ZMIANY W SKŁADZIE ZAGŁĘBIA W PRZERWIE ZIMOWEJ

Dyskusje o wszystkim co dotyczy piłkarskiego Zagłębia Sosnowiec
http://zaglebie.sosnowiec.pl

Moderatorzy: flex, turku, Landryn, Smazu, krzysiu, LucasUSA, swiezy52

Postprzez Pesto 2004-11-23, 5:53 pm

musztra napisał(a):a może by wypadałoby zatrudnić Ryszarda Czerwca,z GKs-y chcą go wyrzucić można by go sprawdzić wkońcu grał już w Zaglebiu :?:

najglupszy pomysl miesiaca :roll: chyba ze robimy Kabaret Starszych Panow

a Drzymont niech wydupia na GKS , plakac za nim nie bede

nie szloby nawiazac kontaktu z Legia ? nie brak tam mlodych zdolnych , a nikt nie powiedzial , ze musza sie ogrywac w Mlawach , Switach itp. wynalazkach.
Pesto
kumaty

Postprzez CharoN^ 2004-11-23, 6:51 pm

Bęben za Drzymonta ... to byłaby moim zdaniem dobra roszada. Marcinowi odechciało się już tego "pierwszoligowca". Jeżeli tylko Marcin chcę grać w Zagłębiu to trzeba działać, żeby przypadkiem nikt nam go nie sprzątnął z przed nosa ...

Z Czerwcem to nie przesadzajmy. Potrzeba w Zagłębiu pomocnika doświadczonego, który poprowadziłby drużynę w trudnych momentach, ale bez większego problemu możnaby pozyskać odpowiedniejszego kopacza ... chyba, że zachciewa się z kartą, ale to już inna bajka.
CharoN^
Zagłębiak

kilka różnych uwag co do polityki kadrowej

Postprzez Blajpios 2004-11-23, 7:23 pm

1) Wydaje się, że są dwa poziomy polityki transerowej: pierwsza drużyna dla aktualnych potrzeb to jeden poziom - i "zaplecze, młodość", perspektywiczne podejście: to drugi. Słusznie tu niektórzy piszą, że powinna być lepiej zorganizowana praca w szukaniu młodych talentów w różnych niższych ligach, niemniej wydaje się, że i tak w tej dziedzinie jest lepiej niż w budowaniu aktualnej drużyny. Wydaje się, że zrozumiano w klubie (jak i w Płomieniu/Kazikach): że to zaplecze trzeba budować i umiejętnie ogrywać na wypożyczeniach. Dokonywane transfery młodych wydają się dobrze przygotowane i są potrzebne - nawet jeżeli penetracja rynku przez specjalnie oddelegowane do tego osoby może być lepsza. Wiadomo natomiast, że w tej dziedzinie nie wszystkie transfery muszą być trafione.
2) Natomiast - niejasna jest w ogóle strategia w perspektywie "pierwszego zespołu na dziś". Wydaje się, że dużo zależy od niejasności co do celów: awans czy nie awans. Bojąc się kibiców odchodzi się od jasnego powiedzenia tego, co ustalone, dodając, że może jednak teraz awans. I gra się tym - jak np. w końcówce rundy wypowiadając się "pod publiczkę", że zobaczymy, jak pójdzie w ostatnich meczach. Odbija się to potem na polityce transferów. Ostrożnie jednak! Można bowiem "przy tej okazji medialnych zagrań" przeoczyć moment, by kupić tych, co naprawdę są potrzebni dla wzmocnienia. Nie wystarczy "grać" straszeniem dotychczasowego składu, że wszystkich prawie się wyrzuci - a następnie zgadzać się z faktami, że nie stać nas na przemeblowanie tak duże. O kogoś konkretnie natomiast, ale w niedużej liczbie trzeba się starać realnie.
3) Z górniczego Zagłębia w Niemczech klub nawiązuje współpracę z polskim klubem, nie ma widoków na to w Sosnowcu, nie tylko w odniesieniu do niemieckiego górniczego środowiska ale także w odniesieniu do "naturalnie spokrewnionego" z Zagłębiem włoskiego, zmierzającego do I ligi... Tak dzieje się trochę - być może - też z winy "niechęci w emocjach" kibiców, bo tu te "usadzone w emocjach" preferencje mocno się kodują i wydają się nie do przezwyciężenia. Myślę o AC Torino na przykład - czy taka współpraca nie byłaby jednak możliwa i czy nie mogłaby przynieść efektu w postaci osoby, która jest kadrze Zagłębia potrzebna? W każdym razie, wątek może być ciekawy - współpraca zagraniczna. A oprócz tego - warto chyba się cieszyć i z szans na awans AC Torino.
4) Trochę mnie też smuci przeskakiwanie z "krańca w kraniec" w polityce personalnej trenera Tochela. Na przykład teraz nie chce on poruszać personalnie sprawy odejść - a wcześniej skrajnie wszystkich wyrzucał, sugerował, którzy to mają się z tym liczyć - publicznie mówił o zawodzie ze strony Bały, nie odnosił się do kwestii nie trafionych transferów "swoich ludzi" itp. Powiada, że należy do tych, "co jeszcze nie biorą za ustawianie swoich" i cieszyć będzie, gdy tak cały czas do końca kariery, myśląc o Nim,będzie się można na tym zdaniu oprzeć. Niemniej to jeszcze nie jest wyczerpanie całej tej kwestii nie trafionych transferów. Rozumiem, że Pierwszy musi mieć autorytet a za minione zasługi już się on wyraźnie należy - ale nim Zagłębie dojdzie do LM, to ten Pierwszy też musi się rozwijać, by dojść do pozycji Fergussona czy bardziej może Guya Rouxa. Tu trzeba też zobaczyć błędy we wkomponowaniu sprowadzonych swoich pupili - albo we "wkomponowaniu" "mniejszych pupili", czyli tych publicznie potem "odstrzeliwanych", jak A. Bała. Za dopasowanie zawodnika do drużyny z uwzględnieniem konkretnej psychiki odpowiedzialny jest nie tylko ten zawodnik, ale i trener. Format trenera na miarę LM, a po drodze choćby polskiej I ligi ale w "dużym" wydaniu (na miarę Wisły) - to człowiek umiejętnie panujący w gromadzie wielu walczaków i do tego też trzeba dochodzić rozwijając się. Wydaje się, że np. na poziomie szkolenia młodzieży widać już to, co Trener podpatrzył z fascynacją we francuskiej szkole szkolenia: udało mu się już zaszczepić w Zagłębiu i to już jest sukces w konkretnym ważnym punkcie, już wyżej opisanym przy transferach (chwała Mu za to). Podobnie - przy zrozumieniu i wdrażaniu, że drużyna może kogoś potrzebować na dany etap, ale już na wyższą klasę nie - i trzeba szukać następnych. Niemniej - chodzi o dalsze "wymiary" rozwoju formatu także Trenera. Takiego "pogłębionego" rozwoju również w różnych innych wymiarach "Menagera Wielkiej Klasy" - życzymy p. Tochelowi.
5) Jak zwykle - martwi, gdy tak bardzo widać, że "łaska kibica na pstrym koniu jeździ". Była to kwestia "lubienia" jednych i "nie lubienia" innych, ot tak, "bezinteresownie", czyli w stylu "nie, bo nie", od razu, z góry. Czasami może i ze słuszną intuicją - ale to i tak dyskusyjne. Wydaje się, że do tego dochodzi jeszcze, zwłaszcza teraz widoczna - także nagła zmiana "tego już nie lubimy". Mogło być np. długo "Grzesiu, Grzesiu, świetnie Grzesiu" - i wystarczy dwa, trzy mecze, "hasło dane z góry, że traci poparcie" i już wulgarne (można tu wstawić "Marcin" "Łukasz" itp): "wyjazd", "wynocha" itp.
Blajpios

Postprzez żaba 2004-11-23, 10:50 pm

Wydaje mi się , że spadniemy z hukiem.Wszystko za tym przemawia.Niestety bolączka naszego ZAGŁĘBIA był i jest brak solidnych działaczy.Tu tkwi główny problem.Jeżeli klub nie ma odpowiedniej polityki transferowej nie są dopiete "inne" sprawy organizacyjne, to nie mamy racji bytu.Jeżeli się utrzymamy to tylko dzieńki barażom.Dlatego nigdy nie bylismy MISTRZEM POLSKI.Nie mieliśmy odpowiednich działaczy.
żaba

...

Postprzez Krawiec 2004-11-24, 12:58 am

Co do Czerwca to bym się nie wypowiadał tak negatywnie bo zbierał jesienią dobre recenzje ale w meczu z Lechem doznał kontuzji i dlatego może odejść z GKS.

Ja bym go tam przyjął na łono Zagłębia jako zawodnika, który tutaj wypłynął i później grał w reprze choćby dlatego żeby później szkolił młodzeż albo właśnie zajął sie scouting'iem (headhunting'iem) bo przeciez zna b.dobrze różne obszary na mapie piułkarskiej Polski. Oczywiście dałbym mu jeszcze szanse gry po wyleczeniu kontuzji ale po podpisaniu odpowiedniego , krótkiego kontraktu .

W ogóle nie twórzmy takiej schizy, że młodzi perspektywiczni cacy, a starzy be - zobaczcie co robi Węgrzyn w Cracovii. Chodziło mi o proporcje (max. 2 w składzie) i forme tych starych wyjadaczy.

Jeśli pisałem o kimś TYPU Piechny to wcale nie miałem na myśli wieku tylko miejsce gdzie należy poszukiwać w AKTUALNEJ sytuacji Zagłębia zawodników.

Jak ktoś juz tutaj słusznie powiedział nie mamy czau na budowę zespołu złożonego z 18 i 19 latków. Na razie trzeba postawić na perspektywę (perspektywiczność) 2-3 sezonów i zawodników w pełni sił fizycznych - po to żeby przetrwać w tej 2 lidze no i awansować. Oczywiście trzeba działać dwutorowo ale ci 18 i 19 latkowie z Jaworzna czy Sławkowa to melodia przyszłości i mała sznasa na szybką zmiane mocy zespołu wiec na tym bym się mniej koncentował.

Mi wychodzi, że aby utrzymać zespóoł w 2 lidze i powalczyc w przyszłym roku o awans , trzeba postawić na hurtowe zakupy najlepszych graczy z 3 ligi ( min. 6 zawodników, w tym przynajmniej 4 już teraz ). Na sam początek 3 obrońców i jeden pomocnik( lewy)

Cygan powiedział to co ja wcześniej ,ze trzeba kogos w rodzaju Sochy na gwałt . A czy nie mozna postarać się o Sochę we własnej osobie ?

Gadam tak jakbym nie znał realiów w klubie (spokojnego trwania), sorry skleroza ;-)
Krawiec

odp:

Postprzez zag23 2004-11-24, 9:48 am

Tochel i Rudy co wy odpierdalacie.

Po ubiegłotygodniowym teście - meczu z Beskidami Andrychów - szanse na pozostanie w Sosnowcu mają: Dawid Zięba, 18-letni pomocnik, Michał Gadaj, 18-letni napastnik (obaj Victoria Jaworzno) oraz Maciej Budka, 18-letni bramkarz Hutnika Trzebinia. - To młodzi, utalentowani chłopcy. Na razie jednak graliby w rezerwach - mówi trener Krzysztof Tochel.
Do Zagłębia wracają też wypożyczeni ostatnio do innych klubów Jarosław Luty (MKS Sławków), Łukasz Gręda, Mateusz Grębosz (Sarmacja Będzin). Kolejni młodzi piłkarze za to opuszczą Sosnowiec. - Taki model się sprawdza. U nas nie mają szans na grę, a w innych klubach są podstawowymi zawodnikami - dodaje.

To jest skandal te wasze wzmocnienia, jak tak dalej będzie to Zagłębie spadnie do 3 ligi, moja podpowiedz to gracze z 4 ligi (których juz zreszta pisałem jakiś czas temu - w temacie zimowe "przewietrzenie" kadry).
zag23

Postprzez Tadeusz Wisniewski 2004-11-24, 10:26 am

Kol. KRAWIEC - nie chcialbym, aby Pan przyjal moje mysli jako zlosliwe a po prostu inne. Jestem przekonany, ze WLOSI kochaja FOOTBAL nie mniej niz my nasze ZAGLEBIE.

Otoz Zaglebie grajac w III lidze rozbilo w pyl wszystkich przeciwnikow zdobywajac 80 pkt na 90 mozliwych. To znaczy, ze mielismy i mamy b.dobrych zawodnikow a zatem nie mowmy ze przez 6 m-cy zawodnicy sa do niczego i nalezy ich wymienic na innych III ligowcow.

Doceniajac ich wartosc uwazam, ze nalezy wzmocnic druzyne KLASOWYM SRODKOWYM POMOCNIKIEM - jak mawial Jan Ciszewski - KROL SRODKA POLA lub PROFESOR SRODKA POLA, plus BRAMKARZ plus LEWA POMOC.
Zaznaczam sa to moje sugestie wlasne.

Dlaczego bronie tych ludzi, ano dlatego, ze na drodze z III ligi do II Ligi zgubili profesjonalizm(nie mam pewnosci ze z winy zawodnikow). Bez nakladow istnieje pilna potrzeba pobudzic w nich wszystko to co sklada sie na to aby byc profesjonalista.
Po drodze w rundzie jesiennej zawodnicy mieli przeblyski i tak np. w meczu z KORONA, RUCHEM,SZCZAKOWIANKA jednak to nie byla sprawa stala. Jak napisal Kol. WOJTEK - gdyby wygrali wszystkie mecze na LUDOWYM - ZAGLEBIE byloby w scislej czolowce.

Wiele na tym FORUM mowilo sie na temat przyczyn ja nie wracam do tamtych spraw.
Wiem jedno - w Zaglebiu istnieje potencjal na miare dobrych wynikow w rundzie wiosennej, druzyna nie jest stara w sensie ilosci lat poszczegolnych zawodnikow i tak: UJEK - 27 lat, Lacha - 23 lata, Drzymont - 23 lata itd...

Zycze mojej druzynie aby Damian Kruszynski okazal sie rowniez dobrym pilkarzem co P.Pitry, aby Marcin Beben wrocil na stare smieci i wreszcie czul sie jak u siebie i przyczynil sie do AWNSU jak przed laty.

A trenerowi zycze aby dokonal dobrych wzmocnien, zmian w druzynie, ktora zacznie wygrywac dla dobra Kibicow noi AWANSU CO 2 LATA - TRZYMAM PANA ZA SLOWO PANIE TRENERZE.
Pozdrawiam
Tadeusz
Tadeusz Wisniewski

...

Postprzez Krawiec 2004-11-24, 12:25 pm

Panie kolego to była by dobra analiza na parę kolejek po rozpoczeciu rundy .

W 3 lidze wcale nie było tak różowo (mniemam ze 3 lige równiez oglądał pan poprzez media). Wiele wygranych zawdzięczamy zelaznej taktyce i ambicji, a nie wysokim umiejętnościa większości zawodników.

Jestem tego samego zdania, że gdyby zespół grał w niezmienionym składzie i z tym samym jajem co w 3 lidze to bylibyśmy w górnych rejonach tabeli - widzieliśmy te zespoły 2 ligowe i każdy z nas powinien stwierdzić, że można wszystkich ograc , nawet Bełchatów na ich stadionie.

Poza tym kiedy pisałem o zawodnikach 3 ligi to nie maiołem na myśli jakiś tam , tylko najlepszych, któych trzeba sprawdzać , a nie koniecznie od razu podpisywac z nuimi kontrakty. Czy słyszeliśmy od czasów Ujka i Lachowskiego żeby na testy do Zagebia stawił sie wybijający piłkarz 2,3 ligowy ?

Jestem przekonany, że forma z koncówki 3 ligi w tym składzie personalnym se ne wrati pane Wiśniewski więc przynajmniej 4 na wiosnę - inaczej baraże.

Nie mówię, że z kimś konkretnym trzeba sie rozstawać ale tak jak pan mówił środek pomocy ale przede wszystkim lewa pomoc, i cała obrona 3 zawodników. O przód byłbym spokojny taki jaki jest.

To na gwałt, a na spokojnie pertraktacje z najlepszymi zawodnikami 2, a zwłaszcza 3 ligi (pomocnicy i napastnicy).

Na miły Bóg, nie zaczyna się zmian personalnych mających na celu 10 miejsce w tabeli 2 ligi i awans juz w 2006 od nastoletnich zawodników z Trzebini , Jworzna czy Będzina.
Krawiec

Postprzez Tadeusz Wisniewski 2004-11-24, 3:09 pm

Kol. Krawiec - moze ja tu czegos nie rozumiem, ale TYCH MALOLATOW to trener KT by ich miec pod soba a beda grali tej slynnej A-klasie to nie jest zadne wzmocnienie.
Zaczne sie Marcina Bebna - ktory bardzo chce wrocic do Sosnowca a rozmowy trwaja jak Pan moze wie moze byc zamiana Drzymont do Odry a Marcin do Zaglebia. Powiem otwarcie ZAL MI MARCINA ten chlopak ma dopiero 23 lata, ale moze wroci do nas za jakis czas. Wolalbym dwoch Marcinow w Zaglebiu.

A teraz zacznie sie boj o prawdziwego pomocnika czy Berensztajn przyjdzie do Zaglebia, jesli nie to KTO? - przyznam ze nie mam pojecia chcialbym aby do nas przyszedl z Jaworzna Maciej Iwanski - ale czy to jest realne ?
Lewa pomoc - kto za BALE - nie mam wiedzy a nawet kandydatury.
Co do obroncow - mam dziwne przeczucie ze na wiosne obroncy ZAGLEBIA beda grali zdecydowanie lepiej pod warunkiem ze bedzie KROL SRODKA POLA z prawdziwego zdarzenia, ktory pokieruje poczynaniami w przodzie, przeniesie ciezar gry na strone przeciwnika oczywiscie w miare mozliwosci, da w ten sposob minimum czasu obronie na ustawienie sie i wybronienie tego co sie da. Podkreslam minimum czasu lub wiecej czasu jak kto woli.
Noi te wynalazki ktore nam zaserwuje trener KT a ktorych nie znamy.

Pozdrawiam
Tadeusz
Tadeusz Wisniewski

Re: ...

Postprzez Krecik 2004-11-24, 3:17 pm

Krawiec napisał(a):Cygan powiedział to co ja wcześniej ,ze trzeba kogos w rodzaju Sochy na gwałt . A czy nie mozna postarać się o Sochę we własnej osobie ?

O Soche już sie stara Podbeskidzie http://miasta.gazeta.pl/katowice/1,35024,2407652.html
Krecik
ULTRAS ZAGŁĘBIE

Re: ...

Postprzez Cygan 2004-11-24, 4:19 pm

Krecik napisał(a):
Krawiec napisał(a):Cygan powiedział to co ja wcześniej ,ze trzeba kogos w rodzaju Sochy na gwałt . A czy nie mozna postarać się o Sochę we własnej osobie ?

O Soche już sie stara Podbeskidzie http://miasta.gazeta.pl/katowice/1,35024,2407652.html

Tez to czytałem na 90minut.pl. Czyli info raczej pewne. I powiedźcie w czymże jest lepsze takie Podbeskidzie, że ono może postarać się o Soche, a my nie??? Może u nas ktoś nie lubi sie dzielić władzą w klubie? Ciekawe, kto to może być... :D

Panowie rzadzący w Zagłębiu! Do boju - moze uda sie Pana Soche zaprosić do nas? Chyba, że wam na tym nie zależy...??
Cygan

Postprzez WOJTEK 2004-11-24, 6:25 pm

MARUDZISZ CYGAN JAK BABA JAKAŚ. SOCHA JUNIOR IDZIE DO BIELSKA W "PAKIECIE" Z OJCEM. PEWNIE OJCIEC POSTAWIŁ TAKI WARUNEK. GDYBY SOCHA JUNIOR BYŁ TAKI LUX TO BY NIE WYCIERAŁ ŁAWKI W KOSZARAWIE. PO CO NAM TAKI , KOLEJNY ŁAMAGA ZA GRUBĄ KASĘ ??
WOJTEK
Adventure Group

Postprzez mały 2004-11-24, 6:52 pm

Odnoszę wrażenie , że w klubie w sprawie transferów wszystcy przyjmują pozycję wyczekiwania. A jak nie uda się ściągnąć nikogo konkretnego _ " TO jakoś to będzie" Oby nie było tak , że to jakoś to będzie 3 liga.
mały

Postprzez Cygan 2004-11-24, 11:13 pm

WOJTEK napisał(a):MARUDZISZ CYGAN JAK BABA JAKAŚ. SOCHA JUNIOR IDZIE DO BIELSKA W "PAKIECIE" Z OJCEM. PEWNIE OJCIEC POSTAWIŁ TAKI WARUNEK. GDYBY SOCHA JUNIOR BYŁ TAKI LUX TO BY NIE WYCIERAŁ ŁAWKI W KOSZARAWIE. PO CO NAM TAKI , KOLEJNY ŁAMAGA ZA GRUBĄ KASĘ ??

Mnie nie chodzi o Soche seniora, a nie juniora!!! I nie jest to bynajmniej marudzenie :evil: !! Socha senior sprawdził sie w Odrze, czemu miałby nie sprawdzić sie u nas??? Przecież scoutów nie mamy? Masz lepsze rozwiazanie, o znawco? A może wolisz dalej patrzeć jak testujemy młodzież z Jaworzna, Bedzina itp.?

Ps: Socha junior mi zwisa.
Cygan

Postprzez Robertus 2004-11-24, 11:54 pm

Przeczytajcie sami:

http://www.90minut.pl/news.php?id=214674

... i tyle w tym temacie (żadnych nazwisk odnośnie wzmocnień)!!!
Robertus

Poprzednia stronaNastępna strona

Powrót do Piłka nożna