przez Krawiec 2003-05-13, 12:04 am
Jako zdobywca Oskara wypada mi chyba coś powiedzieć. Zatem będę mówił po polsku bo tak prosciej :-)
Dzięki wielkie za Wasze słowa . Powiem wam, że walczę o prawdę dotyczącą Zagłębia na wszystkich mozliwych stronach internetowych posiadających forum . Jeśli chodzi o (drugą) reakcję Montiego to jestem pozytywnie zaskoczony.
Powiem Ci Monti, że ja nie będę się boczył na Zagłebiaków, którzy krytykuja Czerwone Zagłębie bo gdybym nie wyszperał w historii (za PRL-u zakazanej a dziś już zapomnianej) tego o czym piszę, równiez byłbym na "nie" dla pomysłu czerwonej flagi.
Mój staruszek podkładałał się za NSZZ Solidarność organizujac strajki i strukturę zwiazku. Nie wiem czy wśród krytyków Czerwonego Zagłębia znajdzie sie ktoś kto miał takie przykrosci ze stony tzw komuny jak ja. W latach 80-tych kiedy słowo S-ść było zakazane ja biegałem z bibułą i naklejkami za co w budzie miałem masakrę (wówczas na hokeju kibice skndowali Lech Wałęsa a ja byłem szczęśliwy ... takie były czasy ). Dzisiaj ,widząc cwaniaków, którzy wytarli sobie mordy ideą solidarności robiac milionowe przekręty mamy z moim ojcem dość polityki, z której zreszta wyleczylismy się juz dawno.
Ja rozumiem że nic tak nie dzieli Polaków jak polityka ale nie mogę nie przyklasnać pomysłowi, który tak naprawdę odnosi się do historii, która powinna być nasza dumą bo ludzie którzy oddali życie w 1905 r. ( w tym dwóch braci mojego pradziadka ) zrobili to w imię orła białego a nie sierpa i młota oraz w imię takich racji jak sprawiedliwy podział wypracowanego kapitału i lepsze warunki socjalne - kolor oznaczał walkę robotników o przetrwanie i godnosc oraz wolność Ojczyzny (cele PPS-u).
Dodatkowy argument na tak dla flagi jest konflikt ze Ślazakami , którzy metodycznie wmawiaja całej Polsce i sobie samym ,że to my jesteśmy winni wszystkich nieszczęść bo wg nich Zagłębie = Komuna , Sowieci , Azjaci , Złodzieje , Alkoholicy itd itp. Dla poparcia swoich argumentów używają pojęcia Czerwone Zagłębie. Choćby w imię szacunku dla tych co byli tu przed nami i w imię własnej godności warto powalczyć z hanysami i opowiedzieć rodakom prawdziwą historię Czerwonego Zagłębia.
Ok znowu się zagłębiam w to co juz napisałem wcześniej i za co dostałem Oskara. Czcę na koniec powiedzieć Montiemu ,że mam wielki szacunek do autorów strony za spore poświęcenie . Sam jestem w trakcie robienia strony dotyczącej własnie nieznanej przedwojennej historii Zagłębia gdzie zainteresowani mogliby dowiedzieć się podstawowych rzeczy o Zagłębiu Dąbrowskim , dlatego wiem ile to wymaga wysiłku.
Jeśli nie przekonałem przeciwników flagi "Cz. Z." , to przynajmniej mam nadzieje, że nie bedą już tak wrogo nastawieni do tego pomysłu.
Niemniej powtórzę, że deklarowaną kasę w pierwszej kolejnosci wykładam na wspólna flagę z napisem ZAGŁĘBIE DĄBROWSKIE.
Houk!