przez DaMi 2005-05-10, 7:52 am
Zagłębie Sosnowiec planuje letnie obozy
Do zakończenia drugoligowych rozgrywek pozostał już tylko miesiąc, nic więc dziwnego, że działacze i sztab szkoleniowy Zagłębia planują już letnie obozy i rozglądają się za nowymi zawodnikami.
Przygotowania do kolejnego sezonu Zagłębie rozpocznie 27 czerwca obozem w Dzierżoniowie. Atrakcyjnie zapowiada się kolejne zgrupowanie - między 10 a 12 lipca sosnowieccy piłkarze wyjadą prawdopodobnie na tydzień do Niemiec lub Austrii.
Obóz organizuje Eugeniusz Kamiński, współpracujący z klubem menedżer, a przed laty piłkarz chorzowskiego Ruchu.
- Na razie jeszcze nie wiadomo, gdzie dokładnie pojedzie Zagłębie, ale w grę wchodzą trzy dobre ośrodki - tłumaczy.
Trener Krzysztof Tochel podkreśla, że chciałby zagrać w czasie obozu trzy sparingi. - Dwóch rywali chcę mieć mocnych, jednego słabszego. Plus obozu jest taki, że rano możemy trenować, a po południu grać mecze. W Polsce zajęcia kończą się najczęściej na rozegraniu sparingu - tłumaczy Tochel.
Kamiński nie wie jeszcze, jakich sparingpartnerów uda mu się załatwić dla Zagłębia, ale zdradza, że rozmawiał z działaczami FC Energie Cottbus, 1.FC Dynamo Dresden i FC Erzgebirge Aue. Niewykluczone, że sosnowiecki zespół zagra też z drużyną z Czech. Działacze powoli zastanawiają się też nad zmianami w kadrze.
- Na ostatnim spotkaniu prezes Giancarlo Motto powiedział co prawda, że wszyscy zostają, ale różnie może z tym być. Trzy zmiany są możliwe. Na razie trudno coś planować, a może jeszcze wykręcimy numer i awansujemy - uśmiecha się trener. - To może wiele zmienić w mojej koncepcji. Na przykład MadĹžar nie zawsze gra na miarę oczekiwań, ale już w pierwszej lidze, gdzie będzie miał więcej swobody, to może być wiodący zawodnik - dodaje.
- Na razie nie ma co wybiegać daleko w przyszłość. Pracujemy spokojnie, nie myślimy o tym co może stać się za miesiąc. Wszyscy piłkarze mają ważne kontrakty - podkreśla Wojciech Rudy, dyrektor klubu.
Tochel zdradza, że Kamiński zaproponował klubowi piłkarza... z Argentyny. - Myślę jednak, że na razie obcokrajowców w składzie wystarczy - mówi. - Jest taki piłkarz. Świetny napastnik - Romero, ma 190 cm wzrostu i gra w Boliwii, w ostatnim sezonie strzelił 28 bramek! - zachwala menedżer.
źródło: Gazeta.pl