Przyszłość Zagłębia

Dyskusje o wszystkim co dotyczy piłkarskiego Zagłębia Sosnowiec
http://zaglebie.sosnowiec.pl

Moderatorzy: flex, turku, Landryn, Smazu, krzysiu, LucasUSA, swiezy52

w dalszej perspektywie - chyba nie najgorzej

Postprzez Blajpios 2007-07-06, 1:04 pm

Tak napisałbym o przyszłości Zagłębia. Jest bowiem biednie, to na pewno nie napawa optymizmem - oraz zamieszanie w afery korupcyjnie. Ale - dzięki poprzednim właścielom Zagłębie przetrwało: i to jako Zagłębie a nie jakieś ERSI czy coś podobnego (być może pomogła kultura włoska, gdzie stare firmy to są stare firmy i sponsor nie domaga się zmiany nazwy). To pierwszy punkt do optymizmu. Przetrwało - bez długów, co może stanowić podstawę na przyszłość dobrą. Dalej - zostało odzyskane (i to z rąk właściciela, który także we włoskiej lidze zamieszany był w sprawy nieuczciwości, z tych racji nakazano sprzedaż Torino). Odzyskano - nie tylko dla polskiego, ale Zagłębiowskiego właściciela!!! Właściciela, który chce wiązać się bez oglądania na bezpośrednie aktualne osiągnięcia, I ligę, bez zmiany nazwy: tylko dla Zagłębie jako takiego. Udowodnił to choćby przy okazji podjęcia negocjacji na nowo, mimo że go wycykano. Daje to nadzieje na uczciwe podejście nadal trwające i to jako Zagłębie (Kotrak Bis czy jak tam - mocno się obawiam, że miał być tylko "częścią planu", jako właściciel - który ze sponsorem np Winunated czy jak mu tam, podpisałby umowę, że drużyna występuje za te parę milionów nie jako Zagłębie. Wszystko to są podstawy do optymizmu w dalszej perspektywie.
Podobnie jak - jak się zdaje - i to, że roztropnie podchodził właściciel. Ma budżet jaki ma - i nie chce tworzyć wirtualnych zarobków, jak gdzie indziej. Co więcej, chyba rozsądnie prowadzi rozmowy z nowymi zawodnikami, na wypadek, gdyby Zagłębie musiało grać w II lidze - to bynajmniej nie potrzeba dużo gwiazd na miarę środka I ligi a tych doświadczonych, co są, wystarczy przy budowaniu drużyny od II ligi.
Oczywiście, że w bliskiej perspektywie nie jest "za wesoło".
Oskarżenia o korupcję i duże prawdopodobieństwo, że utrącą I ligę dla Zagłębia; brak stadionu, niewielki budżet itd. Ale - to nie powinno przesłonić "dalszych niezłych perspektyw0, o których napisałem.
Oczywiście też - nie jest wszystko 100 proc. ideał. Np. - szkoda, że jeszcze nie ma utwierdzonej kwestii Marki Zagłębie, że nie powstało Stowarzyszenie itp. Gdyby Stowarzyszenie powstało, to np. oficjalne pismo do prokuratury, PZPN, p. Ruski czy gdzie tam, raczej musiałyby zyskać odpowiedź. Póki piszą kibice - sprawa niknie. Można zaś by pisać list, z reflesją, że kibice zastanawiają się czy robić manifestację dla poparcia słusznej kary dla Zagłębia za korupcję, czy nie. Jaka bowiem jest gwarancja, że nawet jeżeli ktoś zyskał status świadka koronnego - to jednak jego klub poniesie konsekwencje? Jaka jest gwarancja, że nie skończy się na przerzuceniu niesławy na kilka klubów mających mniejszy udział a ukryją się za tym kluby bardziej "umoczone"? Jaka jest gwarancja, że uczciwie zostanie opracowana sprawa Widzewa i jego II ligi, GKSu i jego startu "jako nowy klub" od 4 ligi? Jaka jest gwarancja, że popatrzy się sprawiedliwie na lata i system korupcji a nie wyciągnie kilka klubów na pokaz? Jeżeli takie gwarancje są, to Stowarzyszenie gotowe jest organizować manifestację poparcia dla oczyszczeń, nawet jeżeli łączyć się będą z degradacją do II ligi Zagłębia.
No i jeszcze ostatni pozytyw, sięgający poza sport. Ostatnie wydarzenia, niechęć niektórych po stronie Śląska - oraz wyraźne ratowanie klubu przychodzące od strony Olkusza: pokazują chyba wyraźnie, że potencjał rozwojowy dla Zagłębia - i potrzeba takiego rozwoju - jest po stronie Wielkiego Zagłębia, czyli od granicy ze Śląskiem, gdzie Zagłębie jest najwyraźniejsze, poza Olkusz, Zawiercie, Jaworzno. To są miasta filary, oprócz Sosnowca (z Dąbrową, Będzinem, Czeladzią) - które stanowią Wielkie Zagłębie. A Zagłębie, póki nie będzie na miarę ok. miliona obecnie ludzi, raczej nie będzie mogło tworzyć realnie znaczącego regionu. Osoba Pana Szatana, miejsca jego działalności - jak i działania miasta Jaworzno, które lideruje inicjatywom mającym w nazwie Zagłębie, podczas gdy inne miasta od tego uciekają - najlepiej chyba potwierdzają ten kierunek integracyjny: Wielkiego Zagłębia!
Przepraszam za "off topic" - ale z drugiej strony, to chyba też odpowiedni kontekst do przyszłości Zagłębia i w bardziej szczegółowym znaczeniui, klubu.
Blajpios

Postprzez Przemek26 2007-07-06, 1:14 pm

Z tego co pamietam Kolator pierdolił ( przed wizytą Komisji licencyjnej) , że Ludowy nie spełnia żadnych norm.
Komisja zaś podeszła do sprawy delikatnie i wystarczy zrobić to i to.
Więc ja bym srał na tego ubeka rzadką KUPĄ.
Przemek26

Postprzez marcin___ 2007-07-06, 1:19 pm

juz mnie to powoli zaczyna wkurwiac bo widac ze na sile chca wcisnac do OE wisle plock i ta marna druzyne z muranowa:[ mam nadzieje ze im sie nie powiedzie;/ tu juz nie chodzi o to czyim zrobia tto kosztem, nawet gdyby nie stalo sie to naszym
marcin___

Postprzez czamar75 2007-07-06, 3:46 pm

Też mi się wydaje, że liczy się tylko polonia warszawa i wisła płock i ktoś chce zrobić wszystko żeby te kluby grały w OE.

[ Dodano: 06-07-2007, 4:49 ]
Acha i jeszcze jedno, takie zachowanie przypomina mi skorumpowanego sędziego, który nie umię drukować i bez względu na to, że wszyscy widzą jego oszustwa on i tak ustawi wynik.
czamar75

Postprzez Osman 2007-07-06, 5:43 pm

no najwyżej mogą nam nasrać już sie boje tych dziadow z PZPN!

Co kurw* za malo kasy macie! Dupska to macie jak safari od tego pieprzonego siedzenia jeszcze coÅ› mruczÄ… pod tymy zasyfionymi nochalamI!!
Osman
Żółta kartka

Postprzez koszki 2007-07-06, 5:43 pm

Nawet jeśli dostaniemy kare i będziemy grali w 2 lidze to wyjdzie nam tylko na dobre. Kara za darmo bo niestety ale nasze Zagłębie nie zasłużyło na to aby grać w OE a przynajmniej korupcje będziemy mieli z głowy i ja jestem za takim rozwiązaniem
koszki

Postprzez Stanley 2007-07-06, 5:50 pm

koszki napisał(a):Nawet jeśli dostaniemy kare i będziemy grali w 2 lidze to wyjdzie nam tylko na dobre. Kara za darmo bo niestety ale nasze Zagłębie nie zasłużyło na to aby grać w OE a przynajmniej korupcje będziemy mieli z głowy i ja jestem za takim rozwiązaniem

Jaka kara.Jak juz cos to nie dostaniemy licencji i zagramy w 2lidze.Kary bedą dopiero w sezonie 2007/2008.Jest więc o co walczyć(licencja),żebysmy nie obudzili się w 3lidze.
Stanley

Postprzez koszki 2007-07-06, 6:12 pm

Dlatego napisałem wyraźnie że najlepszym rozwiązaniem dla nas jest dostanie kary za korupcje
koszki

Postprzez Lord Vania 2007-07-06, 6:19 pm

http://www.sport.pl/sport/1,65025,4294754.html

Lipiec jest człowiekiem o podwójnej moralności. Sam chciał zarobić ze swoimi kolesiami na Euro 2012 to teraz ma za swoje ! Mam nadzieje, że to będzie koniec pier**lenia na temat degradacji i wyroków z palca wyssanych.
Lord Vania

Postprzez LucasUSA 2007-07-06, 11:10 pm

czamar75 napisał(a):Też mi się wydaje, że liczy się tylko polonia warszawa i wisła płock i ktoś chce zrobić wszystko żeby te kluby grały w OE.

Od dawna o tym pisze. Co to kurde ma byc? Pierwsza liga dla kolesiow i bogaczy? Co to ma wspolnego ze sportem? Moze w ogole niech nikt nie spada i nie awansuje - niech sobie dziady z PZPN zrobia druga NHL albo NBA. Szlag mnie trafia, a Fakt powinien byc podany do sadu za odstraszanie potencjalnych sponsorow i krecia robote na rzecz Plocka i Polonii W.
LucasUSA

Postprzez marcin___ 2007-07-09, 7:08 am

http://ekstraklasa.wp.pl/kat,75920,wid, ... caid=14118

Ale czemu akurat rozmawial z Fucktem :529:

[ Komentarz dodany przez: YOOSHKY: 09-07-2007, 9:02 ]
Wklejaj treść!!!
Zagłębie Sosnowiec chce poddać się karze

Zagłębie Sosnowiec zamierza i zÅ‚ożyć wniosek do WydziaÅ‚u Dyscypliny PZPN o dobrowolne poddanie siÄ™ karze. Nowy wÅ‚aÅ›ciciel sosnowieckiego klubu Krzysztof Szatan nie chce, żeby klub kojarzono z handlowaniem meczami i chce skorzystać z „ostatniej szansy” na Å‚agodniejsze kary, jakÄ… daÅ‚ zamieszanym w aferÄ™ korupcyjnÄ… WD PZPN.

"Jestem bardzo zainteresowany ofertą Wydziału Dyscypliny" - mówi "Faktowi" szef beniaminka naszej Ekstraklasy.

W sosnowieckim klubie, który jest pierwszy na liÅ›cie klubów z drugiej transzy, jaka ma zostać dostarczona przez prokuratorów z WrocÅ‚awia do WydziaÅ‚u Dyscypliny, bardzo poważnie podchodzÄ… do oferty „ostatniej szansy”. "To na pewno ciekawa i warta uwagi propozycja. Nie chcÄ™ mieć nic wspólnego z korupcyjnym bagnem, który odziedziczyliÅ›my po poprzednikach. ChcÄ™ oczyÅ›cić dobre imiÄ™ Zagłębia" - mówi "Faktowi" wÅ‚aÅ›ciciel klubu z Sosnowca Krzysztof Szatan.

Więcej w "Fakcie"
Ostatnio edytowano 2007-07-09, 8:17 am przez marcin___, łącznie edytowano 1 raz
marcin___

Postprzez flex 2007-07-09, 8:31 am

Ciekawe co z tego będzie. Ile w tym prawdy a ile Fakt ubarwił przekonamy się wkrótce.
Jeśli byłoby to prawdą to ja jestem za.
Trudno trzeba odpokutować grzechy przeszłości i odciąć się od tego smrodu.
flex
Administrator

Postprzez MarcelZS 2007-07-09, 9:31 am

Oby się dogadali i zacząć na czysto w II lidze ... dla mnie najlepsze rozwiązanie - i wreście walka o awans na stadionie dostosowanym do ekstraklasy i bez smrodu po Rudym i reszczie.
Ostatnio edytowano 2007-07-09, 9:36 am przez MarcelZS, łącznie edytowano 2 razy
MarcelZS

Postprzez YOOSHKY 2007-07-09, 9:35 am

MarcelZS napisał(a):Oby się dogadali i zacząć na czysto w II lidze ... dla mnie najlepsze rzowiązanie - i wreście walka o awans na stadionie dostosowanym do ekstrklasy [...]
W tym sezonie nie mielibyśmy najmniejszych szans...
YOOSHKY

Postprzez MarcelZS 2007-07-09, 9:38 am

Nie był bym taki pewnie czy bez szans - jakby Kowalik został... przebudował zespół to naprawde można by konkurować z Arką czy Petrą (choć ta by pewnie zjeła nasze miejsce).
A przyszły sezon może przynieść kolejnych recydywistów spadkowiczów ... więc tym bardzie będzie trudniej.
MarcelZS

Poprzednia stronaNastępna strona

Powrót do Piłka nożna

Kto przeglÄ…da forum

Użytkownicy przeglądający ten dział: Adam1906