Przyszłość Zagłębia

Dyskusje o wszystkim co dotyczy piłkarskiego Zagłębia Sosnowiec
http://zaglebie.sosnowiec.pl

Moderatorzy: flex, turku, Landryn, Smazu, krzysiu, LucasUSA, swiezy52

Postprzez laki 2007-07-31, 4:53 pm

Gdyby udało się uzyskać obecnemu zarządowi, nadanie uprawnień pokrzywdzonego
(co w obecnej sytuacji wydaje siÄ™ logiczne i jak najbardziej sprawiedliwe w wymiarze
prawnym), to sprzedawczyki mieli by przejb...e .
Bo oto obecny zarząd i były i oszukani kibice mający dowód w postaci biletu na mecz
który w prokuraturze widnieje jako ustawiony, mogli by dochodzić swoich roszczeń w sądzie.
To byłby niewątpliwie precedens na który ani wydział dyscypliny ani zarząd O.E. się nie
zgodzi, bo tak naprawdę to jest rozliczeniem korupcji , a nie wielka kreska Bońka.
laki

Postprzez Osman 2007-07-31, 5:11 pm

Kibice Zagłębia wystosowali list do PZPN
Przygotowaliśmy pismo, z którym chcemy się zwrócić do Wydziału Dyscypliny przy PZPN. Liczymy, że przyczyni się ono do tego, iż Zagłębie nie zostanie ukarane degradacją do niższej ligi - piszą do naszej redakcji kibice Zagłębia Sosnowiec związani ze stroną kibicezaglebia.net.

Oto pełna treść pisma kierowanego do piłkarskiej centrali:

Szanowni Członkowie Wydziału Dyscypliny
przy Polskim Związku Piłki Nożnej

My, kibice Zagłębia Sosnowiec, zwracamy się z apelem o sprawiedliwy i adekwatny do winy naszego Klubu wyrok w sprawie podejrzeń o korupcję. Chcemy nadmienić, że Zagłębie Sosnowiec to Klub z ponad stuletnią tradycją. W ciągu tych lat nasza Drużyna wielokrotnie pozytywnie zapisywała się w annałach polskiej piłki nożnej. Niejeden klub może pozazdrościć nam sukcesów i pięknej historii. Zagłębie było, jest i będzie wizytówką naszego regionu, naszej Małej Ojczyzny - Zagłębia Dąbrowskiego, regionu, który zamieszkuje przeszło pół miliona mieszkańców. Z naszą drużyną przeżywaliśmy zarówno wzloty, jak i upadki. Jednym z trudniejszych momentów w dziejach Zagłębia był moment praktycznego zlikwidowania klubu w roku 1995. Dzięki grupie pasjonatów oraz wiernych kibiców klub odrodził się, startując w rozgrywkach od V ligi. My, kibice Zagłębia Sosnowiec, nie chcemy przeżywać tego po raz kolejny. Dziś ponownie, po 15 latach możemy cieszyć się z gry sosnowieckich piłkarzy w najwyższej klasie rozgrywkowej. Pozwólcie radować się nam z tego, że nasza wspólna mozolna praca, mająca na celu odbudowanie zniszczonego już raz przez innych klubu, miała sens.

Korupcja jest rzeczą odrażającą i nie można jej tolerować. Kiedy my, kibice dowiedzieliśmy się o tym, że nasz Klub jest zamieszany w aferę korupcyjną poczuliśmy się oszukani, zdradzeni i zawiedzeni. Nawet w najczarniejszych snach nie przypuszczaliśmy, że honor Naszego Klubu może zostać splamiony udziałem w nieczystym procederze korupcyjnym. To my poświęcaliśmy czas, pieniądze, zdrowie po to by cieszyć się z wygranych i płakać po porażkach. Idąc na stadion byliśmy przekonani, że wszystko odbywa się w sportowej i wolnej od oszustw atmosferze. Czy winimy za to nasz Klub? Nie. Winimy piłkarzy-najemników, którzy reprezentowali nasze Barwy, choć na ten zaszczyt nigdy nie zasłużyli.

Maksyma prawnicza mówi, że winny jest ten, który odniósł korzyść. W naszym przekonaniu klub piłkarski Zagłębie Sosnowiec nic nie zyskał na działalności nieuczciwych sportowców. Bo jak nazwać korzyścią fakt, że przez kilka sezonów nie mógł awansować do wyższej ligi, choć był wymieniany w gronie wielkich faworytów. Dziś już wiemy, że celem grających wówczas piłkarzy nie był awans - ich celem była chęć wzbogacenia się majątkowego. Ludzie ci wykorzystali w tym celu klub w którym grali, niewiedzę zarządu klubu oraz naiwność wiernych fanów. Oszukali kibiców, a klub w którym grali ma zostać ukarany.

Szanowni członkowie Wydziału Dyscypliny, karając nasz Klub ukarzecie jego wiernych kibiców, obecnie grających tam piłkarzy, którzy nie są tak na prawdę niczemu winni oraz obecny zarząd klubu, który jako jedyny postanowił walczyć z tym niecnym procederem. Ewentualna degradacja uderzy bezpośrednio w obecnych piłkarzy, działaczy Klubu oraz rzesze kibiców Zagłębia Sosnowiec. Winnych całemu procederowi wśród nas już nie ma, więc ich kara ta już nie dotknie. Proszę pamiętać, że prawdziwą korzyść odnosili właśnie ci oszuści, którzy dziś z uśmiechem biegają po zielonych boiskach innych klubów.

Handel meczami wielokrotnie pozbawiał Klub możliwości odniesienia sukcesu, awansu do wyższej klasy rozgrywkowej. Klub piłkarski Zagłębie Sosnowiec jest ofiarą tego procederu - nie oprawcą, a cierń z tej afery na zawsze pozostanie już w naszych sercach.

Zwracamy się z apelem o nie degradowanie naszego Klubu z najwyższej klasy rozgrywkowej. Prosimy również o sprawiedliwy i współmierny do winy wyrok, który przyjmiemy z godnością, bo Zagłębie to my.

Z wyrazami szacunku
Kibice Zagłębia Sosnowiec
Osman
Żółta kartka

Postprzez Schabu 2007-07-31, 8:05 pm

Bardzo,bardzo piękny list do PZPN!
Oby chociaż nam kibicom uwierzyli,że to nam tak naprawdę najbardziej zależało.
A nie tym szmaciarzą sprzedającym mecze i zowiącym się piłkarzami.
Każdy z tych pokurczów powinien mieć dożywotni zakaz gry w piłkę!!!!!!!!!!
A pan Ujek to zatańczy niebawem!
Mam nadzieję że doczekamy tego meczu
Schabu

Postprzez Tom 2007-07-31, 8:33 pm

Podpisuje się pod tym listem i wyraża on w 101% moje odczucia w tej sprawie. Dobrze by było jakby ukazał sie gdzieś w prasie i jakby jakis pismak mógł zapytać panów z PZPN o opinie bo chyba oni nie zdają sobię sprawy kogo tak naprawdę karają bo napewno nie tych co zawinili ale tych którzy są najmniej winni czyli zwykłych szarych kibiców o których się zapomina przy dyskusjach w tej sprawie a przecież chyba ten sport istnieje dzieki KIBICOM.
Tom

cenna inicjatywa, choć nie wiem, czy czegoś nie ujmowałbym..

Postprzez Blajpios 2007-07-31, 9:28 pm

... jeszcze wyraziściej. Na przykład - choć sam uważam, że zmarnowano rok 2006 nie doprowadzając do odpowiedzi, czy można jednoznacznie mówić o stuleciu klubu: to jednak tym razem warto było napisać nie o tradycji a o klubie. Sosnowiec - bardziej wyeksponować znaczenie dla piłki, ostatecznie, nawet jeżeli niezbyt chlubni niektórzy, to z Sosnowca było 3 Prezesów PZPNu i najlepszy sprawozdawca m.in. piłkarski telewizyjny a drugi - radiowy. To może też wzmocnić wymowę. Wyraźniej też może można napisać, jakie to niesprawiedliwości będą, jeżeli nie ma np. gwarancji, że zostaną inni nie ukarani, będzie abolicja. Tak jak pisałem kilkanaście chyba dni temu: napisać, że żąda się ukarania i naszych i innych - albo będą Kibice przeciw kpieniu z walki z korupcją przez czynniki oficjalne wykonywaną. Dalej - może warto by jeszcze wyraźniej: tak jak Klub skrzywdzony, tak i kibice i liczymy, że zbyt uproszczonymi sądami nie skrzywdzi PZPN. Dalej - że boli, iż pozwala się nieucziciwą propagandę, jakby zrzucając na Zagłębie wszystko, co zostało. Boli, że się na to pozwala a nawet współtworzy, nie pozwalając na otwarte, nie tajne obrady. Boli abolicja, zanim nie zostaną wszyscy "podsumowani", co ich szuka prokuratura. Jednym słowem, w sposób wyważony, ale nie bać się bardziej jeszcze dosadnie.
Oczywiście, to takie moje dywagacje, choćby dlatego, że też o czymś takim pisałem. Ale - przede wszystkim gratulacje, bardzo dobry pomysł no i cieszy wykonanie!
Blajpios

Postprzez YOOSHKY 2007-08-01, 6:30 am

Zagłębie chce statusu pokrzywdzonego
Wojciech Todur

Klubowy prawnik zwrócił się we wtorek do Prokuratury Apelacyjnej we Wrocławiu o nadanie sosnowieckiemu klubowi statusu pokrzywdzonego.

Po naszej wczorajszej publikacji, w której Krzysztof Tochel, były trener Zagłębia, odsłonił kulisy korupcyjnego procederu, w klubie i w mieście zawrzało.

Trener zdradził "Gazecie", że do współpracy z organami ścigania namówił go Jerzy Wolas, prezes Podbeskidzia Bielsko-Biała - klubu, który zatrudniał wtedy (27 kwietnia 2007 roku) Tochela. - Klub z Bielska zerwał z korupcją i dobrowolnie poddał się karze. Prezes Wolas chciał mieć pewność, że przeze mnie na Podbeskidzie znowu nie padnie korupcyjny cień. Spytał, czy mam coś na sumieniu. Odpowiedziałem, że tak. Wtedy z pomocą Władysława Szypuły, dyrektora Podbeskidzia, skontaktowałem się z wrocławską prokuraturą - mówi Tochel. "Spowiedź" trenera rozsierdziła część kibiców, którzy twierdzą, że ten wiedząc, że w czwartek Wydział Dyscypliny PZPN-u ponownie będzie się zastanawiał, jak ukarać Zagłębie, tylko pogrążył klub. - Jestem innego zdania - mówi mecenas Tomasz Damięcki, który reprezentuje Zagłębie przed WD. - Trener jest kolejną osobą, która mówi, że klubowy zarząd nic nie wiedział o toczącej zespół korupcji - tłumaczy.

Podobnie myślą również działacze. - Ta publikacja tylko utwierdziła nas w przekonaniu, że większość osób zamieszanych w korupcję kierowała się własnym interesem, nie patrząc na dobro klubu - dodaje Grzegorz Baran, wiceprezes Zagłębia.

Stąd wczorajszy wniosek, który zarząd skierował do wrocławskiej prokuratury. W uzasadnieniu znalazło się zdanie: "Zgromadzony (...) materiał dowodowy (...) pozwala zasadnie stwierdzić, że ujawnione czyny przekupstwa sportowego, jakich dopuścili się byli i obecni zawodnicy, działacze i trenerzy klubu, naruszały dobra prawne klubu. W opisanych okolicznościach wniosek o przyznanie zarządowi klubu uprawnień pokrzywdzonego jest uzasadniony".

Baran mnoży pytania, dlaczego WD nie karze równie srogo jak kluby piłkarzy, którzy brali udział w tym procederze. - Jaką mamy pewność, że taki zawodnik nie zrobi tego jeszcze raz? Jeżeli trafi do kadry, to może nawet obstawić u bukmacherów mecz reprezentacji... Dlaczego zarząd klubu ma odpowiadać za grzechy innych? Czy jeżeli WD zajmie się sprawą Zagłębia Lubin, to zarzuty będą też dotyczyły koncernu KGHM, który de facto zarządza tym klubem? - pyta.

Za Zagłębiem wstawili się kibice, którzy również napisali do Wydziału Dyscypliny. W liście znalazło się m.in zdanie: "Handel meczami wielokrotnie pozbawiał Klub możliwości odniesienia sukcesu, awansu do wyższej klasy rozgrywkowej. Klub piłkarski Zagłębie Sosnowiec jest ofiarą tego procederu - nie oprawcą, a cierń z tej afery na zawsze pozostanie już w naszych sercach".

Źródło: Gazeta Wyborcza Katowice

-> http://www.sport.pl/pilka/1,65050,4354269.html
YOOSHKY

Postprzez egon 2007-08-01, 7:13 am

To nic nie da.Dla mnie sprawa jest przesądzona.Stanowczczo za póżno reakcja władz klubowych.
egon

Postprzez barthez 2007-08-01, 8:02 am

Ja bym ci dał bana na dzień dobry. Kiedy mieli reagować? Wtedy kiedy materiały były w PZPN-ie i nie wiadomo było co w nich jest. czytasz kolego gazety? Przeglądasz strony w internecie? To sprawdz kiedy przyszły materiały, kiedy było posiedzenie WD PZPN i kiedy z materiałami zapoznał się zarząd! A jak dla ciebie sprawa jest przesądzona to idz kibicować komuś innemu. Skąd się biora tacy mądrale?
barthez

Postprzez bolo73 2007-08-01, 8:26 am

Brawka dla barthez`a za powyższy tekścik.
Kolego Egon ale walnąłeś kora teraz no po prostu brak słów.Chłopie przecież dopiero w poniedziałek wieczorem tak naprawdę cały ten syf ujrzał światło dzienne więc co ty piszesz tutaj o późnej reakcji Zarządu?
bolo73

Postprzez quantusis 2007-08-01, 8:41 am

Bardzo dobry tekst. Zgadzam siÄ™ z nim w 100 %

Pozdrawiam
quantusis

Postprzez vixen 2007-08-01, 9:39 am

Według mnie nie zapadną żadne decyzje na czwartkowym posiedzeniu WD. Będą czekali na decyzję prokuratury odnośnie ewentualnego przyznania uprawnień pokrzywdzonego i jej stanowiska w tej sprawie. Już gramy w OE więc czas ich nie goni.
Coraz więcej faktów wychodzi na światło więc czas będzie grał na naszą korzyść
Głowa do góry będzie dobrze
vixen

Postprzez CONOR 2007-08-01, 2:20 pm

no i to samo wlasnie chcialem wkleic. ale to tylko fakt
CONOR

Postprzez Tomowitz 2007-08-01, 2:25 pm

Chłopaki ale co jeśli faktycznie zdegradują? Ja jestem za tym żebyśmy grali w 2 lidze już teraz (jeśli zdegradują o jedną w dół) a OE niech se kopie w 15tu do czasu jak Cracovie i Zagłębie L. dorwią. O ile dorwią. Do dupy grać 29 meczy wiedzac ze sie spadnie do 2 a mozna do 3. wole drugą teraz. mam nadzieje ze za te poglady nikt mnie nie zbanuje.
Tomowitz

Postprzez YOOSHKY 2007-08-01, 2:42 pm

tomczak napisał(a): [...] - mówi jeden z członków Wydziału Dyscypliny.

Zapomnieli dodać "wyimaginowany". Jutro raczej żadne tego typu decyzje nie zapadną. Teraz już nie ma po co się spieszyć, tym bardziej że sytuacja wygląda "ciut" inaczej niż przed tygodniem. Zmieniam przyzwyczajenia - od dziś podcieram się tylko Dziennikiem.
YOOSHKY

Postprzez drewinio 2007-08-01, 2:49 pm

Fajne 29 sparingów :D za które Zagłębie dostanie 1mln złotych :D od Canal + :D. Z całej tej sytuacji żąl tygo tej degradacji. Zresztą nie ma co prorokować. W czwartek sie wszystkiego dowiemy. W razie jakiejś degradacji może nasi grajkowie zaczną walczyć o utrzymanie :D. Moze być ciekawo :D
drewinio

Poprzednia stronaNastępna strona

Powrót do Piłka nożna

Kto przeglÄ…da forum

Użytkownicy przeglądający ten dział: novack