Kogo kupic,a kogo sprzedac

Dyskusje o wszystkim co dotyczy piłkarskiego Zagłębia Sosnowiec
http://zaglebie.sosnowiec.pl

Moderatorzy: flex, turku, Landryn, Smazu, krzysiu, LucasUSA, swiezy52

Postprzez Przemek26 2005-11-24, 1:06 pm

emdżej napisał(a):
Przemek26 napisał(a):No wyglada na to że to nie będa żadne wzmocnienia skoro trzepiemy III i IV ligę . Ale Legia też nie ściągła z nie z żadnego wielkiego klubu Korzyma i Janczyka tylko z druzyn amatorksich.

A my Pitrego ściągnęliśmy z V ligi. I co? Nie opłaciło się go sprawdzić? Gdzie by się podziały wszystkie młode talenty gdyby każdy rozumował tak, że nie warto sprowadzać piłkarzy z niższych lig?

Ja wcale nie neguję transwerów z III, IV, czy V ligi .Tak jak napisałem Legia która walczy o MP i LM ściągła zawodnika z jakiegos OSIR Targówek a nie sądze ze na poczatku wszyscy sie nim zachwycali mam na mysli kibiców, że niby co to za gość .A tearz .Natomiast Pitry to wydaje mi sie jeszce tak naprawdę pokaże na co go stać. A mam wrażenie ze że taki zawodnik ma chyba lepsze warunki do nauki w Legii niz we Zagłębiu.
Przemek26

Postprzez STACH PL 2005-11-24, 4:45 pm

MrCricket napisał(a):Wszyscy przyzwyczaili się do wielkich nazwisk, że tylko one byłyby wzmocnieniem(np. Bała,Małocha,Bęben)
Pamiętajcie też o takich nazwiskach jak m.in Piętka,Pitry,Błaszczykowski i wielu innych. W Zagłębiu mają grać jak najlepsi kopacze, a nie tylko głośne nazwiska z 1-ligowym doświadczeniem :!: Tochel (chyba) wie o tym i mam nadzieję, że nie popełni już pod tym względem błędów, jak to kiedyś bywało.

Bała i Małocha mają-mieli wielkie nazwiska :?: :shock: (jeden swego czasu najgorszy obrońca całej ekstraklasy,a drugi na 102 mecze w I-lidze 9 goli) DZIADY
STACH PL

Postprzez MrCricket 2005-11-24, 5:09 pm

STACH PL napisał(a):Bała i Małocha mają-mieli wielkie nazwiska :?: :shock: (jeden swego czasu najgorszy obrońca całej ekstraklasy,a drugi na 102 mecze w I-lidze 9 goli) DZIADY

Bała obrońcą ??? :shock: Nie wiedziałem, że kiedyś nim był , ale dzięki za rozjaśnienie umysłu 8)
Małocha przed laty nastrzelał mnóstwo bramek w 2 lidze, a rozegranie 109 meczy w ektraklasie też świadczy, że jakieś tam możliwości kiedyś dawno temu posiadał. Niestety teraz to już są truchtające koszulki.

A wracając do tematu rozgrywającego, który jest priorytetem transferowym.O ile defensywnych pomocników to biega dużo całkiem niezłych, to z rozgrywającym może być problem. Ciekawi mnie czy takowego znajdą. To jest zwykle duży problem polskiej piłki, że ciągle brakuje soldinych rozgrywających. Tacy zawodnicy jak np. Wojciechowski, Zganiacz czy Berensztajn- Zagłębie byłoby stać na nich, ale wątpie, żeby chcieli przyjść do Zagłębia, a poza tym ta polityka transferowa polegająca na sprowadzaniu kopaczy "z kartą na ręku". A może za granicą by kogoś poszukać :?:
MrCricket

Postprzez Przemek26 2005-11-25, 10:23 am

Podobno Zagłębie jest zainteresowane napastnikiem Górnika Łęczna 33 letnim Andrzejem Kubicą ( były piłkarz naszego teamu).Kubica ma kontrak ważny do końca czerwca a wiec jakby miało dojść do transferu to reczej bardziej prawdopodone by było jedgo przejście w przyszłym sezonie. Nie wierze że wydadzą kase żeby ewentualnie miec go juz na wiosnę.
Przemek26

Postprzez slawojka 2005-11-25, 11:01 am

Przemek26 napisał(a):Podobno Zagłębie jest zainteresowane napastnikiem Górnika Łęczna 33 letnim Andrzejem Kubicą ( były piłkarz naszego teamu).Kubica ma kontrak ważny do końca czerwca a wiec jakby miało dojść do transferu to reczej bardziej prawdopodone by było jedgo przejście w przyszłym sezonie. Nie wierze że wydadzą kase żeby ewentualnie miec go juz na wiosnę.

Uwielbiam słowo "podbobno".
Na tej zasadzie "podobno" Ronaldihno chce spróbowac swoich sił w Sosnowcu. ".Kolega mi mówił"
A tak na poważnie to Kubica grał już w Sosnowcu, dobrze to pamiętam i wystarczy mi "podziwiania" jego umiejętności. To typ w stylu Wojtaka Małochy. Nie chcę powtórki z rozrywki.
slawojka

Postprzez Tadeusz Wisniewski 2005-11-25, 11:42 am

Skad sie bierze to slowo PODOBNO - mowila jedna Pani do drugiej Pani, czy jest to chociaz w 10 % wiarygodna info. A. Kubica pilkarz z przeszloscia w roznych Klubach, no powiedzmy Legia - nic na Lazienkowskiej nie osiagnal - bo nie znalazl uznania wsrod Kolegow, jest
to opinia trenera Zielinskiego, aczkolwiek byl mlodym pilkarzem kiedy gral w Legii, zagranica - rozne sredniej klasy Kluby. Bardzo dobre porownanie zrobil Kol. Slawojka. Ja dodam swoje zdanie ktore brzmi nastepujaco: A.Kubica grac w pilke potrafi, technicznie b.dobry, skutecznosc - sredni, jest kolezenski w grze napewno, widzialem Pana Andrzeja w 2 meczach w C+ grajacego dla Lecznej. Nie znaczy ze jestem goracym zwolennikiem, aby przychodzil na Kresowa.
Jednak chcialbym zobaczyc jeden mecz w wykonaniu napastnikow Kubica - Pitry, polaczenie doswiadczenia z mlodoscia.
Zobaczymy co przyniesie czas.
Pozdrawiam
Tadeusz
Tadeusz Wisniewski

Postprzez zgredos 2005-11-25, 11:57 am

slawojka napisał(a):Na tej zasadzie "podobno" Ronaldihno chce spróbowac swoich sił w Sosnowcu. "

Ciekawe czy załapie się do pierwszego składu (wygrać konkurencje z Małochą będzie miał ciężko) :D

A tak serio to słowo podobno będzie teraz pojawiało się dość często (zaczyna się sezon ogórkowy a dziennikarze muszą o czymś pisać, więc będą pisać o różnych "hitach" trensferowych)
zgredos

Postprzez mike79 2005-11-25, 1:17 pm

"Dawny" Kubica to faktycznie było NIEPOROZUMIENIE !! Ale widząc jego grę w kilku meczach Górnika Ł.( oczywiście za pośrednictwem TV) to OBECNIE PREZENTUJE SIĘ ZUPEŁNIE INACZEJ(nawet LEPIEJ rzekłbym nieśmiale :) ) Co nie zmienia Faktu że raczej nie tędy droga, nie tędy...
A wspomnianego kilka dni wcześniej Robaka to chyba Nam "zawiną". Pokazał się z bardzo dobrej strony podczas testmeczu w Ostrowcu, no i telefony na linii LEGNICA-OSTROWIEC coraz bardziej gorące. I chyba szkoda bo wszyscy którzy go widzieli w 3 lidze nie mogą się chłopaka nachwalić...
A jak będzie SIĘ ZOBACZY...
mike79

Lokalizacja: SOSNOWIEC-piękna okolica gdyby nie WARSZAWA byłaby STOLICA

tak dodatek, co do Kubicy - a szerzej doświadczenia.

Postprzez Blajpios 2005-11-25, 2:27 pm

Cóż, cieszy, że już ciut inaczej podchodzi się do tematu A. Kubicy, (albo jeszcze\już guru opinii i myślenia Forum Zagłębia w zimowym śnie?). W każdym razie, w zeszłym roku, to bodaj tylko z Panem Tadeuszem dwaj, lub nieliczni, w sprawie A.Kubicy, jak i A. Bały, byliśmy otwarci. Cóż, przy życzliwym podejściu środowiska, kibiców, w obu zresztą wypadkach, można było liczyć wtedy dodatkowo na "wyzwolenie" u kresu kariery także zagłębiowskiego potencjału patriotyzmu. Stało się zaś inaczej. W każdym razie, oczywiście, że inny Zagłębiak z przeszłości, Jan Urban, byłby jeszcze lepszym katalizatorem, tak jak kiedyś pojawiały się nadzieje - tyle tylko, że J. Urban, to było już naprawdę bardzo nierealne. Na pewno zaś, choć to nie czołówka europejska, rzec można średnie kluby, średnia lub może nawet niewielka klasa, to mowa tu o klasie międzynarodowego jednak piłkarza, zdobywcy Pucharu Fracji, o ile dobrze pamiętam, króla strzelców w Izraelu, gracza przynajmniej eliminacji Ligii Mistrzów! Jednak jest to jakieś znaczące doświadczenie, do którego W. Małosze z B. Piekutą łącznie oraz z kilkoma innymi razem: jeszcze daleko. Mógł więc być to swoisty profesor wobec powracających dopiero na szczebel centralny w II lidze piłkarzy Zagłębia, którzy mogliby grać jeszcze z tym, co w pierwszej lidze grał w Zagłębiu. Zapewne trudne jest takie "zmobilizowanie" kończącego karierę, niemniej bardziej w wypadku Kubicy niż Małochy mogła zagrać owa zagłębiowska nuta, gdyby jej oczekiwać a nie rzucać wyzwiska, nie mówiąc o tym, że klasa jednak większa, bo międzynarodowego doświadczenia sukcesów - i większe szanse na związanie jako pedagog młodych po zakończeniu kariery.
Lata jednak lecą, sezon w tym wypadku to dużo. Czy więc jest to rozwiązanie na rok przyszły, po awansie? Tu już pewien nie jestem, choć straconej szansy zyskania kogoś choćby trochę dotykającego legendy dawnego Zagłębia (jak i R. Czerwiec, który przynajmniej został w zagłębiowskim "rywalu zza miedzy") - szkoda.
Może przynajmniej jednak - nauczy to co nieco, choćby rozszerzenia horyzontów myślowych: choćby forumowych guru, choć jeszcze lepiej byłoby, gdyby to "rozszerzenie" odnosiło się do ludzi pracujących w klubie.
Może dzięki temu nie przeoczy się następnych okazji, choć coraz trudniej teraz, po Kubicy, znaleźć na boiskach jeszcze zagłębiowską historię o klasie wydobywającej się ponad polskie doły piłkarskie...
Osobiście wszakże sądzę, że trener teraz, choć szukając doświadczonego gracza jako wspierającego młodych, jednak będzie szukał też "grającego na dziś", czyli młodszego. Choć kto wie, dużo zapewne zależy od formy A. Kubicy, bo z kolei jego wymagania finansowe tego internacjonała pewnie teraz będą mniejsze niż rok temu, gdy być może przekraczały możliwości Zagłębia w zeszłym roku. Niemniej sądzę raczej, że kogoś młodszego, ze względu na konieczność niesienia ciężaru gry przez cały mecz i to w perspektywie jeszcze dwóch, trzech sezonów: szukał będzie K. Tochel.
Blajpios

Postprzez WOJTEK 2005-11-25, 2:41 pm

Jeśli to zależałoby ode mnie to mam w dupie tego Kubicę i całą jego "zagłębiowskość". Wypromował się w naszym Klubie a potem na niego pluł w wywiadach.
Kubicy mówię nie !!
WOJTEK
Adventure Group

Postprzez slawojka 2005-11-25, 2:56 pm

Idąc Blajpiosowskim "zagłębiowskim" tokiem myślenia, to stwórzmy w Sosnowcu kolektyw graczy z zagłębiowskimi korzeniami i ... grajmy sobie w A-klasowej lidze zaglębiowskiej, bo to do tego zmierza... Będzie fajnie, cacy. Sami swoi...
Poziom rozgrywek do jakiego dobrnęliśmy nie pozwala już otaczać się "swoimi". Chyba że ten "swój" prezentuje ów poziom.
Doświadczenie w lidze izraelskiej atrybutem jest żadnym. Puchar Francji? - Kiedy to było? I jaki był w nim udział bohatera o którym mowa?
Kolejna rzecz - pieniążki, jak ktoś wspomniał. Za te które chciałby pan Andrzej, można by zatrudnić wielu innych perspektywicznych napastników, jak chociażby Grzelak (to tylko przykład finansowy)
slawojka

Postprzez maras24 2005-11-25, 3:25 pm

WOJTEK napisał(a):Jeśli to zależałoby ode mnie to mam w dupie tego Kubicę i całą jego "zagłębiowskość". Wypromował się w naszym Klubie a potem na niego pluł w wywiadach.
Kubicy mówię nie !!
Zgadzam sie w pełni!!!Słaby grajek a jak chce dorobić do emerytury to niech dalej kopie w Łęcznej a od Zagłębia z daleka!!!
maras24

ooo, obudzili się... ale są zaspani!!! ;-)

Postprzez Blajpios 2005-11-25, 3:27 pm

Najpierw bowiem dementi. Nie jest pójściem tropem mojego zagłębiowskiego myślenia tworzenie drużyny ludzi, którzy już nie są w stanie sprostać grze wyżej niż w Aklasie, jak postuluje kol. Sławojka. Napisałem, owszem - ale w odniesieniu po pierwsze do zeszłorocznej czy jeszcze wcześniejszej (W. Małocha, B. Pikuta) koncepcji "starszego, doświadczonego, niemal pedagoga" - że A. Kubica zapewne z tym wyśmiewanym doświadczeniem króla strzelców ligii izraelskiej, Pucharu Francji, gry w europejskich pucharach w takiej koncepcji mógł być przydatny, nawet ośmielę się twierdzić, że przydatniejszy niż inni wymienieni. Zapewne jednak wierność emocjonalnym przywiązaniom niektórych PT Forumowiczów dalej namiętnie będzie przywodzić do tego, by udawadniać, że do tej roli na pewno bardziej nadawali się sprowadzeni do tego zawdonicy, których klasa na pewno była dużo większa niż na miarę króla strzelców Izraela i dlatego w nim nie grali!? Natomiast odpowiednie docenianie (czyli nie przecenianie, jednak i nie lekceważenie), jeżeli chodzi o "zagłębiowskie myślenie" proponowałbym, jeżeli chce się jednocześnie cenić hasło "wiara, która przetrwała". Z tym łączy się "chwytanie wszystkich okazji", by gracze niegdysiejsi trwali w jakiejś łączności z klubem. Popatrzmy na Bayern, AC Milan czy wiele innych niemieckich, włoskich, angielskich, hiszpańskich klubów, nawet pośród tych mniejszych.
W tym zaś momencie - przypomnę, że napisałem - jeżeli chodzi o przyszły rok, to nie jestem pewien, czy A. Kubica, to najlepsze rozwiązanie a trener K. Tochel (też oczywiście zaznaczałem, że to mój tylko domysł) obecnie raczej będzie szukał kogoś młodszego. Natomiast cóż, już naprawdę szkoda mi czasu na powracanie do kwestii minionych. Kto, także po tych bramkach, które obecnie w I lidze strzelał Kubica, co spowodawało, że inni nie ja wyciągnęli temat - naprawdę chce uważać, że W. Małocha lepszy był niż A. Kubica do roli "starszego doświadczonego, przy którym młodzi się uczą", niech tak sobie uważa, jego rzecz stawiać wyżej 9 bramek w I lidze w polskiej lidze niż króla strzelców, którego trzeba było zdobyć poza krajem (i nie chodzi tu tylko o kol. Sławojkę, którego zresztą nie uważam na pewno za reprezentanta tego myślenia, tylko nawiązałem do niego, bo koniecznie chciałem zaprotestować przeciw niesłusznemu przypisaniu mi poglądu, który nie jest moim a który mylnie został tak przedstawiony, choć nie wynikał z moich słów).
Na pewno zaś, choć co do koncepcji "profesorskiej" względem Kubicy lepiej się prezentującej niż przy Małosze sprawa wydaje mi się być jasna - to do rozważenia są kwestie "wykluczenia Kubicy", o których pisze kol. Wojtek, czyli na podstawie wywiadów. Hm. Tu być może tak - nie wiem, nie czytałem dokładnie. Wiem tylko, że jedna rzecz inkryminowane wywiady, inna jednak to i to, że znałem wypowiedzi pozytywne, natomiast teraz głębiej grzebać i porównywać w prasie, zasięgać zdania także Kubicy, by wyrobić sobie obiektywne zdanie - po prostu nie zamierzam, choćby z racji czasu. Pytanie bowiem jest i "po co to byłoby" - pytanie czy problem do rozstrzygania o transferze teraz jest realny i czy zysk takiego ewentualnego transferu byłby faktyczny: co już wyżej pisałem.
Tymczasem obecnie kwestia główna, to bardziej jest pytanie o budowanie takiej drużyny, która będzie także zalążkiem na pierwszy rok czy dwa w ekstraklasie, tak więc także i ten "doświadczony starszy kolega" chyba raczej powinien być "nieco młodszy niż weteran kończący teraz czy za rok karierę".
Blajpios

Postprzez MrCricket 2005-11-25, 4:35 pm

Kol. Przemek26 puścił hasełko pt"Kubica w Zagłębiu" i cała machina się rozkręciła :lol: Szczerze mówiąc nie spodziewałem się, że ten facet zrobi taką karierę za granicą, bo dawno temu(jak był bardzo młody) w Zagłębiu był ostro krytykowany i nikt mu większej kariery nie wróżył. Często było słychać opinie, że"potyka się o własne nogi". Widziałem go jakiś czas temu w meczu Górnika Łęczna i nie zgadzam się z opinią, że to drugi Małocha. Może tylko wzrostem są podobni, to jednak są innymi typami napastników. Kubica jest dużo lepszy technicznie, potrafi się dobrze zastawić i nie czeka tylko w polu karnym, aż mu piłka na głowę spadnie. Nawet jeżeli przypadkiem byłaby to prawda z tym zainteresowaniem Kubicą, to wydaje mi się, że to zły pomysł. Długo on już raczej w piłkę nie pogra i Tochel podjąłby się dużego ryzyka sprowadzając weterana, w wypadku ewentualnych niepowodzeń-tak mi się wydaje.Mam nadzieję, że to tylko plotka. NIE DLA KUBICY W ZAGŁĘBIU :!:
MrCricket

Postprzez bankier 2005-11-25, 11:13 pm

Kubica? zamieni stryjek (Tochel) siekierkę (Małocha) na kijek (Kubica) i tyle w tej nurtującej opinię forumową kwestii...
bankier

Poprzednia stronaNastępna strona

Powrót do Piłka nożna