Leszek Baczyński, nowy prezes Zagłębia Sosnowiec, rozpoczął we wtorek urzędowanie. Klub zgłasza do rozgrywek Stadion Śląski, buduje 7-milionowy budżet i szuka trenera
Baczyński, który rozstał się z klubem pięć lat temu, po spadku Zagłębia do trzeciej ligi, żartuje, że nie wiele się od tamtego czasu zmieniło. - Pracy jak zawsze jest tyle, że końca nie widać - śmieje się.
Poniedziałek był jednym z najbardziej dramatycznych dni w historii Zagłębia. Po tym jak z zarządzania klubem (po pięciu dniach!) wycofała się Grupa Kotrak, włoscy właściciele wrócili do rozmów z sosnowieckim przedsiębiorcą Krzysztofem Szatanem.
Budżet wyniesie 7 mln zł
Negocjacje trwały do późnego wieczora, a uczestniczył w nich sam Giovanni Genta. Prezes zarządu ERSI zaniepokojony rozwojem sytuacji specjalnie przyleciał do Polski. Ostatecznie Szatan zgodził się przejąć klub, a Baczyński podpisał niezbędne dokumenty. Genta na widok Baczyńskiego żartował: "Jezus! Wygląda Pan lepiej niż wtedy, gdy przyjmowałem Pana do pracy!". - Było bardzo miło - przyznaje Baczyński.
W skład nowego zarządu weszli też Paweł Hytry (branża ubezpieczeniowa) i Grzegorz Baran (budowlana). - To wiceprezesi. Będą m.in odpowiadać za finanse i marketing - tłumaczy Baczyński.
Ciężar najważniejszych decyzji spadnie jednak na Szatana i jego brata Sylwestra (też zajmuje się biznesem, a na dodatek jest grającym prezesem w A-klasowym Strumyku Zarzecze, niedaleko Olkusza).
Jeszcze w trakcji negocjacji mówiło się, że budżet klubu zarządzanego przez Szatana sięgnie 7 mln zł. Przez najbliższy rok sponsorem Zagłębia nadal będą też Włosi.
Baczyński pytany o wizję budowy drużyny odsyła do trenera. Wiele wskazuje, że będzie nim Jerzy Kowalik, który nadal jest związany z Kmitą Zabierzów (gra w barażach o utrzymanie w II lidze).
Zawodników z obecnej kadry na pewno czeka renegocjacja kontraktów. - Piłkarze są zaniepokojeni zmianami w klubie. Kilku odwiedziło mnie już z samego rana - zdradza Baczyński.
Zdążyć z licencją
W klubie trwa tymczasem wyścig z czasem, by do 30 czerwca wysłać do PZPN-u wniosek licencyjny. - Szkoda ostatnich dni. Poszły na marne... - kręci głową prezes.
Na Stadionie Ludowym trwa wielkie projektowanie, mierzenie, odliczanie. Na obiekcie ma być jednocześnie montowane oświetlenie (przetarg jest już rozstrzygnięty, ale może być jeszcze oprotestowany), podgrzewana murawa i zadaszenie nad trybuną główną. Miasto prawdopodobnie weźmie kredyt, by znaleźć środki na te inwestycje. Wszyscy liczą, że Zagłębie zagra pierwszy mecz w Sosnowcu 22 września, gdy na Ludowy ma przyjechać Groclin.
We wniosku licencyjnym działacze Zagłębia zgłoszą do rozgrywek Stadion Śląski. Niewykluczone również, że zespół z Sosnowca będzie grał do czasu przystosowania Ludowego na wyjazdach (potrzebna jest zgoda rywala). Dodajmy, że pracownikiem klubu nie jest już dyrektor Wojciech R.
Oświadczenie Grupy Kotrak
Kotrak Bis informuje, że mając na względzie dobro i przyszłość Klubu Sportowego Zagłębie S.A., złożył w dniu 25 czerwca 2007 roku ERSI Poland S.A oświadczenie o odstąpieniu od umowy nabycia akcji Zagłębie SA Klub Sportowy w Sosnowcu.
Oświadczenie Krzysztofa Szatana
Pragnę (...) podziękować przede wszystkim wspaniałym sosnowieckim kibicom, bez których nie byłoby pierwszej ligi w Sosnowcu. Jestem pełen optymizmu patrząc w przyszłość. Wspólnymi siłami zbudujemy silne Zagłębie, Zagłębie które nie tylko walczyć będzie o utrzymanie, lecz które jak to miało zawsze miejsce w przeszłości, walczyć będzie o najwyższe cele. Dziękuję również firmie ERSI, która nadal będzie inwestować swoje pieniądze w Zagłębie. Razem, wspólnymi siłami, możemy osiągnąć wiele. Liczę na pomoc ze strony miasta, którego włodarze zapewnili mnie, że nie opuszczą Zagłębia w potrzebie. Dzięki takim ludziom oraz przy współpracy z Panami Leszkiem Baczyńskim, Grzegorzem Baranem i Pawłem Hytrym, możemy spać spokojnie. Zagłębie to również mój klub. Z nim jestem związany od lat. Nie mogłem pozwolić, aby te piętnaście lat walki o ekstraklasę prysnęło jak mydlana bańka.
Źródło: Gazeta Wyborcza Katowice
http://miasta.gazeta.pl/katowice/1,35024,4253096.html