przeszłość fanclubu Wojkowice Zagłebia Sosnowiec

Wszelkie tematy dotyczące kibicowania oraz kibiców Zagłębia

Moderatorzy: flex, Smazu, krzysiu, swiezy52

przeszłość fanclubu Wojkowice Zagłebia Sosnowiec

Postprzez Przemko8 2005-08-15, 6:36 pm

Witam.Kiedyś przeglądałem pisemko "TMK" i zaskoczyło mnie to że zobaczyłem flage Wojkowic na meczu Zagłebiu.Dawno dawno temu mieszkałem w Wojkowicach i miałem kontakt z ludzmi którzy rozpoczęli ruch kibicowski w Wojkowicach.Ruch kibicowski zaczął się w Wojkowicach dokładnie to był rok 94.Było nas około #0 młodych chłopaków którzy zaczęli chodzić na mecze Górnika Wojkowice i zaczeliśmy dopingować nasz klub.I Chyba obecni ludzie z Wojkowic co jezdzą na Zagłebie Sosnowiec nie wiedzą że w Wojkowicach w latach 80 dominowała Polonia Bytom.Dopiero my około 30 młopaczków z osiedla PLaka w Wojkowicach w roku 93 czy 94 zaczeliśmy kibicować w Wojkowicach sosnowieckiego Zagłebiu i tak przy okazji warszawskiej Legii.aUszylismy kilka flag ale to były jakieś napisy na prześcieradłach i naszym pierwszym kibicowskim wrogiem nas kibiców Górnika Wojkowice i jednoczesnie sosnowieckiego Zagłebia byli kibice z Grodzca.Grodziec to dzielnica Będzina ale mają swój własny klubik RKS Grodziec.Choć mimo tego że oni w sumie też byli za Zagłebiem Sosnowiec były między nami duże antagonizmy które wynikały z tego że byliśmy sąsiadami i to było coś w stylu lokalnych pojedynek.Potem po awansie Górnika Wojkowice do III ligi my kibice Górnika Wojkowice uważaliśmy za największą kose kibiców CKS Czeladź ale to wszystko było śmieszne bo przecież my i oni kibicowaliśmy Zagłebiu Sosnowiec i warszawskiej Legii..My wojkowiccy kibice Zagłebia Sosnowiec jeżdziliśmy właśnie na mecze wyjazdowe Górnika Wojkowicei na meczu u nas w Wojkowicach tworzyliśmy młyn ale zawsze kibicowalismy Górnikowi Wojkowice,Zagłebiu Sosnowiec<Legii Warszawie.Naszym lokalnym wrogiem była Olimpia Piekary Sląskie to był wtedy fan club Górnika Zabrze i często jak Górnik Wojkowice grał w Piekarach Sląskich to przyjezdzalismy na do Piekar i dopingowalismy Górnika Wojkowice i Zagłebie i Legie.My kibice Górnika Wojkowice nie mieliśmy własnych szalików ale jako to że kibicowaliśmy Zagłebiu Sosnowiec i warszawskiej Legii nosiliśmy szaliki tych zespołów.I w sumie jezdząc na mecze wyjazdowe Górnika Wojkowica w tych szalikach wydaje mi sie że dobrze reprezentowaliśmy te kluby choć czasami ryzykowaliśmy że możemy dostać po głowach za to jezdząć na III ligowe wyjazdy Górnika Wojkowic do Rudy Sląskiej Gliwic czy choć chociaż Piekar Sląskich.Czesto u nas na III ligowych meczach Górnika Wojkowice pojawiały się lepsze ekipy np>GKS Jastrzębie czy ODra OPole.Czasem zdarzały sie nam porażki jak Odra przegoniła nas młyn w 3 osoby a innym razem jak też nas zaatakowaliśmy w kilka osób ale sie postawiliśmy.Pamietamy najzd na nasze miasto Wojkowic kibiców GKS Jastrzębie to było tak dawno bardzo dawno z 8 lat temu ale nie można zapomnieć jak małe miasteczko opanowują kibice.My wojkowiccy kibice Górnika Wojkowice będąć w pewnym sensie fanclubem Zagłebia Sosnowiec pojawiało sie na meczach Zagłebia choćby na koszykówce w 96 roku czy na hokeyu czasem.W latach 90 pojawiało sie od nas zawsze kilka osób na jakimś ważniejszym meczu.Z upływem lat ekipa sie wykruszyła Górnik Wojkowice wylądał w A klasie zmienił nazwe na MIlenium i i mimo tego że na meczach Wojkowicach zniknął młyn to czasem ktoś jeżdził na Zagłebie Sosnowiec czy na mecze warszawskiej Legii.Jeśli dobrze pamietam w latach 90 w Wojkowicach byli też pojedynczy Polonii Bytom i Zagłebia Sosnowiec.Obecnie nie mieszkam w Wojkowicach życie tak sie potoczyło że wylądowałem na Pomorzu Zachodnim ale sądziłem że wykruszyli sie ludzie ktÓrzy jeździli na Zagłebie Sosnowiec i mecze warszawskiej Legii z miasteczko Wojkowice.Więc było miłe zaskoczenie jak zobaczyłem flage Wojkowic na barwach Zagłebia Sosnowiec w "TMK".Tak jakoś chciałem przyblizyć historie ruchu kibicowskiego w Wojkowicach mam nadzieje że kogoś zainteresowałem.Pozdrowienia.
Przemko8

Re: przeszłość fanclubu Wojkowice Zagłebia Sosnowiec

Postprzez Clovnone 2005-08-15, 6:56 pm

przemko8 napisał(a):Potem po awansie Górnika Wojkowice do III ligi my kibice Górnika Wojkowice uważaliśmy za największą kose kibiców CKS Czeladź ale to wszystko było śmieszne bo przecież my i oni kibicowaliśmy Zagłebiu Sosnowiec i warszawskiej Legii..

Dziwne??? Z tego, co się orientuje to Wojkowice żyły z Czeladzią w bardzo dobrych stosunkach.

Proszę poprawcie mnie, jeśli się mylę.
Clovnone

Postprzez Przemko8 2005-08-15, 7:02 pm

tak na początku była kosa Górnika Wojkowice z CKS Czeladź ale mi chodzi o lata 90 dopiero chyba w 98 roku doszło do zgody miedzy kibicami Górnika Wojkowice i CKS Czeladź.
Przemko8

Postprzez ^m@rcin^ 2005-08-15, 7:46 pm

Clovnone napisał(a):
przemko8 napisał(a):Potem po awansie Górnika Wojkowice do III ligi my kibice Górnika Wojkowice uważaliśmy za największą kose kibiców CKS Czeladź ale to wszystko było śmieszne bo przecież my i oni kibicowaliśmy Zagłebiu Sosnowiec i warszawskiej Legii..

Dziwne??? Z tego, co się orientuje to Wojkowice żyły z Czeladzią w bardzo dobrych stosunkach.

Na jednym turnieju Mazura byla awantura pomiedzy kibicami Gornika i CKS-u
^m@rcin^
ULTRAS ZAGŁĘBIE

Postprzez Clovnone 2005-08-15, 8:17 pm

^m@rcin^ napisał(a):
Clovnone napisał(a):

Na jednym turnieju Mazura byla awantura pomiedzy kibicami Gornika i CKS-u

Ja zaś pamiętam Mecz Cks-u, na którym nie było prawie wcale kibiców Cks-u, ponieważ pojechali wspomóc swoich ziomków z Wojkowic, którzy akurat rozgrywali mecz z Jastrzębiem.
Ps. Temat mnie zaciekawił, ponieważ żyłem w przeświadczeniu ze te kluby zawsze łączyła przyjaźń - widać tak nie było.
Kto nie pyta ten błądzi.
Clovnone

Postprzez Przemko8 2005-08-15, 9:49 pm

tak było często że jak zapanowała zgoda kibiców Górnika Wojkowice i CKS Czeladź to kibice obu klubów sie wspierało.np.Wojkowice pojawiały sie w około 20 osób na meczach CKS u siebie z Grunwaldem czy Jastrzebiem czy na wyjezdzie w Piekarach Sląskich gdzie fan club Górnika Zabrze skroi flage Górnika Wojkowice.Natomiast CkS wspierał kibiców z Wojkowic na meczach z Piekarami Sląskimi.Ale zgoda Wojkowic z Czeladzią to nie było coś takiego że bractwo wzajemnie ze sobą piło do przesady raczej to polegało na wspieraniu wzajemnym na meczach albo graniu sobie ze sobą na boiskach w piłke.
Przemko8

Postprzez Przemko8 2005-08-15, 10:11 pm

a tak przy okazji obecnie nie wiem jakie stosunki panują między kibicami Górnika Wojkowice i CKS Czeladź bo już nie mieszkam w Wojkowicach.A tak przy okazji dzisiaj w Wojkowicach jak to w małych miasteczkach organizowany był fajniutki festyn który odbywa sie tam co roku gdzie zbiera sie masa młodych ludzi z okolic no i przy okazji można poderwać fajną panienke.w latach 90 Wojkowiczanie i Czeladzanie mieli ze sobą dwa starcie jedno na turnieju Mazura w Sosnowcu drugie na meczu III ligowym.Potem w 98 roku nastały czasy zgody między kibicami Górnika Wojkowice i CKS Czeladź i była naprawde fajowo.Najtrudniej kibice tych zespołów mieli jak sie pojawili na MK Katowicach gdzie jacys nieokreśleni kibice ich pogonili.Potem kibice Górnika Wojkowice próbowali sie pokazać na A klasie w Rogożniku,podobnie był z CKS jak grali w A albo w B klasie.Obecnie kibice Górnika Wojkowice wymarli nie ma ich choć zachowały sie wynikająć z flagi na meczach Zagłebia Sosnowiec że mniejsze grupki jezdzą na Zagłebie Sosnowiec.
Przemko8

Postprzez Przemko8 2005-08-15, 10:36 pm

a tak jeszcze wspomne kibice Górnika Wojkowice byli fanclubem Zagłebia Sosnowiec Legii Warszawa a także BKS Bielsko kibice z Bielska zawsze w Wojkowicach byli darzeni szacunkiem.Wojkowice leżą tak na skraju Zagłebia Dąbrowskiego i w pewnym sensie to miasto było od zachodu otoczone śląskimi miastami i wioskami gdzie byli kibice GKS KSG Zabrze czy Ruchu.Choć rocznik od 1979 do młodszych w Wojkowicach kibicował Zagłebiu S,Legii i Bielsku to zdarzały się w Wojkowicach pojedynczy kibice GKS Katowice czy Poloni Bytom.Obecnie ekipa Górnika Wojkowice nie istnieje tylko z flagi Wojkowic na meczach Zagłebia Sosnowiec wynika że jezdzą z Wojkowic ludzie na Zagłebie Sosnowiec.Obecnie nie mieszkam w Wojkowicach tylko na drugim krancu polski na Pomorzu to nie wiem jakie stosunki panują w małym wojkowickim miasteczku.
Przemko8

Postprzez 19_Misiek_25 2005-08-16, 10:23 am

Ja jestem z Wojkowic z Plaka ;D tak przy okazji :D pamietam te czasy jak kibocowaliscie ale to koncówke tych czasów :D CO do CKS-u to jak dobrze kojaze stosunki z nimi polepszyły sie jak klub z Czeladzi został zawieszony i wiekszosc ich piłkarzy grała unas to po jakiejs zadymie. Pozdrowienia
19_Misiek_25

Postprzez Bas 2005-08-16, 2:16 pm

Clovnone napisał(a):

kiedyś Wojkowicom bliżej było do Piasków a "nam" do CKS (jest u nas jeszcze napis MCKS z lat '80 i właśnie powieszona PB )

z czasem role się odwróciły i Wiśnia Boys spili duuużo w Grodźcu

awanturki meczowe między RKS a Górnikiem były 2

u nas i na wyjeździe ;) na korzyść grodźczan

były to czasy flayersów i ogólnego skinowania :)

jeszcze niedawno napis Polonia Bytom był na bloku przy sobieskiego
Bas
Żółta kartka

Postprzez Bas 2005-08-16, 2:23 pm

przemko8 napisał(a):a tak jeszcze wspomne kibice Górnika Wojkowice byli fanclubem Zagłebia Sosnowiec Legii Warszawa a także BKS Bielsko kibice z Bielska zawsze w Wojkowicach byli darzeni szacunkiem.Wojkowice leżą tak na skraju Zagłebia Dąbrowskiego i w pewnym sensie to miasto było od zachodu otoczone śląskimi miastami i wioskami gdzie byli kibice GKS KSG Zabrze czy Ruchu.Choć rocznik od 1979 do młodszych w Wojkowicach kibicował Zagłebiu S,Legii i Bielsku to zdarzały się w Wojkowicach pojedynczy kibice GKS Katowice czy Poloni Bytom.Obecnie ekipa Górnika Wojkowice nie istnieje tylko z flagi Wojkowic na meczach Zagłebia Sosnowiec wynika że jezdzą z Wojkowic ludzie na Zagłebie Sosnowiec.Obecnie nie mieszkam w Wojkowicach tylko na drugim krancu polski na Pomorzu to nie wiem jakie stosunki panują w małym wojkowickim miasteczku.

z tym Bielskiem nie było aż tak różowo jak piszesz

w połowie lat 90 byliśmy u was na BKS

samych bielszczan nie było ale dojechali kibice Zagłębia i CKS

śpiewaliście coś na tyle dziwnego że mało brakowało i część starszych osób z naszej strony była gotowa "wyprosić" was ze stadionu

były to czasy gdy grał w Górniku W.Ozimek (wiadomo co się o nim śpiewało)
Bas
Żółta kartka

Postprzez z 2005-08-16, 4:57 pm

Niezapomne jak kiedys byłem z CKS em Czeladz na wyjeżdzie w Wojkowicach wojkowice uciekały po stadionie swojim . Kosa została zrobiona bo Grodziec miał z wojkowicami kose .

Na CKS byłem 2 razy i na 1 wyjeżdzie ale to stare czasy Miało sie kumpli w Czeladzi i oni mnie wciągneli w to bagno wiejskie :lol: .
z
JUDASZ

Postprzez loonger81 2005-08-16, 5:56 pm

hanys z Będzina...hehehehe
ostre wyjazdy chyba ci się zapowiadają zwłaszcza na Sarmację:D:D:D
antypozdro judaszu
p.s.
po nicku widzę że znasz swoją wartość...
loonger81

Postprzez G@L@ 2005-08-16, 8:24 pm

z napisał(a):Miało sie kumpli w Czeladzi i oni mnie wciągneli w to bagno wiejskie :lol: .

A teraz masz nowych kumpli i wciągneli Cie w jeszcze większe BAGNO ! :evil: :twisted:
G@L@

Postprzez Przemko8 2005-08-16, 9:03 pm

Nie jestem żadnych szalikowcem czy kibicem Górnika Wojkowica i nigdy nim nie byłem.tylko przez całe życie sympatyzuje z sosnowieckim Zagłebiem.Prawda jest taka że był taki stary mecz derbowy miedzy Górnikiem Wojkowice i RKS Grodziec gdy kibice z Grodzca przyjechali do Wojkowic w mase ludzi i wszyscy z Grodzca byli we flayersach odwróconych na pomaranczową strone i to był mecz chyba w 94 roku.Tak samo kibice z Grodzca pojawili sie w Wojkowicach kiedyś na meczu z AKS Niwka.Do grodzca nic nie mam bo miałem z browaru a i potem z pekinu z Grodzca dziewczyny.Prawda jest taka że grał w Wojkowicach Ozimek i to chluby Górnikowi Wojkowice nie przynosi.Przesyłam pozdrowienia z nad morza ze Swinoujscia gdzie obecnie mieszkam.
Przemko8

Następna strona

Powrót do Kibice