Wieści dotyczące naszych bylych pilkarzy i trenerów

Dyskusje o wszystkim co dotyczy piłkarskiego Zagłębia Sosnowiec
http://zaglebie.sosnowiec.pl

Moderatorzy: flex, turku, Landryn, Smazu, krzysiu, LucasUSA, swiezy52

Re: Wieści dotyczące naszych bylych pilkarzy i trenerów

Postprzez August 2010-12-07, 9:10 pm

Ten sie nigdzie nie może odnaleźć:
Jarosław Białek odchodzi z pierwszoligowego KSZO Ostrowiec Świętokrzyski.

Wprawdzie kontrakt ma ważny do 30 czerwca przyszłego roku, ale miał w nim zapis umożliwiający jego wcześniejsze rozwiązanie. Piłkarz postanowił z tego skorzystać. Wysłał pismo do klubu, w którym poinformował o rozwiązaniu kontraktu z końcem grudnia.

- Już się spakowałem, zdałem sprzęt i wyjechałem z Ostrowca. Dlaczego? Nie mam do nikogo pretensji, po prostu w klubie jest taka, a nie inna sytuacja i dlatego postanowiłem coś zmienić. Podjąłem decyzję, że w KSZO już nie zagram. Jestem w Bydgoszczy, czekam na rozwój wypadków. Na razie nie mam oferty, ale były zapytania o moją osobę - mówił Jarosław Białek.

Białek do KSZO trafił w lutym z Podbeskidzia Bielsko-Biała. W obecnym sezonie zagrał w 16 meczach I ligi oraz 3 Pucharu Polski.

źródło: Echo Dnia
http://www.90minut.pl/news/142/news1421 ... -KSZO.html
Divina favente clementia Romanorum imperator semper Augustus
August

Postprzez Adam1906 2010-12-16, 7:42 pm

(...) Maciej Skorża może zapomnieć o sprowadzeniu Patryka Małeckiego do Legii Warszawa. - Zamiast w stołecznym klubie już wolałbym grać w drugoligowym Zagłębiu Sosnowiec - mówi piłkarz Wisły (...) Nie po to całuję herb Wisły, by potem przejść do jej największego wroga. Z tego samego powodu nigdy nie przyjmę oferty z Lecha Poznań czy Cracovii. Oprócz Wisły, w Polsce mógłbym grać tylko w zaprzyjaźnionych z nią klubach: Lechii Gdańsk lub Śląsku Wrocław. Albo w Zagłębiu Sosnowiec, gdzie już grałem i bardzo mnie tam cenią – mówi Małecki.
http://www.fakt.pl/Malecki-nigdy-nie-za ... 571,1.html

Co prawda to artykuł z popularnego polskiego brukowca, ale że akurat dobrze wspominam grę Patryka w naszym Zagłębiu, to wrzuciłem jako ciekawostkę ;-)
Adam1906

Postprzez August 2010-12-16, 9:02 pm

Adam1906 napisał(a):Albo w Zagłębiu Sosnowiec, gdzie już grałem i bardzo mnie tam cenią – mówi Małecki.

Tylko zapewne zapomniał dodać, że w tym układzie to raczej by przyszedł do nas na zakończenie kariery.
August

Postprzez Sir 2010-12-16, 10:20 pm

August napisał(a):
Adam1906 napisał(a):Albo w Zagłębiu Sosnowiec, gdzie już grałem i bardzo mnie tam cenią – mówi Małecki.

Tylko zapewne zapomniał dodać, że w tym układzie to raczej by przyszedł do nas na zakończenie kariery.

Kolega August nawet przed Świętami nie wykazuje więcej optymizmu ;-)
Sir

Postprzez August 2010-12-16, 10:28 pm

Sir napisał(a):Kolega August nawet przed Świętami nie wykazuje więcej optymizmu

Bywało gorzej. A poza tym za stary jestem aby wierzyć w te duperele, które wygłasza Małecki.
August

Postprzez MrCricket 2010-12-16, 10:43 pm

Małecki słynie z tego, że ma bardzo przerośnięte ego. Wydaje mu się, że jest nowym Maradoną i uwielbia się chłop nad sobą zachwycać. Jak tylko minie jego 5 minut to będzie się cieszył jak się choćby do Niecieczy załapie.
MrCricket

Postprzez August 2010-12-17, 10:30 am

To wiadomo, czemu Urban uciekł z Bytomia:

Jak nieoficjalnie dowiedział się dziennik Polska The Times były trener piłkarzy Legii Warszawa Jan Urban będzie od 1 stycznia 2011 roku nowym szkoleniowcem Polonii Warszawa.

Prowadzący obecnie zespół Czarnych Koszul Paweł Janas powróci na stanowisko dyrektora sportowego klubu. Właściciel Polonii, Józef Wojciechowski, mówił co prawda, że Janas przynajmniej do wiosny pozostanie trenerem na Konwiktorskiej, ale bardzo słabe wyniki zespołu w rundzie jesiennej skłoniły go do zmiany zdania.

Z początku Wojciechowski sondował powrót do roli szkoleniowca pierwszej drużyny Jacka Zielińskiego. Negocjacje zakończyły się jednak fiaskiem. - Rozmawiałem z panem Wojciechowskim i nie ma takiego tematu. Do Polonii na pewno nie wrócę I nie ma co drążyć tego wątku - powiedział w rozmowie z Super Expressem były szkoleniowiec Lecha Poznań.

Postawa Zielińskiego zmusiła prezesa Wojciechowskiego do szukania alternatywy. Na trenerskiej karuzeli uaktywnił się ostatnio Jan Urban i to on skusił właściciela Polonii. Urban z powodzeniem prowadził Polonię Bytom, lecz nie zdecydował się przedłużyć umowy z klubem ze Śląska. Mimo młodego wieku, szkoleniowiec ma wyrobioną markę - pracował wcześniej w Legii Warszawa, z którą zdobył Puchar Polski i wicemistrzostwo Polski.
http://www.sport.pl/pilka/1,70997,88323 ... &width=120
August

Postprzez Blajpios 2010-12-17, 12:46 pm

A mnie zasmuciła ta wiadomość - chyba. Bowiem, by nie zasmuciała, musiałby być Urban silniejszy niż J. Wojciechowskiego "kiełbie we łbie", połączone z niecierpliwością i kaprysowym podejściem do sprawy - bo inaczej trudno nazwać jego podejście. Tymczasem nawet w Legii nie udało mu się wytrzymać ciśnienia oczekiwań wyników typowego dla słabych lig, w tym polskiej i dla wielu klubów lig silniejszych: i nie dostał tyle czasu, by zdołać zbudować tę drużynę "swojej wizji", o ile coś takieg faktycznie w ogóle istnieje. Dlaczego więc mnie zasmuciła ta wieść? Ano, to przecież jedna też ze sztandarowych postaci Zagłębia, roznosił jakoś i to imię po Europie, bo w papierach zawsze miał. Poza tym, ceniłem go zawsze za postawę, która zyskiwała mu i w Osasunie przychylność Basków i która już w Zagłębiu wystąpiła, o ile dobrze pamiętam, gdy lojanie uprzedzał Zagłębie - że chce się piąć dalej, z tego co do mnie dotarło kiedyś. Chciał odejść - ale jeszcze się wstrzymał na sezon, zapowiadając, że zostaje, by mogło się Zagłębie wzmocnić, rozwinąć, jeżeli nie - to odejdzie. Dopiero po roku też odszedł. A wszystko to razem - to przecież, w znaczeniu Wielkiego Zagłębia, człowiek i regionu jest. Toteż - smutno jest, gdy czytam takie informacje. Jest przecież człowiekiem przynajmniej "rozgarniętym" - a w zasadzie widaćń że jeszcze więcej - więc musi zdawać sobie sprawę z przypadłości, na jakie cierpi J. Wojciechowski. Albo więc jest przyciśnięty finansowo - więc smutne. Albo - naiwny. No, albo - już coraz smutniejsze hipotezy - stał się cyniczny, wie że na pół roku nic nie ma, więc sobie zarobi "na zimno" kalkulując, nie łudząc się bynajmniej. To chyba najsmutniejsze.
Są jeszcze dwie - trzy hipotezy, radośniejsze, więc rzecz jasna, najbardziej ich życzę J. Urbanowi. Pierwsza - że wzmocnił się na tyle, po doświadczeniach w Legii, że będzie wiedział już jak lepiej rozegrać sytuację - i nie da się z siodła nawet J. Wojciechowskiemu wysadzić i w końcu coś tam zrobi w tej Polonii. Albo - że ;-) "po drodze" Wojciechowski nie wytrzyma, sprzeda zespół na koniec sezonu i wreszcie jakiemuś trenerowi się uda zostać dłużej! No, albo - J. Urban zagrał w otwarte karty, umówią się na pół roku - no i tyle go tam widzieć będą, bo w międzyczasie znajdzie coś solidniejszego [np. ;-) Zagłębie]. Ta ostatnia hipoteza i pasuje chyba do J. Urbana i najbardziej prawdopodobna z tych trzech pozytywnych, niemniej i tak wszystkie razem, niestety - mało prawdopodobne, stąd napisałem, że smutna to dla mnie wiadomość.
Przy czym - a może najbardziej prawdopodobna a pozytywna jest, że to tylko dziennikarskie spekulacje??? Może - i oby!
A tak przy okazji, bo wątek wspomniany przeze mnie o Jana Urbana niegdysiejszym ultimatum dla Zagłębia pobudza do takiej refleksji - dodam coś, co mi się nasuwało w wątku pt "Wzmocnienia", gdy zobaczyłem tamten temat i pomyślałem, że trzeba coś naprostować, bo dziwacznie został ten wątek założony. Cóż - wkroczono administracyjnie i zamknięto temat, co rozumiem od strony intencji, bo samemu podobnie przecież odbierałem, że to jakaś dziwna "szarża młodziaka". Niemniej, sam temat wydał mi się jednak do obronienia - przez napisanie, co w ogóle można rozumieć za wzmocnienia dla Zagłębia, kiedy coś jest, kiedy nie jest wzmocnieniem. Nie do końca niezrozumiała była bowiem frustracja założyciela wątku i nie do końca bez sensu się wypowiedział. Nie chodzi bowiem o to tylko, czy jeden konkretny transfer jest wzmocnieniem, co się na bieżąco dyskutuje w temacie "kogo kupić itd". Na te pojedyncze transfery i na wszystkie inne, patrzeć można przez pryzmat czegoś ogólniejszego. Czegoś - co wyskoczyło już właśnie w czasach J. Urbana, nawet trochę wcześniej - i do dzisiaj jest przekleństwem tego klubu i trzeba to zmieniać byłoby, nawet gdy okoliczności niezbyt korzystne, bo nadal nie tylko, że Zagłębie jako region ma być przyczepione do Śląska, ale nawet zlikwidowane. Tymczasem - jeżeli taka mentalność tworzy się ogólnie: to czemu akurat w Zagłębiowkim klubi łatwo mają to przeskoczyć? W każdym razie, w czasach J. Urbana między innymi chyba to właśnie przyczyniało się do tego, że nie było w stanie rozwinąć się Zagłębie, grzęznąc w takiej mentaności - i kto chciał się rozwinąć, musiał wyjechać. wyjść ze środowiska m.in. kompleksów, jak i systemowych ograniczeń. Skorumpowana-usystemowiona rzeczywistość polskiej piłki, jako elementu życia społecznego w PRLu, która na koniec wykwitła "Fryzjera stylem goli golenia" - nie przewidywała innego miejsca dla Zagłębia Sosnowiec. "Jakieś wyskoki" sukcesów, czołówka - ale wszystko się kręci w określonym sosie.
Niestety, ta mentalność chyba trwa dotąd. To dlatego, wciąż mogą przychodzić zawodnicy, którzy "na chłodno" potraktują sobie Zagłębie, jako miejsce wpływania kasy, niekonicznie z koniecznością awansu, wręcz mógłby on być szkodliwy.
Jak kiedyś pisałem - to musi się zmienić, począwszy od osób decydujących o obrazie klubu, łącznie więc ze zmianą "złogów dawnego stylu" także w poszczególnych administracyjno-działaczowskich trybikach. Jeżeli dotrze do zawodników, że to się zmieniło, że Klub na poważnie chce się rozwijać, zmienić mentaność, awansować: to dopiero wtedy będą szanse na przychodzenia i takich zawodników. Pisałem to przy jakiejś okazji tematu o rozwoju - teraz jest to i w szacie tematu "prawdziwe wzmocnienia" - i przez pryzmat jednego z ostatnich zawodników Zagłębia, którzy odnieśkli sukces międzynarodowy i ponieśli ciut tej mentalności-nazwy zagłębiowskich w świat. Człowiek, nota bene, podobnie jak kilku innych jeszcze: zupełnie nie wykorzystany (nie piszę tu o zatrudnieniu go na etat, na które Zagłębia nie stać - ale o wszelkich innych chwytach, choćby marketingowych). Tu trzeba jednak - właśnie zmiany mentalności, wyjścia z grajdołka, perspektywy budowania rozwoju Zagłębia Wielkiego. Tymczasem, mentalność wygląda, jakby była: "wszystko, co przekracza barierki marazmu, grajdołka: niech spada na drzewo!", że tak to ujmę. Kto gdzieś ponad grajdół wyszedł, nie nie zapytamy go, jak by mu pasowało, by być obecnym - tylko ponieważ nie pasuje, to nie potrzebujemy. Ciekawe, ale dlaczego największy Zagłębiak, by być tym największym - musiał uciekać aż za ocean? (J. Kiepura) Na szczęście - miał swoje przywiązanie, wIęc głosił światu, skąd jest chłopakiem. Tu jednak - nawet Krynica potrafiła to wykorzystać, że dom tam kupił, porobiła i festiwae - a tylko "wielkie cholewami" Zagłębie dumnie sobie chodzi z przekonaniem, że nie widzą inni słomy i uwierzą, że jest wielkie - a tymczasem ci inni je zlikwidują sobie, ot, tak, na przystawkę. Przenosząc to na klub - ot, choćby zmieniając formułę Turnieju im. Mazura ze wsparcia tej jednej konkretnej rodziny (choć nie znam sytuacji, może część kasy jest potrzeba, by tam szła) - zrobić turniej faktycznie Mistrzostw Zagłębia, nawet w innym czasie - na które sprosi się np. i zespoły prowadzone przez byłych Zagłębiaków, albo pozaprasza się ich na jakieś spotkania itd. itp (piszę zupełnie przykładowo, co akurat mi się w tej chwili nasunęło).
Tak więc - przy okazji odnoszenia się do tych byłych piłkarzy i trenerów Zagłębia - co do samego J. Urbana można napisać, co napisałem. Niemniej jednak - wychodzi i kwestia tego, co o Zagłębiu można napisać, że największym wzmocnieniem Zagłębia byłaby zmiana mentalności, zdynamizowanie działania Klubu, w którym ważkim elementem jest też korzystanie z mądrości tych, co się z Zagłębia wybili (jak np. z Bońka korzystają) - a nie pomijając ich mądrość. Jeżeli zaś nie da się od razu - to zacznijmy tak budować od szkółki choćby poczynając, od budowania charakteru Zagłębiaka najpierw u dziesięciolatków - a za parę lat dopiero ogłośmy, że stać Zagłębie na walkę o awans i od tego roku już to robimy na poważnie, tak jednoznacznie, że nie przyjdą zawodnicy, co umieją o awansie mówić dla gawiedzi, ale nie mają zamiaru. Przyjdą wtedy natomiast tacy, co mogą zawalczyć o awans faktycznie - w klubie, gdzie i zapecze będzie do tego. A teraz - przynajmniej na te czasy wychowujmy młodzież. Ot, choćby - czy nie mogliby J. Urban, R. Czerwiec, T. Kulawik (może chciałby być trenerem Zagłębia?), A. Kubica, z trenerów A. Strejlau czy inni z jakimiś sukcesami rodem z Zagłębia: zostać poproszeni, by chociaż trening tych młodych poprowadzili, gdy będą na urlopie itp?
Jak napisałem - do tego jednak, trzeba zmian przede wszystkim "w sercu i krwioobiegu Klubu" - a wtedy i przypominanie, jak w tym wątku, byłych zawodników i trenerów: nabierze innego klimatu... Przepraszam, za "rozstrzelenie myśli" [ufam, że nie ;-) rozstrzelanie] dość rozległe... Wszystkie te jednak uwagi nasunęły mi się "przy tej okazji dzisiejszej". Dzięki za życzliwe przejście - i pomyślenie.
Blajpios

Postprzez django 2010-12-17, 4:44 pm

Pewnie go Wojciechowski wywali po dwóch miesiącach, ale co tam, kasę będzie płacił do końca kontraktu, więc sobie Janek będzie mógł charytatywnie Zagłębie potrenować.
django

Postprzez Blajpios 2010-12-17, 6:40 pm

django napisał(a):Pewnie go Wojciechowski wywali po dwóch miesiącach, ale co tam, kasę będzie płacił do końca kontraktu, więc sobie Janek będzie mógł charytatywnie Zagłębie potrenować.

:niezle: :lol: :brawo: :)
W zasadzie to by było tyle. Nie potrzeba nic więcej dodawać. Ubawił mnie ten wpis a i dobry dystans do sprawy ukazuje, ogólnie w dobry nastrój wprowadził... Niemniej, dopisuję to co powyżej "na wszelki wypadek"...
;-) żeby nie powstał na Forum niepokój, że ktoś się włamał i pod moje konto, ale zdradza go styl, nie pasujący do oryginału!!! :) Myślę, że teraz po tym komentarzu, to już bardziej uwiarygodnione jest, że :niezle: :lol: :brawo: :) to pisałem ja, Blajpios, Forumowicz jakiejś tam klasy! :-)
Blajpios

Postprzez PawełK 2010-12-18, 2:19 am

Blajpios napisał(a):
django napisał(a):Pewnie go Wojciechowski wywali po dwóch miesiącach, ale co tam, kasę będzie płacił do końca kontraktu, więc sobie Janek będzie mógł charytatywnie Zagłębie potrenować.

W zasadzie to by było tyle. Nie potrzeba nic więcej dodawać. Ubawił mnie ten wpis a i dobry dystans do sprawy ukazuje, ogólnie w dobry nastrój wprowadził... Niemniej, dopisuję to co powyżej "na wszelki wypadek"...
;-) żeby nie powstał na Forum niepokój, że ktoś się włamał i pod moje konto, ale zdradza go styl, nie pasujący do oryginału!!! :) Myślę, że teraz po tym komentarzu, to już bardziej uwiarygodnione jest, że :niezle: :lol: :brawo: :) to pisałem ja, Blajpios, Forumowicz jakiejś tam klasy! :-)

Jeden z najkrótszych wpisów w karierze! To chyba nie Ty ;-) albo przeczytałeś regulamin...

Sorry za OT ale musiałem odnotować!
PawełK
pyszałek

Postprzez Blajpios 2010-12-18, 2:32 pm

PawełK napisał(a):
Blajpios napisał(a):

Jeden z najkrótszych wpisów w karierze! To chyba nie Ty ;-) albo przeczytałeś regulamin...

Sorry za OT ale musiałem odnotować!

Fakt! Wydłużenie przeze mnie wpisu - jak najbardziej idzie głównie za myślą regulaminu, w którym jest napisane "Wypowiedzi składające się z kilka słów są zbędne." Dzięki więc za zauważenie i tego aspektu. Regulamin bowiem czytałem dość dawno, nawet chyba kiedyś korzystano z moich uwag przy tych sprawach - niemniej ostatnio dopiero po wpisie Kol. PawełK; stąd mogły mi umknąć takie rzeczy.
Czy jest natomiast możliwe Inne mojej wypowiedzi odniesienie do regulaminu? Cóż, nie sądzę, by mój wysiłek, który sprawia, że to wszystko, co chcę przekazać jest ujęte tak syntetycznie, że aż czasem nuży - ktoś nieroztropnie pomylił ze sformułowaniem "nie należy rozwlekać swoich wypowiedzi w niekonieczną długość.": skoro jest to długość konieczna do wyrażenia wszystkich zamierzonych aspektów. Natomiast faktem jest, że dyskusyjna może być uciążliwość spowodowana z długością i nasyceniem treściowym sformułowań. Nieraz jednak już o tym pisałem. Doceniam bowiem regulamin i jego sformułowania łagodne i zakładające życzliwość wzajemną. Toteż - biorę pod uwagę uciążliwość wpisów nawet, gdyby były sensowne - nietypowych z racji długości: piszę od czasu do czasu. Skoro jednak - trzeba w tym duchu wytrzymać wulgaryzmy od czasu do czasu przemycane przed kontrolą Modów (które jak się zdaje są zabronione przez regulamin), podobnie jak wpisy z kilku słów złożone czy dokuczania młodszym lub nowym użytkownikom (czasem dokonywane nawet przez Modów): to myślę, że kto woli bluzgi niż moje wpisy zrobi podobnie, jak ja z bluzgami, które przedrą się przez moderowanie.
Przyznam, że kłopot miałem, jak potraktować wpis Kolegi PawełK. Czy jako podtrzymanie stylu "luzu i dowcipu", jaki "zaproponowałem" w swoim wpisie - nawet jeżeli "przy okazji" Szanowny Dyskutant trochę się wyżołądkował - bo jako Forumowicze tak do siebie podchodzimy, czasem z uszczypliwością a czasem popierając, dając sobie wzajem prawo obywatelstwa i życzliwość? Czy raczej, mając na uwadze, iż PawełK w kontekście Forum i w ogóle Zagłębia jest osobą mającą znaczenie oficjalne: potraktować to jako poważną i wyważoną interwencję, która - moim zdaniem - w takim rozumieniu idzie za daleko?
W każdym razie - ja wolę wybrać możliwość pierwszą i tak traktuję cytowaną tu wypowiedź: jako trochę pokpiwanie wzajemne, jako żartobliwą nawet może uszczypliwość, ale w forumowym klimacie jakiegoś tam porozumienia i życzliwości.
Także zaś przepraszam za spozatemacenie, które i ja wpisałem. Wracając wszakże do tematu głównego, by coś "na temat" było - postawię pytanie kolejne, które może znów będzie prowokacją?
Mianowicie - czy zdajemy sobie sprawę, ilu jest byłych Zagłębiaków w centralnych czy głównych agendach PZPNu? I czy ich pamięć o Zagłębiu w takiej ogólnopolskiej skali jest zadowalająca? Dalej - jeżeli nie bardzo widać, że pamiętają o Zagłębiu, to źle (bo jakby chcieli wymazać tę przeszłość) czy dobrze (bo to zapewne ludzie szczególnie naznaczeni, jak cały PZPN "peerelowską wolnością inaczej", więc taka pamięć tylko zatrzymywałaby w przeszłości Zagłębie)?
Blajpios

Postprzez django 2010-12-18, 8:31 pm

Bzdura roku: Jan Urban trenerem Polonii

Sezon ogórkowy w pełni, skoro nie ma o czym pisać, a newsów transferowych jak na lekarstwo, dziennikarze "Polski The Times" postanowili possać trochę z palucha. Dziś umieścili w Polonii Warszawa Jana Urbana, chociaż były trener Legii wrócił niedawno do słonecznej Hiszpanii i w wywiadach kilka razy powtarzał już, że na pracę przy Konwiktorskiej się nie zdecyduje. Nie traktujcie tej informacji poważnie, bo z dobrego źródła wiemy, że Urban w Polonii na pewno nie będzie pracował. Może sam nawet by chciał, ale Józef Wojciechowski nie traktuje go zupełnie poważnie i jeśli miałby dać mu pracę, to chyba w roli magazyniera, który prałby po treningach spocone gacie Łukasza Trałki.

Oczywiście nie można wykluczyć, że kiedyś za podpowiedzią któregoś ze swoich wspaniałych doradców JW skusi się na Urbana. Ale najpierw Janek musiałby chyba zapracować na nazwisko w przeciętnym ligowym zespole osiągając z nim wynik w okolicach podium. Co prawda Polonia to obecnie mocno przeciętny zespół, ale według budowlanego bossa ciągle ma wywalczyć w tym sezonie mistrzostwo Polski. Podpowiadamy: z Janasem na pewno się to nie uda, z Urbanem także.
http://www.weszlo.com/news/6010

No to wszystko przed Kozielskim. Teraz Janek mu pomoże, a on Jankowi się kiedyś odwdzięczy. Tortem na urodziny.
django

Postprzez August 2010-12-18, 8:39 pm

django napisał(a):No to wszystko przed Kozielskim. Teraz Janek mu pomoże, a on Jankowi się kiedyś odwdzięczy. Tortem na urodziny.

Nie bądź paskudny ;-)
mamy teraz takiego "Magica" na ławce trenerskiej a Ty byś chciał go już wynieniać
August

Postprzez django 2010-12-19, 12:11 am

Przed przyjściem Ojrzyńskiego mieliśmy 1 punkt straty do drugiego miejsca, teraz mamy tych punktów 7 i może z 10% szans na awans. Jak wejdziemy do pierwszej ligi to Ojrzyński rzeczywiście będzie magikiem.
django

Poprzednia stronaNastępna strona

Powrót do Piłka nożna