Czerwone Zagłębie - Opinie ...

Wszelkie tematy dotyczące kibicowania oraz kibiców Zagłębia

Moderatorzy: flex, Smazu, krzysiu, swiezy52

Postprzez dracoola 2004-10-25, 9:25 am

robercik napisał(a):Zgadzam sie z "Uwilebianym przez wszystkich". Jak ktos jest niedouczony i nie wie z jakich korzeni Sosnowiec sie wywodzi, to niech przemilczy temat. Jak ktos widzi za ta flaga tylko komune, to gratuluje inteligencji i ograniczenia myslowego.

Przecież tutaj nie chodzi o jakieś personalne wrzuty...

Ja podnoszę tylko jedną kwestię, już na chłodno, pierwsze emocje związane z powstaniem tej flagi minęły: nawet starając się doszukać historycznego kontekstu tej flagi, nie mogę się zgodzić ani z rzekomą jednością pod tą flagą-sztandarem, ani z tym hasłem o budowie nowego ładu. Po prostu chcę się dowiedzieć, kto był pomysłodawcą i jaki mu przyświęcał cel.

pees jeśli ta flaga nie ma wydźwięku politycznego, to jaki?historyczno-polityczny?nie wciskajcie kitu, poczytajcie posty zablokowanym temacie o tej fladze, ty też, o cenzorze...

i nie mam zamiaru milczeć :evil:

ponawiam pytanie do amastata: co takiego się zmieniło, że ta flaga juz jest??
dracoola

Postprzez fabian 2004-10-25, 10:08 am

Uwielbianyprzezwszystkich napisał(a):Nie ma cie się czym innym ekscytować tylko nową flagą.

Dla ciekawskich przypomnijcie sobie z jakiej opcji politycznej był np. pewien pan co powstrzymał bolszewików w bitwie warszawskiej, był naczelnikiem nowego państwa polskiego ( panowie czytać bo od tego ludzie są mniej ograniczeni ).

Ten Pan wysiadl z tramwaju Socjalizm na przystanku niepodleglosc...
fabian

Postprzez dracoola 2004-10-25, 10:22 am

Uwielbianyprzezwszystkich napisał(a):Nie ma cie się czym innym ekscytować tylko nową flagą.

A jak ktoś nie może zrozumieć że nie chodzi o komunę to niestety świadczy to o jego zerowym poziomie inteligencji.

Dla ciekawskich przypomnijcie sobie z jakiej opcji politycznej był np. pewien pan co powstrzymał bolszewików w bitwie warszawskiej, był naczelnikiem nowego państwa polskiego ( panowie czytać bo od tego ludzie są mniej ograniczeni ).

hmm ciekawe ilu spośród zwolenników tej flagi na stadionie w Sosnowcu wie, że nie chodzi o komunę i nie ma wydźwięku politycznego, zakładam, że twórcy flagi wiedzą...

dla mnie jasne jest, że ludzie pokroju bankiera i tak "przemycą" swoją - pro-gierkowską ideologię demonstrując poparcie dla flagi, która dla mnie ciągle pozostanie polityczna, nie ma wyraźnego odniesienia, że chodzi o historię, tradycję regionu

do krawca: czy rzeczywiście myślisz, że wydarzenia z 1905 były pod patronatem białego orła i w duchu wyzwoleńczym, miano na celu stworzenie nowego ładu, czy może bardziej przyziemne postulaty kierowały ówczesnymi demonstrantami...takie bardziej polityczne...tylko pytam 8)
dracoola

Postprzez Monti 2004-10-25, 11:28 am

dracoola napisał(a):dla mnie jasne jest, że ludzie pokroju bankiera i tak "przemycą" swoją - pro-gierkowską ideologię demonstrując poparcie dla flagi, która dla mnie ciągle pozostanie polityczna

W tym właśnie tkwi sedno. Niestanowiła by ona problemu gdyby można by ją (a nie można ) potraktować tylko i wyłącznie jako zabawny pomysł, takie jaja, które wszyscy i tak rozumieją i odbiorą jako zgrywanie się . Niestety zostanie ona bardzo poważnie potraktowana nie tylko przez przeciwników opcji (czysto politycznej), którą jak niektórzy twierdzą ta flaga tylko żartobliwie propaguje, ale przede wszystkim bardzo poważnie przez zwolenników skrajnie lewicowych poglądów. Bardzo szybko ZAGŁĘBNIE zacznie być traktowane nie jako klub który potrafi sobie żartować z opini że wszystko zawdzięczamy "czerwonym" ( co jak mam nadzieje było zamierzeniem twórców ), zresztą powszechną i tak juz w Polsce , a bedzie bardzo wyraźnie odbierane jako klub piłkarski utożsamiający sie z lewicową ideologją . Stawiam zatem pytanie tym którzy ignorują opinie kibiców sprzeciwiających sie temu że zawisłą czy równie łatwo wam przychodzi myśl że kolejny raz tak na wszelki wypadek nikt nie będzie sie chciał kojarzyć z "politycznym " klubem . Juz taki przypadek raz przerabialiśmy, jakie były skutki wszyscy wiemy. Ale co tam ważne że wesoło jest .
Monti
Moderator

Postprzez slawojka 2004-10-25, 1:16 pm

Czerwone Zagłębie jest trwałym i bardzo znaczącym elementem historii naszego miasta i regionu. Nie widzę w tej fladze nic bulwersującego. A wręcz przeciwnie - jest zajebista. Profesjonalizm 100%
slawojka

Postprzez zgredos 2004-10-25, 1:19 pm

Sosnowiec zawsze był kojarzony z Czerwonym Zagłębiem była nawet taka ulica (główna) nie ma sensu tego zmieniać. Najwięcej krzyczą ci co czasy PRL znają z lekcji historii
Flaga super gratuluje pomysłodawcom i sponsorom
Ostatnio edytowano 2004-10-25, 1:26 pm przez zgredos, łącznie edytowano 1 raz
zgredos

Postprzez lukes 2004-10-25, 1:25 pm

zgredos napisał(a):Sosnowiec zawsze był kojarzony z Czerwonym Zagłębiem była nawet taka ulica (główna) nie ma sensu tego zmieniać. Najwięcej krzyczą ci co czasy PRL znają z lekcji historii
Flaga super gratuluje pomysłodawi sponso

dla jednych lekcja historii
dla innych lekcje polskiego :D
lukes
no spin

Postprzez ZagłebieHools 2004-10-25, 1:37 pm

nikt nie bedzie sie tlumaczyl po co i w jakim celu powstala ta flaga.Komus sie nie podoba to niech ja przemilczy.nikt nie kazde sie nikomu podpisywac pod ta fana.Tak samo inne flagi typu BB lub FC nie kazdy na Ludowym ma cos z tym wspolnego tak jak niektorzy z was z CZ.
ZagłebieHools

Postprzez lukes 2004-10-25, 1:44 pm

lukes
no spin

Postprzez Władek 2004-10-25, 1:49 pm

zgredos napisał(a):Sosnowiec zawsze był kojarzony z Czerwonym Zagłębiem była nawet taka ulica (główna) nie ma sensu tego zmieniać. Najwięcej krzyczą ci co czasy PRL znają z lekcji historii
Flaga super gratuluje pomysłodawcą i sponsorą

Szkoda że nie znasz ortografii z lekcji polskiego. To tak na marginesie. A w temacie głównym: Sosnowiec wciąż jest kojarzony z czerwonym zagłębiem i bardzo nad tym ubolewam. Do 95 roku w każdym programie wyborczym pokazywano mapki wyborcze na których Sosnowiec był czerwoną plamką, co oznaczało że w tym mieście czerwoni cieszą się największym poparciem. W 95 roku pobił nas Włocławek. Pokochałem wówczas to miasto.:D A tak na poważnie - ta flaga nie jest super. Ta flaga jest beznadziejna. Jakiż to nowy ład koledzy ze Środuli chcą budować? Bo jedni już próbowali. Nikomu nie odbieram prawa do poglądów innych niż moje. Mamy takie słowa w hymnie - "dzieli nas wiele spraw". A także "jeden klub łączy nas". I niech tak zostanie. Zapewniam, że ta flaga ma rzesze przeciwników. I nie wmawiajcie nam że nie znamy tradycji, historii etc. bo znam te rzeczy doskonale. Róbcie sobie wiece na Środuli, wydawajcie gazetki ale miejcie Boga w sercu i nie mieszajcie polityki do Zagłębia. Ja sobie tego nie życzę.
Władek

Łączmy sie a nie dzielmy.

Postprzez Mati_1987 2004-10-25, 2:07 pm

Wiem że większość oleje mój post ale może chociaż 1 osoba go zrozumie.
Ludzie przestańcie sie kłócić.. flaga jest flagą..na ludowy przychodzimy aby dopingować zagłębie,i aby oglądać dobry football,niektórych przyciąga oprawa... flagi to tylko dodatek..to taki drobiazg upiększający Nasz stadion i mecz. Przecież nie gapimy sie przed 90minut na flagi tylko na graczy..więc po co sie kłócić?
Pozdrawiam.
Mati_1987
Os.Piastów oficial fans

Postprzez musztra 2004-10-25, 2:07 pm

jaki jest koszt uszycia takiej flagi :?: :?:
musztra

:)

Postprzez amstat 2004-10-25, 2:08 pm

a od kiedy to mieszamy i laczymy Zaglebie z polityka....
krowa co duzo ryczy, malo mleka daje....
amstat
Fanatyk

Postprzez mdc dg 2004-10-25, 2:10 pm

Podpisuje się pod słowami Władka i innych kibiców którzy uważają że ta flaga to jeden wielki błąd.Zwolennicy mówią coś o historii że ta ziemia była zawsze utożsamiana z komunistami I CO Z TEGO!Moim zdaniem jest to wielce nieudana prowokacja, stadion to nie miejsce dla polityki!Czy to jest takie ważne że Zagłębie Dąbrowskie było CZERWONE to chyba nie powód do dumy a tym bardziej nie powód żeby przenosić hasła polityczne na flage!
mdc dg

Postprzez amstat 2004-10-25, 2:19 pm

...aha i najlepiej jest narzekac "tylko narzekac", bo na nic innego Was nie stac...
amstat
Fanatyk

Poprzednia stronaNastępna strona

Powrót do Kibice