KORONA KIELCE - ZAGŁĘBIE SOSNOWIEC 24.09.18 godz.18

Dyskusje o wszystkim co dotyczy piłkarskiego Zagłębia Sosnowiec
http://zaglebie.sosnowiec.pl

Moderatorzy: flex, turku, Landryn, Smazu, krzysiu, LucasUSA, swiezy52

Re: KORONA KIELCE - ZAGŁĘBIE SOSNOWIEC 24.09.18 godz.18

Postprzez Tomcjo 2018-09-22, 9:19 am

Od razu mówię ze nie jestem zwolennikiem wywalania . To jednak Dudek musi sie wziąć w karby i ustawić drużynę na walkę . Przecież w Gdyni zagraliśmy dobry mecz mimo remisu . Z taka sama gra z Zabrzem byłoby pewne a być może wysokie zwycięstwo . Co się stało . Tylko trener za to odpowiada i musi to do niego dotrzeć a nie ze jakieś okrągłe formułki na konferencji . Liczę ze z Korona przegramy ale z Cracovia zmieciemy ich z boiska albo oczekuje rozmów z trenerem o formie rozstania . I wcale tego nie chce ale po meczu z Cracovia zaliczymy cała serie meczy z drużynami które są w naszym zasięgu . No i większość u siebie co oznacza ze powinnismy być w środku tabeli bo następne mecze będą z klubami silniejszymi . Jeśli po Cracovii będziemy na dole tabeli to jednoznacznie wskazuje ze opuszczamy ekstraklasę . Czyli wtedy Dudek zostaje i spadamy a on będzie próbował wygrać pierwsza ligę za rok czy może coś zmieniamy i walczymy do ostatniego meczu o utrzymanie . Stanek jako nadtrener oczywiście tez do odstrzału
Tomcjo

Postprzez novack 2018-09-22, 9:35 am

Ta beznadziejnie słaba liga, jest jednocześnie nieobliczalna i nieprzewidywalna. My wygrywamy wysoko 3:0 z Pogonią, a Pogoń wygrywa z liderem. Tu każdy może wygrać z każdym, my też, ale pod warunkiem, że Pan trener przestanie robić głupoty taktyczno-personalne! Statystyki pokazują, np. że biegamy dużo i szybko, ale chyba bezproduktywnie, bo z tych kilometrów nie ma punktów.
Jest taki skarb na dnie duszy polskiej zakopany, jak wierność sprawie z pozoru przegranej...
novack

Postprzez Tadeusz Wisniewski 2018-09-22, 9:58 am

A ja wypowiem się tak - sytuacje kiedy portki naszym grajkom się trzęsły
mamy za sobą - w tej sytuacji mamy stan taki że nie wiemy co zrobić w
sytuacji kiedy prowadzimy 1-0 - do tej pory trener i drużyna bronili wyniku
i to był i jest błąd - wg moich zasad należy zaatakować przeciwnika mocniej
i strzelić następną bramkę lub bramki w przeciwnym razie sytuacja jest
marna a skomplikowana - ciekaw jestem jak zagrają nasi grajkowie w
Kielcach ? bez punktów to nie powinni wracać do Sosnowca - wystarczy
tej nauki jak grać w Extra - teraz trzeba zdobywać punkty.
Pozdrawiam
Tadeusz
Tadeusz Wisniewski

Postprzez slawekchicago 2018-09-22, 10:26 am

Wyniki pierwszych dwoch meczy tej kolejki nie pod Nas , wiec panowie pilkarze presji do tej pory nie bylo ale po przez m.in. glupio tracone punkty teraz presja sie pojawila . Tylko 3 punkty bo ......tfu tfu
CZY WROCA JESZCZE DOBRE CZASY
slawekchicago

Postprzez August 2018-09-22, 10:30 am

novack napisał(a):Ta beznadziejnie słaba liga, jest jednocześnie nieobliczalna i nieprzewidywalna. My wygrywamy wysoko 3:0 z Pogonią, a Pogoń wygrywa z liderem. Tu każdy może wygrać z każdym, my też, ale pod warunkiem, że Pan trener przestanie robić głupoty taktyczno-personalne

Widziałem mecz Pogoni i uważam że gdyby ta zgrała tak samo z Wisłą jak i z nami to by było 3:0 ale dla nich. Widać, że w Szczecinie po prostu w końcu zatrybiło i nie będę zdziwiony jak zaczną teraz cokolwiek punktować. Natomiast błędy Dudka błędami mimo wszystko moim zdaniem po tych 9 kolejkach widać, że większość zawodników nie nadaje się na poziom ekstraklasy. Sanogo, Pawłowski, Wrzesiński czy Udovicić może jeszcze ze 2-3 zawodników i to wszystko. A to to zdecydowanie za mało. Nie chcę siać defetyzmu ale na kanwie tego co do tej pory widziałem, uważam, ujmując rzecz delikatnie, mamy raczej mniejsze niż większe szanse na utrzymanie.
Divina favente clementia Romanorum imperator semper Augustus
August

Postprzez Blajpios 2018-09-22, 11:03 am

August napisał(a):
novack napisał(a):Ta beznadziejnie słaba liga, jest jednocześnie nieobliczalna i nieprzewidywalna. My wygrywamy wysoko 3:0 z Pogonią, a Pogoń wygrywa z liderem. Tu każdy może wygrać z każdym, my też, ale pod warunkiem, że Pan trener przestanie robić głupoty taktyczno-personalne

Widziałem mecz Pogoni i uważam że gdyby ta zgrała tak samo z Wisłą jak i z nami to by było 3:0 ale dla nich. Widać, że w Szczecinie po prostu w końcu zatrybiło i nie będę zdziwiony jak zaczną teraz cokolwiek punktować. Natomiast błędy Dudka błędami mimo wszystko moim zdaniem po tych 9 kolejkach widać, że większość zawodników nie nadaje się na poziom ekstraklasy. Sanogo, Pawłowski, Wrzesiński czy Udovicić może jeszcze ze 2-3 zawodników i to wszystko. A to to zdecydowanie za mało. Nie chcę siać defetyzmu ale na kanwie tego co do tej pory widziałem, uważam, ujmując rzecz delikatnie, mamy raczej mniejsze niż większe szanse na utrzymanie.

No, ale przecież to już w maju, "jak awansowywali" było już wiadomo (poza tymi, którzy stanowią zresztą połowę tego "lepszego składu" - którzy jeszcze wtedy nie byli po prostu znani, bo ich nie wtedy zakontraktowano, tylko z przerażenia pierwszych meczów, skutkiem której robiono łapankę na doświadczonych). Tyle że wtedy obowiązywała tu euforia i zachwyt, "jacy to wielcy i wspaniali, awansowali"!
Przy czym, hm, no może to bym do tych 4 nazwisk podanych przez Kol. Augusta dodał nawet z sześć, może nawet "w porywie" 7 nazwisk - że może i tę jedenastkę by się skleciło, że są w stanie realnie walczyć o utrzymanie, że mają jakiś poziom ekstraklasowy, z dolnej połówki. Z tym że raczej nie na zwycięstwo w tej walce, utrzymanie. Do utrzymania - to jeszcze więcej trzeba. O ile stać na to Zagłębie - budżetem mnożonym przez spryt, zaskoczenie, sprawność, operatywność i dalekosiężność widzenia. Właśnie czy to jest "przez się" mnożone w tym wypadku? Czy może dzielone?
Blajpios

Postprzez Adam1906 2018-09-22, 11:20 am

Na tle innych zespołów Ekstraklasy skład mamy taki jaki mamy budżet. Pomimo tego zawsze idzie z zespołu przeciętnych rzemieślników zrobić solidną drużynę która będzie punktować ambicją, charakterem i przysłowiowym gryzieniem trawy. Że jest to możliwe pokazała druga połowa meczu ze Śląskiem, mecz w Gdyni oraz bądź nie bądź pierwsza połowa spotkania z Górnikiem. Problem tkwi w Darku Dudku, który spanikował przy stanie 3:2 ze Śląskiem oraz 1:0 z Górnikiem. Zamiast grać swoje i dobić przeciwników na 4:2 oraz 2:0 trener kazał bronić wyniku i grać z kontry. Dlatego, pomimo iż uważam, że Dudek musi pozostać na stanowisku, widzę że trener sam sobie strzela w kolano swoim kunktatorstwem, bo nie da się bronić jednobramkowego prowadzenia mając tak słabą defensywę. Jestem przekonany, iż po strzeleniu goli na 4:2 i 2:0 wygralibyśmy obydwa mecze i mieli teraz 4 punkty więcej.

Panie trenerze, więcej odwagi a naprawdę wspólnie z pilkarzami da nam Pan jeszcze wiele radości oraz punktów w Ekstraklasie dla Zagłębia!!! :)
Adam1906

Postprzez RUDI 2018-09-22, 11:45 am

Adam1906 napisał(a):Problem tkwi w Darku Dudku, który spanikował przy stanie 3:2 ze Śląskiem oraz 1:0 z Górnikiem. Zamiast grać swoje i dobić przeciwników na 4:2 oraz 2:0 trener kazał bronić wyniku i grać z kontry.

Dokładnie ,i jeszcze te dziwne zmiany chociażby w ostatnim meczu(i nie tylko) przecież z trybun nie wyglądało na to aby Żarko czy Sanogo "słaniali" się na nogach .
> O KIBICOWANIU WIEM NIEWIELE <
RUDI

Postprzez Blajpios 2018-09-22, 1:13 pm

Adam1906 napisał(a):Na tle innych zespołów Ekstraklasy skład mamy taki jaki mamy budżet. Pomimo tego zawsze idzie z zespołu przeciętnych rzemieślników zrobić solidną drużynę która będzie punktować ambicją, charakterem i przysłowiowym gryzieniem trawy.
Tu się zgadzamy, bo właśnie m.in. o tym pisałem, używając sformułowań o "budżecie mnożonym przez spryt itd.łącznie z dalekowzrocznością" No ale też uważam, zasadnie, choć symbolicznie, czy raczej obrazowo pytałem: tylko czy w Zagłębiu to faktycznie jest "mnożone" jedno przez drugie (budżet przez spryt) czy raczej dzielone (skutkiem nieporadności, wartość budżetu się jeszcze pomniejsza przez nie). Owszem, można to różnie ujmować, popieram i ujęcie Kolegi Adam1906, byle tylko nie wyrugować z tych sformułowań dalekowzroczności, sprytu, nieprzewidywalności itp.
Adam1906 napisał(a):Że jest to możliwe pokazała druga połowa meczu ze Śląskiem, mecz w Gdyni oraz bądź nie bądź pierwsza połowa spotkania z Górnikiem. Problem tkwi w Darku Dudku, który spanikował przy stanie 3:2 ze Śląskiem oraz 1:0 z Górnikiem. Zamiast grać swoje i dobić przeciwników na 4:2 oraz 2:0 trener kazał bronić wyniku i grać z kontry. Dlatego, pomimo iż uważam, że Dudek musi pozostać na stanowisku, widzę że trener sam sobie strzela w kolano swoim kunktatorstwem, bo nie da się bronić jednobramkowego prowadzenia mając tak słabą defensywę. Jestem przekonany, iż po strzeleniu goli na 4:2 i 2:0 wygralibyśmy obydwa mecze i mieli teraz 4 punkty więcej.
Tu chyba wyrażałbym się dość mocno inaczej, to znaczy - nie tak zdecydowanie rozstrzygałbym że "koniec, kropka, problem tkwi w p. Dariuszu Dudku". Może po części z racji, że ja akurat nie tylko nie jestem z nim w bliższej relacji, ale w ogóle nie znam go inaczej, jak tylko z telewizji, prasy. Niemniej, nawet mając lepszą bezpośrednią znajomość, sądzę że wypowiadałbym się ostrożniej. Już nie wnikam w dywagacje o zależnościach służbowych, o ile jest ograniczony przyjętą polityką, że musi grać wtedy a wtedy ten a kiedy indziej ten, bo musimy się pokazać np. managerowi, że wypełniamy zobowiązania wypożyczenia, nie mówiąc już o innych pobudkach, dla których nakazano mu taką a nie inną politykę personalną. Nie siedzę na ławce i nie wiem, kto prosił o zmianę, kto nie prosił ale dlatego, że ambitny, choć już by mu się zmiana przydała. Nie wiem, jakie było obciążenia treningowe i co w domu u zawodnika - a to też gra rolę. Dlatego byłbym ostrożny, powtarzam: z opinią, że "problem tkwi w trenerze, koniec, kropka". Owszem, zgadzam się, że na pewno jest tu kluczowa kwestia, problem do rozwiązania jest w tym punkcie. Owszem, też mam wrażenie, że to mogły być błędy personalne, wyglądało to na bojaźliwość, na decyzję "bronimy 1-0" w sytuacji, gdy niestety, nie mamy obrony Juventusu czy innych czołowych drużyn włoskich (ale nie tylko, pamiętam sprzed paru lat, gdy Szczęsny jeszcze w Arsenalu bronił, jak musiał dograć jakiś mecz pomimo kontuzji, unikał, ale mieli wszystkie zmiany - bardzo ładne było wtedy, jak Arsenal przeniósł do przodu linię obrony, wtedy już strzelanie dalszych bramek ale nie dopuścili przeciwnika do przybliżenia się). Niestety, nie mamy takiej obrony - a już z poziomu czołówki włoskiej, to niewyobrażalny szczyt (przyznaję, szczególnie lubię i cenię włoską piłkę za poczucie i rozumienie taktyki, znaczenie jej jako głównego elementu gry, gdzie bynajmniej, catenaccio, catennacciem ale oni nie ryglują ślepo, oni grają rozumnie, to znaczy i z zalążkiem ataku i wiedzą jak bronić). Z powodu braku takiej obrony, faktycznie, to dość dziwacznie wyglądały mecze, w których wydaje się, że faktycznie poszła komenda "bronimy wyniku". Niemniej, powtarzam, owszem, na pewno trener jest ważnym ogniwem do rozwiązania problemu a należy pamiętać zasługi, że wciąż rozwija się jakość gry zwłaszcza ofensywej. Jednak nie jestem w stanie tak zdecydowanie rozstrzygną, "wszystko w Dudku i jego błędach" inaczej, niż jak to wyżej nakreśliłem.
Adam1906 napisał(a):Panie trenerze, więcej odwagi a naprawdę wspólnie z pilkarzami da nam Pan jeszcze wiele radości oraz punktów w Ekstraklasie dla Zagłębia!!! :)
Po uwzględnieniu powyższym moich uwag - jak najbardziej popieram ten apel.
Blajpios

Postprzez xenon 2018-09-22, 2:41 pm

Nie panie trenerze tylko wielka Trójco!!! dzisiaj i Cracovia się przełamie, a wtedy będzie naprawdę ciepło.Zaczynam obstawiać nas jako kandydata do ?????????
xenon

Postprzez patrios91 2018-09-24, 8:55 am

RUDI napisał(a):
Adam1906 napisał(a):Problem tkwi w Darku Dudku, który spanikował przy stanie 3:2 ze Śląskiem oraz 1:0 z Górnikiem. Zamiast grać swoje i dobić przeciwników na 4:2 oraz 2:0 trener kazał bronić wyniku i grać z kontry.

Dokładnie ,i jeszcze te dziwne zmiany chociażby w ostatnim meczu(i nie tylko) przecież z trybun nie wyglądało na to aby Żarko czy Sanogo "słaniali" się na nogach .

On nie spanikował. Oni naprawdę nie mają sił biegać po 60,70 minucie. Problem jest taki, że nasza ławka rezerwowych jest tak "bogata", że lepszy Sanogo truchtający niż Torunarigha grający.
JAROSZEWSKI I CHĘCIŃSKI MUSZĄ ODEJŚĆ
patrios91

Postprzez pete_zs 2018-09-24, 10:10 am

Wcześniej był Dudek krytykowany, za to, że po 60/70 min. "śpi", że nie robi zmian. Przypomnę, że ze Śląskiem praktycznie zmian nie było ( w momencie 3:2 jedynie Christovao, za Wrzesińskiego, trudno to uznać za obronę wyniku), druga połowa wyglądała dobrze. Z Arką zmiana Nowaka na Jędrycha, w 70 min. dała efekt w postaci utrzymania 2:2. Z Górnikiem, zmiennicy weszli pełną ławą, jak nie szło w 2 połowie i nie dodali żadnej jakości, przeciwnie. Porównajmy sobie jakość ławki z meczem Śląsk-Piast, gdzie weszli w połowie Cholewiak z Radeckim i skończyło się na 4:1. Inna rzecz, że w Śląsku też długo nie trybiło, i gra była lepsza jak wyniki.
Ale też zgadzam się z Adamem, że kluczem do wygranej z Zabrzem, czy Śląskiem, były "dołożenie" po jednej bramce. Przynajmniej z Zabrzem zespół powinien "rzucić" się na rywala od początku drugiej połowy, wiedząc, że mamy łatwość strzelania, a bramka przewagi dla naszej obrony to tyle co nic. Natomiast zmiany z Zabrzem pokazały obecną "jakość" ławki. Pozostaje sobie życzyć, że w następnych meczach zmiennicy typu Christovao, czy Milewski, dadzą przynajmniej tyle, co w I lidze.

Z innej beczki: w Stadionowych Rewolucjach Weszło kiełba z Sosnowca wygrała z tą kielecką, teraz czas pokazać wyższość na boisku;)
Ostatnio edytowano 2018-09-24, 10:22 am przez pete_zs, łącznie edytowano 1 raz
LEPSZY SEZON W EKSTRAKLASIE NIŻ SIEDEM w 2 LIDZE.
pete_zs

Postprzez Tomcjo 2018-09-24, 10:23 am

Tez mnie to zastanawia ze wchodza zmiennicy i są wolniejsi i mniej aktywni od zmęczonych Sanogo , Udovicicia czy Wrzesińskiego .
Tomcjo

Postprzez Tomcjo 2018-09-24, 12:22 pm

Wg Sportu na boisko wybiegnie Babiarz zamiast Kokoszki . Mnie tem gość nie przekonał żadnym występem . Wolałbym Milewskiego lub nawet Cichockiego którego występu się obawiałem a pokazał ze się myliłem .
Tomcjo

Postprzez slawekchicago 2018-09-24, 1:28 pm

"Punktowo i mentalnie wygladalibysmy inaczej" no to panie Kapitanie by nie mowic tak przed nastepnym meczem to pokazcie ZAGLEBIOWSKI CHARAKTER I PRZYWIEZCIE 3 PKT .tym bardziej teraz jak nigdy sa Nam bardzo potrzebne .
Korona - ZAGLEBIE 1:2 :brawo:
CZY WROCA JESZCZE DOBRE CZASY
slawekchicago

Poprzednia stronaNastępna strona

Powrót do Piłka nożna