Moderatorzy: flex, turku, Landryn, Smazu, krzysiu, LucasUSA, swiezy52
Drugoligowi sędziowie Zbigniew Rutkowski i Andrzej Kusak oraz obserwatorzy Andrzej Libich i Mirosław Jankowski zostali wczoraj zawieszeni przez PZPN
- Druga liga to bagienko - mówił "Gazecie" prezes PZPN. - Do ekstraklasy awansuje ten, kto ma pieniądze na sędziów - tłumaczył bramkarz Mławy Maciej Wiśniewski.
W sobotę we Włocławku Rutkowski dał cztery czerwone kartki graczom ŁKS i przerwał mecz, kiedy Kujawiak prowadził 1:0. W Gdyni sędzia Kusak podyktował karnego dla Arki w 92. minucie i Mława przegrała 0:1. - Przez całą drugą połowę kapitan Arki Sobieraj biegał za sędzią i pytał go wprost: "Panie sędzio, to kiedy ten karny?" - mówił nam po meczu Wiśniewski.
Sędzia Zbigniew Rutkowski pytany przez dziennikarza "Gazety Wyborczej, czy nie faworyzuje w tym sezonie Kujawiaka i Arki odpowiada "nie, nie, nie. Na meczu we Włocławku był obserwator, który nic mi nie zarzucił, jeśli chodzi o kartki. Jeśli zawodnik ŁKS tnie piłkarza Kujawiaka, to trudno żebym nie dał kartki. Nie będę przecież karał piłkarzy z Włocławka za nic."
2. liga pod specjalnym nadzorem
Przegląd Sportowy 10:37
Prezes Michał Listkiewicz i szef Kolegium Sędziów Janusz Hańderek znajdą się w składzie specjalnej komisji PZPN, która zbada wydarzenia z ostatniej kolejki drugiej ligi. - Będziemy eliminować wszelkie podejrzane zjawiska - obiecuje Hańderek.
- Na razie podjąłem decyzję, by sędziów i obserwatorów tych meczów (Arka - MKS, Kujawiak - ŁKS) nie wyznaczać do kolejnych spotkań - mówi Listkiewicz i natychmiast zastrzega: - To nie jest żadna kara. Po prostu nie chcemy, by byli narażeni na zbędne stresy i naciski.
- Minioną kolejką zajmie się komisja. A w następnych zrobimy wszystko, by wyeliminować wszelkie podejrzane zjawiska, nie dopuścić do nich. Już od środy mecze czołówki drugiej ligi będą bardzo uważnie obserwowane, będą toczyły się pod specjalnym nadzorem - obiecuje szef Kolegium Sędziów.
19*kAMiL*06 napisał(a)::arrow: http://90minut.pl/news.php?id=274632
Naprawdę imponująco, a trzeba jeszcze zwrócić uwagę, iż lidera oraz ekipy z 4 i 5 miejsca już podejmowaliśmy. Teraz nasuwa mi się tylko jedna refleksja - Gdyby nie ta wiosna...
Użytkownicy przeglądający ten dział: novack