Poprawka do regulaminu forum

Wszelkie tematy dotyczące kibicowania oraz kibiców Zagłębia

Moderatorzy: flex, Smazu, krzysiu, swiezy52

Czy karać za błędy ortograficzne ??

tak
120
69%
nie
53
31%

Liczba głosów : 173

Postprzez acia1987 2006-07-07, 1:43 pm

Zgadzam się.. Po ostrzeżeniu i już w naprawdę skrajnych przypadkach :D
acia1987

re

Postprzez Qba 2006-07-07, 7:01 pm

witam
ostatnimi czasy mam dosc malo czasu na forum. oczywiscie wiecie na ktora opcje glosowalem :D:D:D:D teraz wlasnie sie zastanawiam w jaki sposob mozna karac te osoby... i dochodze do wniosku, ze wlasciwie ludzie pokroju Machela (chyba dobrze mowie), to ja z nimi nie mam o czym rozmawiac... oczywiscie sa odstepstwa od reguly, ale przewaznie bledy ida w parze z pustka w glowie... wiec wydaje mi sie, ze uzasadniony tu bedzie system "do 3 razy sztuka", czyli zlapiesz 3 razy upomnienie za bledy - jakis ban czasowy... jezeli bedzie sie problem powtarzal - na stale.

pozdrawiam

PS. chcialbym jeszcze nadmienic, ze to jest moje zdanie i nie wszyscy musza sie z nim zgadzac :twisted:
Qba

Postprzez Cygan 2006-08-04, 2:00 pm

Wojtas - masz odemnie 3 x TAK!!! To był Twój najlepszy pomysł w życiu!!! Respect
Cygan

Postprzez Qni 2006-08-05, 12:03 am

Glosuje przeciw karaniu za tzw. bledy ortograficzne, bo uwazam, ze polska ortografia powinna przejsc reforme (jak to pare lat temu zrobiono z ortografia niemiecka) i pozbyc sie cennych historycznych nalecialosci, za cene komfortu bezstresowego pisania i uproszczenia jezyka polskiego.
Qni

Postprzez bankier 2006-08-05, 2:39 am

znaczy jakich zmian oczekujesz???
bankier

Postprzez problematyk-ziom 2006-08-05, 10:14 am

Edit...

sorry nie ważne... ale ciekawe jakie kolega zmiany ma na mysli...
problematyk-ziom

Postprzez Qni 2006-08-05, 11:47 am

Oczekuje ujednolicenia liter wymawianych w ten sam sposob a pisany w rozny np: "ż" i "rz", "u" i "ó", czy "h" i "ch".
Wiem, ze pisanie takiego, czy innego przykladowo "h" jest uzasadnione historia powstania takowego, ale ogromna wiekszosc spoleczenstwa nie ma pojecia o rodowodzie poszczegolnych wyrazow, a pisanie roznymi znakami tak samo brzmiacych w/w glosek, jest niepotrzebnym utrudnieniem. Dodam, ze nie jestem zadnym dyslektykiem, nieukiem itd, i umiem, w miare poprawnie,poslugiwac sie polska ortografia, ale zycie trzeba sobie upraszczac, a nie utrudniac.
Oto slowo moje 8)
Qni

Postprzez WOJTEK 2006-08-05, 11:51 am

Dobra Qni. Jak oficjalnie będzie to przyjęte to będziesz pisał : rzaba, gura,przczoła i żeka. Ale do czasu tej "innowacji" pisz jak wszyscy.
WOJTEK
Adventure Group

Postprzez Qni 2006-08-05, 1:16 pm

Przeciez pisze w zgodzie z obecnie obowiazujacymi normami ortografii.

PS
"Pszczola" po zmianach nie bedzie sie pisalo "przczola", tylko nadal "pszczola" :wink:
Qni

Postprzez twari 2006-08-05, 1:21 pm

Jasne Qni. Można też wyburzyć wszystkie zabytkowe budowle jak zamki, fortyfikacje, Wawel.. bo i po co nam to? I tak większość nie ma pojęcia o rodowodzie poszczególnych budowli. Wyobrażasz sobie ilu chętnych znalazłoby się na wykupienie powierzchni w centrum Krakowa? Wyburzyć Wawel, postawić biurowce i hipermarkety i zatrzeć ślady historii.
A najlepiej wogóle zapomnieć że jesteśmy polakami, utworzyć kolonię angielską, uczyć tylko angielskiego bo przecież jest najprostszy i bez takich udziwnień, wyznawać królową brytyjską i nie mieć problemu z "rz" i "ż".
Powinieneś jeszcze dopisać: "Miodek sucks".
twari

Postprzez Qni 2006-08-05, 7:55 pm

Dobrze juz ochlon, ja tu o o literkach, a ty o burzeniu Wawelu. Jak wiadomo jezyki w tym polski ciagle przechodza przemiany i reformy. Wystarczy poczytac teksty ksiag z przed 200 lat, a kazdy zobaczy jak roznym, od tamtych czasow, jezykiem poslugujemy sie teraz ... i nikt z tego powodu nie burzyl Wawelu :wink:

Nadmieniam, ze moje przemyslenia nt. ortografii, powstaly kilkanascie lat temu, podczas szkolnych bojow na dyktandach i nie ma na to wplywu miejsce mojego obecnego zamieszkania.
To, ze akurat przebywam czasowo w UK nie znaczy, ze wyrzeklem sie polskosci, wiec daruj sobie kwasne teksty. Odlegolosc od ojczyzny wrecz zwiekszyla moj partiotyzm tak skutecznie, przez lata, oslabiany przez ciagle rzadzacych Polska socjalistow-etatystow-aferzystow.
Nie chce rozmywac tematu, ale zostaje wywolany, wiec odpowiadam uprzejmie.
Qni

Postprzez Wally 2006-08-06, 3:24 am

Zupełnie się nie zgadzam z Tobą Qni. Niemcy nie mają takich liter jak my, więc nie pisz o rz czy ż itp. Jeśli człowiek nie zna podstaw pisowni, to niech się na Wordzie uczy pisać. To razi w oczy, szczególnie osoby, które umieją pisać poprawnie...
Wally

Postprzez sprzedawca_cebuli 2006-08-06, 3:34 am

Wally a co powiesz dyslektyka tydziez jak inni pisza dysortografia?...... szczerze powiem ze sam juz robie coraz czescie bledy.. moze powod ze pisze juz tylko na forum(bez jakis napnek czy cos- jestem czlowiekiem popelniac bledy rzecz ludzka! to ze siedze w uk i czasem musze sie zastanowic jak jakis wyraz napisac( tak tak popiszcie jaki to jestem tepak ktory tak szybko zapomina wlasnego jezyka! otoz nie jestem dumny ze swgo Pochodzenia a to ze z ortografi z klasowki chyba 5 nigdy nie sdostalem to juz . hm. moj problem.... a obserwojac ten problem to chyba po prostu pokolenie mlodsze odemnie pewnie i od wielu forumowiczow przestalo czytac ksiazki... a czytaj wpajamy sobie zapamietujemy soebie jak co sie pisze........ przynajmniej nie trzeba zapamietywac durnych regolek jakis wyjatkow... czytajac sobie utrwalialismy nasz jezyk nasza piswonie... jak widac .. jak pokazuja statyski przecietny Polak bardzo malo czyta.... wiec "choroba" bledow jest choroba naszych czasow.... tak juz jest choc nie powiem ze niektore wpisy az raza od naprawde protych bledow........ tak "glupich" bledow........... ale po co po nich jechac? po co ich wywalac z forum? kazdy chce sie tu pokazac kazdy chce przedstawic swa subiektywna ocene na daNY TEMAT(ZDARZENIE) bez sensu zwracac uwage na bledy... lepiej czytajmy tresc to co ta osoba ma do przekazania....
sprzedawca_cebuli

Postprzez Qni 2006-08-06, 11:11 am

Jeszcze do Wallyego.
Niemcy zrobili reforme swojej ortografii bylo to chyba w 1997r, zamieniono wtedy min. ä - ae, ö - oe, ü - ue, ß - ss.
Jak widac Niemcy tez mieli kropeczki nad literami i pamietam jak wprowadzano ta reforme, to pojawialy sie glosy oburzenia o zdradzie jezyka niemieckiego o zaniku jezyka niemieckiego itp. I nic sie wielkiego nie stalo, jezyk niemiecki ma sie dobrze. :wink:
Qni

Postprzez Sim 2006-08-06, 12:11 pm

Jestem za tym aby karać za błędy ortograficzne ale tylko te ewidentne typu "żeka"
Sim

Poprzednia stronaNastępna strona

Powrót do Kibice

Kto przeglÄ…da forum

Użytkownicy przeglądający ten dział: Brak zidentyfikowanych użytkowników