przez fan78 2007-06-06, 12:11 pm
Kiedy koniec bezkrólewia w Zagłębiu? | 06.06.2007
(...) Dzisiaj ma zapaść kilka strategicznych decyzji. W klubie, choć oficjalnie są władze, panuje bezkrólewie od momentu, kiedy po aferze korupcyjnej zawieszony został w obowiązkach służbowych dyrektor klubu Wojciech R. (...)
Teraz włoscy właściciele stoją przed kilkoma dylematami. Przede wszystkim chętnie pozbyli by się akcji, ale na razie nie ma chętnych. Jednak najpilniejszą potrzebą jest nominowanie nowego dyrektora lub, jak kto woli, menedżera, który w ciągu najbliższych dni załatwiłby najpotrzebniejsze sprawy w klubie.
Zmiany w kadrze klubowej oraz nominacja na stanowisko trenera - to najbardziej gorące zadanie, stojące przed nowym dyrektorem. (...) Powrót dyrektora Baczyńskiego i trenera Tochela? - To jest niemożliwe - przekonuje jeden z naszych informatorów.
Lista potencjalnych kandydatów do gry w Zagłębiu jest długa i zawiera 46 nazwisk! Właśnie tylu zawodnikom kończą się w I i II lidze kontrakty, więc z nimi będzie można negocjować. Ba, tylko kto ma to zrobić?! Czas nagli, rynek się kurczy...
Potrzebą chwili jest znalezienie trenera. Głównymi kandydatami są: Mariusz Kuras oraz Czesław Jakołcewicz. Mówi się również o Jerzym Engelu juniorze.
- To miłe co słyszę, ale nikt do mnie nie dzwonił - zarzeka się trener Kuras. - Pewnie, że mogę usiąść do rozmów, ale muszę mieć propozycję.
- A skąd moja kandydatura? - dziwi się Jakołcewicz. - Owszem, miałem telefon, chyba na przełomie marca i kwietnia z propozycją ewentualnej współpracy, ale to już było. Teraz jestem na tygodniowym urlopie z rodziną nad morzem. A potem podpisuję kontrakt z Wisłą Płock, zaś cel jaki sobie postawiłem, to powrót do ekstraklasy.
źródło: Włodzimierz Sowiński, Sport