Zagłębie - Pogoń Szczecin

Wszelkie tematy dotyczące kibicowania oraz kibiców Zagłębia

Moderatorzy: flex, Smazu, krzysiu, swiezy52

Re: Zagłębie - Pogoń Szczecin

Postprzez macu_zag08 2008-11-10, 12:21 pm

Przemek26 100% racji. Zachowanie kibicow to jedna sprawa, ale strzelnica jaka urzadzili sobie pałkarze to druga...
macu_zag08

Postprzez max2555 2008-11-10, 12:27 pm

Dajcie sobie spokoj nic nie bedzie pozdro
max2555

Postprzez Piter24DG 2008-11-10, 1:01 pm

Proponuje zakończyć tą zbędną kłótnie pieśnią która ostatnio dosyć często pojawią się na Ludowym:
"Klubie kochany,
My życie swe oddamy,
By bronić twych barw,
Nigdy się nie poddamy"
Jeżli coś przekręciłem to przepraszam bo piszę w biegu
Piter24DG

Postprzez emdżej 2008-11-10, 1:15 pm

http://www.sportowefakty.pl/pilka/2008/ ... odniami-e/

Awantura wywołana przez część kibiców obu drużyn, zaowocuje konsekwencjami dyscyplinarnymi wobec klubów. Pytanie tylko, jak dotkliwe będą to sankcje i czy aby na pewno prowodyrzy tych zajść, są jedynymi winnymi zdarzeń, które ze Stadionu Ludowego, przeniosły się na sosnowieckie ulice.
Spotkanie Pogoni z Zagłębiem zostało uznane za mecz podwyższonego ryzyka. Kibice obu drużyn od kilku lat, mówiąc delikatnie, nie darzą się sympatią. Fani drużyny ze Szczecina na stadion dotarli dopiero pod koniec pierwszej połowy, a to dlatego, że wiozący ich pociąg kilkakrotnie zatrzymywany był przez policję. - Już wtedy można było spodziewać się awantury. Uważam, że piłka nożna powinna być dla kibiców, ale wobec tego, co się stało myślę, że lepiej by było, gdyby nie dotarli na stadion. - wzdycha dyrektor Zagłębia Jerzy Lula.

W drugiej połowie na płocie od strony sektora gospodarzy, zawisła zdobyta przez sosnowiczan flaga Pogoni. Gdy zaczęła płonąć, kibice ze Szczecina sforsowali kraty i pobiegli w stronę fanów Zagłębia. - Wszyscy widzieli, że awanturę zaczęli przyjezdni. Szkoda tylko, że nasi kibice dali się sprowokować i jednym wybrykiem zepsuli opinię bezpiecznego stadionu, jaką Ludowy cieszył się od kilku lat - komentuje Lula, który oprócz funkcji dyrektora w Zagłębiu jest także delegatem do spraw bezpieczeństwa w PZPN.

Zadyma za jedną z bramek trwała przez kilka minut. Chuligani obu drużyn walczyli i obrzucali się racami. Sędzia postanowił przerwać mecz. - Apelowałem do naszych kibiców o spokój, ale takiego tłumu nie da się powstrzymać - mówi kapitan Zagłębia Rafał Berliński. Spokój w okolicach murawy zaprowadziła dopiero armatka wodna. Kibice wrócili na swoje sektory, tam jednak nadal walczyli, tym razem z Policją. - Mecz był właściwie zabezpieczony - zapewnia Lula. - Ustawa nakłada na nas obowiązek zaangażowania 111 ochroniarzy, w tym przypadku było ich 175. Czemu przed sektorem Pogoni stało ich tylko kilkunastu? Większa ilość mogłaby zostać uznana za prowokację i również doprowadzić do burd.

Zastrzeżenia do organizatorów mieli miejscowi kibice. Z powodu remontu stadionu, początkowo otwarta była tylko jedna brama. - Przy wyjściu dochodziło do dantejskich scen. W dodatku stała tam policja, której nie sprawiało różnicy, czy traktuje gazem i pałkami zwykłych kibiców, czy chuliganów - mówi jeden z widzów. Spotkana w okolicach stadionu młoda kobieta opowiada, że zanim otworzono drugie wyjście, usłyszała od jednego z funkcjonariuszy prewencji, że albo się pośpieszy, albo zostanie pogoniona pałką. - W sytuacji kryzysowej o sposobie opuszczenia obiektu przez widzów decyduje nie organizator, a Policja - odpowiada Lula.

W końcu na stadionie zostali tylko kibice ze Szczecina. Goście pojedynczo wychodzili na murawę, a tam sprawdzano, czy brali udział w bijatyce. Ci, których zarejestrowały kamery monitoringu, byli zatrzymywani. Tymczasem poza stadionem trwała walka fanów gospodarzy z funkcjonariuszami. Pośród huku wystrzałów, naszą uwagę zwróciło trzech mężczyzn, którzy w ten chłodny listopadowy wieczór, bezpiecznie ukryci za samochodem z armatką wodną, raczyli się płynem z niewielkiej butelki. Gdy zainteresowaliśmy się całą sprawą, butelka szybko zniknęła, a panowie okazali się policjantami w cywilu. Usłyszeliśmy od nich tylko tyle, że mamy stamtąd odejść, w przeciwnym wypadku zostaniemy oskarżeni o… utrudnianie czynności policji.

To nie koniec kontrowersji, jakie tego wieczoru wzbudziły działania stróżów prawa. Funkcjonariusze sosnowieckiej prewencji używali broni gładkolufowej również na pobliskim osiedlu. Rany odniosło kilka osób, które - jak twierdzą - nie brały udziału w zadymie. - Nawet nie byłem na meczu. Siedziałem na ławce, podbiegł policjant i kopnął mnie w twarz - relacjonował mężczyzna, który czekał na pomoc lekarską. Jego słowa potwierdziło nam kilkoro świadków. - Jeżeli ktoś twierdzi, że ucierpiał w wyniku naszej interwencji, może zgłosić się do Prokuratury Rejonowej w Sosnowcu, która prowadzi śledztwo w sprawie wydarzeń związanych z meczem Zagłębia i Pogoni - odpowiada Hanna Michta, oficer prasowy sosnowieckiej Policji.

Po spotkaniu zatrzymano dwudziestu trzech kibiców ze Szczecina oraz pięciu z Sosnowca. Dwadzieścia sześć osób usłyszało zarzuty czynnej napaści na funkcjonariuszy służb porządkowych i zakłócania porządku. Ucierpiał jeden policjant. Za awantury wywołane przez pseudokibiców, odpowiedzą kluby. Wymiar kary, zależy od tego, jak całą sytuację opisze w swoim raporcie obserwator. Zgodnie z regulaminem, Zagłębiu i Pogoni grożą sankcje finansowe, mogące sięgnąć nawet 100 tys. złotych, zakaz rozgrywania meczów przy udziale publiczności, a nawet zamknięcie obu stadionów na okres do jednego roku.
emdżej

Postprzez Mrowa1906 2008-11-10, 1:46 pm

Klubie kochany!,
My życie swe oddamy!,
By bronić twych barw!,
Nigdy się nie poddamy! lololololoo

Gdy trzeba walczyć to trzeba a za barwy - ZAWSZE
Mrowa1906

Postprzez uzielone 2008-11-10, 1:58 pm

Byłem na meczu, obserwowałem całą sytuację i mogę wyrazić swoją opinię, że większość kibiców Zagłębia została oszukana przez tych kibiców, którzy przygotowali oprawę na ten mecz. Zamiast flag, i sektorówek tak jak to było na meczu z Tychami oprawa została podporządkowana spaleniu flagi Pogoni i odpaleniu kilkudziesięciu rac co już na wstępie narażało nasz klub na sankcje karne a dodatkowo sprowokowało kibiców Pogoni do wszczęcia awantury. Szkoda, bo przy takim dopingu i atmosferze jaka była na meczu z Tychami nasi piłkarze mogli odnieść zwycięstwo, a tak dobici awanturą nie wykazywali chęci do walki o zwycięstwo.
Organizacja meczu także była skandaliczna! Czy nie można było wstrzymać remontu kas i bram wejściowych do czasu aż rozegramy mecz z Tychami i Pogonią? Dodatkowo zamknięcie trybuny "krytej" spowodowało wymieszanie kibiców z rodzinami z szalikowcami, co przy całej awanturze naraziło dzieci i kobiety na niepotrzebny stres i obrażenia!
Co do zachowania się policji to jest to temat, któremu powinna przyjrzeć się prokuratura! Prowokowanie szalikowców, strzelanie do tłumu, pacyfikacja osiedla to prawdziwy dramat jaki towarzyszył temu spotkaniu.
Ważne jest to, że zdecydowanie większa część kibiców nie dała się porwać emocjom i pozostała na sektorach dalej dopingując naszych piłkarzy.
Sankcje, które spadną na klub mogą zniweczyć cały trud jaki włożyliśmy My Kibice w to aby nasza drużyna awansowała przynajmniej do 1 ligi gdzie jest nasze miejsce!
uzielone

Postprzez Kangur 2008-11-10, 1:58 pm

To była normalna decyzja. Pogoń wybiega, to my też. Nie dało się żeby z 6 tysięcy ludzi nawet jeden nie wybiegł, a wszyscy by sobie siedzieli i patrzyli jak Pogoń biega na naszym stadion. Przecież to było nie do pomyślenia! Wybiegliśmy też, pogoniliśmy Pogoń, potem policja nas pogoniła :) Ale najbardziej i tak mnie wkurwiła pomeczowa strzelnica w wykonaniu psów! Strzelili gdzie popadnie. mój kumpel dostał w głowę jak wychodził ze stadionu (na szczęście w tył), widziałem wiele osób jak podostawało powyżej pasa (strzelanie powyżej jest chyba zabronione). A.C.A.B. :!:
Kangur

Postprzez KurzyKuper 2008-11-10, 2:23 pm

Moja babcia dostała w tyłek od strzelca wyborowego, kiedy kucała za czołgiem.
KurzyKuper

Postprzez wiZz1906 2008-11-10, 2:38 pm

Nie wiedziałem że tylu konfidentów i lamusów chodzi na mecze. Niech szatan bierze kurczaki i spierdala stad. Już wole Zagłębie w b klasie bez jebanych wynikowców i ciot. Na tym forum nie powinno by tematu kibicowskiego bo robicie nam tylko wstyd.
wiZz1906

Postprzez sledz 2008-11-10, 3:02 pm

Kilka dni przed meczem założyłem sobie konto na tym forum aby przyglądać się sytuacji kibicowskiej zarówno w Szczecinie jak i Sosnowcu. Czytam wypowiedzi... artykuły... i po prostu krew mnie zalewa!

Jak można pisać i mówić wszędzie gdzie tylko się da, że to kibice Pogoni byli prowodyrami zajść. Najśmieszniejszy jest w tej sytuacji Pan Lula, który jak można się dowiedzieć jest też delegatem PZPN-u. Ciekawe tylko dlaczego nie pomógł innemu delegatowi wysłanemu na to spotkanie zinterpretować napisów na fladze "Ladies from Szczecin" jako zagrażające bezpieczeństwu na stadionie? nie mówię tu o samym napisie który umieściłem w cudzysłowie ale głównie o tym który mniejszą trzcionką pojawił się nad nim. Do tego zero reakcji przy próbie podpalenia flagi Pogoni.

Druga sprawa. Jak osoba odpowiadająca za bezpieczeństwo na stadionie może chwalić się dziennikarzom ze Szczecina, że kibice gospodarzy przygotowali fantastyczną oprawę z kilkudziesięciu(!!!!) rac! - przecież on jako delegat PZPN-u powinien o tym wiedzieć, że race są zakazane i nie narażać swojego klubu na kary finansowe!

Sprawa trzecia: Jak to jest możliwe, że kibice gospodarzy w kamizelkach ochrony wywieszają flagi na ogrodzeniu, a podczas rozruby jeden z nich w kamizelce ochrony podbiega do sektora Pogoni i ciągnie za kolejną flagę w granatowo-bordowych barwach?

Sprawa czwarta: Pociąg ani razu nie został zatrzymany przez policję. Skąd ten mądry Pan bierze takie informacje to nie wiem. Jestem dziennikarzem i na ten mecz też jechałem tym pociągiem. Sprawdzający mój bilet konduktor spytał czy też jadę na mecz. odpowiedziałem, że tak tylko służbowo. Na to on odpowiedział: że nigdy nie widział tak dobrze zachowujących się kibiców. Opowiadał, że pilnują oni sami siebie. To samo powiedziało mi kilku funkcjonariuszy którzy jechali z nami tym pociągiem aż do samych katowic.

Tyle z mojej strony. Nie bronie tu żadnej ze stron, bo obie mają kilka swoich groszy w tym co się stało. Prosiłbym tylko o obiektywne pisanie na temat sprawy.
sledz

Postprzez mariusz81 2008-11-10, 3:11 pm

Wszystko co się wydarzyło było konsekwencją pewnych zachowań.Ale po kolei.Myślę że takim prawdziwym zaognieniem konfliktu Szczecin-Sosnowiec była flaga Pogoni "Fan Club Jaworzno",a raczej sposób jest zdobycia.Słowem:FRAJERSKI.I to najbardziej wku..wiło Pogoń.Nie jest dziwnym u Nas w kraju ze barwy się zdobywa i traci.Ale obowiązują pewne honorowe zasady.Fan Club Jaworzno stanowi dobrze znany w Polsce fanatyk,bardzo dobrze też znany kibicom Zagłębia.Atakowanie jednoosobowego fan clubu w kilku(nastu) aby tylko za wszelka cenę coś udowodnic,takiej ekipie jak Zagłębie nie powinno się przydarzyc.Dodam też że z tym fanatykiem byli kibice Legii.Hmm Dziwny jest ten świat...Do niedawna mimo szczerej niechęci do Was szanowałem Zagłębie.Następnie co do samego meczu.Piszecie że Pogoń zaczęła awanture.Zgadza się.Ale nie ma co się dziwic.Widząc płonące swoje barwy wyskoczyli na boisko zachowujac się charakternie i za to szacunek dla nich.Nie każda ekipa przy takiej przewadze uczyniłaby to samo.Normalnym też że Zagłębie również znalazło się na murawie.Wstyd by był gdyby tego nie zrobili.Ale chełpienie sie tym że jeden z kibiców Pogoni w "masce" zagalopował się za daleko i został przekopany przez 20 nie świadczy o Was dobrze.Ale to chyba staje się Waszą specjalnością(Jaworzno).Albo zarzut że Pogoń przekopała fotoreporterów.Tak się składa że w zielone kamizelki nie byli tylko poubierani owi fotoreporteży.Domyślam się nawet po co tam stali.Może jeszcze jedna flaga do kolekcji...Owszem może i przegoniliście Pogoń,ale przy takiej przewadze liczebnej raczej to nie dziwi.Szkoda że w Słubicach nie byliście tacy odważni.Dalsze relacje zweryfikuje życie,ale cisnienie jest jeszcze większe niz przed sobotnim meczem.Najlepsze jest to że się spotkamy jeszcze wtym sezonie o ile odwiedzicie Police :twisted: P.S Pewnie zaraz mój post zniknie bo szanowny moder go usunie,a szkoda bo może częśc kibiców Zagłebie chciałaby wiedziec jak to wyglada z drugiej strony
mariusz81

Postprzez Piter24DG 2008-11-10, 4:16 pm

mariusz81 napisał(a):Wszystko co się wydarzyło było konsekwencją pewnych zachowań.Ale po kolei.Myślę że takim prawdziwym zaognieniem konfliktu Szczecin-Sosnowiec była flaga Pogoni "Fan Club Jaworzno",a raczej sposób jest zdobycia.Słowem:FRAJERSKI.I to najbardziej wku..wiło Pogoń.Nie jest dziwnym u Nas w kraju ze barwy się zdobywa i traci.Ale obowiązują pewne honorowe zasady.Fan Club Jaworzno stanowi dobrze znany w Polsce fanatyk,bardzo dobrze też znany kibicom Zagłębia.Atakowanie jednoosobowego fan clubu w kilku(nastu) aby tylko za wszelka cenę coś udowodnic,takiej ekipie jak Zagłębie nie powinno się przydarzyc.Dodam też że z tym fanatykiem byli kibice Legii.Hmm Dziwny jest ten świat...Do niedawna mimo szczerej niechęci do Was szanowałem Zagłębie.Następnie co do samego meczu.Piszecie że Pogoń zaczęła awanture.Zgadza się.Ale nie ma co się dziwic.Widząc płonące swoje barwy wyskoczyli na boisko zachowujac się charakternie i za to szacunek dla nich.Nie każda ekipa przy takiej przewadze uczyniłaby to samo.Normalnym też że Zagłębie również znalazło się na murawie.Wstyd by był gdyby tego nie zrobili.Ale chełpienie sie tym że jeden z kibiców Pogoni w "masce" zagalopował się za daleko i został przekopany przez 20 nie świadczy o Was dobrze.Ale to chyba staje się Waszą specjalnością(Jaworzno).Albo zarzut że Pogoń przekopała fotoreporterów.Tak się składa że w zielone kamizelki nie byli tylko poubierani owi fotoreporteży.Domyślam się nawet po co tam stali.Może jeszcze jedna flaga do kolekcji...Owszem może i przegoniliście Pogoń,ale przy takiej przewadze liczebnej raczej to nie dziwi.Szkoda że w Słubicach nie byliście tacy odważni.Dalsze relacje zweryfikuje życie,ale cisnienie jest jeszcze większe niz przed sobotnim meczem.Najlepsze jest to że się spotkamy jeszcze wtym sezonie o ile odwiedzicie Police :twisted: P.S Pewnie zaraz mój post zniknie bo szanowny moder go usunie,a szkoda bo może częśc kibiców Zagłebie chciałaby wiedziec jak to wyglada z drugiej strony
Frajersko to wy żeście się zachowali na samym początku tego konfliktu, przez co ta zgoda pękła.
A jak masz się żalić to idź na swoje forum i tam siej dalej propagande. Bo 3 godz po meczu mogłem tam już przeczytać żeście nas przegonili w 20 na naszym stadionie ;-) .
Piter24DG

Postprzez michaelus 2008-11-10, 4:48 pm

Niestety do ludzisk ciężko trafić z argumentami. Oni uważają się za prawdziwych kibiców, bo lubią obić mordę ludziskom z innych klubów i testować cierpliwość policji, bo my możemy być niecierpliwi, byle brzdąknięcie muchy może nas sprowokować a policja ma zachować stoicki spokój. Uważają się za prawdziwych kibiców, bo co oni nie robią jeżdżą na wyjazdy, ryzykują obicie mordy, jacy oni odważni. Szczerze współczuję Wam, że macie tak nierówno pod beretem i że z każdym postem pochwalającym wjazdy na płytę kompromitujecie się coraz bardziej. Tak, KOMPROMITUJECIE SIĘ.

Robicie akcje, że niby "Wszyscy na Ludowy". Tylko po to abyście mieli więcej publiki do Waszych pseudopopisów? Czy może, żeby było więcej osób postronnych, po to by ukryć się w tłumie, bo jak Wam ktoś zrobi zdjęcie to narobicie w pory, że wkrótce do Waszych drzwi zapuka policja. Jak jesteście tacy odważni to dlaczego zakładacie kaptur na głowę i szalik na twarz?
michaelus

Postprzez Darian 2008-11-10, 5:27 pm

michaelus byłeś na meczu? Wychodziłeś w grupie która ostatnia wychodziła ze stadionu? Widziałeś jak policja strzelała na oślep w kogo popadnie? Jak nie to zamilcz i nie wypowiadaj się w kwestiach o których nie masz bladego pojęcia.

Ja napiszę jeszcze jedno:

ZA WSZYSTKO CO SIĘ WYDARZYŁO NA LUDOWYM ODPOWIADAJĄ WŁADZE KLUBOWE, SOSNOWIECKA POLICJA i MIASTO!

Jak można było tylko uruchomić jedno wejście kiedy wiadomo było że na taki mecz nadciągnie duża ilość kibiców?
Jak się szanuje w Sosnowcu kibica?
Czemu nie było uruchomionych dodatkowych przejść, kas, odpowiednich ludzi z ochrony czy cateringu?
Czemu podjęto decyzje o rozpoczęciu remontu w momencie gdy Zagłębie grało niezwykle prestiżowe mecze? Czy aby nie było można się wstrzymać z tym pracami 2-3 tygodnie? Co w tym okresie zdołano wyremontować?

Odpowiedź jest banalnie prosta i nasuwa się sama:
FATALNA ORGANIZACJA!!!

A Szatan,Górski i Drążkiewicz to mają w dupie kibica i nie robią praktycznie nic żeby podjąć jakieś działania mające na celu poprawy infrastuktury, zadbania o bezpieczeństwo na stadionie oraz poprawienie standartu jakości obiektu.

Najśmieszniejsze jest to że w tamtym tygodniu
w Centrum Konferencyjnym Targów Kielce odbyła się Międzynarodowa Konferencja "Bezpieczny Stadion". Nasz klub reprezentował dyrektor Jerzy Lula.

:lol:
Ostatnio edytowano 2008-11-10, 5:32 pm przez Darian, łącznie edytowano 1 raz
Darian

Postprzez michaelus 2008-11-10, 5:32 pm

Darian napisał(a):michaelus byłeś na meczu? Wychodziłeś w grupie która ostatnia wychodziła ze stadionu? Widziałeś jak policja strzelała na oślep w kogo popadnie? Jak nie to zamilcz i nie wypowiadaj się w kwestiach o których nie masz bladego pojęcia.

Informuję Cię, że byłem w jednej z ostatnich grup, która wychodziła ze stadionu. Szedłem po koronie i nagle usłyszałem opaloną petardę. Potem w ruch poszły armatki i słyszałem również pociski policyjne odbijające się rykoszetem od metalowych obiektów. Widząc co cię święci zbiegłem czym prędzej w dół i dlatego ze stadionu wyszedłem tylko lekko zmoczony.

A co do reszty to z mojej strony EOT - co miałem napisać napisałem. Zdania nie zmienię.
michaelus

Poprzednia stronaNastępna strona

Powrót do Kibice