Chicałem skomentować pomeczową wypowiedź naszego trenera:
"Występek Mariusza Ujka będzie odpowiednio ukarany. Jest to karygodne i niedopuszczalne, żeby zawodnik o sporym doświadczeniu i nasz wiodący gracz w tak ważnym meczu, tak nieodpowiedzialnie się zachował. Ujek dał dużą plamę i w moim przekonaniu skreślił się z listy zawodników, których chciałbym mieć w przyszłym sezonie."
O ile popierałem zawsze decyzje personalne trenera Tochela i dalszym ciągu ma u mnie kredyt zaufania (wierzę w obiecany w ciągu 2 lat awans) to uważam ze tym razem popełnia błąd. Decyzja sędziego o usunięciu Ujka była co najmniej głupia, żeby nie powiedzieć skandaliczna. Nie wiem co konkretnie powiedział Ujek, ale sądze że większośc z 5,5 tys. ludzi na stadionie miało podobna opinię na temat pracy sędziego. Nawet jeśli nabubliżał sędziemu, to uważam że nie kwalifikowało sie to na czerwoną kartkę (ewentualnie żółta lub upomnienie). Dodam że większośc piłkarzy z Polskiej lidze przeklina, gdyby śedziowie wszystkich tak akrali to żaden mecz nie kończyłby się w pełnym składzie, a Mariusz był na tyle zaangażowany w dzisiejszy mecz że mogo mu się "wyrwać"
W ogóle poziom sedziowania był tak żenujący że sedzia najlepiej uczyniłby pokazując czerwoną kartkę.. sobie i swoim asystentom. A Usuwając naszego czołowego zawodnika wypaczył wynik meczu, pozbawiajac Zagłębie szans na zwyięstwo.
Wracając do Ujka - był on moim zdaniem najlepszym zawodnikiem rundy wiosennej walnie przyczyniajac sie do wielu zwycięstw Zagłebie. Decyzja o rezygnacji z niego jest zbyt pochopna. Uważam że trener powinien stać murem za swoimi piłkarzami.