Dla ciekawych:
http://www.sportowefakty.pl/?dysc_id=1& ... _id=201822
W siedzibie Zagłębia odbyła się konferencja prasowa, na której pojawił się nowy właściciel klubu Tomasz Szatan. Wraz z nim przybyli: prezes Zagłębia Leszek Baczyński oraz odpowiedzialny za sprawy finansowe Paweł Hytry. Szatan, mimo tego, że właścicielem klubu jest zaledwie od 12. godzin sprawiał wrażenie pewnego siebie i wierzącego w to, że Zagłębie może na stałe zadomowić się w gronie pierwszoligowców.
- Mam ten klub w sercu i obiecuję, że zawsze będziemy wspierać Zagłębie, choćby w czwartej lidze.Mogę wam jednak zagwarantować, że nie zawiedziecie się na mojej osobie. Jestem przekonany, że Zagłębie w tym sezonie nie spadnie.
Szatan nie chciał wypowiadać się na temat firmy Kotrak, która kilka dni wcześniej przejęła Zagłębie, tylko po to, by natychmiast zrezygnować i zwrócić udziały koncernowi ERSI: - Cóż, widocznie ich oferta była lepsza od mojej, skoro Włosi zdecydowali się powierzyć im klub - mówił z lekkim uśmiechem nowy właściciel Zagłębia. Natychmiast jednak spoważniał: - Wczoraj sytuacja była bardzo dramatyczna. Specjalnie przyleciał do Polski prezes ERSI, Giovanni Vento. Twierdził, że jeżeli nie przejmę Zagłębia, to zgłosi klub do czwartej ligi i nie da na niego nawet złamanego Euro.
Pytany o budżet Zagłębia, Szatan zapewniał o tym, że jest w stanie poradzić sobie z finansami: - Myślałem, że Zagłębie już mi przepadło, więc zainwestowałem w dużą stadninę koni. To jednak w niczym nie przeszkadza. Gwarantuję budżet w wysokości siedmiu milionów złotych. Włosi przez najbliższy rok dorzucą do tego dwieście tysięcy Euro. Cały czas negocjujemy też z kilkoma poważnymi firmami, ale za wcześnie jeszcze na szczegóły. Na pewno będziemy renegocjować kontrakty z zawodnikami. Mogę zdradzić, że ich zarobki, są jednymi z największych nie tylko w drugiej, ale i w pierwszej lidze.
Nadal jednak nie wiadomo było, czy Zagłębie przystąpi do rozgrywek pierwszoligowych. Największym problemem jest brak stadionu: - To już jest praktycznie załatwione - zapewniał prezes Zagłębia Leszek Baczyński, który po kilku latach nieobecności, powrócił do władz klubu. - Jestem już praktycznie dogadany z dyrektorem Stadionu Śląskiego. Jutro najprawdopodobniej podpiszemy umowę. Jednocześnie będzie trwała modernizacja Stadionu Ludowego. Zakończył się przetarg na montaż sztucznego oświetlenia i jeżeli nie zostanie wniesiony żaden protest, to prace ruszą natychmiast. Liczymy na to, że już w październiku zagramy u siebie na sztucznej murawie i w blasku jupiterów.
Nowy zarząd chce także inwestować przyszłość - Mamy w planach stworzenie akademii piłkarskiej z siedzibą w Sosnowcu. Młodzi ludzie powinni grać w piłkę, zamiast włóczyć się po bramach i podwórkach. To oni powinni być w przyszłości siłą Zagłębia!
Z tą sztuczną murawą to chyba przejęzyczenie ;-)