Do Bankiera i zwolenników "CZERWONEGO ZAGŁEBIA"

Wszelkie tematy dotyczące kibicowania oraz kibiców Zagłębia

Moderatorzy: flex, Smazu, krzysiu, swiezy52

Postprzez Bas 2003-05-14, 9:07 am

voytech napisał(a):To jest po prostu daremne, bo widze, ze rozmawiam ze sciana.
Musze odpoczac od tej dyskusji, bo mam juz jej po prostu dosc.
Zeby ladnie zakonczyc, 2 powiedzonka (przyslowia?) podsumowujace moich interlokutorow:

Nie ma bardziej gluchych od tych, ktorzy nie chca sluchac.

Kto za mlodu nie byl komunista, ten nie ma serca. Kto potem nie zostal liberalem, ten nie ma rozumu.

Ja też coś przytocze:
" Lepiej jest nie odzywać się wcale i wydawać się głupim, niż odezwać się i rozwiać wszelkie wątpliwości. "

bez urazy
pzdr
Bas
Żółta kartka

Re: Ten sam

Postprzez Monti 2003-05-14, 9:18 am

Krawiec napisał(a):Później przyznał, że mógłyby nawet zaakceptować pomysł bez Gierka i

Nie to nie do końca tak , napisałem że byłbym w stanie zaakceptować tą falge gdyby wcześniej nie było propozych kojarzenia CZ.Z. z Gierkiem. Teraz to juz bez znaczenia że z projektu wycofano propozycje jego twarzy . Cień Gierka niezależnie od dlaszycch prac bedzie na tej fladze.

Krawiec napisał(a):ze wyjście kilkudziesięciu tysięcy ludzi(również nielicznie występujacych w Zagłębiu prawicowych członków partii robotniczych) na
itak dalej

Sorry ale to mi nadal zalatuje polityką . O ile jestem w stanie zrozumieć wykorzystywanie tych symboli Czerwonego Zagłębia to tylko i wyłącznie w aspekcie tego że korzenie klubu do których sie przecierz przyznajemy to powstanie druzyny piłkarskiej czy hucie Milowice w 1906 , czyli jak sadze właśnie przez tych którzy z Czerwonym Zagłębiem musieli mieć dużo wspólnego.

voytech napisał(a):Kto za mlodu nie byl komunista, ten nie ma serca. Kto potem nie zostal liberalem, ten nie ma rozumu.

A to mi sie podoba , nie wiem czy prawdziwe , trzeba by sie zastanowić ale coś w tym jest. Niemniej to też świadczy że ten pomysł jest chcąc niechcąc odbierany w aspekcie polityki.

Dla mnie niezaleznie od wszystkich kompromisów i argumentów Krawca flaga jest pomysłem kontriwersyjnym i jeśli nie wprost politycznym to zalatującym polityką. Nadal nie chcę by powstała ta flaga . Nadal zaliczajcie mnie do przeciwników tego projektu. Jedno co sie zmieniło to to że wycofuje sie z deklaracji że jak zawisnie ta flaga to wyjdę ze stadionu i przetanę robić serwis . Ja także podobnie jak voytech znikam z tego tematu też sie juz nim nie chcę zajmować . Jestem na nie ale juz nieco inaczej na ten pomysł patrzę .
Monti
Moderator

Postprzez bankier 2003-05-14, 5:55 pm

Monti bez obrazy - nie jest to żadna prowokacja - nie taki mam cel w tej wypowiedzi: ale "obiecanki cacanki"

temat jest na tyle "rozwojowy" że szkoda będzie jeśli nie bedzie na nim adwersarzy (sorki nie chce mi się siągnąć po słownik ortograficzny aby sprawdzić jak sie to pisze)!

ps. i wiele sie z niego można nauczyć! mam nadzieję, ze Krawiec nie powiedział w tej kwestii ostatniego słowa (dzięki za przybliżenie historii ruchu robotniczego w Zagłebiu)!!!
bankier

Postprzez TOOL 2003-05-16, 8:13 pm

Co do nowej flagi to najbardziej popierałem Zagłębie Dąbrowskie z nazwami miast. Nazwy te mamy już jednak na Working Class.
Co sądzicie o "ZAGŁĘBIE JEST WSZĘDZIE"
TOOL

mój projekt

Postprzez Franz 2003-05-18, 8:43 pm

ziomale a co sądzicie o moim projekcie :?:

www.thefranz.republika.pl\flaga06.jpg
Franz
Pudzian

Lokalizacja: Sosnowiec- Pogoń Posty: Licznik nieczynny do odwołania

Postprzez bankier 2003-05-18, 9:36 pm

franz - spoko projekciki! Zagłębie Dąbrowskie na czarnym tle jest dla mnie debest! jeśli chodzi zas o Czerwone Zagłębie - ja widzę je jako czerwony napis na czarnym tle (między wyrazami stary herb naszego klubu - po bokach dwa razy symbolika młotów górniczych).

ps. może Krawiec podpowie nam co można umieścic na takiej fladze? aby nawiązywała do tego co działo się w 1905 roku!

pozdro!
bankier

Postprzez WOJTEK 2003-05-18, 9:38 pm

A JA WYMYŚLIŁEM INNY MOTYW.
DUŻA CZARNA/CZERWONA/ZIELONA(DO WYBORU) FLAGA.A NA NIEJ NAPIS:
WWW.ZAGLEBIE.SOSNOWIEC.PL
TAKIEGO MOTYWU NIE MA NIKT W KRAJU.A MOŻE NA ŚWIECIE ?
WOJTEK
Adventure Group

Krawiec

Postprzez Krawiec 2003-05-19, 6:01 pm

Franz! oskar w kategorii design !
1. Jeśli chodzi o flagę "Czerw. Zagłebie" , to najbardziej mnie się podoba krój czcionki z jpg.02. Niestety nie nawiązuje on do ruchu robotniczego a do mody warstw uprzywilejowanych czyli do fin de sicle. Czyli aby nie popełnic jakiegoś absurdu należałoby wybrac jakis prosty pogrubiony np jpg.06 . Oprócz tego aby byc bardziej zgodnym z historią należałoby zmienić kolor napisu na czarny. Zamiast drugiego herbu klubu proponuje wlepienie zarysu zburzonego (za czasów chorzowskiego prezydenta Sosnowca) pomnika rewolucji 1905 (tzw. pomnika hydraulików).
2. Flagi "Zagłębie Dąbrowskie" , które przedstawiłeś są ok i w pierwszej kolejności wykładam swoja kaskę na taką treść ( mam swoje propozycje graficzne ale jeśli one nie uzyskaja akceptacji chetnie dołoze się do projektu wybranego przez większosc forumowiczów ) .
3. Nawiązujac do postu Wojtka, jeśli zbiórka pieniedzy będzie prowadzona przez stronę moznaby zmieścić pomniejszy napis www.zaglebie.sosnowiec.pl w ramach flagi wspólnej flagi"ZD".
3. Mimo, że nie przepadam za dymem (z wyjatkiem dymu z cygara ;-) ) tapeta też jest ok.

PS. Bankier ! Po porażce Miedzi nie chciałem odświeżać wątku, w którym zamiesciłem zagadkę . Gratuluję wiedzy muzycznej i sorki za poślizg. Browar się chłodzi, problem gdzie i kiedy?
Houk !
Krawiec

Postprzez Franz 2003-05-19, 7:16 pm

Krawiec wielkie dzięki za wyróżnienie. No naprawde chyba nie zasługuje na tą nagrodę. Jestem bardzo wzruszony i nie wiem co powiedzieć w takiej sytuacji :wink:

Jeżeli chodzi o czcionke to mam jeszcze kilka pomysłów i wszystkie które zrealizuje wrzuce na net, więc wybierze się tą która podoba się większości. Kolor napisu też można później zmienić, przecież to nie jest żaden problem :) A co do pomnika to nie wiem jak wyglądał. Może ma ktoś jakiś szkic czy coś to bardzo bym prosił :) . Hmm ja również chętniej rzuciłbym groszem na fanę Zagłębie Dąbrowskie ale pomysł z Czerwonym chyba zostanie wcześniej zrealizowany.

Bankier twój pomysł aby zrobić czerwony napis na czrnym tle nie podoba mi sie za bardzo (chociaż jeszcze zobaczymy) :) W wykonaniu projektu wg Twojego planu jest jeden problem :cry: stary herb jest wlasnie na czarnym tle i zlewało by sie z resztą jeżeli macie jakieś pomysły jak to rozwiązać to piszcie :!: ja tez pomysle obiecuje :D a mój najnowszy projekt ( robiony po częsci tak jak chce Bankier) znajduję się tutaj :)

www.thefranz.republika.pl\flaga07.jpg

Pozdro dla wszystkich zwolenników CZERWONEGO ZAGŁĘBIA i nie tylko 8)
Franz
Pudzian

Lokalizacja: Sosnowiec- Pogoń Posty: Licznik nieczynny do odwołania

Postprzez bankier 2003-05-19, 7:30 pm

Franz - masz rację z tymi kolorami. Chociaż z drugiej strony kolory wewnątrz "trójkąta" czerwony zielony i biały z czarnymi konturami (tak jakby naszyć pasy kolorowego matreiału na czarna flagę) a juz sam obwód "tarczy" - na biało. i nie pisz, że tak jak "chce" bankier - bo przez niektórych moich oponentów zostanie to odczytane jako cos niedobrego.... ps. dlaczego nie ma jpg7? pozdrawiam!

Krawiec - pewnie zgadamy się jeszcze co do degustacji nagrody :))) a pomysł z pomnikiem Czynu Rewolucyjnego jest OK! pozdrawiam!
bankier

Reasumując

Postprzez Qni 2003-05-19, 9:44 pm

...No nareszcie 10 strona. Najwięcej kontrowersji wzbudza "Czerwone Zagłębie", któremu ja także jestem przeciwny, (ponieważ jestem zagorzałym antysocjalistą, a świetny wykład z historii Krawca potwierdza że głównym organizatorem tych happeningów było PPS). Ale nie jest to najważniejsze. Najważniejsze, moim zdaniem, jest to że projekt ten powoduje zamęt i niesnaski wśród kibiców Zagłębia Sosnowiec, więc wnoszę postulat o zawieszenie tego projektu w imię zgody. Natomiast bardzo podoba mi się projekt "Zagłębie Dąbrowskie", z nazwami miast. Projekt ten podoba mi się bo:
1-Będzie to lekcja geografii dla całej Polski, bo niewielu Polaków odróżnia śląsk od Zagłębia, a trzeba uczyć naród geografii kraju ojczystego
2-Projekt ten nie będzie dzielił, bo jak do tej pory nie przeczytałem o nim żadnego negatywnego zdania,
3-Będzie to flaga (fana?), która pokaże wszystkim na jakim terenie rządzi Zagłębie Sosnowiec
4-Umieszczenie nazw miast na jednej fladze (fanie) da kibicom fajne poczucie jedności i wzmocni więzi między naszymi miastami (które i tak są mocne jak żelbeton)
No to chyba tyle....
Qni

Jedność vs. Godność

Postprzez Krawiec 2003-05-20, 3:00 pm

"...Stoisz na ziemi Świetego Kościoła Sosnowieckiego, stolicy CZERWONEGO ZAGŁĘBIA, czerwonego, i to podkreślam z całym naciskiem , nie od nienawiści i negacji wartosci religijnych i narodowych , ale czerwonego z miłości do Boga i Ojczyzny . Tutaj przecież rozwijali swoja działalność wspaniali synowie narodu polskiego , którzy w okresie rozbiorów i systemu totalitarnego walczyli o zachowanie tożsamości narodowej, kulturowej i religijnej ". (bp.sosnowiecki Adam Śmigielski-powitanie papieża 17.06.1999r.)

Jedność i zgoda jest bardzo ważną wartością ale godność jest nie mniej ważna . Qni proponuje ,żeby temat zawiesic czyli zeby wszystko zostało tak jak jest. A jak jest ? Jest tak ,że rodacy w Polsce a szczególnie na Śląsku mówią , że " wy jesteście komuchy , czerwone zagłębie, wiadomo Gierek i PZPR".
Jak zachowuja się Załębiacy w tej sytuacji :
- bronią Gierka wskazując na dokonania lat 70-tych,
- chowają głowe w piasek i nie przyznają się do regionu,
- mówią, że sa antykomunistami i antysocjalistami,
- niektórzy twierdzą że Zagłębia nie ma a jest województwo śląskie , utozsamiają Zagłębie z komunizmem , próbują mówic po śląsku lub kibicuja sląskim klubom.
- odpłacają się jakimś epitetem .

Pytanie zasadnicze brzmi czy również antysocjalista moze przyswoić Czerwone Zagłębie. Patrząc na przemówienie biskupa widać, ze może a nawet w imię godności powinien. Ma on bowiem możliwosć powiedziec z podniesionym czołem ,ze jest z CzZ , czerwonego z miłosci do Boga i Ojczyzny ( No i tu przydałoby się obeznać z historią działaczy prawicowych przed wojną).

Oczywiście biskup zdefiniował na nowo sens pojęcia Czerwone Zagłębie i zrobił to po to by zdjać z Zagłębiaków kompleks PRL-u .

Wracajac do wydarzeń z 1905 roku to nie nazwałbym wieców, podczas których Kozacy ćwiartowali szablami przybyłą ludność, happeningiem.
Oprócz działaczy robotniczych równiez prawicowych uczestniczyło w wydarz. 1905r. dziesiątki tysiecy osób , które po mszach niedzielnych udały się na miejsca wieców by zaprotestować przeciw trudnym warunkom bytowym i przeciw uciskowi carskiej Rosji.

Ja jestem przekonany, że warto i można przy odpowiedniej symbolice wyeksponować nasze przywiązanie do tradycji a jednocześnie nie podzielic się wewnetrznie. Stawką jest nasza GODNOŚĆ.

1905 Krew robotnicza za Wolność i Godność
Godło C Z E R W O N E X Z A G Ł Ę B I E Herb Klubu
Polski 1999 Z miłosci do Boga i Ojczyzny

Co o tym myślicie?
Krawiec

CZ

Postprzez fan78 2003-05-21, 4:13 pm

Krawiec jak zwykle jestem pod duzym wrazeniem twojego postu :D Trafiles w dziesiątke z takim wlasnie pomyslem na flage."Krew robotnikow za Wolnosc i Godnosc",zajebisty text!!!Zaraz kaze Franzowi projekt robić 8) i na Lechu mozemy juz zbierac kase.Pozdrawiam.
P.S
Krawiec nie wiesz czemu hanysy mowią na nasze miasto Andraich czy Altraich???
fan78

Postprzez amstat 2003-05-21, 4:49 pm

Ta flaga nie powstanie...
amstat
Fanatyk

Re: CZ

Postprzez bidzej 2003-05-21, 4:51 pm

fan78 napisał(a):Krawiec jak zwykle jestem pod duzym wrazeniem twojego postu :D Trafiles w dziesiątke z takim wlasnie pomyslem na flage."Krew robotnikow za Wolnosc i Godnosc",zajebisty text!!!Zaraz kaze Franzowi projekt robić 8) i na Lechu mozemy juz zbierac kase.Pozdrawiam.
P.S
Krawiec nie wiesz czemu hanysy mowią na nasze miasto Andraich czy Altraich???

Jeśli mogę dorzucić swoje 3 grosze to z tego co wiem ale to jest od strony śląskiej - Hanysy opowiadają że gdy wojska hitlerowskie wchodziły do Sosnowca byłą grupa mieszkańców (ile nie wiem a może wszyscy) którzy krzyczeli właśnie Andreich co niby miało oznaczać my jesteśmy ze starego kraju a miało to na celu uniknięcie zagłady na polakach (a może przypodobanie się Hitlerowi aby uniknąc śmierci?). Ja tyle słyszałem ale pewnie Krawiec dokłądnie to wyjaśni.
Aha i za to niby na sHanysy nienawidzieli.

Pozdro
bidzej

Poprzednia stronaNastępna strona

Powrót do Kibice