Przyszłość Zagłębia

Dyskusje o wszystkim co dotyczy piłkarskiego Zagłębia Sosnowiec
http://zaglebie.sosnowiec.pl

Moderatorzy: flex, turku, Landryn, Smazu, krzysiu, LucasUSA, swiezy52

Postprzez Skunk 2007-08-01, 7:47 pm

Witam!
Prawdopodobnie jutro w Sporcie ukaże się artykuł-wywiad z kolejna osobą zamieszaną w korupcję w Zagłębiu.Jest to reakcja na ostatni wywiad z Tochelem...
Skunk

Postprzez drewinio 2007-08-01, 7:54 pm

Ciekawe kto tego wywiadu udzieli? Dla mnie te wszystkie rewelacje to jest totalny kosmos, fantastyka i wogóle magia. A teksty są typu
" Wywiadu udziela nam Han Solo:
Reporter: Panie Solo jak to było w Zagłębiu?
Han Solo: Za wszystkim stał Jabba i jego zwierzchnik prezes Planetarnych Związków Pógłówków Natrętnych a mianowicie Darth Vader."

A ludzie dalej bajki piszą!!
drewinio

Postprzez Skunk 2007-08-01, 7:56 pm

Zobaczymy co i jak będzie.Celowo napisałem prawdopodobnie. A chodzi o Michała N. ,który dziś odwiedził ten dziennik.
Skunk

cieszy entuzjazm młodzieńczy

Postprzez Blajpios 2007-08-01, 8:02 pm

eric napisał(a):
laBombonera napisał(a):Kolego eric a skad zarzad by qrwa wytrzasnal kase co ???
tak przynajmniej bedziemy mieli oswietlenie(2,5mln)murawa(podobno4mln)
szatnie(?)canal+ i Oe
kol tomcza-k dla ciebie te zarzuty sa takie same ???co ty bredzisz
Arka kupowala a kopacze reprezentujacy Zaglebie ustawiali

Ja wiem skąd. Ty nie wiesz? Szkoda. Ale zapamiętaj, że Pan Szatan pionkiem nie jest i kasę ma, może nie jest to Cupiał, Walter lub Klicki ale ma. Bytom co? Miał kasiore?! Nie miał! Dał radę? Dał! I nie pisz mi tutaj, że nie ma Szatan ciapy bo nie pchałby się z kupnem zanim sytuacja była krytyczna. Poza tym ponad to swoje wiem. I zaufaj mi stać go na 3mln budżet, a to wystarczy.
Stadion? O robieniu stadionu nie zadecydowało tylko to, że jest awans ale też siła kibica, dzięki której magistrat zrozumiał, że wyjścia nie ma.
Poza tym miasto pomogłoby utrzymać klub, więc sytuacja nie była krytyczna. Nawet w ostateczności, gdyby Pan Szatan nie wziął klubu wzięłoby klub miasto.
Nie wierzysz? Nie musisz. Ja wierze i będę wierzył bo co jak co, ale w Sosnowcu nikt już nie chce powtórki sprzed piętnastu lat.
Więc 'hold your horses' :) z tymi opiniami...
Pzdr

Przyznam, że dużą radością jest, gdy w trudnych chwilach widać taki młodzieńczy zapał, entuzjazm, siłę wiary. To pozwala mieć nadzieję, że młodzi przetrwają, tak jak zresztą już tu od 100 lat jest.
Niemniej, nie do końca mogę przyklasnąć, choć jest to chyba entuzjazm Młodego Kolegi, nawet jeżeli daje on tyle nadziei. Po pierwsze - naprawdę budżet, to nie jest konsekwencja tylko miłości do czegoś, chęci, nadziei. Nie jest też konsekwencją w postaci nagrody za entuzjazm i "porywanie się z motyką na słońce". Szacunek dla p. Szatana chyba i za to powinien być, jeżeli wszystkie te rzeczy wyważa. Wiemy przecież, że to tylko marzenia: "miasto weźmie klub, jeżeli nikt nie będzie chcieć", "miasto wspomoże" itd. Miasto - nawet przy takich mistrzach socjotechniki i cynizmu - musi brać pod uwagę choćby i reakcje tych wszystkich, którzy nie bez racji powiedzą, czemu wspierać klub więcej, było nie było dla niektórych, kibiców - gdy trzeba to zabrać np. dzieciom itp. Jeżeli przejmuje się kontrakty za pięć dwunasta, gdy przed wszystkimi otwiera się perspektywa I ligi, nie jest tak łatwo zaraz wszystkich przekonać "w imię dobra klubu", by się wycofali z żądań. Zrywanie kontraktów - to mogą być i kary umowne. Z kolei pozostawienie kontraktów drugoligowych - byłoby bez renegocjacji prawdopodobnie kosztem zbyt wielkim. Moim zdaniem p. Szatan chyba trochę grał świadomie na to, że np. Peŝkowic zrezygnuje, bo zapewne obciążał klub nieźle. Otóż, przy renegocjach, to na pewno z jednej strony może być żądanie większe, że pierwsza liga. Niemniej - bynajmniej niekoniecznie tylko to gra rolę. Rolę gra też i to, że przy negocjacjach przyznanie, że jesteśmy zagrożeni - może oznaczać też większe naciski na zabezpieczenie interesów gracza. A bez renegocjacji - pewnie nie uciągnęłoby się sprawy.
Poza tym - chyba też grał rolę "zagłębiowski duch", mianowicie pragnienie, by po latach Zagłębie zagrało, choć sezon, przypominając się w pierwszej lidze. Taki oddech "powietrzem wielkiej piłki" może być ważny podobnie (oczywiście, piszę to zachowując proporcje, że to jednak dobra innej skali, mniejszej w wypadku klubu) - jak w okresie międzywojennym dla Polski po latach rozbiorów ważnym był niepodległościowy oddech dwudziestolecia, kóry pozwolił następny rozbiór niemiecko-sowiecki a po wojnie już tylko sowiecką okupancką dominację.
Tak więc - chyba trzeba dopingować, by nie wyszedł klub poza zdrowe zasady, nawet pod naporem chwili, czyli odrzucenia korupcji, pilnowania możliwości finansowych (mierz siły na zamiary) ale i nie poddawania się nowym układom proponującym bycie kozłem ofiarnym itp. Trudno nam zaś - tak jednoznacznie ocenić wszystkie szczegóły polityki klubu, bo naprawdę zbyt mało wiemy; nie ma co więc wyrokować, jak to na pewno było, na co stać K. Szatana, co zrobiłoby miasto itp.
Blajpios

Postprzez eric 2007-08-01, 8:17 pm

Przyznam Tobie, że poematy może i piszesz... ale w połowie niezrozumiałe.
Może i nie starego kolegi, ale nie znasz mnie, nie wiesz co jem i gdzie, więc nie osądzać Tobie co ja wiem a co nie.
Ty jesteś realistą ale bez krzty optymizmu.
Ja jestem realistą ale też optymistą, widzę to inaczej, szczególnie na monitorze mojego komputera w pracy.
Ty piszesz, że nie stać a ja się pytam: "To skąd budżet w wysokości 7mln na sezon 2007/2008 ?"
Bo napiszę tak:
Sponsorzy OE: powiedzmy 1mln
Canal+ : nie więcej niż 800tysięcy

1 800 000 PLN
+
1 500 000PLN Ergom ( bo chyba dali ok 400/500€ )
=
3 300 000
+
X
=
7 000 000
teraz tak
7 000 000 - 3 300 000 = 3 700 000

czyli...

skąd wzięło się 3 700 000 ?

Pzdr :)
Ostatnio edytowano 2007-08-01, 9:39 pm przez eric, łącznie edytowano 3 razy
eric

Postprzez Schabu 2007-08-01, 8:22 pm

Tak wygląda ponoć nasza sytuacja!!!

Sosnowiec: Teraz ujemne punkty, potem degradacja?

Zagłębie Sosnowiec w tym sezonie dostanie minusowe punkty, a w przyszłym roku zostanie zdegradowane z ligi za ustawianie meczów. Najpewniej takie decyzje podejmie w czwartek na posiedzeniu Wydział Dyscypliny PZPN. Oznacza to, że beniaminek ekstraklasy za rok ma wielkie szanse grać w III lidze - spekuluje Dziennik.pl
Taniej nie będzie! AGD, RTV, Foto, GSM, Car Audio.

Członkowie wydziału są przekonani, że zespół z Sosnowca trzeba zdegradować za ustawienie 30 meczów w sezonach 2003/2004 i 2004/2005. - Gdybyśmy tego nie zrobili, nie mógłbym działaczom wyrzuconej przez nas z ekstraklasy Arki spojrzeć w twarz - mówi Michał Tomczak, przewodniczący Wydziału Dyscypliny.

Materiały, jakie przekazała wrocławska prokuratura, są porażające. Niczym nie różnią się od tych, jakie dostali wcześniej na Arkę Gdynia czy Górnik Łęczna. Klub z Sosnowca zostanie w tym sezonie ukarany prawdopodobnie minus dziesięcioma punktami. Po zakończonym sezonie 2007/2008 Zagłębie będzie zdegradowane niezależnie od miejsca, które zajmie w ekstraklasie. Oznacza to, że jeśli zajmie miejsce spadkowe w pierwszej lidze, to automatycznie zleci do trzeciej ligi. Sosnowiec zapłaci też karę finansową w wysokości przynajmniej 150 tysięcy złotych.

Więcej w Dziennik.pl

Nic dodać i nic ująć.
Schabu

Postprzez Uruk 2007-08-01, 8:26 pm

Czyli czeka nas 30 sparingów.Nieźle!
Uruk

Postprzez MarcelZS 2007-08-01, 8:31 pm

Dewagacji już było tyle w prasie .... że warto poczekać do jutra.... choć znjąc poplątane losy Zagłebia i wszytkiego co jest z nim związane jutro pewnie sprawa się nie rostrzygnie ... nie po to wytaczamy działa by przyjąć kare -10 i degradacja - bo pewnie taką kare proponowali już poprzednio. Trudno też wierzyć by się obyło bez degradacji..... tak naprawde ani prasa... ani mi nic nie wiemy .... można jedynie spekulować.

Jedno co jest pewne to godzina spotkania jutro ..... 13.00??? jak ostatnio czy może inna ????

PS. Warto walczyć by była jak najmniejsza .... bo i jeden punkt może decydować do której ligi polecimy w przypadku degradacji.

Lepiej zagrać sezon w OE i próbować odkuć się z 10 punktów .... niż zagrać bezbarwną II ligę, w której na awans i tak by nie było możliwości z ujemnymi punktami.
MarcelZS

Postprzez Schabu 2007-08-01, 8:40 pm

Może i dewagacje były w różnych gazetach i tak dalej.
Ale jedno jest pewne,że jeżeli jesteśmy tak samo w zarzutach umoczeni jak Arka i Łęczna to na pewno potraktują nas podobnie jak i tamtych.
No ale jutro się okaże kto miał rację
Schabu

moje nawiązania do różnych wypowiedzi...

Postprzez Blajpios 2007-08-01, 9:01 pm

Koledze <eric>
Hm. Ależ to właśnie za młodzieńczość jest uznawane: optymizm, nawet poza realizmem (cóż, faktem jest, że o mnie można - starczość, to właśnie "bez krzty optymizmu"; ale lepiej się pisze, że Kolega młodzieńczy, niż "ja zgred Wam mówię", proszę ;-) o wybaczenie). Proszę zauważyć - nie znamy się tak dokładnie, więc ja rzeczywiście nie wskazałem nigdzie, że na pewno uważam kolegę za np za osiemnastolatka - bez obrazy PT Małolatów, cennych, bo to przyszłość przecie. Pisałem tylko o młodzieńczości.
Tak, oczywiste jest, że te 3,7 to pewnie pochodzi od właściciela. Skąd jednak wiemy, że to nie jest już absolutna góra, którą może dać? Nawet o 800 tys. - jeżeli budżet się nie domyka, jest źle! Nawet o te 800 mogłoby by być źle, jeżeli brakłoby na wypłatę zobowiązań. Zaczynałaby się zła karuzela, którą już kiedyś przerabiano, która jest pobliska korupcji, w którą kiedyś np. Płomień popadł i z wielkim trudem wychodził, ale wrócił do chwały, iż sosnowieckie kluby (zagłębiowskie) nie żyją nad stan i płacą uczciwie. Tak więc - nawet z kanału + pieniądze, trzeba liczyć. A jeżeli trudno złapać sponsorów dodatkowych w I lidze, w II nie będzie łatwiej, łącznie z miastem. Trzeba to realnie rozważać. Przy czym - to była tylko część. Kończyłem głównie tym, że trzeba cieszyć się i zespolić wokół pozytywów. Myślę, że tu się porozumiewamy, mam nadzieję i cieszę się.
Kol. <Schabu>
Cytuję: "Członkowie wydziału są przekonani, że zespół z Sosnowca trzeba zdegradować za ustawienie 30 meczów w sezonach 2003/2004 i 2004/2005. - Gdybyśmy tego nie zrobili, nie mógłbym działaczom wyrzuconej przez nas z ekstraklasy Arki spojrzeć w twarz - mówi Michał Tomczak, przewodniczący Wydziału Dyscypliny". Och. Ależ przecież oni się "podkładają sami", już nie wiem czy p. Tomczak jest w stanie to pojąć, ale ktoś mu to może wytłumaczy, jeżeli jest rzeczywiście tak, jak ostatnio się mówi, że grupka hanldowała pod siebie: jakim prawem używa się sformułowania "zespół trzeba zdegradować za ustawienie 30 meczy". Jaki zespół? Racja, ma chłop rację: zespół tych ludzi, co to robili. Czy robił to zespół Zagłębia, klub, zarząd? Czy ten pan już naprawdę z zacietrzewienia chce się z uczciwością koniecznie pożegnać i rozminąć? Owszem, nie przeczę, że można dyskutować o braku nadzoru. Może nawet trzeba - prócz innych spraw, jak ukaranie winnych korupcji. Niech się jednak zdobędzie na uczciwość i odpowie na te pytania, pozwoli na jawność obrad i osąd uczciwy a nie w imię interesów np. tych, co chcą się ukryć za abolicją.
Co do sparingów, nacisków prasowych itp. Ktoś to już wprost formułował, Kol. <MarcelZS> też w podobnym tonie: trzeba to wytrzymać, cierpliwości, po części to medialna gra, znów nie do końca uczciwa, bo np. wiadomość o żądaniu statusu pokrzywdzonych ze strony Zagłębia jakby "pod embargiem" jest trzymana.
Blajpios

Postprzez klara 2007-08-01, 10:23 pm

A ja mam taką sugestię....może jutro by poprosili (skoro okaże się prawdą, że nas wyrzucą....abysmy polecieli w tym roku do II ligi.....
klara

Postprzez drewinio 2007-08-01, 10:38 pm

ta zróbmy większy burdel w OE niż już jest :D
drewinio

Postprzez LucasUSA 2007-08-01, 11:51 pm

Schabu napisał(a):
Taniej nie będzie! AGD, RTV, Foto, GSM, Car Audio.

To dotyczy nowych stawek za ustawianie meczy po aferze? :D
I fanty zamiast kasy? ;)
LucasUSA

Postprzez PARASOL 2007-08-02, 7:30 am

Z dobrego źródła wiem, że nie grozi nam degradacja.

Ale wykluczą nas na pewno ze struktur PZPN-u.
(A co, przecież najlepiej poinformowany w Polsce Dziennik czy Fakt tak jakiś czas temu napisał!:):):))

Czekać do jutra, płaczki częstochowskie, nie komentować i nie marudzić!
PARASOL

Postprzez eric 2007-08-02, 7:42 am

PARASOL napisał(a):Z dobrego źródła wiem, że nie grozi nam degradacja.

Ale wykluczą nas na pewno ze struktur PZPN-u.
(A co, przecież najlepiej poinformowany w Polsce Dziennik czy Fakt tak jakiś czas temu napisał!:):):))

Czekać do jutra, płaczki częstochowskie, nie komentować i nie marudzić!

Chyba we Wrześniu :) nas wykluczą :)
eric

Poprzednia stronaNastępna strona

Powrót do Piłka nożna