowiem, jeżeli w jeszcze gorszych proporcjach wychodzi odpowiedź. Trzeba wreszcie sobie zdać sprawę, że Zagłębie obecnie, nawet jeżeli rozumiane jako Zagłębie Wielkie, to nie jest zwarty i wielki region - a cóż dopiero, gdy jeszcze wąsko je rozumieć - i arogancja w przedstawianiu go, np. na poziomie oburzeń: tylko szkodzi. Ta arogancja już zaszkodziła, gdy w czasach, gdy Jaworzno było najbardziej otwarte na ideę wzmacniania wzajemnych więzi, perspektywę Zagłębia Wielkiego - bo przecież dobrze wiedzieli, że nawet jeżeli "coś istotnego" dzieli ich od "drugiej strony rzeki", to do Śląska im jeszcze dalej. To właśnie "stara część Zagłębiowska", w swej "ciasnej dumie" temu zaszkodziła i teraz na pewno ta sprawa jest trudniejsza do budowania. Pora naprawdę zdać sobie sprawę z tego, że Zagłębie to region mały i w pewnej mierze słusznie przez ludzi 30milionowego kraju nie dostrzegany. Trzeba, by wreszcie dotarło, że niemal niepodważalnym warunkiem zauważenia przez Polaków regionu - to osiągnięcie około miliona mieszkańców oraz bez posiadania historii starszej niż 150 lat i szerszej niż osady górniczo-hutnicze; zwłaszcza gdy władze państwowe skasowały Zagłębie. Tyle trzeba, by mimo wszystko, mimo decyzji administracyjnych, "wybić się" na region, który realnie zostanie spostrzeżony i uznany przez społeczeństwo całej Polski i tą drogą wymusi się na administracji kraju istnienie regionu.
Otóż więc, zanalizujmy obrzucanie ludzi pretensjami, np. w sprawie "chodzenia na geografię", aczkolwiek piszę w szerzsej perspektywie, nie tylko tych głosów - niemniej dobry to przykład. Jeżeli ktoś chodził pilnie na geografię i nie mówiono o Zagłębiu: to ma tylko pewność, utwierdzenie co do przekonania, że Zagłębie to jakieś chore mrzonki, zadufanie jakiejś grupki, rejonu nawet nie zauważanego przez geografię - no i zostaje taki słuchacz rozdrażniony, przekonany o arogancji, której następnym razem też należy przytrzeć nosa. Jeżeli chodził na geografię i była mowa o Zagłębiu, ale "po drodze" "ogólnopolski trend" wykasował tę wiedzę, choćby nawet pilnie zdobytą - to i tak pozostaje przekonanie tej "ogólnopolskiej ostatnio utartej wiedzy", jako ważniejsze a ktoś jest rozdrażniony jedynie, że mu wytknięto - albo zapomnienie wiedzy szkolnej, albo brak pilności"; jakkolwiek - podobnie zostaje przekonany, jak w przypadku poprzednim. Trzecia możliwość - żołądkują się ludzie jedynie Zagłębia w zagłębiowskim gronie, np. na takich portalach jak ten. Co to da - upust owszem emocji, utwierdzenie się ("kupą mości panowie") w przekonaniu, że ma się rację - bynajmniej nie wystarczające jednak na pokonanie kompleksów i niepewności własnej; w dodatku - zostaje wyładowana i energia napędzająca ku działaniu, która jednak lepiej byłoby, by nie była w te sposoby dotąd tu opisane wyładowana, tylko przez inne prozagłębiowskie działania. Mam nadzieję, że nie uraziłem tych Kolegów, co do których można mieć wrażenie, że akurat "do ich głosów nawiązywałem" - bo chodziło mi o ogólniejszą perspektywę, tyle że właśnie tak "ad hoc" przypomnieć było ją najlepiej, zwłaszcza że - jak się wydaje - człowiekowi często trudno jest przebić się ku jakiejś postawie "wyrozumowanej", gdy przychodzą odruchy, emocje itp. Przepraszam też, za ten "spozatemacony" wstęp tak długi.
By coś dodać "wprost na temat", to w sprawie T. Stolpy to uczynię. Wydaje mi się, że podjął po prostu decyzję świadomą "obieżyświatostwa", bo przynajmniej zyski, kosztem życia na obczyźnie czy w tułaczce, będą większe. Dla mnie - jest to jakaś klamra dziejowa, z losem A. Kubicy. To był ostatni większy talent "dawnego Zagłębia", który gdzieś się przebił, wypłynął. Ba - osiągnął zresztą dużo więcej niż na razie T. Stolpa. Wg moich danych A. Kubica w dodatku tak "poczuł się pchnięty" w tę drogę, widząc, co robią różne "interesy", "rozgrywki pieniężne" - miał okazję widzieć to przy okazji "upadania Zagłębia". Nawet - ponoć - wpływać mogła tu dosłownie autopsja, bo na jego transfer do Rapidu nakładała się wręcz "rozgrywka" i ze stronu OZPN - ale to są wszystko wieści gdzieś "zasłyszane". Niemniej - na pewno był to ten czas - i w nim zobaczyć mógł rzeczywiście, że liczy się "rozgrywka pieniężna przede wszystkim", stąd zaczął życie piłkarskiego globtrottera. Coroczne - co pół roczne - zmiany klubów, umiejętnie prowadzone, mogą dobrze procentować, jeżeli chodzi o umawianą kasę. Czy piłkarz ma prawo do takiego podejścia? Moim zdaniem - jedynie przy "niebywałym talencie, np. na miarę Deyny, Gadochy, Lubańskiego", to można by powiedzieć, że to dyskusyjne. Przy średnim talencie - to już to takie jasne nie jest. Owszem, pewnie mniej się rozwinie - niemniej nie jest tak, że wyraźnie wyłudza tę kasę. On prócz umiejętności takich, jakie ma - oferuje egzotykę, okupioną nota bene i przez niego tułaczym życiem; oferuje nowość zawodnika, zaciekawienie, przyciąga jak gladiator. Tak więc, w jakiejś mierze jego wypłata obejmuje i te elementy, nie tylko umiejętności stricte piłkarskie. Wydaje mi się, że tego też typu decyzję podjął Tomasz Stolpa, po prostu. Ba, mam nadzieję. Nie chciałbym, by wywodzący się z Zagłębia piłkarz podjął decyzję jedynie cyniczną, ufam, że było to raczej w tym stylu, co napisałem. Pozdrawiam.
Blajpios

Postprzez Waluś 2009-01-24, 9:41 pm

Daniel Treściński na testach w Stali

Daniel Treściński, 30-letni obrońca GKS-u Katowice, pojawił się w składzie pierwszoligowej Stali Stalowa Wola w sparingu z Hutnikiem w Krakowie.

90minut.
Waluś
kumaty

Postprzez emdżej 2009-01-25, 10:33 am

W tym samym sparingu (Hurnik - Stal) rzut karny obronił Rafał Brzeziański, który swego czasu zrobił dosć oryginalną "karierę" w Zagłębiu.

Oziębała strzelił bramkę w sparingu Widzewa z Jagiellonią.

P.S. Jako, że BKS Bielsko jest naszą zgodą to może orientuje się ktoś jak idzie tam gra Antczakowi?
emdżej

Postprzez emdżej 2009-01-25, 2:39 pm

Tomasz Twardawa od marca zostanie piłkarzem klubu Okocimski Brzesko.
Przy okazji polecam jego zdjęcie w bazie 90minut.pl Obrazek :lol:
emdżej

Postprzez Smazu 2009-01-25, 11:42 pm

Te pole za Twardawą to chyba coś nielegalnego sądząc po jego minie :twisted:
LEGIA - BIELSKO - ZAGŁĘBIE
Smazu
Moderator

Postprzez bulion 2009-01-27, 7:47 pm

Daniel Treściński będzie grał w Stali Stalowa Wola

Daniel Treściński podpisał kontrakt ze Stalą Stalowa Wola. Zawodnik grał w rundzie jesiennej w GKS-ie Katowice.

Jest drugim po Grzegorzu Kmieciku nowym graczem w zespole. Treściński rozwiązał kontrakt z Katowicami, gdyż pierwszoligowcy mają ogromne problemy finansowe i wiosną mają grać w lidze juniorami.

30-letni obrońca jest wychowankiem MOSiR-u Sosnowiec. W GKS-ie Katowice rozegrał dziewięć spotkań, ale w żadnym z nich nie strzelił bramki

http://www2.90minut.pl/news/84/news841352.html
bulion
Żółta kartka

Postprzez Waluś 2009-01-28, 9:50 pm

Komorowski odejdzie do Legii?

ok2009-01-28, ostatnia aktualizacja 2009-01-28 21:11

Po odejściu Jakuba Wawrzyniaka do Panathinaikosu Ateny Legia Warszawa chce sprowadzić obrońcę Polonii Bytom Marcina Komorowskiego.
- Nie wyobrażam sobie, by Legia została na rundę wiosenną z jednym tylko lewym obrońcą. Dlatego na pewno ktoś do nas przyjdzie. Szukamy za granicą, szukamy w Polsce. Marcin Komorowski jest jednym z kandydatów. Jemu kończy się w czerwcu umowa, więc dla Polonii Bytom to ostatnia szansa, by zarobili za niego jakieś pieniądze. Ale mamy też kandydatów z zagranicy - mówi "Gazecie" dyrektor sportowy Legii Mirosław Trzeciak. Informację o zainteresowaniu Legii tym piłkarzem potwierdził prezes bytomian Damian Bartyla.

Źródło: Gazeta Wyborcza Katowice

Ciekawe co z tego wyjdzie, a pamięta się grę Marcina z Sosnowca i póżniejszego jego poszukiwania nowego klubu, a tutaj prosze debiut w kadrze u Leo, a teraz Legia.
Waluś
kumaty

Poprzednia stronaNastępna strona

Powrót do Piłka nożna