Przed sezonem 2009/2010

Dyskusje o wszystkim co dotyczy hokejowego Zagłębia Sosnowiec
http://hokej.zaglebie.sosnowiec.pl

Moderatorzy: flex, Smazu, krzysiu, swiezy52, kierat, BrzydaL

Re: Przed sezonem 2009/2010

Postprzez _darthvader 2009-05-04, 7:57 am

Źródło: sportowe podhale

"Niezbyt krzepiące wieści napływają z taboru Podhala. Ten przestał już biwakować w Nowym Targu i kieruje się w obce strony. Hokeiści masowo opuszczają rodzinne strony. Gdy nowotarska ikona – Jarosław Różański - zmieniła koszulkę z szarotką na piersi, na sosnowiecki strój, w stolicy Podhala zawrzało. A to jeszcze nie koniec. Kolorowe wozy jadą dalej…

- Myślę, że się to nie rozsypie, bo chciałbym tu jeszcze wrócić – powiedział zasmucony były już kapitan „Szarotek”, Jarosław Różański, który z Zagłębiem związał się rocznym kontraktem. – Nie dogadałem się z prezesami co do warunków kontraktu. Nie było woli ze strony władz Wojasa, by kontynuować współpracę. Odniosłem wrażenie, że działaczom Podhala nie zależało, bym nadal reprezentował ich barwy. Mało kto się spodziewał, że odejdę. Trafiła się okazja zmiany barw klubowych i z niej skorzystałem.

Jego śladem chce pójść ostoja nowotarskiej defensywnym, Rafał Sroka. – Nie ukrywam, że Zagłębie przymierza się do mnie – mówi. – Nie rozmawiałem jeszcze z prezesem Podhala, Andrzejem Podgórskim, bo ten do 10 maja przebywa na wczasach. Chciałbym z nim zamienić słówko. Chyba, że się zdecyduję wcześniej na zmianę barw.

Wieść gminna niesie, że będzie to w najbliższy poniedziałek, a w kierunku Sosnowca ma się również udać Marian Kačiř, który również ma propozycje gry w Naprzodzie Janów. Kto wie, czy Marian nie wybierze Zagłębia, idąc za „Różakiem”. Świetnie razem im się grało. W Sosnowcu żałują, że Krzysztof Zapala ma podpisany kontrakt z „Szarotkami”, bo mieliby najgroźniejszy tercet w lidze.

Adam Bernat, prezes Zagłębia kontaktował się również z Dariuszem Gruszką, który w SMS miał dobry kontakt z obecnym szkoleniowcem sosnowiczan, Milanem Skokanem. Ten z chęcią widziałby górala w swoim zespole. – Zagłębie się ze mną kontaktowało, ale nie dałem jeszcze odpowiedzi. Na razie czekam. Dotychczas nikt z Podhala ze mną nie rozmawiał. Chciałbym zostać w Nowym Targu, chyba, że warunki kontraktu nie będą mnie zadawalały – powiedział zawodnik, który był odkryciem minionego sezonu."

Ciekawe ile w tym prawdy - oczywiście poza Różańskim ?
_darthvader

Postprzez Przemek26 2009-05-04, 10:32 am

;-) ;-) ;-) ;-) ;-) ;-) ;-)

Wszyscy będziemy chyba zadowoleni
Przemek26

Postprzez EU07 2009-05-04, 11:11 am

Przeglądając i czytając doniesienia prasowe dotyczące naszego ZAGŁĘBIA, można odnieść wrażenie, że ruchy prezesa Bernata dotyczące pozyskiwania nowych zawodników, nie dobiegły jeszcze końca. Na chwilę bieżącą, tj. 4 maja 2009, kadra kształtuje się następująco:

BRAMKARZE:
DZWONEK Tomasz, MROZOWSKI Grzegorz, RAJSKI Tomasz
OBROŃCY
BANASZCZAK Andrzej, DRONIA Paweł, DUSZAK Kamil, GABRYŚ Jerzy, KUC Jarosław, MARCIŃCZAK Oktawiusz, PAWLAK Mateusz
NAPASTNICY:
BERNAT Tobiasz, DA COSTA Gabriel, JAKUBIK Mariusz, JAROS Marcin, KOZŁOWSKI Marcin, KOZŁOWSKI Tomasz, LUKA Vladimir, OPATOVSKY Martin, PODLIPNI Zbigniew, PODSIADŁO Łukasz, RÓŻAŃSKI Jarosław, ŚLUSARCZYK Artur

Jeżeli udałoby sie przedłużyć kontrakty z Teddym DA COSTĄ, Radimem ANTONOVICEM oraz Antonem LEZO, to kadra wydaje się być solidną.
Z drugiej zaś strony, doświadczenia minionego sezonu dobitnie pokazują, że same nazwiska nie grają i do osiągnięcia sukcesu niezbędna jest nie tylko rozsądna myśl szkoleniowa, ale przede wszystkim czas. Dlatego warto byłoby utrzymać stabilny skład drużyny przez okres 2-3 lat dając czas trenerowi i zawodnikom na wzajemne poznanie się, zgranie i wypracowanie najlepszych rozwiazań dla dobra ZAGŁĘBIA.

Zakładając, iż Teddy Da Costa, R. Antonovic i A. Lezo, pozostaną w Zagłebiu, to skład w porównaniu do minionego sezonu praktycznie nie uległ wielkim zmianom. Pewnie nie wróżyłoby to nic dobrego - chociaż tego też nie wiadomo do końca, bowiem nowy trener potrafi tchnąć w drużynę nowego ducha, przykład FC Barcelony, kiedy Rijkaarda zastąpił Guardiola) - gdyby nie pozyskanie nowych zawodników. Warto zwrócić uwagę, że pozyskanie Rajskiego, Gabrysia, Jakubika i Różańskiego, to nie tylko wzmocnienie ZAGŁĘBIA, ale również osłabienie przeciwników, dlatego trzymając się tej myśli ośmielam się z lekkim optymizmem patrzeć w przyszłość.
EU07

Postprzez KalF92 2009-05-04, 12:14 pm

Jeśli Wzmocnimy jesszcze trochę defensywę to powinno być bardzo dobrze
KalF92

Postprzez Przemek26 2009-05-04, 2:56 pm

nwazja sosnowieckiego Zagłębia na nowotarskie Podhale trwa nadal. Już informowaliśmy, że wieloletni kapitan „Szarotek”, Jarosław Różański podpisał roczny kontrakt z klubem dowodzonym przez Adama Bernata, który również złożył propozycje Rafale Sroce i Dariuszowi Gruszce. Ale to nie koniec…

Portal www.sportowepodhale.pl (czytaj: żer dla przepisywaczy i „rozsiewacza” szymona p.) znowu jako pierwszy dotarł do kolejnego zamachu na zawodnika Podhala. Propozycję gry w tym klubie otrzymał Czech z polskim obywatelstwem – Martin Voznik. Czy będzie czekał na powrót prezesa SSA Wojas Podhale, Andrzeja Podgórskiego z wczasów, czy wcześniej ( przed 10 maja) zdecyduje się związać z nowym klubem?

- Nie ukrywam, że otrzymałem propozycję z Zagłębia. Czekam do końca tygodnia i wtedy podejmę decyzję. Jak się nie dogadam z Podhalem, to przyjmuje propozycję sosnowiczan. W Nowym Targu nie ma jednak z kim rozmawiać, nie ma też żadnych konkretnych działań – powiedział naszemu portalowi, Martin Voznik.

http://www.sportowepodhale.pl/index.php?s=tekst&id=608

;-) ;-)
Przemek26

Postprzez trol90 2009-05-04, 3:15 pm

A Krefeld Pinguie z niemieckiej DEL ma przyjechać na turniej do Sosnowca
trol90

Postprzez damian_2006 2009-05-04, 8:31 pm

Ladnie;) jak i transfery ktore maja byc jak i ten sparing partner;) Kazdy klub z DEL jest od nas lepszy o pare klas
damian_2006

Postprzez August 2009-05-04, 9:07 pm

Przygotowania do nowego sezonu rozpoczęły drużyny z Tychów, Sosnowca i Jastrzębia.
Wydarzeniem dnia był pierwszy trening Jarosława Różańskiego - czołowego napastnika ekstraligi, do tej pory podpory Podhala Nowy Targ. Zabrakło Marcina Jarosa (w sobotę brał ślub) i kilku kolegów z zespołu, którzy bawili się na jego weselu.

Tyszanie rozpoczęli przygotowania do sezonu z nowym trenerem. Czech Jan Vavrecka w najbliższych tygodniach będzie mógł liczyć na wsparcie fizjologa Zbigniewa Andrzejewskiego, który ma sprawić, że tyszanie będą najszybsi i najbardziej wytrzymali w lidze. Karol Pawlik, dyrektor klubu, przesądza, że w GKS-ie nie będzie grał Piotr Sarnik (trafi do Zagłębia). Wciąż cicho o wzmocnieniach.

Jastrzębie też już trenuje. Zespół ma w planach wyjazd na zgrupowanie do Brennej.

Za tydzień zacznie trenować Naprzód Janów, ale działacze już pracują pełną parą. - Poza Miroslavem Zatko wymieniamy wszystkich obrońców. Na pewno nie zgodzimy się na dyktat prezesa PZHL Zdzisława Ingielewicza, który chce ograniczyć liczbę obcokrajowców z pięciu do trzech. A gdzie miejsce na dyskusję? Nie pozwolimy się tak traktować - zaznacza prezes Janusz Grycner.

Rozmowa

z Jarosławem Różańskim

Wojciech Todur: Trudno było podjąć decyzję o opuszczenia Podhala?

Jarosław Różański, nowy hokeista Zagłębia: To przemyślana decyzja, którą podjąłem po konsultacjach z najbliższymi. W domu zostają przecież żona i dwójka dzieci. Zapewniają, że sobie beze mnie poradzą.

To co Pana pchało do Sosnowca?

- Mam już 33 lata. Poczułem, że potrzebuję zmian. Nowych bodźców i wyzwań. Zagłębie to dobre miejsce, by walczyć o wysokie cele. Piękne tradycje, upór działaczy, ciągłe wzmacnianie składu - to argumenty, które przekonały mnie, że warto związać się z Sosnowcem. Co na to nowotarscy kibice? Żalą się, gdy spotykają Pana na ulicy?

- Nie mieszkam w Nowym Targu, tylko 10 kilometrów dalej. Nie słyszałem żadnych złośliwych, ale też i przychylnych komentarzy. Prawdziwi kibice na pewno doceniają, ile serca i zdrowia zostawiłem na lodowisku Podhala. Zmiana klubu jest wpisana w zawód sportowca. Nie jestem pierwszy i nie ostatni.

Za Panem pierwsze zajęcia. Słyszałem, że niektórzy zawodnicy wrócili do klubu z 10 kilogramami nadwagi!

- Mnie to nie grozi. Już taką mam przemianę materii. Zresztą w przydomowym ogródku zawsze jest coś do zrobienia. Tłuszcz nie ma nawet czasu, żeby się zawiązać.

Liczy Pan, że gra w Zagłębiu pozwoli Panu wrócić do reprezentacji?

- Nigdy nie zrezygnowałem z kadry. Nie pojechałem na ostatnie mistrzostwa, bo tak naprawdę nie dostałem szansy gry na swojej pozycji. Zobaczymy, co przyniesie nowy sezon.

Przed laty gracze z Podhala już stanowili o sile Zagłębie. Jest szansa na kolejny nowotarski atak?

- W kadrze Zagłębia jest mój kolega z Nowego Targu Zbyszek Podlipni, ale nie słyszałem, żeby mieli do nas dołączyć Krzysiek Zapała czy Marian Kacirz, z którymi grałem w poprzednim sezonie [mówi się za to o transferze Rafała Sroki - przyp. red.]. Zestawienie ataków pozostawiam trenerom.
http://miasta.gazeta.pl/katowice/1,3502 ... ingow.html
Divina favente clementia Romanorum imperator semper Augustus
August

Postprzez innu 2009-05-04, 9:14 pm

Czyli Sarnik też już chyba na 100%. Bardzo dobrze, jeszcze jakiś obrońca by się przydał. Mam nadzieję, że uda się wypożyczyć Bychawskiego.
innu

Postprzez bulion 2009-05-04, 9:45 pm

O pierwszym treningu Zagłębia >> http://www.tvs.pl/index.php?id_materialu=3470
bulion
Żółta kartka

Postprzez kierat 2009-05-05, 12:36 pm

" Prezes Bernat: „Nie zaprzeczam. Nie potwierdzam”
Autor: (mawa) / sportowezaglebie.pl

Prezes KH Pol-Aqua Zagłębie Sosnowiec, Adam Bernat swoimi ulubionymi słowami odniósł się do informacji na temat kolejnych transferów sosnowieckiego klubu - „Nie zaprzeczam. Nie potwierdzam”.

Przypomnimy, iż pojawiła się informacja, że Zagłębie jest zainteresowane kolejnymi zawodnikami Podhala: Rafałem Sikorą, Martinem Voznikiem i Dariuszem Gruszką. - W tym sezonie pojawiło się takich informacji już bardzo dużo. Słyszałem jeszcze, że jesteśmy zainteresowani Marianem Kacirem. Jednak my kadrę mamy już niemalże zamkniętą. Powtórzę po raz kolejny, jedynym prawdziwym źródłem informacji, jest nasza strona internetowa. Jeśli tam pojawi się informacja na temat jakiegoś transferu, to znaczy, że podpisaliśmy z zawodnikiem umowę - wyjaśnia prezes Bernat.

Sternik sosnowieckiego klubu odniósł się również do sytuacji 18-letniego Bartłomieja Bychawskiego, utalentowanego obrońcy Orlika Opole. Możliwe, iż hokeista zostanie wypożyczony na przyszły sezon do sosnowieckiego Zagłębia. - Dziś rozmawiałem z jego ojcem. Myślę, że w ciągu najbliższych dni wszystko w jego sprawie się wyjaśni - tłumaczy Bernat.

Przypomnijmy, iż sosnowiczanie w dniu dzisiejszym wznowili treningi. Miejmy nadzieję, że dotychczasowe i te przyszłe transfery okażą się przysłowiowym strzałem w dziesiątkę. A Milan Skokan stworzy z zawodników dobrze funkcjonujący organizm, który nawiąże walkę o miejsce na „pudle” "

Jedyne źrodło informacji to strona Zagłębia. No nareszcie porządek. Tak trzymać !!!
kierat

Postprzez bolo73 2009-05-05, 1:01 pm

I tak trzymać Panie Prezesie.Jest kolega Wuzel, który stronę prowadzi i to właśnie na niej powinny jako pierwsze pojawiać się oficjalne komunikaty.Z transferami jest ciekawie ale z drugiej strony żeby znowu nie przeholować bo jak będziemy mieć nadmiar zawodników to część z nich będzie musiała usiąść na trybunie a to może wprowadzić nerwową atmosferę.Nie wiem czy dobrze myślę ale tak mi się wydaje.
bolo73

Postprzez ACE 2009-05-05, 3:25 pm

Dokładnie bolo. Znowu nasprowadzamy napastników a z obroną będzie bieda.

Rafał Sikora :lol: :lol: brawa dla (mawa) / sportowezaglebie.pl
ACE

Postprzez Przemek26 2009-05-05, 4:46 pm

Kierat ale o tym że jedyne prawdziwe i ostateczne informacje będzie dawał Wuzel na stronce było ustalone na pierwszym spotkaniu.

A to że Todury czy inne pismaki robią syf i pierdzielą byle zamknąć numer
Przemek26

Postprzez kret75 2009-05-05, 5:16 pm

Hokeiści wrócili do treningów
http://miasta.gazeta.pl/katowice/1,3504 ... ingow.html

Przygotowania do nowego sezonu rozpoczęły drużyny z Tychów, Sosnowca i Jastrzębia.
Wydarzeniem dnia był pierwszy trening Jarosława Różańskiego - czołowego napastnika ekstraligi, do tej pory podpory Podhala Nowy Targ. Zabrakło Marcina Jarosa (w sobotę brał ślub) i kilku kolegów z zespołu, którzy bawili się na jego weselu.

Tyszanie rozpoczęli przygotowania do sezonu z nowym trenerem. Czech Jan Vavrecka w najbliższych tygodniach będzie mógł liczyć na wsparcie fizjologa Zbigniewa Andrzejewskiego, który ma sprawić, że tyszanie będą najszybsi i najbardziej wytrzymali w lidze. Karol Pawlik, dyrektor klubu, przesądza, że w GKS-ie nie będzie grał Piotr Sarnik (trafi do Zagłębia). Wciąż cicho o wzmocnieniach.

Jastrzębie też już trenuje. Zespół ma w planach wyjazd na zgrupowanie do Brennej.
Za tydzień zacznie trenować Naprzód Janów, ale działacze już pracują pełną parą. - Poza Miroslavem Zatko wymieniamy wszystkich obrońców. Na pewno nie zgodzimy się na dyktat prezesa PZHL Zdzisława Ingielewicza, który chce ograniczyć liczbę obcokrajowców z pięciu do trzech. A gdzie miejsce na dyskusję? Nie pozwolimy się tak traktować - zaznacza prezes Janusz Grycner.

Rozmowa z Jarosławem Różańskim

Wojciech Todur: Trudno było podjąć decyzję o opuszczenia Podhala?

Jarosław Różański, nowy hokeista Zagłębia: To przemyślana decyzja, którą podjąłem po konsultacjach z najbliższymi. W domu zostają przecież żona i dwójka dzieci. Zapewniają, że sobie beze mnie poradzą.

To co Pana pchało do Sosnowca?

- Mam już 33 lata. Poczułem, że potrzebuję zmian. Nowych bodźców i wyzwań. Zagłębie to dobre miejsce, by walczyć o wysokie cele. Piękne tradycje, upór działaczy, ciągłe wzmacnianie składu - to argumenty, które przekonały mnie, że warto związać się z Sosnowcem.

Czytaj więcej w "Gazeta Wyborcza Katowice/Wojciech Todur" »
kret75
Osiedle Piastów

Poprzednia stronaNastępna strona

Powrót do Hokej