Przyszłość Zagłębia

Dyskusje o wszystkim co dotyczy piłkarskiego Zagłębia Sosnowiec
http://zaglebie.sosnowiec.pl

Moderatorzy: flex, turku, Landryn, Smazu, krzysiu, LucasUSA, swiezy52

Postprzez OlafKS1906 2007-07-25, 1:37 pm

Glowa mnie boli juz od tych roznych informacji,czasem sprzecznych...W poniedzialek mowa o powrocie Lecznej,we wtorek Plock,dzisiaj mowa o Lechii i ...Polonii-czyli klub Listka.Wszystko chyba jasne,bo Plock "nie chce" 1ligi albo nie moze grac,wiec jak nas zdegraduja do 2ligi,co paradoksalnie jest najlepsza opcja dla nas-miejsce wg mnie zajmie ukochany klub bossa PZPN-czyli Polonia...HWDPZPN !!!
OlafKS1906

Postprzez Osman 2007-07-25, 5:27 pm

OlafKS1906 napisał(a):Glowa mnie boli juz od tych roznych informacji,czasem sprzecznych...W poniedzialek mowa o powrocie Lecznej,we wtorek Plock,dzisiaj mowa o Lechii i ...Polonii-czyli klub Listka.Wszystko chyba jasne,bo Plock "nie chce" 1ligi albo nie moze grac,wiec jak nas zdegraduja do 2ligi,co paradoksalnie jest najlepsza opcja dla nas-miejsce wg mnie zajmie ukochany klub bossa PZPN-czyli Polonia...HWDPZPN !!!

jak już spadniemy to zdecydowanie niech wyślą Polonie do Orange! :D

nawet nie wiecie jacy skurczybyki teraz mocni są :P

Nawet degradacja nam nic nie zrobi!
Powiem nawet żę nam sie cholernie upiecze w porównaniu do innych!

Przecież awansu nie wywalczyliśmy!? Został nam obdarowany...
Tak więc, degradacja, której nie było :D

Ja tam płakał na pewno nie będe, graliśmy tyle czasu w II lidze to i wytrzymamy jeszcze rok!
Aaaa no i mecze na LUDOWYM :)
pomyślta przecież Gieksa jest Arka, Płock tez są super firmy, a jak chcemy pokazać żę zasłużyliśmy na awnas to i tych cwaniaków rozpykamy :)

Co by jutro sie nie stało to Było, jest i będzie ZAWSZE ZAGŁĘBIE :)
Osman
Żółta kartka

Postprzez drewinio 2007-07-25, 5:35 pm

Dokładnie wole rok w plecy niż 3 lata. Bo tak to będzie wyglądać. Jak nas teraz zdegradują powiedzmy do tej 2 ligi to za rok będziemy mieli szanse na gre w OE. A tak to co? teraz w OE niby bedziemy ale nei gra o pietruche po w przyszłym sezonie degradacja. A nie wiadomo co jeszcze wymyślą. bo jak bedziemy kandydatem do spadku z OE to mogą nam dziady przywalić 3 lige. tak zę zaś niża liga i zaś powrót. no ludzie jak mamy wejść do OE to na taki jakiś dłuższy kres. A nie rok tu rok tu. PRzecież to sie idze załamać.
drewinio

Postprzez laBombonera 2007-07-25, 5:52 pm

lepiej zostac w pierwszej lidze(OE) ,grac swoje,
za rok sie wiele moze zmienic
Ostatnio edytowano 2007-07-25, 10:25 pm przez laBombonera, łącznie edytowano 1 raz
laBombonera
Żółta kartka

Postprzez Osman 2007-07-25, 6:02 pm

laBombonera napisał(a):lepiej zostac w pierwszej lidze ,grac swoje,

no też prawda.
Ale jakby co w ogóle nie ma co robić tragedi, bo i tak wcale tak źle nie wyjdziemy... :)
Osman
Żółta kartka

zachować spokój i godność uczciwą

Postprzez Blajpios 2007-07-25, 6:46 pm

To chyba teraz najważniejsze przesłania. Jak również - jedność, która przez 100 lat kształtowała. Na pewno co do postawy trzeba uwzględnić złożoność wielu spraw. Jak choćby i to, że nie wiadomo, jak pozawierano kontrakty na wypadek kłopotów z karami. Czy w tej chwili nie jest sprawą życia i śmierci zagrać w I lidze, by nie zbankrutować. Jakkolwiek - nie oznacza to, że za wszelką cenę, idąc na ugodę. Przede wszystkim właśnie honor i godność, który podnosi fakt, że właściciel, władze, co nic nie mieli z poprzednikami, bynajmniej nie zamierzają zrzucać z siebie konsekwencji. Trzeba więc to zaznaczać wszędzie: niech się tego uczą Boniek czy GKS Katowice i inni. Trzeba walczyć, by nie udało się "ukrycie" za Zagłębiem Lubina i spuszczenie odium ich korupcji na Zagłębie. To dziwne, że z kilku zespołów tylko jeden zostaje i to ma być napiętnowany na całą ligę i to jako fetysz, by widziano, jak walczy się z korupcją, podczas gdy innym się "przemknie"? Na ugodę można iść, gdy pewne będzie, że jednocześnie nie będą wytykać, że to "z łaski i bez poniesienia konsekwencji" jest granie. Nie, właśnie na tym polega ugoda, że zamyka sprawę, czyli nie wolno propagandy, że sprawa nie jest "odpłacona". Podobnie - gdy wiadomo będzie, że jest gwarancja, iż inni, którzy wypłyną lub już wypłynęli w prokuratorskim śledztwie a nie są "podsumowani przez PZPN" - też zostaną ukarani i proporcjonalnie. Inaczej - rezerwuje się prawo przypominania niesprawiedliwości (o czym nie musi się głośno mówić, bo ono jest z natury rzeczy). Trzeba mieć swoistą wolność wobec straszaków, mniejsza z tym, taka, czy inna degradacja. Ważne - by z tymi, co tak cynicznie rzecz rogrywają nie dać wciągnąć się w układy, które odebrałyby godność i szacunek za podejście kolejny raz (co też trzeba przypominać) z podniesionym czołem, gdy w PZPN toczą się rozgrywki kosztem Zagłęba. Nie dać się z tego wybić, podobnie jak ze stuletniej jedności Zagłębia. Dobrych pomysłów i siły delegacji Zagłębia życzymy!

[ Dodano: 25-07-2007, 7:56 ]
nie rozumiem, czemu system nie włączył mi to jako odrębnego postu, bo tak to pisałem, ale coś zadziałało inaczej!

Tytuł dałem: szacunek dla Niebieskich!
Jak i zresztą innych Ślązaków, którzy nie prezentują teraz nienawiści. W szczególności zaś dla NIebieskich, bo w wielkiej liczbie. Z mojej strony też się to należy, bo "podszczypywałem" ich samemu o to, jak będzie *z drugiej strony" wyglądać ich postawa, bo Zagłębiacy jeszcze przed ich apelami pospieszyli ze wsparciem. Trzeba przyznać, że wykazują klasę - i dzięki za to. Tym bardziej, że nie jest to łatwo, muszą jakoś to "ustawić", jako że przecież jest to wsparcie w sytuacji "umoczenia" Zagłębia i nikt nie chciałby popierać nieuczciwości - czego zresztą nie robią, tylko okazują solidarność. Słuszne jest podkreślenie ich postawy też i dlatego, że degradacja się należy, jeżeli rzeczywiście to kilkunastu choćby meczy tyczy (nie ma pewności, że nie posumowali zarzutów za ten sam mecz, zarzutów o różnego typu działania itp). Należy się ta degradacja - jeżeli ukarze się proporcjonalnie. To znaczy z uwzględnieniem faktu, którego mało kto podnosi: nie tylko Zagłębie, które podnosiło się z jednego wykopania, ale nawet ktoś, nie wykopany: czy nie ma usprawiedliwienia pewnego, jeżeli nie było innego sposobu awansu, czy był możliwy awans uczciwy przy systemie Fryzjera? Ukaże się proporcjonalnie - to znaczy i z gwarancją, że innych też proporcjonalnie ukarzą (czego teraz raczej się nie gwarantuje) i dodatkowo, że złamie się system korupcyjny sięgający jeszcze wcześniejszych czasów niż śledztwo. Itp. Ale - to dodatkowe sprawy.
Tu chciałem przede wszystkim napisać, że szacunek i dzięki za taką postawę, bo niezależnie od tych warunków, po prostu Niebiescy - jak i niektórzy inni Ślązacy - ładnie wspierają!
Blajpios

Postprzez Tadeusz Wisniewski 2007-07-25, 7:17 pm

Kol. Blajpios - racja, ale sledze te wypowiedzi przedstawicieli WD - szczegolnie
Szefa tej komorki - to jad i nienawisc do ludzi, ktorzy nic nie zawinili. Poczatkowo
myslalem ze Panowie jak w cywilizowanym swiecie beda chcieli negocjowac uzywajac
argumentow, dzisiaj mam przekonanie ze nie bedzie tak - pospiech w Czwartek
trzeba bedzie zalatwic sprawe a chetny czeka a co wiecej juz zostal powiadomiony
o tym fakcie jak Ruchowi nie wydano Licencji.
Mam takie przekonanie iz w Delegacji musi byc dobry ZNAWCA PRAWA - w tym
rozwiazaniu widze szanse na rozpoczecie dzialan idacych w pozytywnym kierunku
dla Klubu.
Jestem pewny iz musimy zaczac gre w OE w najblizsza Sobote w Poznaniu. Nie bylo
takiego Klubu ktory nie mialby minimum czasu na zapoznanie sie z materialem,
sprawa jest skomplikowana i pospiech nie jest wskazany - mozna popelnic blad.
Mysle iz wystapienie naszego Klubu do PZPN jest sensowne i wazne dla sprawy.
Nie sadze aby w Czwartek zapadla decyzja jaka kolwiek - to bedzie dla mnie sy-
gnal ze Nasi Przedstawiciele radza sobie z ta skomplikowana materia.
Jutro bede myslami z Naszymi - zyczac im dobrych rozwiazan w trakcie rozmow.
Pozdrawiam - Tadeusz
Tadeusz Wisniewski

Postprzez fan78 2007-07-25, 7:55 pm

Czy wogóle wiadomo jaki jest skład delegacji klubowej na jutrzejsze posiedzenie WD?I ewentualnie jaka strategie ta delegacja zaprezentuje?
Adam jako rzecznik prasowy klubu moglbys cos na ten temat napisac.
fan78

Postprzez drewinio 2007-07-25, 8:07 pm

a co chcesz ich przekupić? :D
drewinio

Postprzez klara 2007-07-25, 8:41 pm

ja im moge loda zrobic ;)
klara

Postprzez psv 2007-07-25, 9:39 pm

http://www.sport.pl/sport/1,78978,4341198.html

Zagłębie oczekuje czwartkowego werdyktu PZPN-u
Wojciech Todur
2007-07-25, ostatnia aktualizacja 2007-07-25 20:55

Wydział Dyscypliny PZPN-u zadecyduje w czwartek, jak ukarać zamieszany w aferę korupcyjną klub z Sosnowca. Piłkarze nie dopuszczają do siebie myśli, że nie zagrają w sobotę z Lechem Poznań. Hotel na wyjazd jest już zamówiony, drukują się reklamy na koszulkach...

Na Kresowej wszyscy obawiają się decyzji WD. Telefony komórkowe działaczy nie milkną. "Będzie degradacja?", "Skończy się na minusowych punktach?" - słychać strzępki nerwowych rozmów. - Nic nie komentujemy, o niczym nie przesądzamy - wzdycha Grzegorz Baran, wiceprezes klubu.

Możliwości jest wiele. Jeden ze scenariuszy zakłada, że Zagłębie zapłaci wysoką grzywnę, zagra w ekstraklasie z minusowymi punktami, ale też i ze świadomością, że po sezonie zostanie zdegradowane. W tej sytuacji, jeżeli nie wywalczy utrzymania na boisku, spadnie od razu do trzeciej ligi.

Szansa na łagodniejszą karę jest możliwa tylko wtedy, jeżeli obecni działacze Zagłębia nie będą uciekać od odpowiedzialności za błędy, których nie popełnili. Nieoficjalnie mówi się, że Zagłębie chce zaproponować WD modelową współpracę: z klubem mają się rozstać wszyscy, na których padnie korupcyjny cień, promowanie akcji mających na celu walkę z korupcją w sporcie.

Posiedzenie Wydziału, na które pojadą Baran i Krzysztof Szatan, nowy właściciel klubu, ma się rozpocząć o godz. 13.

Szatan jest optymistą. Żartuje, że czeka na prezent na imieniny, które świętował wczoraj. Na razie musiał się zadowolić butelką markowego alkoholu, którą podarowali mu trenerzy i rada drużyny. Jerzy Kowalik, trener Zagłębia, twierdzi, że karami za korupcję nie zawraca sobie głowy. - Najpierw problemy z licencją, teraz kolejny kłopot....Gdybym się nad tym wszystkim zastanawiał, nie zostałoby czasu na normalną pracę - przekonuje.

Zespół ma wyjechać na sobotni mecz z Lechem w piątek. Hotel, gdzie piłkarze spędzą noc przed spotkaniem, jest już zarezerwowany. Zagłębie zagra w tym spotkaniu w zielonych koszulkach z reklamą firmy ERGOM - reprezentującą włoski kapitał w budżecie klubu.

Skład na inauguracyjne spotkanie nie jest jeszcze ustalony. Wczoraj z drużyną po raz pierwszy trenował Pavol Stano. Słowacki obrońca ma za sobą m.in. grę w Artmedii Bratysława, nawet w Lidze Mistrzów. - To kawał chłopa. Może zagrać zarówno na stoperze, jak i w pomocy. Zobaczymy, co potrafi, i w najbliższych dniach podejmiemy decyzję. Do końca sierpnia możemy jeszcze potwierdzać nowych piłkarzy - przypomina Kowalik.

Zagłębie ustaliło liste transferową. Znaleźli się na niej: Jarosław Piątkowski, Sławomir Pach, Jacek Paczkowski i Przemysław Oziębała.

Dodajmy, że szpital opuścił wczoraj Leszek Baczyński, któremu dokucza wyrostek robaczkowy. Prezes Zagłębia pozostanie na razie na L4.
psv

Postprzez LucasUSA 2007-07-25, 9:57 pm

laBombonera napisał(a):lepiej zostac w pierwszej lidze ,grac swoje,

Za rok to po PZPN moga pozostac zgliszcza. Pierwsza liga teraz!
LucasUSA

Postprzez xys 2007-07-25, 10:04 pm

hmm
chyba jakaś grupa pojechała do Warszawy przed chwilą z PKP :) będą pewnie pod Listkiewiczem czekać...
xys

Postprzez zag23 2007-07-25, 10:05 pm

Bardzo mi się to spodobało a co wy na to.

Zagłębie Sosnowiec - klub, który dwa lata temu hurtowo kupował mecze. Zostanie zdegradowany, lecz dopiero po tym sezonie. Ten zacznie z 3 lub 4 ujemnymi punktami. Dlaczego więc w lidze się utrzyma? Bo w składzie jest kilku ciekawych piłkarzy. Przede wszystkim Marcin Folc, o którego biło się wiele lepszych zespołów. Także Krystian Prymula, wyceniany (nie bez przyczyny) aż na milion złotych. Do tego młody i zdolny Adrian Marek, a także cenieni już w lidze Peskovic, Kaliciak i Berensztajn. Kibice z Sosnowca przeżyją na wiosnę horror z happy endem.

źródło: http://www.transfery.info/felieton-47.html
zag23

Postprzez flex 2007-07-26, 7:44 am

Bardzo chytry ale trzeba jednocześnie przyznać, że uczciwy plan przygotowały władze naszego klubu w sprawie dzisiejszego posiedzenia WD oraz zwalczania korupcji.

Teraz zobaczymy jak z uczciwością jest w samym PZPNie. Oto kilka cytatów sprzed paru tygodni"

Robert Zawłocki- wiceprzewodniczący Wydziału Dyscypliny PZPN napisał(a):Dajemy trochę czasu klubom, które były uwikłane w kupczenie punktami, na samooczyszczenie.
Jeżeli zdecydują się pozbyć ze swoich szeregów osób, które są odpowiedzialne za aferę i złożyć wniosek do nas o dobrowolne poddanie się karze, to my uznamy to za okoliczność łagodzącą. Takie kluby będą mogły liczyć na łagodniejsze wyroki. To najrozsądniejsze rozwiązanie

szef WD Michał Tomczak napisał(a):Przedstawiciele Zagłębia wykazują wolę współpracy, a od ich postawy może zależeć wysokość kar

Zobaczymy dziś jak to będzie. Ważne, żeby mieć już to za sobą i zacząć tworzyć nową lepszą jakość w Zagłebiu.
flex
Administrator

Poprzednia stronaNastępna strona

Powrót do Piłka nożna