Hymn Zagłębia Sosnowiec.

Wszelkie tematy dotyczące kibicowania oraz kibiców Zagłębia

Moderatorzy: flex, Smazu, krzysiu, swiezy52

Postprzez Persymona 2007-09-03, 5:16 pm

emdżej napisał(a):
PWN napisał(a):Hymn (z greckiego hymnos = pieśń pochwalna) - uroczysta i podniosła pieśń pochwalna o apostroficznym charakterze wypowiedzi, komponowana na cześć bóstwa, szczególnej osoby, wydarzenia, ojczyzny (kraju), a także idei

W takim przypadku kawałki rockowe jakoś nie za bardzo mi pasują na hymn

Oczywiście że nie!Najlepiej jakaś dobrze znana ,mądra, ponadczasowa piosenka(ballada),nie musi mieć nawet związku z klubem czy miastem(choć niektórzy myślą że tak być musi),przykładem jest choćby "Youll Never Wallk Alone" hymn FC Liverpool'u.

http://www.youtube.com/watch?v=dCO89UUOrzg

Myślę że z powodzeniem hymnem może być jakaś piosenka tego typu.Pole do popisu jest naprawdę duże.

PS.Na reszcie ktoś zauważył że nie mamy hymnu z prawdziwego zdarzenia :)) :))
Persymona

Postprzez Przemek26 2007-09-03, 7:13 pm

Persymona napisał(a):
emdżej napisał(a):
PWN napisał(a):Hymn (z greckiego hymnos = pieśń pochwalna) - uroczysta i podniosła pieśń pochwalna o apostroficznym charakterze wypowiedzi, komponowana na cześć bóstwa, szczególnej osoby, wydarzenia, ojczyzny (kraju), a także idei

Oczywiście że nie!Najlepiej jakaś dobrze znana ,mądra, ponadczasowa piosenka(ballada),nie musi mieć nawet związku z klubem czy miastem(choć niektórzy myślą że tak być musi),przykładem jest choćby "Youll Never Wallk Alone" hymn FC Liverpool'u.

Myślę że z powodzeniem hymnem może być jakaś piosenka tego typu.Pole do popisu jest naprawdę duże.

HYMNEM JEST "NA DOBRE I NA ZŁE " I STULYĆ MORDY BANDO FRAJERÓW. NIE PASI TO SPI*****Ć NA CICHĄ I TO W PODSKOKACH. KAŻDY LUJ KTÓRY ZACZNIE WYMYŚLAĆ NOWY HYMN WYLECI NA WIEKI!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!
Przemek26

Postprzez Persymona 2007-09-03, 7:29 pm

Przemek26 napisał(a):
Persymona napisał(a):
emdżej napisał(a):

HYMNEM JEST "NA DOBRE I NA ZŁE " I STULYĆ MORDY BANDO FRAJERÓW. NIE PASI TO SPI*****Ć NA CICHĄ I TO W PODSKOKACH. KAŻDY LUJ KTÓRY ZACZNIE WYMYŚLAĆ NOWY HYMN WYLECI NA WIEKI!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!

Bando frajerów?Widać że ładne chamstwo reprezentują co po niektóre osoby z tego forum.Poziom 13-latka.

Hmm zabronisz nam pisać na forum?Nie możemy sobie pisać tego co chcemy?jak widać nie wszyscy się zgadzają z tym że naszym hymnem jest "Na dobre i na złe",bo moim zdaniem ta piosenka absolutnie nie nadaje się na jakikolwiek hymn,hymn to ma Lech Poznań,Legia Warszawa,Korona Kielce.Nie chcesz hymnu z prawdziwego zdarzenia?Ok,możesz lubić udawany hymn,ale nie musisz nas wyzywać i kierować nas na Cichą,no chyba że twoje serce jest właśnie tam i próbujesz nas przeciągnąć na niebieską stronę,ale z góry muszę ci powiedzieć że nie uda ci się to.
:diabelek:
Persymona

Postprzez dziejus 2007-09-03, 7:48 pm

Bardzo rzadko ostatnio zabieram glos na tym forum ale po takim wystapieniu niejakiego Przemka26 trudno przejsc do porzadku dziennego.Przyznam szczerze ze do tej pory wydawalo mi sie ze jest to bardzo rozsadny forumowicz i kibic.Zreszta ilosc postow moglaby o tym swiadczyc.Nie rozumie co wywolalo taka furie u niego.My kibice tworzymy z klubem jedna rodzine i trudno mi sobie wyobrazic aby ktos z tej rodziny w taki sposob zwracal sie do pozostalych jej czlonkow.Chyba ze jest tak przyjete u niego w domu.Dlatego zwracam sie do moderatorow o wycofanie tego posta bo jest on obrazliwy i chamski.Nie musimy brac przykladu z politykow i powinnismy miec Klase.
dziejus

Postprzez tsnm 2007-09-04, 10:59 am

Szanowni koledzy.

Naszym hymnem jest piosenka, jak sami ja okresliliscie, "rockowa" i jakos musimy przebolec fakt, ze kloci sie to nieco z pewuenowska definicja. Z greki jednak hymnus oznacza jedynie "piesn pochwalna", nie ma tutaj mowy o formie.
Nasz hymn jest piekny, bo jest jedyny w swoim rodzaju. Inny, niz piesni Lecha czy Korony. Trudniejszy. Dodatkowo, jego odspiewanie robi wieksze wrazenie (zapytajcie kibicow innych klubow, ktorzy byli u nas na wyjezdzie).
Roztrzasanie na forum nic nie zmieni ani w niczym nie pomoze. Tym bardziej, ze nie ma co zmieniac...
"Na zawsze Zaglebie" to wspaniala piesn z pieknym, wymownym tekstem. Zamiast na nia narzekac, motywujmy innych by nauczyli sie ja poprawnie spiewac i przestali wreszcie jesc ten jebany slonecznik, a zaczeli zdzierac gardla!

PS. Jezeli jakiejs piesni brakuje na Ludowym, to tylko:
"Nad Brynica (...)"
tsnm

Postprzez salan 2007-09-04, 11:52 am

cytat...Dodatkowo, jego odspiewanie robi wieksze wrazenie (zapytajcie kibicow innych klubow, ktorzy byli u nas na wyjezdzie).
Stary o czym ty mówisz ''odśpiewanie'' chyba raczej próbie która jeszcze nigdy nam nie wyszła. I to ma być nasz hymn .
salan

Postprzez tsnm 2007-09-04, 12:57 pm

Wyszla nam nie jeden raz. Sporo ludzi umie to jako tako zaspiewac i czasami wychodzi bardzo fajnie. Choc wiem, ze piesn jest trudna, zwlaszcza na duzo gardel. Mam jednak paru znajomych w innych ekipach (m. inn. Lech, Jaga) i wszyscy chwalili ta piosenke i mowili, ze fajnie wychodzi jak ja spiewamy.

No i nikt inny nie ma takiej...

Poza tym takich rzeczy jak hymn sie nie wybiera w drodze glosowania. Nawet jakby ktos wpadl na taki genialny pomysl to i tak skonczyloby sie to jak z koszulkami ;)
Z mojej strony tyle, pzdr.
tsnm

Postprzez Bizoniasty 2007-09-04, 10:03 pm

Skoro mowa o "Your never walk alone" to moze, ktos by wynalazl cos Kiepury co by sie nadawalo :D
Bizoniasty

Postprzez YOOSHKY 2007-09-05, 11:18 am

tsnm napisał(a):... takich rzeczy jak hymn sie nie wybiera w drodze glosowania.

I wszystko w temacie.
YOOSHKY

Co to za chymn??

Postprzez romi_k9 2007-09-09, 2:59 pm

Znam wszystkie piosenki (horror show) i zadna z nich sie nie nadaje do hymnu.Tak go bronicie ,ale jakos nie slychac go na meczach i w ciezkich chwilach ,a dlaczego ??? bo sobie nie wyobrazam by kilka tysiakow kibicow sie zgralo spiewajac go(a ci co go bronia maja slaba wiedze muzyczna,boi nigdy nie zlyszalem perkusji i gitar w hymnie )ale moze za malo meczy zwiedzilem wiec sie juz zamykam
romi_k9

Postprzez GoGo 2007-09-11, 11:49 pm

Wedlug mnie jednym jedynym hymnem dla mnie to "3 kolory" jedna z pierwszych, jak nie pierwsza nuta :)
GoGo

Postprzez jls 2007-09-12, 7:12 am

Czy nie można użyć utworu -W zagłębiowskim grodzie-[nie pamiętam dokładnego tytułu]. Wystarczy odpowiednio zredagować tekst. Są tam juz słowa typu: w zagłębiowskim grodzie;Zagłębie naprzód marsz itp.
Nie chodzi mi o radykalną zmianę lecz o dodanie do repertuaru pieśni którą moze
zaśpiewac wiekszośc kibiców, ponieważ jest łatwa i wpadająca w ucho.
Hymn jest raczej utworem podniosłym i nie powinno się go nadmiernie eksploatować
bo traci przez to na znaczeniu.
Moim zdaniem powinien być odśpiewany na początku meczu i w trudnych chwilach dla zespołu. Natomiast proponowana pieśń jest bardziej przydatna do dopingu w trakcie meczu.
jls

Postprzez tommaz 2007-09-26, 8:35 pm

Przemek26 napisał(a):
Persymona napisał(a):
emdżej napisał(a):
PWN napisał(a):))

ohoho jaki silny i odważny , szkoda że tylko przed monitorkiem !!! HOOAH "netowy atleta" ??

Nawiązując do tematu , sądze ze kawałek Horror Show jest zajefajny ale na hymn sie naprawde nie nadaje . To musi byc cos wolniejszego i zrozumiałego , przyjemne do śpiewania dla 5-cio jak i 90-cio latka !!!
tommaz
Obserwowany

Postprzez Chipek82 2007-10-12, 11:59 am

Czy nie można użyć utworu -W zagłębiowskim grodzie-[nie pamiętam dokładnego tytułu]. Wystarczy odpowiednio zredagować tekst. Są tam juz słowa typu: w zagłębiowskim grodzie;Zagłębie naprzód marsz itp.

Nie wiem czy ta piosenka nadaje się na to ale może ktoś bardziej muzykalny może z tego coś wykombinować jak by się komuś chciało

http://zhp.dabrowa.pl/czarna5/spiewnik/3.htm

tekst jest na samym dole strony
Chipek82

Postprzez Przemek26 2007-10-12, 8:45 pm

Chipek82 napisał(a):

Nie wiem czy ta piosenka nadaje się na to ale może ktoś bardziej muzykalny może z tego coś wykombinować jak by się komuś chciało

http://zhp.dabrowa.pl/czarna5/spiewnik/3.htm

tekst jest na samym dole strony

A ja dalej swoje. Układać to sobie może hymn ale baciom przed zawszonymi wyborami tego sparciałego zawszonego kraju. A od " Na dobre i na zły " WY**** w PODSKOKACH!!!!
Przemek26

Poprzednia stronaNastępna strona

Powrót do Kibice