przez Wuzel 2005-11-25, 10:53 pm
Jaki doping, taka gra - w tych słowach można ująć całokształt dzisiejszego spotkania pomiędzy Zagłębiem Sosnowiec i Podhalem Nowy Targ.
Pierwsza tercja nie wskazywała na to,iż końcowy wynik będzie aż tak wysoki. Już w 37 sekundzie spotkania gospodarze grali z przewagą jednego zawodnika, jednak niecelne dwa strzały nie wystarczyły do tego by objąć prowadzenie. W 7 minucie bliski zdobycia pierwszej bramki w meczu był Ardrian Kowalówka, którego strzał minął słupek. Chwilę później bliscy szcęścia byli goście jednak krążek pewnie wyłapał Blot. W 8 minucie i 37sekundzie spotkania akcję lewą stronę przeprowadził Wilczek, który idealnie wyłożył krążek Kacirowi, a ten strzałem przy lewym słupku zdobył bramkę. Po stracie bramki hokeiści Zagłębia starali się doprowadzić do remisu, jednak brak skuteczności przewyższał chęć zdobycia gola. Drogę do bramki Rajskiego znalazł dopiero w 16 minucie Gabriel Da Costa, który samotnym rajdem i strzałem między parkanami bramkarza gości zdobył wyrównującego gola, tym samym ustalając wynik pierwszej tercji.
W drugiej tercji bramki zdobywali tylko przyjezdni. W 24 minucie Łukasz Mejka nie przytrzymał przy bandzie Mariana Kacira, a ten wykorzystał bezlitośnie niemrawą grę defensywy Zagłębia. W 28 minucie spotkania bliski wyrówania był Teddy Da Costa, jednak jego strzał zablokował Tomas Jakes. Niecałe 20 sekund później silnym strzałem popisał się Różański, po którego strzale sędzia przerwał na chwilę grę, gdyż krążek odbił się od maski Blota. W 31 minucie głupią zabawę obrońców przerwał Biela, który wykorzystał kolejny błąd graczy Zagłębia zdobywając trzecią bramkę dla Podhala. Na niecałe 30 sekund przed końcem drugiej tercji Michał Zubek zdobył kolejną bramkę dla Podhala ustalając wynik tercji.
Początek trzeciej tercji przyniósł kolejne trafienie dla Podhala. Drugą bramkę w tym spotkaniu zdobył Sebastian Biela, którego strzał pod poprzeczkę zaskoczył bezradnego Blota. Minutę później kolejną bramkę dołożył Łyszcarczyk, który wykorzystał podanie przeciwnika. Jak się strzela golę pokazał graczom z Sosnowca Marcin Ćwikła, który w 52 minucie samotnie przemknął między obrońcami i zdobył siódmego gola. Popis strzelecki graczy z Nowego Targu zakończył w 56 minucie po raz kolejny Zubek,który posłał "gumę" między nogami Blota - ustalając tym samym wynik 1:8. Po jednostronnym widowisku drużyna Podhala wywiozła z Sosnowca komplet punktów
Po meczu powiedzieli:
Sebastian Biela (Podhale):
W pierwszej tercji nie do końca realizowaliśmy wcześniejsze założenia, jednak reprymenda trenera poskutkowała. Zaczęliśmy kontrolować grę czego efektem były bramki. Nowi trenerzy położyli duży nakład na dyscyplinę gry, każdy wie co ma robić i to przynosi efekty.Cieszę się ze zdobycia 2 bramek, lecz nie jestem zadowolony do końce ze swojej gry.
Marcin Kotuła (Zagłębie):
Kolejny mecz , w którym straciliśmy sporo bramek. Nie wiem z czego wynikają braki, przed przerwą graliśmy w miarę dobrze, po przerwie gramy jakbyśmy byli inną drużyną, nie wiem z czego to wynika. Należy przeanalizować błędy i unikać ich w kolejnym meczu, by nie powtórzyło się to co miało miejsce w trzech meczach po przerwie.
25 listopada 2005, godz. 18:00
UKS ZSME Zagłębie – Wojas Podhale 1:8 (1:1; 0:3; 0:4)
Bramka dla Zagłębia: 16:25- G. Da Costa;
Bramki dla Podhala: 8:37- Kacir (Wilczek), 24:19- Kacir (Różański), 31:32- Biela (Gil), 39:34- Zubek (Kacir, Wilczek), 42:39- Biela (Sulka), 43:42- Łyszczarczyk 52:06- Ćwikła (Gil), 56:43- Zubek (Łabuz, Różański)
Kary: Zagłębie- 16 min., Podhale- 10 min.
Strzały na bramkę przeciwnika: Zagłębie- 23, Podhale- 40
Interwencje bramkarzy: Zagłębie- 32, Podhale- 22
Sędziowali: K. Rzerzycha, J. Ryniak, K. Czech
Obserwator z ramienia PZHL: K. Zawadzki
Widzów: 500
Ocena meczu: (od 1–6): 2
Skład Zagłębia: Blot Łukasz – Mejka Łukasz, Duszak Kamil, Kozłowski Marcin, Kozłowski Tomasz, Plutecki Rafał, Rutkowski Jacek, Kotuła Marcin, Tkacz Rafał, Bernat Tobiasz, Wojtarowicz Wojciech, Labryga Adrian, Maj Grzegorz, Da Costa Gabriel, Da Costa Teddy, Golec Karol, Sosiński Wojciech, Kowalówka Adrian, Danieluk Mateusz, Rajski Kamil, Podsiadło Łukasz
Skład Podhala: Rajski Tomasz – Wilczek Łukasz, Sroka Rafał, Różański Jarosław, Zubek Michał, Kacir Marian, Jakes Tomasz, Piekarz Przemysław, Podlipni Zbigniew, Moskal Patrik, Łyszczarczyk Dariusz, Łabuz Sebastian, Zamojski Jacek, Sulka Maciej, Biela Sebastian, Malinowski Mateusz, Gil Piotr, Słowakiewicz Dawid, Jastrzębski Mariusz, Ćwikła Marcin