adas napisał(a):Przemek26 napisał(a):PROŚBA DO ADAMA MAKARA ORAZ EMDŻEJA MONTIEGO I INNYCH ADMINISTRATORÓW I OSÓB MAJĄCY SWOBODNY KONTAKT W KLUBIE.
W TYM TYGODNIU TO JUŻ NIE BO CZASU NIE MA ALE PO NIEDZIELI CHCIAŁBYM ŻEBY NA STRONIE GŁÓWNEJ SERWISU POJAWIŁO SIE OŚWIADCZENIE ZŁOŻONE PRZEZ WSZYSTKICH PIŁKARZY ZAGŁĘBIA SOSNOWIEC ,ŻE TEN PIERWSZOLIGOWY SEZON ZAGRAJĄ NA MAKSA. ŻE W KAŻDYM MECZU ZOSTAWIĄ ZDROWIE , KREW , SERCE , ŻYCIE NA BOISKU. ŻE PIŁKARSKO, PADNĄ TRUPEM A UTRZYMAJĄ ZAGŁĘBIE W EKSTRAKLASIE.
Myślę, że postulat do zrealizowania. W przyszłym tygodniu postaram się aby odpowiedź pojawiła się na łamach naszego serwisu.
Rozumiem intencje tego pomysłu i co więcej, popieram je. Co do wykonania jednak, to jak w tytule - apeluję o rozwagę, potrzeba wpisania w strategię.
Moim zdaniem jest bowiem niebezpieczeństwo wpędzenia w mechanizmy znane już, korupcyjne, ale innego typu - podczas gdy chyba w tej chwili ich nie ma! (mam nadzieję, widzę przesłanki do takiego wrażenia). O co mi chodzi? Z jednej strony - może pójść w tym kierunku: chcą podpisu, bym grał, niech będzie. Co mają zrobić słabsi zawodnicy, słabsi w skali całej ligi? Ano, dostosują się. Tak, jak dostosowywali się w niższych, gdy trzeba było dorzucić się do składki na sędziów, by grać. Tu - by grać i zademonstrują, napiszą, jakkolwiek to odbiega trochę od problemu rzeczywistego ich możliwości. Rodzi się miejsce dla zafałszowań. Zamiast więc wykorzystać sygnał pozytywny, że przecież na Lechu pomimo że odstawali, to walczyli, do końca - można wręcz wygasić zapał, zranić... Przecież zaś chyba na tym Lechu właśnie wolą walki, której oczekuje się tu - od dobrej strony się pokazali. Chodzi o wzmocnienie, o podbudowanie na całą ligę - ale bez tworzenia takich sytuacji w mentalności "korupcjogennej".
Ogólnie więc - tak, jak najbardziej i coś z takiej deklaracji widzę, jako element tworzenia wspólnego dobra, zjednoczenia sił, tworzenia charakteru zagłębiowskiego, czegoś, co nawet pracownikom na rok, dwa czy trzy zostanie jako pozytyw. Może wspólne oświadczenie, zawodników, że zawalczą na maksa, kibiców, że nie zaprzestaną od razu dopingować, wyzywać? Może coś innego jeszcze, ale budującego ten zagłębiowski charakter a nie stawiającego pod ścianą, zmuszając jakby trochę do "korupcji oświadczeń". Chodzi o coś, co wpisuje się w nową, nie tylko antykorupcyjną, ale po prostu "charakternie zagłębiowską" strategię?