Moderatorzy: flex, Smazu, krzysiu, swiezy52, kierat, BrzydaL
Prawie dwa i pół tysiąca złotych (463 bilety x 5 złotych oraz 105 zł zebrane przez pracowników IV oddziału KWK Bobrek-Centrum) przekazano Darii, wnuczce byłego trenera Polonii, Mieczysława Stachowicza, po sobotnim meczu charytatywnym Polonia Bytom – Zagłębie Sosnowiec na lodowisku przy Pułaskiego.
Goście przyjechali w pełnym (oprócz kadrowiczów grających w Chinach i braci da Costów), a nawet więcej niż w pełnym składzie, wszak zespół zasilili Artur Ślusarczyk (ostatnio GKS Tychy), Łukasz Zachariasz (Stoczniowiec), Adrian Chabior (KTH) i... Jirzi Holik. Lepszego hokejowo nazwiska mieć nie można, choć rodak tamtego wielkiego JH jest obrońcą.
W Polonii nową twarzą był Paweł Garbarczyk z Legii Warszawa oraz wychowankowie: Paweł Malinowski, Sebastian Kłaczyński i golkiper Igor Sroka, który bronił od 20 minuty. Grabarczyk pokazał się z bardzo dobrej strony zdobywając gola i asystę. Zapowiadani obrońcy słowaccy jeszcze nie przyjechali.
Z kronikarskiej powinności: Polonia – Zagłębie 3:10 (2:4, 1:3, 0:3); bramki: Lusztinec, Mandla, Garbarczyk – Ślusarczyk 2, Rutkowski 2, Golec, Horny (okupił ten mecz kontuzją, gdy dostał krążkiem w boksie, bodaj od kolegi z drużyny), Twardy, Chabior, M. Kozłowski i Jasicki.
Artur Ślusarczyk - Decyzja prezesa
Popularny „Ślusar”, o którego odejściu z GKS-u Tychy było bardzo głośno, zagrał charytatywnie w Zagłębiu Sosnowiec.
- Pożegnał się pan z Tychami?
- Oficjalnie nie – mówi Artur Ślusarczyk. – Kontrakt mam do 30 kwietnia, a do 1 maja obejmie mnie prawo Bosmana. Po zakończeniu sezonu mam wolny czas i sam decyduję co z nim zrobić.
- Pan podjął decyzje o odejściu z Tychów?
- Przede wszystkim prezes, pozostawiając na stanowisku trenera Matczaka, a mnie informując, iż mam wolną rękę. Przyznam, iż oprócz Zagłębia nikt o mnie nie pytał, ale trudno się dziwić – miałem słabszy sezon. Rozmowy wstępne z Zagłębiem już się odbyły. Teraz czekam.
- 1 maja będzie pan wolnym zawodnikiem?
Niezupełnie. Będę musiał do 15 maja złożyć pismo dotyczące zmiany barw klubowych...
Last_Man_Standing napisał(a):Na stronie Zagłębia (hokejowej) pisało, że kręgu zaintersowań jest Michał Belica (GKS Tychy) teraz go tam nie ma. Nie chcą go w Sosnowcu ?
KaD napisał(a):Czeski obrońca (Aleš Holík) podpisał kontrakt z sosnowieckim klubem. 29-letni zawodnik grał w ostatnim sezonie w drugoligowym klubie z Sumperka - strzelił 13 goli i miał 17 asyst. Wobec fiasku starań o pozyskanie kolejnego Czecha (środkowego napastnika) działacze wracają do rozmów ze Słowakiem Michalem Belicą (ostatnio GKS Tychy). Przypomnijmy, że zawodnikiem Zagłębia jest też już Paweł Dronia (Orlik Opole).
Uruk napisał(a):Sokół i Proszkiewicz odrzucili ofertę Zagłębia. Prawdopodobnie kierunek Tychy.
Wszystkie szczegóły z GKSem zostały już dogadane, jestem zadowolony z zaoferowanych mi warunków. Prawie taką samą propozycję dostałem z Zagłębia Sosnowiec lecz wydaje mi się że Tychy mają mocniejszy skład i to zadecydowało. Kontrakt podpisze prawdopodobnie w przyszłym tygodniu, jest to tylko kwestia spotkania się. – powiedział obrońca, Łukasz Sokół.
- Chciałbym powalczyć o wyższe cele, jak na razie mam jeden medal – brązowy za czasów gry w Stoczniowcu. Mam nadzieję że z GKS Tychy powalczę o następny. Miałem także rozmowę z dotychczasowym klubem z Torunia, ale nie sądzę żebym zmienił decyzję. Rozstaję się w miłej atmosferze i z nadzieją że będę walczył o większe cele niż ostatnio tym razem w barwach klubu z Tychów – zakończył Sokół.
Użytkownicy przeglądający ten dział: Brak zidentyfikowanych użytkowników