Zawiercie - przeszłość i dziś

Wszelkie tematy dotyczące kibicowania oraz kibiców Zagłębia

Moderatorzy: flex, Smazu, krzysiu, swiezy52

Zawiercie - przeszłość i dziś

Postprzez Radek1993-Zawiercie 2007-01-16, 3:29 pm

Witam
Jestem z Zawiercia i jeżdże na mecze Zagłębia ale ostatnio ciekawość nie daje mi spokoju. Chodzi mi tu o sprawe Zawiercia. Z tego co wiem głównie z opowiadań to słyszałem o sytuacji pomiędzy Zawierciem a Sosnowcem. Ja nie pamiętam tamtych czasów ok 7-8 lat temu bo wtedy byłem jeszcze łebek i na mecze nie chodziłem. No więc tak. W Zawierciu kiedyś istniała Warta. Do tej pory w Zawierciu jest jeszcze pełno kibiców Zagłębia i Legii. Słyszałem że "dawniej" kibice Warty chcieli zgode z Zagłębiem ale przyjazd kibiców BKSu Bielsko Biała do Zawiercia na mecz z Wartą popsuł tą sytuacje. Coś dymili czy coś a potem przyjechało Zagłębie na mecz i też wtedy doszło do nieporozumień. Jakoś wtedy zdawało mi się że Zawiercie i Sosnowiec się nie lubią :roll: Z tego co wiem to wtedy większość Zawiercia była za Legią i Zagłębiem a i tak niektórzy mówili o konflikcie. Chciałbym żeby to ktoś skomentował bo ja nie wiem jak to było a teraz sam jeżdże na Zagłębie z kolegami i poprostu interesuje mnie jakie relacje między Zawierciem a Sosnowcem były kiedyś i jakie są dziś. Jak wiemy Warty Zawiercie nie ma już bardzo długo i zawiercianie podzielili się na różne kluby głównie na Zagłębie GKS i Ruch. Tak jak napisałem w temacie FanCluby kibice Ruchu to przeważnie tylko jedna dzielnica i bloki niedaleko tej dzielnicy a kibice Zagłębia to mieszkają w różnych miejscach w mieście. Jesteśmy z jednego regionu Zagłębia Dąbrowskiego i zastanawiam się czy był kiedyś jakiś konflikt i czy niektóre osoby czują niechęć do Zawiercia. Nie wiem czy mam się obawiać niektórych osób w Sosnowcu na meczu :? Bardzo lubie Zagłębie i staram się często jeździć na mecze wraz z kolegami. Jeździmy na piłke nożną i na hokej przeważnie w grupie ponad 10 osób. Teraz na wiosne na Ludowy napewno będzie nas jeździć troche wiecej. Ale chciałbym się dowiedzieć coś od Sosnowiczan na temat Zawiercia kiedyś i dziś.

Pozdrawiam
Radek
Radek1993-Zawiercie

Postprzez Greg1906 2007-01-16, 3:35 pm

Jak nie Pogoń to Zawiercie :). Radek, przejrzyj forum parę stron wstecz a znajdziesz kilka tematów o Zawierciu i odpowiedzi na nurtujące Cię pytania.
Greg1906
Nadzieja białych

Postprzez WOJTEK 2007-01-16, 5:41 pm

Radek, tak jak pisał Greg - przejrzyj forum. A jeśli nie uda Ci się znaleźć to sprawa ma się mniej więcej tak: Zawiercie to zagłębiowskie miasto i wszystkim nam zależy na tym by jak najwięcej kibiców jeździło z tego miasta. A czy sie komuś coś może stać ? Na pewno nie, bo i dlaczego ??
WOJTEK
Adventure Group

Postprzez Wielbiciel_Karoliny 2007-01-16, 6:05 pm

Radek przedwypisywaniem takich rzeczy popytaj napoczątku kolegów z którymi jeździsz. Jak bylo wcześniej wszyscy wiemy a było tak dlatego, że doping na Warcie opierał sie na tym iż przyjeźdza Zagłebie jedziemy po Zagłebiu przyjeźdza Raków jedziemy po Rakowie i tak wkółko, wtedy wiekszośc młynu Warty była za Legią a podejżewam, że jakby Legia przyjechała to też by była jechana :roll: czasy sie zmieniły teraz wiadomo , że jest inaczej i napewno doping warty (narazie znikomy) nie opiera sie na wyzwiskach na pół Polski. Wydaje mi sie, że kibiców Zagłebia niemasz sie co obawiać gdyby nas nie chcieli w Sosnowcu podejżewam ,że akcja promocji Zagłebia wśród miast graniczących z Zagłebiem Dąbrowskim by nas omineła ,ale jednak w niej uczestniczyliśmy, także jeżeli przyjedziesz na mecz Zagłebia i będziesz darł jape na całego to na jakiej podstawie masz dostać wperd*l
i także polecam opcje szukaj bo wiem ze jest troche tematów o naszym mieście :)

PoZdrawiam :)
Wielbiciel_Karoliny

Postprzez Marcyś_1906 2007-01-16, 6:18 pm

Radek skoro jesteś kibicem Zagłębia to nie masz się czego obawiać i nie ważne skąd jesteś czy z Zawierca,Gdańska,Piotrkowa Trybunalskiego.Jesteś Kibicem Zagłębia i to się liczy. Pozdrawiam.
Marcyś_1906
MEGAPROJEKTANT

Postprzez Radek1993-Zawiercie 2007-01-16, 6:27 pm

No szukałem i znalazłem 2 tematy i troche poczytałem. Ale też chciałem się upewnić na 100% jak było bo wiecie ile osób tyle innych wersji i chciałem się dowiedzieć od Was jak to kiedyś był i czy wśród Sosnowiczan jest jakaś niechęć do Zawiercia. Też jestem tego zdania że Zagłębie powinno być zjednoczone bo tak sobie pomyślałem że jakby Sosnowiec nienzawidził Zawiercia to zawierciańscy Zagłębiacy poczęści przeszli by na strone Ruchu i w Zagłębiu Dąbrowskim było by jedno niebieskie miasto a chyba My i Wy tego nie chcemy :)
Radek1993-Zawiercie

Postprzez michal_es 2007-01-16, 7:16 pm

No a ja tu przytocze słowa, jakie kieyś już ktoś na tym forum napisał : "Nie ważne skąd, ale ważne za kim"

Radek, przecież widzisz jak jest kiedy jeźdximy na mecze, czy ktoś coś mówi, że jesteśmy z Zawiercia? NIE, a szczerze mówiąc to predzej się dostanie wpieprz w Zawierciu niż w Sosnowcu, bo tam ostatnio spędzam bardzo dużo czasu i napewno jest bezpieczniej.
michal_es

Postprzez Bas 2007-01-16, 7:30 pm

Ader jest z Katowic i nikt się go nie czepia ;) więc ty też nie masz się czego obawiać 8)
Bas
Żółta kartka

Postprzez mike79 2007-01-16, 8:33 pm

Co nie zmienia faktu że dziwne miasto było owo Zawiercie.
Niby Zagłębie Dąbrowskie, niby kibice Zagłębia (w jakiejś cześci), a do dziś utkwił mi w pamięci jeden z wyjazdów na Warte, X lat temu(ok 7-10 ??), w X lidze(3 bądź 4 ??) - sorki ale nie pamiętam ani tego, ani tego - kiedy to idąc przez miasto głównymi ulicami, niewiadomo było gdzie się patrzeć aby uniknąć "bliskiego kontaktu" z kamieniem. Zawsze tego typu niespodzianek można się było spodziewać np. w "kochanym" Chorzowie, ale że na Zagłębiowskiej ziemi również ?!?! No coż DZIWNY JEST(BYŁ) TEN ŚWIAT... :)
mike79

Lokalizacja: SOSNOWIEC-piękna okolica gdyby nie WARSZAWA byłaby STOLICA

Postprzez Radek1993-Zawiercie 2007-01-16, 8:59 pm

tez mnie to zastanawiało ale jak doczytałem to było to powodem przyjazdu wcześniej BKSu i polityki prowadzonej przez tamtejszą ekipe Warciarzy, że kto by nie przyjechał do Zawiercia to jest wróg chociaz chyba wtedy Zawiercie było zdominowane przez Legie i Zagłębie. Nie wiem dokładnie bo tak jak mówie wtedy byłem młody i nie pamiętam tamtych czasów a to wiem tylko z opowiadań.
Radek1993-Zawiercie

Postprzez Ader 2007-01-16, 9:03 pm

Bas napisał(a):Ader jest z Katowic i nikt się go nie czepia ;) więc ty też nie masz się czego obawiać 8)

Obrazek
Ader
ULTRAS ZAGŁĘBIE

Postprzez baggio 2007-01-16, 9:05 pm

WOJTEK napisał(a):Radek, tak jak pisał Greg - przejrzyj forum. A jeśli nie uda Ci się znaleźć to sprawa ma się mniej więcej tak: Zawiercie to zagłębiowskie miasto i wszystkim nam zależy na tym by jak najwięcej kibiców jeździło z tego miasta. A czy sie komuś coś może stać ? Na pewno nie, bo i dlaczego ??

hehe WOJTEK i tu się mylisz:)ostatnio chłopaki mieli nie miłe spotkanie z Fanami ruchu niestety na ich "+" :(

ps .Kto ma wiedzieć ten wie :):):):):):):): :D :D
baggio

Postprzez Wielbiciel_Karoliny 2007-01-16, 10:25 pm

baggio napisał(a):
WOJTEK napisał(a):Radek, tak jak pisał Greg - przejrzyj forum. A jeśli nie uda Ci się znaleźć to sprawa ma się mniej więcej tak: Zawiercie to zagłębiowskie miasto i wszystkim nam zależy na tym by jak najwięcej kibiców jeździło z tego miasta. A czy sie komuś coś może stać ? Na pewno nie, bo i dlaczego ??

hehe WOJTEK i tu się mylisz:)ostatnio chłopaki mieli nie miłe spotkanie z Fanami ruchu niestety na ich "+" :(

ps .Kto ma wiedzieć ten wie :):):):):):):): :D :D

panie baggio to ,że pan ma tylko jedno zdanie o Zawierciu ,że najlepiej by było jakby je wysadzili w powietrze to nie znaczy ,że każdy musi tak sądzić , jeżeli ta akcja o ktorej piszesz to Łazy to z tego co wiem niechodzilo o jakieś sprzeczki klubowe tylko o coś zupełnie innego moge sie mylić ale wątpie :P

pozdro
Wielbiciel_Karoliny

Postprzez ASTER 2007-01-16, 11:13 pm

baggio - masz wiadomość na prv
ASTER

Postprzez michal_es 2007-01-17, 8:53 am

Tak, Zawiercie to dziwne miasto, ale w każdym mieście jest tak, że część ludzi jest z jednym klubem, a część za innym. U nas to bardzo widać i to być może nas odróżnia od innych miast, ale co kolwiek by się nie działo i kto kolwiek by tu za kim nie był ZAGŁĘBIE PONAD WSZYSTKO
michal_es

Następna strona

Powrót do Kibice