Korupcja w Polskiej piłce

Dyskusje o wszystkim co dotyczy piłkarskiego Zagłębia Sosnowiec
http://zaglebie.sosnowiec.pl

Moderatorzy: flex, turku, Landryn, Smazu, krzysiu, LucasUSA, swiezy52

Re: Korupcja w Polskiej piłce

Postprzez August 2008-12-09, 1:59 pm

flex napisał(a):
August napisał(a):No to ostra jazda bez trzymanki, zatrzymali Gilewskiego:

Sędzia międzynarodowy Grzegorz G. został zatrzymany przez CBA - podał kanał sportowy nSport.
Jak podał nSport, we wtorek rano przez CBA został zatrzymany sędzia międzynarodowy Grzegorz G, który został wytypowany do prowadzenia spotkań podczas mundialu w 2010 roku w RPA. Zatrzymany przez CBA sędzia był jednym z trzech pierwszych zawodowych arbitrów w Polsce. Wraz z nim zatrzymano asystenta Tomasza S.
http://www.sport.pl/pilka/1,65050,60418 ... z_CBA.html

Mnie już od dawna ten gość na uczciwego nie wyglądał.
Pamiętacie nasz mecz z hydrotworem po którym była ta słynna konferencja Baniaka?

A nie było tam czasami zamiany sędziego na wniosek Zagłębia ? Kojarzę coś insynuacje Hydromend , że Rudy coś majstrował przy obsadzie.
Divina favente clementia Romanorum imperator semper Augustus
August

Postprzez August 2008-12-09, 2:07 pm

Jak dla mnie osiem zarzutów to słabo. Nawet Jasiu Wójcik ma więcej:

Osiem zarzutów, w tym większość o charakterze korupcyjnym postawiła we wtorek wrocławska prokuratura Jarosławowi Ż., sędziemu piłkarskiemu z Bydgoszczy.

Mężczyzna został zatrzymany w poniedziałek na polecenie prokuratury, przez dolnośląskich policjantów.

Jak powiedział PAP szef Prokuratury Krajowej we Wrocławiu Edward Zalewski, Jarosławowi Ż. postawiono siedem zarzutów dotyczących przyjęcia korzyści majątkowych w zamian za nieuczciwe zachowanie na boisku na łączną kwotę 130 tys. zł. Dodatkowo jeden zarzut dotyczy udziału w zorganizowanej grupie przestępczej.

- Obecnie trwa przesłuchanie i dopiero po jego zakończeniu zapadnie decyzja o ewentualnym wniosku o tymczasowe aresztowanie - wyjaśnił Zalewski.

http://www.90minut.pl/news.php?id=814787
August

Postprzez YOOSHKY 2008-12-09, 2:08 pm

August napisał(a):A nie było tam czasami zamiany sędziego na wniosek Zagłębia ? Kojarzę coś insynuacje Hydromend , że Rudy coś majstrował przy obsadzie.

Była zmiana składu sędziowskiego tuż przed samym meczem na wniosek W. Rudego ponieważ ówczesny dyrektor klubu podejrzewał że mecz może zostać przekręcony przez sędziów.
Po tym meczu Baniak zarzucił naszym zawodnikom próbę przekupstwa piłkarzy Hydrogówna.
Czy to prawda nigdy się nie dowiemy. Postępowanie wszczęła prokuratura i PZPN ale sprawa się rozmyła chyba z braku dowodów. Mecz odbył się 3 czerwca 2006 r. i zakończył się remisem 1:1
Obserwatorem był Strejlau i chyba Żelazko(??)
Baniak był wściekły ponieważ ten mecz albo przekreślił albo znacznie utrudnił awans Hydrogówna do ekstraklasy. Jak wszyscy wiemy awansować się im nie udało... Nas też ten wynik nie zadowalał dokładnie z tego samego powodu.
YOOSHKY

Postprzez August 2008-12-09, 2:14 pm

Hydrobagno już nie istnieje, Rudy i Lacha - wiadomo , Hosic wyjechał z Polski, tylko Baniak jak był..... tak jest. Ten jest jakiś niezatapialny.
August

Postprzez Przemek26 2008-12-09, 2:16 pm

August napisał(a):Hydrobagno już nie istnieje, Rudy i Lacha - wiadomo , Hosic wyjechał z Polski, tylko Baniak jak był..... tak jest. Ten jest jakiś niezatapialny.

ostatnio jak zaczeli łapać to poszedł na L4 na serce. Zrobiło sie cicho wyzdrowiał , zoobaczymy kiedy znów się rozchoruje
Przemek26

Postprzez August 2008-12-09, 3:08 pm

To jest dobre:
http://www.zczuba.pl/zczuba/1,90957,604 ... jnej_.html

Nasz "honor" ;-) reprezentuje tylko Ujek , a i tak dali go w zdjęciu z Bełchatowa.
Rudy i Lacha poza pierwszÄ… 9.
August

Postprzez August 2008-12-09, 3:43 pm

Właściwie taki Listkiewicz powinien być i tak spalony jako działacz piłkarski. Jakże wielką kompromitacją jest to, że jako Prezes PZPN wmawiał, że przypadek sędziego Fijarczyka świadczy tylko o tym, że środowisku sędziowskim jest tylko jedna czarna owca.
August

Postprzez emdżej 2008-12-09, 3:53 pm

YOOSHKY napisał(a):Obserwatorem był Strejlau i chyba Żelazko(??)

Potwierdzam, że drugim obserwatorem był Żelazko. Po meczu rozmawiałem ze Strejlauem odnośnie oskarżeń Baniaka, Bekasa i Staniszewskiego. Strejlau był wtedy przewodniczącym Komisji Sędziowskiej. Praktycznie na wszystkie pytania odpowiedział strasznie wykrętnie, jakby miał już szablon ripost odnośnie takich tematów. Nie powiedział absolutnie nic konkretnego
emdżej

Postprzez YOOSHKY 2008-12-09, 7:57 pm

emdżej napisał(a):
YOOSHKY napisał(a):Obserwatorem był Strejlau i chyba Żelazko(??)

Potwierdzam, że drugim obserwatorem był Żelazko. Po meczu rozmawiałem ze Strejlauem odnośnie oskarżeń Baniaka, Bekasa i Staniszewskiego. Strejlau był wtedy przewodniczącym Komisji Sędziowskiej. Praktycznie na wszystkie pytania odpowiedział strasznie wykrętnie, jakby miał już szablon ripost odnośnie takich tematów. Nie powiedział absolutnie nic konkretnego

A była to rozmowa w przystadionowej jadłodajni przy kotletach. :)
Rozmowa była chyba nagrywana do Radia Zagłębie.
YOOSHKY

Postprzez jls 2008-12-18, 3:10 pm

18 grudnia 2008, 9:45:16 - koofel
Henryk K. zatrzymany
Członek zarządu PZPN Henryk K. został zatrzymany przez policję w Gdańsku. Będzie przewieziony do wrocławskiej prokuratury, która prowadzi śledztwo w sprawie wielkiej afery korupcyjnej w polskiej piłce nożnej.

Henryk K. jest członkiem nowego zarządu PZPN i prezesem Pomorskiego Związku Piłki Nożnej. Jego zatrzymanie ma związek z ustawianiem meczów, m.in. Arki Gdynia. W dokumentach śledczych i materiałach procesowych znajdują się zeznania kilku osób, które przyznały się, iż przekazywały pieniądze Henrykowi K. Pieniądze te były przeznaczone dla sędziów i obserwatorów.

Henryk K. współpracował z Ryszardem F., ps. Fryzjer, szefem mafii piłkarskiej. Razem mieli wpływ na wybór sędziów prowadzących m.in. mecze Arki.

Zatrzymany niedawno zeznawał w sądzie, gdzie mówił, że jest niewinny. O tym, że mógł uczestniczyć w ustawianiu meczów Arki mówił m.in. były obserwator PZPN Józef Dubiel i Janusz Kupcewicz.

To 181. osoba zatrzymana w śledztwie w sprawie wielkiej afery korupcyjnej.

źródło: Gazeta.pl / pilkarskamafia.blogspot.com

Ciekawe co zeznał w prokuraturze Listkiewicz.
jls

Postprzez August 2008-12-19, 8:56 am

Ja jestem ciekawy czy i kogo następnego sypnie Klocek. Mam na myśli ludzi z samej piłkarskiej wierchuszki.
August

Postprzez August 2008-12-31, 8:40 am

Media właśnie ujawniły szczegóły "awansu" Korony do 2 ligi. Przerażające jest to jak kibice byli robieni - jeśli mogę tak ująć - w ch..ja. Z drugiej strony, nie powalają na kolana - tak mi sie przynajmniej wydaje - kwoty, za które większość arbitrów się skurwiła.
Nie będę wklejał całości tekstów bo są bardzo długie. Podaję linki:
http://www.sport.pl/pilka/1,95642,61105 ... za_W_.html
http://www.90minut.pl/news.php?id=823642
Z tego drugiego artykułu najciekawszy jest fragment:

(...)
Prokuratura zgadza się na skazanie bez rozprawy 28 osób:
(...) Wojciecha M. na 2 lata pozbawienia wolności w zawieszeniu na 4 lata i grzywnę. (...)

I tu mi się przsypomina artykuł, chyba w jakimś brukowcu, jakiego udzielił Małocha, który niemalże płacząc "wyznał" , że w Sosnowcu brutalnie zmuszano go do zrzucania się na łapówy. Moralność Kalego.
August

Postprzez August 2009-01-10, 11:17 am

Jerzy E. junior nie jest żadną ofiarą pomówień, tylko oszustem, który współpracował z "Fryzjerem" - pisze "Przegląd Sportowy" - Nakłaniał do współpracy ze swoim znajomym B., który tak szybko uczył się ustawiania meczów, że zaczęto mówić o nim "Młody Fryzjer"

Dziennik w oparciu o akta wrocławskiej prokuratury, opisuje współprace E. z Andrzejem B., który w środowisku uchodził za członka mafii.

"- Kiedyś trochę pogroziłem sędziemu Mariuszowi Trofimcowi. Mój znajomy dla żartu powiedział, temu arbitrowi, że pozwoliłem sobie na takie traktowanie bo jestem z mafii. I taka opinia się rozniosła. Sędziowie od tego czasu czuli do mnie wielki respekt - wyjaśnia B." - pisze dziennik.

Według gazety, który powołując się na dokumenty prokuratury badającej wątki afery korupcyjnej, E. współpracował z Andrzejem B. nie tylko podczas ustawiania meczów kielczan, B przyznaje, że interesy z E. załatwiał również podczas meczów Jagielloni i razem z nim korumpował wówczas sędziów.

"- Kiedyś E. zapytał mnie, czy mógłbym pomóc Jagielloni w kontaktach z sędziami - pisze Przegląd - wiedział, że jestem kontaktowy i operatywny i można mi ufać. Chodziło o okres, kiedy Jaga biła się o awans do II ligi, chodziło o załatwienie kilku meczy wyjazdowych. E. przywoził mi na ten cel gotówkę 2-4tyś złotych - zeznał Andrzej B. "

W 2003 roku Andrzej B. i Jerzy E. junior razem wylądowali w III ligowej Legionovii, E. zatrudnił B. w roli asystenta i kierownika drużyny. Junior. zeznał, że powodem zatrudnienia B. była jego otwartość i łatwość w nawiązywaniu kontaktów. Ich współpraca w Legionovii nie trwałą długo jednak już zimą E. zarekomendował B. trenerowi Korony Dariuszowi W. i jego asystentowi Andrzejowi W - "To E. junior zaaranżował spotkanie z B. i zasugerował, że to jest człowiek, który może nam pomóc - pisze Przegląd Sportowy - z początku nie miałem przekonania ale junior naciskał i namawiał mnie i w końcu zgodziłem się."

Syn byłego selekcjonera nie przyznaje się do winy, chociaż za samo pośrednictwo w zapoznaniu trenerów Korony ze swoim kolegą otrzymał 10 tysięcy złotych. Jak donosi Przegląd - zeznania E. złożone we wrocławskiej prokuraturze ciężko uznać za wiarygodne. Działacze Korony dają do zrozumienia, że bez E. nie poznaliby B., który zamieszany jest również w ustawianie meczów Motoru Lublin, Siarki Tarnobrzeg, Unii Janikowo. i Zagłębia Sosnowiec Jerzemu E. juniorowi za nakłanianie do korzystania z usług B. grozi do 5 lat więzienia.
http://www.sport.pl/pilka/1,95642,61455 ... nerow.html
August

Postprzez jls 2009-01-12, 6:52 pm

http://ekstraklasa.wp.pl/kat,1740,wid,1 ... omosc.html

Lech, GKS, Jaga, Cracovia zdegradowane?

Gazeta Wyborcza | 2009.01.09 13:50
Zrobię wszystko, by związek już 24 stycznia anulował uchwałę abolicyjną - mówi przewodniczący Wydziału Dyscypliny Artur Jędrych. Czy to oznacza, że Jagiellonia, Cracovia, Bełchatów, Lech Poznań i inne kluby będą zdegradowane? – pisze "Gazeta Wyborcza".

Szef WD nie chce wprost powiedzieć, na ile klubów ma w tej chwili materiały świadczące o korupcji. - Na kilka. Nie są to kluby wyłącznie z ekstraklasy. Informacje, które mamy, mogą wskazywać, że skala korupcji była w nich nie mniejsza niż w już ukaranych - mówi.

REKLAMA Czytaj dalej

Nie podaje nazw. Wyliczankę: Jagiellonia Białystok, Cracovia, GKS Bełchatów, Lech Poznań, kwituje: - Powiem tylko, że nie bez przyczyny nazwy niektórych klubów krążą w mediach.

Według prasy najbliżej wyroku jest Jagiellonia. Jędrych: - Nie potwierdzam, nie zaprzeczam.

W maju ubiegłego roku PZPN uchwalił, że od 1 lipca 2009 r. nie będzie już można degradować klubów za czyny korupcyjne z przeszłości. Kogo Wydział Dyscypliny nie zdąży skazać, ten ocaleje.

- W czwartek jednogłośnie podjęliśmy w wydziale decyzję o wystąpieniu do zarządu PZPN, by poddał pod głosowanie na tymże zjeździe projekt reasumpcji (powtórne rozpatrzenie) tzw. uchwały abolicyjnej z maja ubiegłego roku, która zakłada zakończenie degradacji za korupcję 30 czerwca tego roku - mówi Jędrych.

Twierdzi, że terminu zakończenia karania degradacjami za korupcję w ogóle nie powinno być.

- Elementarna sprawiedliwość wyklucza istnienie zbrodni bez kary. Jeśli kluby rzeczywiście dopuściły się korupcji, muszą ponieść konsekwencje. W dodatku za takie same winy muszą być takie same kary. To niedopuszczalne, by stworzenie umownej cezury czasowej oznaczało niezasłużoną amnestię dla części czynów - wyjaśnia.

I jednoznacznie dodaje: - Jeżeli mój projekt nie przejdzie, będzie to kapitulacja, zaprzeczenie całej idei walki z korupcją. I jasny sygnał, że nie tylko zamiatamy pod dywan, ale w ogóle uznajemy, iż cały brud już pod tym dywanem jest. A gołym okiem widać, że to nieprawda.

Więcej w "Gazecie Wyborczej"
jls

Postprzez manuel90 2009-01-12, 7:13 pm

Chociaż nie życzę nikomu tego co my przeżyliśmy i co wciąż przeżywamy, ale dlaczego Zagłębie zawsze musi być tym, który "gasi światło"? ... albo wszyscy albo nikt... trochę sprawiedliwości... :-(
manuel90

Poprzednia stronaNastępna strona

Powrót do Piłka nożna

Kto przeglÄ…da forum

Użytkownicy przeglądający ten dział: Brak zidentyfikowanych użytkowników