Przyszłość Zagłębia

Dyskusje o wszystkim co dotyczy piłkarskiego Zagłębia Sosnowiec
http://zaglebie.sosnowiec.pl

Moderatorzy: flex, turku, Landryn, Smazu, krzysiu, LucasUSA, swiezy52

Postprzez Gilardino 2007-07-30, 10:29 pm

11. Drzymi
12. Siwy
13. ???

Zajebiści wychowankowie. Niech się więcej nie pojawiają na Ludowym. Znam co prawda jeszcze lepszego kolesia też niby wychowanka - grał na pozycji bramkarzyka, co potrafił sam opierdolić meczycho.

Ale jazda !!! I jak tu k***a chodzić na mecze jak wychowankowie opierdalają ile wlezie. A My chcemy od najemników wymagać ambicji i oddania za Klub i Barwy!!! Ech...

Dla mnie najlepiej to niech nas zdegradują do drugiej i grać młodymi, którym się chce i jeszcze nie potrafią sprzedawać.
Gilardino

Postprzez m3lm4k 2007-07-31, 12:08 am

Tak wygląda artykuł GW, który miał się pojawić o zapowiedzianej porze - choc czy to akurat ten nie moge byc pewien:

Krzysztof Tochel opowiada "Gazecie" o kulisach korupcyjnego procederu w klubie z Sosnowca. - Po kupionym meczu przychodził do mnie przedstawiciel drużyny po "składkę na sędziego". Dochodziło do tego, że piłkarze proponowali zrzutkę na arbitra nawet po czystym meczu! "Bo w przyszłości może nam być potrzebny" - tłumaczyli

Tochel podkreśla, że do wrocławskiej prokuratury zgłosił się sam. Zeznania złożył 27 kwietnia 2007 roku. - We Wrocławiu okazało się, że cały proceder dokładnie opisali piłkarze, dyrektor klubu i jeden z trenerów. Nie byłem żadnym świadkiem koronnym - mówi.

Trener zdradza, że do współpracy z organami ścigania namówił go Jerzy Wolas, prezes Podbeskidzia Bielsko-Biała - klubu, który zatrudniał wtedy Tochela. - Klub z Bielska zerwał z korupcją i dobrowolnie poddał się karze. Prezes Wolas chciał mieć pewność, że przeze mnie na Podbeskidzie znowu nie padnie korupcyjny cień. Spytał, czy mam coś na sumieniu. Odpowiedziałem, że tak. Wtedy z pomocą Władysława Szypuły, dyrektora Podbeskidzia, skontaktowałem się z wrocławską prokuraturą. Jej kilka zarzutów było dla mnie zaskakujących - mówi.

Tochel zdecydował się nam opowiedzieć o korupcji po naszej sobotniej publikacji. Mecenas Tomasz Damięcki, który reprezentuje klub przed Wydziałem Dyscypliny PZPN-u, powiedział na naszych łamach, że za ustawianiem spotkań Zagłębia stała wąska grupa decyzyjna, która kupowała mecze w porozumieniu z trenerem i jego asystentem. Znajduje to potwierdzenie w materiałach zebranych przez prokuraturę. Tochel jednak zaprzecza, jakoby miał należeć do tej grupy. - Najlepszym potwierdzeniem niech będzie fakt, że mnie już w klubie nie było, a korupcja była nadal. Sam, na wyraźną prośbę zawodników, przekazałem kopertę obserwatorowi tylko raz, ale nie powiem, po jakim meczu. Brzydzę się tym... Prokuratura nie wiedziała o tym przypadku, więc ten zarzut nie obciąży mojego konta - podkreśla.

Szkoleniowiec twierdzi, że za ustawianiem większości meczów stali sami piłkarze. Michał Tomczak, przewodniczący WD, stwierdził w niedzielnym programie w TVN24, że na czele piramidy stał zawodnik, który dziś ociera się o reprezentację. Z tej wypowiedzi jasno wynika, że Tomczak myślał o Mariuszu U., dziś piłkarzu GKS-u Bełchatów.

Wojciech Todur: Namawiał Pan kiedyś piłkarza do kupna meczu?

Krzysztof Tochel (trener Zagłębia od maja 2002 do kwietnia 2006 roku): Zapewniam, że nie! Akceptowałem jednak ten proceder i uznaję, że to był mój największy błąd. Dobrzy znajomi, przyjaciele odwrócili się ode mnie. Wielu uważa, że to ja nakręcałem korupcję, że to moje zeznania obciążyły klub. A to nieprawda! O tym, że mecz jest kupiony, dowiadywałem się najczęściej po ostatnim gwizdku. Przychodził wtedy do mnie wyznaczony przedstawiciel drużyny po "składkę na sędziego". Zdarzyło się dwa, trzy razy, że o tym, iż mecz jest kupiony, wiedziałem jeszcze przed spotkaniem. Prosiłem wtedy, żeby zostało to między mną i wtajemniczonymi piłkarzami. Nie chciałem wyjść na idiotę przed resztą drużyny i motywować zespół do walki przed ustawionym meczem.

Nieraz pytałem piłkarzy: "Po co to robicie, przecież i tak jesteśmy lepsi". Teraz przypuszczam, że chcieli mieć pewność, bo wynik obstawili w zakładach bukmacherskich. Dochodziło do tego, że piłkarze proponowali zrzutkę na sędziego nawet po czystym meczu! "Bo w przyszłości może nam być potrzebny" - tłumaczyli mi.

Wszyscy piłkarze Zagłębia byli zamieszani w korupcję?

- Mogę powiedzieć, że zespół podzielił się na dwie grupy [młodsi, czyli niewtajemniczeni, mieli swoją szatnię, a starzy, czyli grupa decyzyjna, swoją - przyp. red.]. Zapewniam, że za korupcyjnym procederem nie stał zarząd klubu [ale wiedzieli o nim dyrektor Wojciech R. i kierownik drużyny - przyp.red.]. Najgorsze jest to, że ten system korupcji, który ogarnął kluby, jest powszechny w polskim futbolu.

Czy jakiś mecz Zagłębie sprzedało?

- (chwila milczenia)... Tak, nie mogę jednak mówić o szczegółach. Pamiętam przypadek, gdy w związku z bardzo słabą grą w przerwie meczu zagroziłem piłkarzom karami finansowymi. Oni tylko szyderczo zaśmiali mi się w twarz. Domyśliłem się potem, że i tak im było wszystko jedno, bo sprzedali ten mecz! Innym razem ktoś nam doniósł, że widział radę drużyny o drugiej w nocy w pewnym lokalu, jak dobijała interesu z obcymi. Chcieliśmy to dokładnie wyjaśnić, ale nasz informator stwierdził, że nie będzie robił smrodu...

Przysięgam na życie swoich najbliższych: za żadnym takim meczem jako trener nie stałem! Jeden z doświadczonych szkoleniowców powiedział mi kiedyś, że piłkarze są jak prostytutki - na koniec sprzedadzą siebie i trenera. Dziś się pod tym podpisuję! Zdarzało się, że prezes Giancarlo Motto pytał mnie, skąd te dziwne serie porażek, i nie wiedziałem, co mu odpowiedzieć...

Co dalej z Panem będzie? Widzi się Pan w zawodzie?

- Podjąłem decyzję, że do czasu procesu [ma ruszyć jesienią - przyp. red.] nie będę zawodowo zajmował się piłką. Chociaż nie! Właściwie to nie wiem, jak się zachowam, jeśli ktoś zaproponuje mi pracę...

Czuję się strasznie, bo teraz ludzie zarzucają mi coś, czego nie zrobiłem. Podkreślam: nigdy nie wziąłem złotówki od menedżera w zamian za to, że poparłem transfer jego piłkarza do Zagłębia. Nigdy nie brałem też od zawodników pieniędzy za miejsce w składzie. A zarzuty, jakoby nielegalne zyski były mi potrzebne na zakup luksusowej willi, też są chybione. Apartament, w którym teraz mieszkam, kupiłem dzięki sprzedaży domu rodzinnego w Ciągowicach, zaciągnięciu kredytu bankowego oraz pożyczki w klubie.

Zagłębie chce statusu pokrzywdzonego

Po zapoznaniu się z materiałem dowodowym zarząd Zagłębia rozważa wystąpienie do Prokuratury Apelacyjnej o przyznanie klubowi statusu pokrzywdzonego w toku prowadzonego postępowania. - Postaramy się dowieść, że w wyniku korupcyjnych zachowań, niezależnych od zarządu, ucierpiało dobre imię klubu - mówi mecenas Tomasz Damięcki.

tod

Jedna róża to tysiąc złotych

Nasz informator z Warszawy twierdzi, że w Sosnowcu nie rozmawiano wprost o pieniądzach, jakie miał otrzymać sędzia czy obserwator, przygotowywano po prostu... bukiety róż. Jeden kwiat to był tysiąc złotych....

http://miasta.gazeta.pl/katowice/1,35039,4352102.html
m3lm4k

Postprzez LucasUSA 2007-07-31, 12:30 am

m3lm4k napisał(a):Tak wygląda artykuł GW, który miał się pojawić o zapowiedzianej porze - choc czy to akurat ten nie moge byc pewien:

http://miasta.gazeta.pl/katowice/1,35039,4352102.html

No to ideal siegnal bruku... Zal mi tych kilku lat, tych nerwow o wynik, godzin przed komputerem, zal tych kibicow co po calej Polsce jezdzili.

Mam nadzieje, ze im to koledzy wykrzyczycie od serca na kolejnych meczach. Moze by tak wyslac po bukiecie roz do kazdego z tych sprzedawczykow? Taka mala aluzja, ze nie maja czego szukac w Sosnowcu? Mozna wyslac na adresy klubow, gdzie obecnie graja, Poczta Kwiatowa czy innym serwisem, z opcja wreczenia przed kolejnym meczem, ktory beda grali u siebie. Mysle szczegolnie o Ujku.
LucasUSA

Postprzez slawekchicago 2007-07-31, 3:18 am

to teraz moge to napisac :

JAKO WIELOTNI KIBIC KLUBU ZAGLEBIE SOSNOWIEC ,KIBIC KTORY ZAWSZE BYL JEST I BEDZIE Z TA DRUZYNA NA DOBRE I NA ZLE,KIBIC KTORY JEZDZIL ZA DRUZYNA NA KAZDY WYJAZD ,KIBIC KTORY ZAWSZE BYL NA STADIONIE LUDOWYM BY WSPIERAC SWOJ KLUB,KIBIC KTORY MOZE POWIEDZIEC ZAGLEBIE TO MOJA PASJA, MOJE ZYCIE,ZADAM UJAWNIENIA PELNEJ LISTY OSOB KTORA RZUCILA CIEN NA KLUB ZAGLEBIE SOSNOWIEC NA MOJ KLUB NA KLUB TYSIECY SYMPATKOW ,KIBICOW,FANATYKOW TAKICH JAK JA.CHCE POZNAC NAZWISKA OSOB KTORE ZASLEPIONE SZYBKIM ZYSKIEM NIE PATRZAC NA NIC SPLAMILI HISTORIE NASZEGO KLUBU !!!!!

Z POWAZANIEM

SLAWEK BARTUSIAK
CZY WROCA JESZCZE DOBRE CZASY
slawekchicago

Postprzez Przemek26 2007-07-31, 6:12 am

slawekchicago napisał(a):to teraz moge to napisac :

JAKO WIELOTNI KIBIC KLUBU ZAGLEBIE SOSNOWIEC ,KIBIC KTORY ZAWSZE BYL JEST I BEDZIE Z TA DRUZYNA NA DOBRE I NA ZLE,KIBIC KTORY JEZDZIL ZA DRUZYNA NA KAZDY WYJAZD ,KIBIC KTORY ZAWSZE BYL NA STADIONIE LUDOWYM BY WSPIERAC SWOJ KLUB,KIBIC KTORY MOZE POWIEDZIEC ZAGLEBIE TO MOJA PASJA, MOJE ZYCIE,ZADAM UJAWNIENIA PELNEJ LISTY OSOB KTORA RZUCILA CIEN NA KLUB ZAGLEBIE SOSNOWIEC NA MOJ KLUB NA KLUB TYSIECY SYMPATKOW ,KIBICOW,FANATYKOW TAKICH JAK JA.CHCE POZNAC NAZWISKA OSOB KTORE ZASLEPIONE SZYBKIM ZYSKIEM NIE PATRZAC NA NIC SPLAMILI HISTORIE NASZEGO KLUBU !!!!!

Z POWAZANIEM

SLAWEK BARTUSIAK

Podpisuję sie pod tym co napisał Sławek.
Nazwiska wszystkich osób które w bezczelny sposób okradały tysiące kibiców Zagłębia, padając na kolana po przegranym meczu, jedoczesnie smiejąc się nam w twarz .Domagam się ogłoszenia tych parszywców jeszcze przed dzisiejszą prezentacją.
Jestem ciekaw co czuł np. Dżenan który prawie zawsze po "wpadce" podchodził do kibiców przez te lata. Z której strony tego bukietu stałeś?
Przemek26

Postprzez Bongo(zz) 2007-07-31, 6:50 am

Bynajmniej nie kreuje sie tutaj na tego co to wie lepiej, ale ciekawe jak sie czuja teraz Ci, ktorzy przez te lata pisali balwochwalcze teksty o trenerze T. i zawodnikach, a na najmniejsze wzmianki o tym, ze grajki sobie w danym meczu jaja z nas robili bronili ich z uprem godnym lepszej sprawy?
Bongo(zz)

Postprzez Monti 2007-07-31, 7:16 am

Gilardino napisał(a):11. Drzymi
12. Siwy
13. ???

Zajebiści wychowankowie. Niech się więcej nie pojawiają na Ludowym. Znam co prawda jeszcze lepszego kolesia też niby wychowanka - grał na pozycji bramkarzyka, co potrafił sam opierdolić meczycho.

No masz na pewno na myśli Roberta S. i np. mecz ŁKS. Ciekaw jestem tylko nazwisk z nr. 11 i 12 nigdzie te nazwiska oficjalnie nie padły, oczywiście nie wykluczam ale jestem ciekaw skąd takie typy ? Nawiasem chce wierzyć w to co dzisiaj w wywiadzie powiedział Tochel. A z innej beczki to top chyba będzie pusty musiał zostać :)
Monti
Moderator

Postprzez YOOSHKY 2007-07-31, 7:18 am

Nazwisko Drzymonta już kiedyś padło...
YOOSHKY

Postprzez LucasUSA 2007-07-31, 7:36 am

Mam nadzieje, ze wyroki jakie zapadna bede rowniez zawieraly kolosalne grzywny pieniezne, z przepadkiem majatku wlacznie - zeby im sie zaklady "sportowe" czkawka odbily. Jeszcze nie moge uwierzyc w ta perfidie. A Tochel naiwnie sie tlumaczy - wreczal lapowki na "wyrazne zyczenie" pilkarzy. Gnoju - ty miales byc ich trenerem, przewodnikiem, pierwszym, ktory powinien zapobiegac takim przypadkom. Po gowno w ogole ich trenowales, jakim autorytetem byles szmaciarzu. Trzeba bylo siasc przed sezonem i ustalic wszystko z gory, mecz po meczu. Po co sie meczyc. Bardzo chcialbym wiedziec, kto przebywal w tej szatni dla wtajemniczonych.
A wroclawska prokuratura tez powinna wziasc sie za bukow w nastepnej kolejnosci. Niby uniewazniaja spotkania, jesli wplywaja podejrzane sumy na jakies zdarzenie... Przeciez zeby jakas kase wyciagnac z meczu i jeszcze miec na sedziow, to pilkarzyki musieli wplacac po 10000 przynajmniej zeby to mialo sens (obstawiajac pojedynczy mecz).
LucasUSA

Postprzez serrano 2007-07-31, 7:54 am

Czy po dzisiejszym artykule w GW nadal wydaje wam sie głupie pozwanie sprzedawczyków do sądu prez kibiców? Moze to forum przeczyta jakiś młody prawnik który bedzie chciał wypłynąć prowadząc precedensowy proces w polskiej piłce?

Pozdr.
Serrano
serrano

Postprzez Łuki19 2007-07-31, 8:20 am

A pamietacie mecz z Arka co Ujek strzelił na 1-0 a potem Arka oddała 2 strzały i 2 bramki były może to tez było sprzedane i Arka wygrała 2-1 i w tamtym to sezonie jesli sie nie myle Arka awansowała do OE.. Jestem ciekawy czy ci wszyscy szmaciarze co sprzedawali u nas mecze czy Matke też by sprzedali ;/ brak szacunku dla sprzedawczyków
Łuki19
Obserwowany

Postprzez Gilardino 2007-07-31, 8:23 am

serrano napisał(a):Czy po dzisiejszym artykule w GW nadal wydaje wam sie głupie pozwanie sprzedawczyków do sądu prez kibiców? Moze to forum przeczyta jakiś młody prawnik który bedzie chciał wypłynąć prowadząc precedensowy proces w polskiej piłce?

Pozdr.
Serrano

Bardzo chętnie się tym zajmę, a myślę , że kolega Tomano się przyłączy ???!!!!

Może to być na prawdę ciekawe.

Może ktoś z kibiców ma np. kupon z ustawionym meczem ??? Pewnie nie, bo te nietrafione to się targa i do kosza. Ale czesc kibiców pewnie na internecie gra, a tam jest historia zakładów. Ja sam w swoich poszukam. Myśle, że takie coś też można przed sądem wygrać.

Saluto !!!

[ Dodano: 31-07-2007, 10:32 ]
Monti napisał(a):
Gilardino napisał(a):11. Drzymi
12. Siwy
13. ???

No masz na pewno na myśli Roberta S. i np. mecz ŁKS. Ciekaw jestem tylko nazwisk z nr. 11 i 12 nigdzie te nazwiska oficjalnie nie padły, oczywiście nie wykluczam ale jestem ciekaw skąd takie typy ? Nawiasem chce wierzyć w to co dzisiaj w wywiadzie powiedział Tochel. A z innej beczki to top chyba będzie pusty musiał zostać :)

Masz Monti racje. A nazwiska z 11 i 12 już się przewijały, zresztą ktoś już to wyżej wychwycił. Mam pomysł. Z Siwym się chyba znasz ??? Przy okazji , wiec spojrzyj mu w oczy i zapytaj.
Ja jestem bardziej ciekaw nr 13. Bo jeśli dołączy do tego kolejny wychowanek w postaci Dawida S. to już mamy wszystkich wychowanków. O zgrozo !!!
Ale najbardziej krewkie będzie jak to się okaże kolega Hosić , który to zawsze podbiega do kibiców. (mam nadzieję , że on chociaż nie wykazał się rekordowym cynizmem)

A top chyba najlepiej jak będzie z dawnymi gwiazdami >> Gałeczka, Mazur, etc
Gilardino

Postprzez Łuki19 2007-07-31, 8:35 am

ja Watpie ze to Dzenan Hosic jak dlamnie on zawsze dawał na boisku z siebie dużo , z wszystkich zawodnikow najwiecej.
Łuki19
Obserwowany

Postprzez bolo73 2007-07-31, 8:37 am

flex napisał/a:
Teraz widać, że każdy się będzie chciał wybielić. Ja w tym nie brałem udziału, nie miałem na to wpływu itp. Nie zdziwię się jak za parę dni Mariusz U. powie, że to co o nim mówią i piszą to wierutne bzdury.

Ukryta Wiadomość:
Jednak w przypadku Tochela jego tłumaczenia mają jakiś sens. Skoro prokuratura sama go do siebie nie wezwała w medialny sposób to chyba faktycznie był płotką w tej całej sieci. W innym przypadku już dawno o nim pisano by Krzysztof T.

Zobaczymy coraz więcej informacji wychodzi na światło dzienne.
W artykule GW "ak to się robiło w Zagłębiu czyli szczegóły korupcji" była informacja że w korupcyjny proceder było zaangażowanych 13 osób z Zagłębia.
1. Mariusz U.
2. Marcin L.
3. Łukasz A.
4. Wojciech M.
6 . Wojciech R.
7. Daniel T. ???
8. Krzysztof T. ???
9. Michał N. ???
10. Waldemar W. ???
11. ???
12. ???
13. ???

Jestem ciekaw o te pozostałe 3 osoby?
Z tego co widzę to brakuje 4 osób.Flex`owi w tym całym zgiełku zapodział się gdzieś nr 5.

LucasUSA-piszesz o 10000zeta.Jak Ci doskonale wiadomo te sprzedawczyki z pewnością obstawiali mecze u buków internetowych gdzie jest możliwość grania singli oraz obstawienia dokładnego wyniku meczu lub half time-full time (chociaż nie zawsze).Weźmy sobie taki oto meczyk z jesieni 2005 roku:Zagłębie - Polkowice - do przerwy 1:0 full time 1:2.Jak myślicie jaki mógł być kursik na taki zakład?Z pewnością więcej niż 20.Obstawiając takie zdarzenie za skromne (jak na piłkarzyków) 1000 zeta wyciąga się za niespełna 120 minut ponad 20000!Super przebitka.Do tego można na drugim kuponiku obstawić np.za 5 koła swoją porażkę w tym meczu.Załóżmy,że kursik był wtedy około 5 więc po przemnożeniu mamy 25 tysięcy!Tak więc na tym jednym spotkaniu inwestując przykładowo 6 tysiaków nasi grajkowie mogli wziąć od buków 45 koła czyli 39 tysięcy na czysto.A kto powiedział,że nie można zagrać np.za 20000?Zostaliśmy wszyscy zrobieni najzwyczajniej w chuja.Nie mam słów żeby wyrazić jak się czuję.
bolo73

Postprzez Raul75 2007-07-31, 9:39 am

A LUDZIE JEŹDZILI; PŁACILI SWIJĄ KASĘ, ZDZIERALI GARDŁA, SZYLI FLAGI, KUPOWALI KOSZULKI... DRAMAT TAK SIĘ ZESZMACIĆ

[ Dodano: 31-07-2007, 11:13 ]
i znów jesteśmy na świeczniku tylko szkodza, że nie w temacie typowo piłkarskim
Raul75

Poprzednia stronaNastępna strona

Powrót do Piłka nożna